Yarım Yoğuşmalı Kombilerde Tasarruflu Yakıt Kullanımı İçin Ne Yapılmalı?

H Çevrimdışı

Hamza

Yeni Üye
21 Eki 2018
15
Herkese iyi forumlar. Evimizde Baymak Lambert Attivo 24 kw lik yarım yoğuşmalı kombi kullanıyoruz ECA Ert 176 termostat ile birlikte. Kombi ilk kurulurken kombinin sıcaklığı 55 dereceye su sıcaklığı ise 45 dereceye sabitlendi. İnternette biraz araştırınca yoğuşmalı kombilerin düşük sıcaklıkta daha verimli çalıştığını okudum fakat anlayamadığım çoğu yerde 50 55 dereceye sabitlenmesi gerektiği yazıyor. Kombi kaç derecede sabit kullanılmalı? İlk sorum buydu. İkinci soruma gelirsek; Kombiyi gün içinde en az 7 8 kere termostattan kapatıyoruz istediğimiz sıcaklığa gelince bu ne kadar sağlıklı? Termostat yine sabit 23 derecede kalıp kombiyi daha düşük sıcaklığa (örneğin 30 35 derece) mı getirmeliyiz? Yoksa 55 derecede aynı şekilde kullanmalı mıyız? Zaten kombi çalışmaya başlayınca maksimum 25 30 dakika sonra kapatıyoruz termostattan çünkü ev 2+1 ve bunaltıcı bir sıcak oluyor belli bir süreden sonra. Sonuç olarak kombiyi sürekli aç kapa yaptığımız için düşük sıcaklıkta mı çalıştırmalıyız yoksa aynı sıcaklıkta mı kalmalı?
NOT: Yakıt kullanım miktarlarını kıyaslamak ne kadar doğru olur bilmiyorum çünkü geçen ay kombi daha fazla çalışıyordu fakat üst komşumuz da geçen ay soba yakıyordu mart ayına girdiğimizden beri onlar da soba yakmayı bıraktı. Ayrıca önceden bu kombiyi kullanmıyorduk bu kombiyi mart ayının başında taktık tam yeni fatura dönemine girerken. Önceden hermetik eca proteus kombi kullanıyorduk. Ama yine de günlük m3 kullanım miktarları şöyle : Şubat ayında 185 m3 Mart ayında ise 150 m3 bir kullanım olmuş. İşin üstadlarını konuya bekliyorum... Tekrardan hayırlı forumlar.
 
L Çevrimdışı

LiderTeknik

Yeni Üye
16 Tem 2019
24
40
Merhaba, eski bir meslek olduğu için çok fazla teknik detaya giremeyeceğim ama sorduklarına bir kaç şey yazmak istedim.

Öncelikle ev kaç m2 bilmiyorum ama 140- 160m2 den küçük bir evde oturuyorsanız yoğuşmalı bir kombi sizin için bir şey ifade etmeyecektir.
50-55 C diye bir şey yok, sizin evinizde nasıl rahat ediyorsanız o derecede yakmalısınız kombinizi. Eğer siz oda termostatını sürekli aç kapa yapıyorsanız termostatı konumlandırdığınız yer yanlıştır siz onu aç kapa yapıyorsanız termostatın bir esprisi yok demektir.
Yakıt tasarrufu sağlamanız için binanızın ve pencerelerinizin yalıtımının iyi aynı zamanda alt ve üst komşunuzun evde oturan ve evini ısıtan komşular olması çok önemlidir. Harici durumlar sizin daha fazla yakıt sarfiyatı yapmanızı sağlayacaktır.
 
TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,456
49
ılık havalarada 40-43 arası çok soğuklarda 45-48 50 nin üstüne hiç çıkmadım evim yalıtımlı ve orta kat 110metre kare
 
L Çevrimdışı

LiderTeknik

Yeni Üye
16 Tem 2019
24
40
ılık havalarada 40-43 arası çok soğuklarda 45-48 50 nin üstüne hiç çıkmadım evim yalıtımlı ve orta kat 110metre kare
Bu biraz da göreceli bir kavramdır, söylediğiniz değerler normal bence de ama siz sıcak dersiniz eşiniz soğuk der ve ısıyı biraz daha yükseltir. Mesela ben ılıman havalarda hiç yakmıyorum Ama evde çocuk vardır hasta olmasınlar diye hiç kapatmadan 60 da yakan arkadaşlarda vardır, ondandır ki yukarıda belirttiğim gibi sizin rahat ettiğiniz sıcaklık ayarı sizin için makul olanıdır. Yalıtım olayı da sizin kesenizin delik kısmıdır.
Aslında oda sıcaklığı 22-24C gündüz 16-18C gece bize yeterli olacaktır. Bu kontrolü sağlayabilmek için de yaşam alanımızda uygun bir yere oda termostatı hatta 7/24 program yapılabilen oda termostatı koymak iyi olacaktır. Artık çok pahallı olmadığı için termostatik vana da artı olarak kullanılabilir, bu vanalar daha çok pay ölçer bulunan merkezi sistemlerde çok kullanılıyor ama termostatik vana ile küçük odaları kontrol altına almak yaşam alanımızı da oda termostatı ile kontrol etmek daha iyi sonuç verecektir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt