Hiç bir zamanbir olaya tek yönlü bakmamak lazım.
1- Vestel servislere neden baskı yapıyor?
2- Servisler neden sürekli ağlıyor?
3- Servis elemanları neden mutsuz?
4- Servis personelleri neden pasaklı?
Bu maddeleri o kadar çok sıralar giderim ki istesem.
Taraflar birbirini anlamadığı sürece bu sıkıntılı süreç ortadan kalkmaz.
Size basit bir örnek vereyim hem de istifamı verdiğim Vestel servisliğim açık iken Milas da yaşanmış olay.
Bir personelim var dı ismi önemli değil, Kulakları çınlasın biraz gözler fıldır fıldır bir çocuktu kendisi (Evli barklı çoluk çocuk sahibi adama da çocuk dedik ya neyse)
Bu kardeşimizi ne yaptıysam disiplin altına alamadım, Sürekli olarak çatalı ortada dolanan bir kardeşimizdi. Hani şu karikatürde olduğu gibi çatala reklam alacak olan tiplerden
Yahu kardeşim, Bak Vestel bana senin personel kodun ile senin vücut ölçülerine özel kıyafet, parfüm, rollon ve ayak bakım pudrası yolluyor, Bunları da babasının hayrına yollamıyor parasını benden alıyor, ben de sana bunların hepsini veriyorum, sen de alıp evine götürüyorsun, neden üstüne başına bakmıyorsun abim böyle işe mi gidilir?
Aaaabicim çok geç uyandım yan yattım çamura battım, vallahi eve giderken üzerimi değiştirip öyle geçeceğim.
Peki kardeşim.
Akşam bu kardeşimiz gelir aynı paspal kıyafet.
Bir gün telefon geldi bana, Hayatımda ilk defa sesini duyduğum, afedersiniz bildiğiniz ÖKÜZÜN TEKİ, ben telefonu açtığımda ''Aloooo, vestel bu kadar mı düştü kardeşim, hayır yani parasını ödeyemeyecekseniz hediyem olsun sorun değil'' dedi.
Dedim ki ''Kimsiniz kardeşim?''
O - ''Ben X yetkili servisinden Z kişisi. Klima konsolu lazımmış size, verdik bir ay oldu halen parasını vereceksiniz.''
BEN - Kardeşim kim klima ayağı istedi senden, ben Vestel'in yetkili servisiyim zaten senden neden klima konsolu isteyeyim?
O - Ben bilmem senin eleman geldi aldı
BEN - Kim benim eleman
O - E işte X kişisi
BEN - Kardeşim X kişisi gelip senden klima konsolu isteyince borç benim mi oluyor?
O - E üstünde Vestel kıyafeti vardı.
BEN - Peki ben üzerimde Petrol Ofisi kıyafeti ile gelirsem bana iki varil mazot verecekmisin?
O - Bu ne biçim örnek?
BEN - Bu nasıl bir kafa ise öyle bir örnek
Sevgili
F
fikoloji ve
TEKNOWEST iyi bilirler klima konsolu dediğiniz bu günün parası ile 25, o dönemin yani 2015 in parası ile 10tl bir şey.
Adamlarda eğer çalışma sevgisi yok ise, içlerinde nanemollalık var ise yetkili servisin inanın elinden birşey gelmiyor.
Sizden gelecek cevabı da tahmin ediyorum, ''Çalıştırmayın hocam o zaman böyle adamları'
Haklısınız çalıştırmayalım, peki sizce ben isteyerek mi çalışıyorum ve her ay bu günün parası ile işletmeye 3000tl bantlarında maliyeti olan bir personelin tüm yükün üstlenip bir de nazını kaprisini stresini çekmeyi.
Peki neden yok çalıştırabilecek eleman?
Bakın konu farklı yerlere geliyor farkındayım ama bu ülkede işsizlik falan yok kimse kusura bakmasın. Ben 15 yıl geçirdim vestel ailesinde, bulunduğum her dönem ama her dönem eleman ihtiyacı vardı ama çalışacak kimse yoktu.
Peki çalışacak insan neden yok?
1- Parasını beğenmiyorlar
2- Çalışma koşulları ağır
3- Mesai kavramı yok.
İşçi haksız mı peki?
Vestel efendi cukkayı götürecek diye bayram seyran dinlemeden işçinin tepesine binen, kendisi binmeyen ama dolayslı yollardan servise bindirten vestel efendi işçinin hakkının verilmesini sağlıyor mu peki?
Diyelim ki çok çaresizlikten çalışacak adam buldunuz
1- Eğitimi yok
2- Kültür seviyesi düşük
3- Hayata küsmüş
2005 de girdiğim Vestel de geçirdiğim ilk seneden sonra bir toplantıda dedim ki ''Mutsuz servis, Mutsuz müşteri demektir''
Mutlu olmayan servis, müşterisini de mutlu etmez, uğraşmaz, içinden gelmez.
Peki kalifiye elemanlar ne oldu?
Ne olacak, Vestel efendi 25 yıllık USTA adama ''Sen bu buzdolabını taşıyacaksın'' diye dayatıp da ''Ben hamalmıyım usta mı?'' dedirtince, bu kıymetli insanlar artık işi bıraktı gitti kamyon şöförü oldular.
Şimdi burada ne Hamallık, ne de Kamyon şöförlüğü kıymetsiz işlermiş gibi anlaşılmasın.
Bu gün hamal kardeşime ''Şu dolabı tamir ediver yaaa eline mi yapışır'' desem adam bana ''Ben dolapçımıyım hamalmıyım kardeşim'' der bu da o anlamda yani teşpihte hata olmaz lütfen yanlış anlaşılmasın.
Diyeceğim o ki balık baştan kokuyor değerli kardeşim. Vestel efendi az yesin de kendisine hamal tutsun, Vestelin kıymetli, kaliteli, elde kalan son atımlık barut ustaları da kaybetmesin diye uğraşacağına halen kendince garip garip kıstaslar getiriyor servislerin kontrol mekanizmalarına.
Çaresizlikten, tabelacı adamı işe alıp klimacı yaptım ben kardeşim bunları hiç bir zaman gizlemedim.
Kapitalist düzenin tepesindeki o lanet olası şımarık bayi sahipleri ile onların yalaka çalışanları kendilerini bir halt sandığı sürece de yetkili servislerden hiç kimse mükemmel hizmet beklemesin bu ülkede.
Senin evine gelen o kardeşimiz gelmeden önce kim bilir kimlerden ne laflar yedi, kim bilir dünden ne dertleri ile işe geldi kimse bilmnez.
Siz haklısınız, bunlar sizi ilgilendirmez siz alacağınız hizmete bakarsınız ancak burada asıl sorunun sizin evinize gelen o garibanda değil, onu oraya gönderende de değil, böyle gönderilmesine vesile olandadır.
Vestel önce servislerine adam gibi işçilik bedeli ödesin.
Yetkili servis önce kendi işçisine adam gibi para ödeyebilsin
İşçi de hakkını almasına rağmen vatandaşın hakkı olan hizmeti vermiyor ise cehennemin dibine gitsin vallahi bu kadar açık ve netim bu konuda.
Konuyu şöyle bağlayayım, Yukarıda anlattığım X kişisi vardı ya hani çatalcı abi
hani şu klima konsolu için gidip bizim adımızı kullanan kaçak iş yapan zat, işte o zat-ı işten ayrıldı, 1 gün sonra yolda tesadüf denk geldim bir baktım Bodrum daki BOSCH yetkili servisine girmiş arabayla bir hareketler bir hareketler abbooovvv
Aradan 15 gün geçti bir baktım bu kardeşimiz yaya kalmış, nasıl bir tip olduğunu anlayınca Bosch cu kardeşler de yollarını ayırıvermiş bu kardeşimizle
Yani işin özeti, nerede çok para var ise, KALİTELİ ustalar mümkün olduğunca oralara kaçmaya çalışıyor.
Herkes bizim gibi AŞK ile çalışmıyor ki, kimse de mecbur değil.
2014 Yılydı sanırım, Ahmet Nazif Zorlu'dan, Çeşme de bir otelde düzenlenen toplantıda plaket almıştım, O toplantı sonrası arada mikrofon uzattılar ve Vestel sizin için ne demek diye sorduklarında ben sadece AŞK demiştim.
Ben cidden severim Vesteli yalan değil, ama yöneticilerinden hiç hazetmem, onlar da benden hazetmez zaten