Bu ek garanti olayına pek inanmıyorum. Kendi 7 yıl tecrübemi esasen gelecek ay yazacaktım ama dayanamadım şimdi yazıyorum. İnşallah nazar değmez.
Nisan 2014'te evlenip yeni ev kurdum, Mart nisan gibi tüm eşyaları yeni aldım. Temel beyaz eşyalar Arçelik grubundan seçtim. 7 yıl garanti teklif edildi, yaptırmadım. 7 yılları bu aralar doldu/dolacak:
Eşyalar şöyle:
Arçelik
buzdolabı (kompresörü TEE'nin patlayan serisi, buradan öğrendim)
Kurutmalı çamaşır makinesi (9146 YK)
ankastre bulaşık makinesi
Dikey nofrost derin dondurucu
Teka (müteahhit seçimi)
ocak-fırın-mikrodalga-davlumbaz
LG Led tv
Sony Bluray ses sistemi
tefal ve philips ütüler
Arnica sulu süpürge
Hotpoit ariston dikey süpürge
Mutfak şefi, mikser, tost makinesi vb bir sürü küçük mutfak aleti
7 yıl içerisinde yaşadığım arızalar şöyle:
-9146 YK çamaşır makinesi: Bu cihaz esasen sorunlu bir modelmiş. Başkalarının yaşadığı sorunları yaşamadım. Programların durulamanın belli aşamasında takılıp geriye dönüp döngüye girmesi, sonuç olarak çok uzaması sorunu vardı. Normal garantisi içerisinde ücretsiz olarak anakartı, köpük sensörü değişti. Pek çare olmamış. Garanti bittikten uzun bir zaman geçtikten sonra fark ettik ki devam ediyor. Gözlemleyip araştırdım, sorunun ortaya çıktığı anda gelen bir tık sesi ile sorunun motordan kaynaklandığına kanaat getirdim. Servis inanmadı. Sonra Arçelik servis mühendisliği denen birime ulaştım. Mühendisi ikna ettim. Gelip motoru yenilediler sorun düzeldi. O günden beri sıkıntı yok. Para falan istenmedi, ödemedim.
-Davlumbaz: İk bir yıl içerisinde idi sanırım, motoru yandı. Gelip yenisini taktılar, o gün bugündür sorun yok.
-Bulaşık makinesi: Geçen yıl metal silindirik filtresi paslanıp delinmişti biraz, 20 küsur liraya yenisini alıp taktım.
Bunlar dışında hiçbir sorun yaşamadım çok şükür. Yukarıdaki listeye bakılırsa 4 eşya için bugünün parası 1800 tl ödeyecekmiştim. Şu an için yaptırmamak ile iyi etmişim görünüyor.
Garanti uzatma fiyatlarının cihazın değerinden bağımsız fiks olması da tüketici açısından işi zorlaştırıyor bence. 2000 liralık dolaba da 500tl, 8000 liralık dolaba da 500 tl. En pahalı modeller alınmadığı sürece bir mantığı yok.
Neyse, buzdolabında biraz risk görüyorum. Bir şey olursa buradan bileceğim artık naapalım.