Vestel Flora Doğa Klima Düzgün Çalışmıyor

L Çevrimdışı

LDR1907

Yeni Üye
16 Mar 2024
9
29
Merhaba, Vestel Flora Doğa 12000 klima aldım. Bugün montajı yapıldı ama hiç memnun kalmadım. Ben iş yerindeydim, evde kardeşim vardı. Biz henüz elektrik tesisatı çekmemiştik. Kurulum yapılan yere göre halledecektik. Montaja orta yaşlarda bir usta ile genç bir arkadaş gelmiş. İşi ona öğretiyor olmalı ki çoğu şeyi ona yaptırmış. Klimayı hiç çalıştırmadan gitmişler. Vakumu da maksimum 2 dakika sürmüş. Montaj bittikten sonra eve geldiğimde elektrikten az çok anlayan kardeşim dış ünitedeki kablo bağlantılarının hatalı olabileceğini söyledi. Faz nötre, nötr faza bağlanmış dedi. Ben de şüpheye düştüğümden prizi takarak çalıştırmasını yapmadık. Kurulum için beni arayan servisi aradım. Servis montaja gelen ustanın numarasını verip aramamı iletti. Arayıp durumu ustaya anlattığımda ters ters konuşup ''sen nerden biliyorsun, ben taktım işte sorun yoktur, ver 220'yi çalıştır çatlarsa patlarsa sorumluluk benim'' dedi. Yani pek laftan anlayan biri değildi. Biz de tamam dedik taktık prize. Klima çalıştı ama ısıtması hiç çalışmıyor. Isıtmaya alınca hemen duruyor ve tepki yok. Soğutması çalışıyor ama pek bir şey anlamadık. Sanki sadece fan çalışıyor gibiydi. Bu sefer direk Vesteli aradım. Talep açtılar 20 dk sonra yine aynı yetkili servis aradı ve Pazartesi gününe randevu verdi. Tekrar kontrol edeceklerini ilettiler. Müşteri hizmetleri kanalı ilgiliydi hemen döndüler ve endişe etmememi söylediler ama benim içim rahat değil. Dış ünitedeki yaptıkları bağlantının resmini atıyorum. Sizce bu bağlantı doğru mu? İç üniteye de bakmak istedik ama sökemedik. Orada durum ne bilmiyoruz. Ayrıca vakumlamayı 2 dakikada bitirip hadi gidelim deyip gitmişler. Bu kadar kısa sürede doğru düzgün vakum olmuş mudur? Bu durumda ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

6658ab7f-5f76-4d58-a373-0732940b8816.jpg

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Faz nötr renk olarak yanlış ama klima dış ünitesi ile iç ünite alternatif akım üzerinden çalışıyorsa bir şey olmaz diye düşünüyorum.
Zaten 4 klemens var.

L (Live) : Faz (+ kahverengi)
N (Neutal) : Nötr (- mavi)
Topraklama (sarı-yeşil)

S yazan siyah kablo takılı olan yer de sinyal hattı.
Muhtemelen tetik sinyali veya sayısal bir sinyal gidiyordur.
İç ünitede ayarladığınız mod ve ısıya göre dış ünitenin fan devri, kompresör devri vs.

Asıl merak ettiğim topraklama neden bağlanmamış?

Dış ünite iç aksamlardan topraklama fabrikasyon çekilmiş, dış şasiye tutturulmuş.
Klemens grubundaki toprak kısmı da muhtemelen o şasi ile temas halindedir.

Cevap bellidir ama ben klima işleriyle hiç ilgilenmedim.
Netten şöyle bir şemaya baktım, bence alternatif akım - yani prizden gelen akım türü ile aynı, ama yine de müdahale etmemeniz daha doğru olur.
Farklı bir teknisyen vs gelecekse sadece kablolamaya bakıp gitmesin derim.
Boru nasıl çekildi, klima ile dış ünite arası yükseklik farkı vs de kontrol edilsin.

2 dk vakum yapana zaten Allah tepesinden baksın ne diyeyim.
Vakum makinesini takmasaymış, ağzıyla da yapsa olurmuş.

2 dakika ne abi dalga geçer gibi.
Bari 10-15 dakika, ya da vaktin varsa bi zahmet 30 dk yap.

Ben Vestel olsam bunu adam gibi yapmayanın elinden servisliği alır, tornavida bile tutturmam ona.
Tamam, özellikle yaz mevsimleri, bu makinelerin kurulumuna yetişmek zor.
Çok sipariş, her siparişe 1-2 saat vakit ayırsa günde 4-5 müşteriye anca gider.
Dönemlik fazla eleman tedarik etse, bu sefer onları da sıkı denetlemesi lazım.

Bu klima olayları çok su götürür.
Şahsen vakum makinesinin nasıl bağlanacağını az çok internetten öğrenebilirim ama, hadi bilmiyorum diyeyim, kendim önceden bir yerden makine emanet alır veya vakum pompası da satın alıp kendim yaparım abi. :hihi

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,348
Geçmiş olsun. Kablo renkleri klemense yanlış girilmiş, Toprak hattına (S) faz verilmediği sürece sorun yaratmaz.

Mavi olana faz
Kahverengi olana nötr
siyah olana toprak hattını

Bağlayıp kullanmaya devam edebilirsiniz FAKAT bu bağlantı böyle yapan KASAP içerideki bağlantının yönünü nasıl yaptı kesinlikle bakılmalı. (çalıştı dediğiniz için aynı sıralamayı yapmış gibi duruyor)

Dış ortam sıcaklığı 15/20 dereceleri bulduğu için artık klimalar ısıtma modunda pek randımanlı çalışmaz 5-10dk ısı verip termostat yapıp beklemeye geçer.

L Çevrimdışı

LDR1907

Yeni Üye
16 Mar 2024
9
29
Geçmiş olsun. Kablo renkleri klemense yanlış girilmiş, Toprak hattına (S) faz verilmediği sürece sorun yaratmaz.

Mavi olana faz
Kahverengi olana nötr
siyah olana toprak hattını

Bağlayıp kullanmaya devam edebilirsiniz FAKAT bu bağlantı böyle yapan KASAP içerideki bağlantının yönünü nasıl yaptı kesinlikle bakılmalı. (çalıştı dediğiniz için aynı sıralamayı yapmış gibi duruyor)

Dış ortam sıcaklığı 15/20 dereceleri bulduğu için artık klimalar ısıtma modunda pek randımanlı çalışmaz 5-10dk ısı verip termostat yapıp beklemeye geçer.
Peki hocam vakumlamayı 2 dakikada bitirip gitmeleri doğru mu ben bu klimadan artık iyi bir verimlilik alabilecek miyim? Geldiklerinde kabloları değiştirip gidecekler muhtemelen. Bir hak talep edemiyor muyum?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,348
Peki hocam vakumlamayı 2 dakikada bitirip gitmeleri doğru mu ben bu klimadan artık iyi bir verimlilik alabilecek miyim? Geldiklerinde kabloları değiştirip gidecekler muhtemelen. Bir hak talep edemiyor muyum?
2dk vakum bile hiç yapılmamasından çok daha iyidir.

Vakum pompanın kapasitesine bağlı olarak 5dk sistem tamamen vakuma düşer.
Elindeki pompa büyükse bu süre daha da kısalır.

Montaji yapan zatı muhterem vakumu gördüğü anda soktuğünü düşünüyorum.
Az daha çalıştırıp 1dk vanalar kapalı kaçak kontrolü yapsa ölmezdi.

İşini mesleğini sevmeyen insan tipi.

Vakum olayını ispatlamanız çok zor vakuma düşünce kapattım diyecektir.
Enazından kabloları düzeltsinleri ileride tadilat-onarım gerikirse gelen kisinin kafasını karıştırmasın.

L Çevrimdışı

LDR1907

Yeni Üye
16 Mar 2024
9
29
2dk vakum bile hiç yapılmamasından çok daha iyidir.

Vakum pompanın kapasitesine bağlı olarak 5dk sistem tamamen vakuma düşer.
Elindeki pompa büyükse bu süre daha da kısalır.

Montaji yapan zatı muhterem vakumu gördüğü anda soktuğünü düşünüyorum.
Az daha çalıştırıp 1dk vanalar kapalı kaçak kontrolü yapsa ölmezdi.

İşini mesleğini sevmeyen insan tipi.

Vakum olayını ispatlamanız çok zor vakuma düşünce kapattım diyecektir.
Enazından kabloları düzeltsinleri ileride tadilat-onarım gerikirse gelen kisinin kafasını karıştırmasın.
Hocam ısıtma çalışmıyor 30 dereceye alıyorum hiç hareket yok. Dış ünitede çalışmıyor arada ses geliyor duruyor falan. Soğutmada da sadece fan üflüyıor gibi, düzgün bir soğutma yok. Az önce Er 11 hatası da verdi sonra düzeldi. Dışarısı 8 derece odanın içi de en fazla 15-20 olsa yine çalışmayacak mı klima? Ben üşüyorum 25-30 dereceye almak istiyorum mesela.

Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Hocam ısıtma çalışmıyor 30 dereceye alıyorum hiç hareket yok. Dış ünitede çalışmıyor arada ses geliyor duruyor falan. Soğutmada da sadece fan üflüyıor gibi, düzgün bir soğutma yok. Az önce Er 11 hatası da verdi sonra düzeldi. Dışarısı 8 derece odanın içi de en fazla 15-20 olsa yine çalışmayacak mı klima? Ben üşüyorum 25-30 dereceye almak istiyorum mesela.
Bağlantı hatalı ya da başka bir arıza var.
Şöyle bir bağlantı şemalarına baktım, basit iş aslında.

L Çevrimdışı

LDR1907

Yeni Üye
16 Mar 2024
9
29
Bağlantı hatalı ya da başka bir arıza var.
Şöyle bir bağlantı şemalarına baktım, basit iş aslında.
Bilemiyorum hocam da canım sıkıldı güvenim sarsıldı bir kere. Niye düzgün yapmazlar şu işleri anlamıyorum. Ne kablolama doğru ne vakumlama. En kral klimayı al, teknik servis kötüyse yine çöp.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Bilemiyorum hocam da canım sıkıldı güvenim sarsıldı bir kere. Niye düzgün yapmazlar şu işleri anlamıyorum. Ne kablolama doğru ne vakumlama. En kral klimayı al, teknik servis kötüyse yine çöp.
O dediğiniz çok doğru.
En baba mühendisliğe sahip markaları da bulursunuz ama satış sonrası desteği meçhuldür.
Vestel, Arçelik, Samsung gibi markalarda muhatabınız belirlidir.
Bu konuda yokuş yapacaklarını hiç sanmıyorum, başka bir servis veya teknisyen gönderirler.
Değişim istemiş olsanız Vestel onaylar mı bilemem.

L Çevrimdışı

LDR1907

Yeni Üye
16 Mar 2024
9
29
Hocam montaj ekibi geldi tekrar 2 saat önce. Yine ilk montajı yapan aynı adam ve yanında farklı bir adamla geldi. İlk başta kabloların hatalı bağlandığını, montajın baştan savma olduğunu söyledim. Klima forumlarında bu işle uğraşanlardan bilgi aldığımı, araştırma yaptığımı söyledim. Herkesin aynısını dediğini ilettim. Daha önce ters konuştuğu gibi yine söylendi. ''Kablolama doğru iç ünite ile aynı, onu kim söylüyorsa gelsin bana söylesin ordan burdan duyduğun bilgiler onlar, inanma falan'' dedi. Yani laf anlatmak imkansız. Hep en iyisini ben bilirim kafasında adamlar. Sizin dediğiniz gibi kabloların açıkta kalmaması gerektiğini, kablo muhafaza klipsinin altına geçirmeye ve emniyete alınmasını söylediğimde hiçbir şey olmaz merak etme deyip 30 yıldır bu şekilde yaptıklarını ilettiler.

Vakumlama olayını söyleyince zaten çekilen boru 3 metre, yarım saat vakum mu yapacağım 3-4 dakika yaptım dedi. Halbuki kardeşim başındaymış 2 dakika bile sürmediğini söylüyor. Daha sonra ısıtma ve soğutmayı açtılar. Soğutmada sadece hava üflüyor, ısıtmada ise hiç hareket yoktu önceki gibi. Beklediler düzelme yok. Manifold, kurbağacık ve gazı getir dedi arkadaşına. Onları getirip manifoldu taktılar gaz var mı diye. Kurbağacıkla da dış ünitede bir şeyler yaptı. Göstergelere bakıp gaz var sıkıntı yok dediler. Zaten gazda sıkıntı var gaz basalım deseydi kesinlikle kabul etmeyecek ve dış ünite değişimi isteyecektim.

Çünkü sizden öğrendiğim bilgilere göre iş işten geçmiş oluyormuş. O an hazırdım ama gaza bir ilave yapmadılar. Klimayı tekrar turbo moduna alıp deneyip beklediler. Sanırım orada gaz basıncına bakıldı. Soğutmada 9 bar oldu. 8-10 arası olmalıymış sorun yokmuş. Isıtmada ise 30'a kadar çıktı ibre. Onda da sıkıntı yokmuş ve klima hem ısıtma hem de soğutmada bu sefer düzgün çalıştı. Montajda da hata yok dedi. Kendisine ne yaptın da çalıştı diye sorunca bana ''gaz ölçümüne baktım, vanalarını kontrol ettim, rekorları sıktım, gaz kaçağına baktım, çalıştı'' dedi. Bu şekilde dijital ortamda imza attırıp gittiler. Şu an klima düzgün çalışıyor gözüküyor. Bu yüzden dış ünite değişimi isteyemedim. Ama ne yaptılar da çalıştı ben tam anlayamadım. Sizler ne dersiniz? Sota Sota

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,348
Hocam montaj ekibi geldi tekrar 2 saat önce. Yine ilk montajı yapan aynı adam ve yanında farklı bir adamla geldi. İlk başta kabloların hatalı bağlandığını, montajın baştan savma olduğunu söyledim. Klima forumlarında bu işle uğraşanlardan bilgi aldığımı, araştırma yaptığımı söyledim. Herkesin aynısını dediğini ilettim. Daha önce ters konuştuğu gibi yine söylendi. ''Kablolama doğru iç ünite ile aynı, onu kim söylüyorsa gelsin bana söylesin ordan burdan duyduğun bilgiler onlar, inanma falan'' dedi. Yani laf anlatmak imkansız. Hep en iyisini ben bilirim kafasında adamlar. Sizin dediğiniz gibi kabloların açıkta kalmaması gerektiğini, kablo muhafaza klipsinin altına geçirmeye ve emniyete alınmasını söylediğimde hiçbir şey olmaz merak etme deyip 30 yıldır bu şekilde yaptıklarını ilettiler.

Vakumlama olayını söyleyince zaten çekilen boru 3 metre, yarım saat vakum mu yapacağım 3-4 dakika yaptım dedi. Halbuki kardeşim başındaymış 2 dakika bile sürmediğini söylüyor. Daha sonra ısıtma ve soğutmayı açtılar. Soğutmada sadece hava üflüyor, ısıtmada ise hiç hareket yoktu önceki gibi. Beklediler düzelme yok. Manifold, kurbağacık ve gazı getir dedi arkadaşına. Onları getirip manifoldu taktılar gaz var mı diye. Kurbağacıkla da dış ünitede bir şeyler yaptı. Göstergelere bakıp gaz var sıkıntı yok dediler. Zaten gazda sıkıntı var gaz basalım deseydi kesinlikle kabul etmeyecek ve dış ünite değişimi isteyecektim.

Çünkü sizden öğrendiğim bilgilere göre iş işten geçmiş oluyormuş. O an hazırdım ama gaza bir ilave yapmadılar. Klimayı tekrar turbo moduna alıp deneyip beklediler. Sanırım orada gaz basıncına bakıldı. Soğutmada 9 bar oldu. 8-10 arası olmalıymış sorun yokmuş. Isıtmada ise 30'a kadar çıktı ibre. Onda da sıkıntı yokmuş ve klima hem ısıtma hem de soğutmada bu sefer düzgün çalıştı. Montajda da hata yok dedi. Kendisine ne yaptın da çalıştı diye sorunca bana ''gaz ölçümüne baktım, vanalarını kontrol ettim, rekorları sıktım, gaz kaçağına baktım, çalıştı'' dedi. Bu şekilde dijital ortamda imza attırıp gittiler. Şu an klima düzgün çalışıyor gözüküyor. Bu yüzden dış ünite değişimi isteyemedim. Ama ne yaptılar da çalıştı ben tam anlayamadım. Sizler ne dersiniz? Sota Sota
Alyan anahtarla dış ünite üzerindeki borunun bağlandığı yerdeki vanayı açmaya çalıştı mı.?

L Çevrimdışı

LDR1907

Yeni Üye
16 Mar 2024
9
29
Alyan anahtarla dış ünite üzerindeki borunun bağlandığı yerdeki vanayı açmaya çalıştı mı.?
Dış ünite dışarıda camın altında olduğundan sadece sarkarak o bir şeyler yaptı ben göremedim. Ama alyan anahtar falan görmedim. Kurbağacık, manifold ve gaz istedi. İç üniteye de şimdi gittikten sonra baktık. Aynı şekilde bağlamış. Bunu biz kendimiz hem iç hem dış olarak düzeltsek sorun olur mu?

923f8c07-a1f7-4e23-a1c9-e4d5058fddfa.jpg

Geri
Üst Alt