O halde size şu an'a kadar kimsede olmayan bir yazılım paylaşayım, hem de sizin bu yazılım sonrası görüşlerinizi alalım bakalım ne gibi değişiklikler fark edeceksiniz (Yazılım tarihine dikkat ediniz ;) )
Adem Bey (
Ado ),
Öncellikle teşekkürlerimi lütfen kabul edin. Cevabınızı görmeme rağmen dışarıda olduğum için geç dönüş yapıyorum. Gece 11 gibi eve geldim ve yaklaşık 35 dakika yazılımı kurcaladım
Biraz korkuyor olsam da güncellemeyi başarılı bir şekilde yapmış bulunmaktayım.
İzlediğim adımlar ve gözlemlerim şu şekildedir.
1) Paylaşmış olduğunuz dosyayı indirdim.
2) İç içe olan sıkıştırılmış dosyaları açtım.
3) Garanti olsun diye
USB 3.0 8 GB'lik bir flashı
FAT 32 sistemi ile biçimlendirip dosyaları aktardım.
4) Prizi fişten çekmek yerine, voltaj korumalı prizi kapattım ve menü tuşuna bası olarak yeniden açtım.
5) Yaklaşık
1 dakika sürede güncelleme gerçekleşti ve yeniden başladı.
6) İlk kurulum ayarlarından bazılarını sordu ve ayarladım.
Gelelim gözlemlerime.
Tabi öncelikle bunu hangi koşullarda test ettim belirteyim. Elimde
Digitürk'ün 4K uydu alıcısı olan
SAGEMCOM (DT1440UHD) bulunmakta.
Smart TV'ye
HDMI 2.0 ve ethernet (
Cat 5e) kablosu takılı halde test ettim.
Gözlemlerim,
1) Eski yazılım sürümü ve güncelleme tarihi değişmiş durumda.
MENU 4725 ile gösterilen sistem bilgileri yazı boyutu olarak biraz daha küçültülmüş.
2) Ethernet ile bağlı olmasına rağmen hala mevcut internetimi
14 Mbps olarak göstermekte. Mevcut internetim,
KabloNet ve
85 Mbps ila
97 Mbps indirme,
4,50 Mbps ile
4,80 Mbps yükleme hızları görmekteyim.
8800 Smart TV yan odada bulunmakta. Yan odaya interneti
TP-Link'in AV 600 PowerLine'ı ile aktarmaktayım.
TP-Link ile yaptığım aktarımda hız kaydım en az düzeyde. Yan odada ethernet kablolu,
77 Mbps ile
85 Mbps almaktayım. Kablosuz olarak ise, araya vitrin girmesine rağmen
48 Mbps ile
55 Mbps görebiliyorum
(Oda içerisinden uzaklıkta fark edebiliyor ). Bu durumlara rağmen, kablolu ve kablosuz bağlantı hızlarını hesaplama konusunda
başarısız.
3) Kanallar arasında gezinirken renklerde hafifte olsa bir iyileşme gözlemledim. Tabi ki bu her kanal için geçerli değil. Mevcut yayınlarımız ne kadar
HD dense bile, bildiğiniz üzere
720p ile
1080p arasında değişmekte. Hatta hala o seviyeye ulaşmayan kanallarımız bile mevcut. Bu yüzden yer yer çekim kalitesi ve çözünürlüğe göre renk tonlarında farklılıklar yaşadım ancak, kanal logolarını incelediğimde gayet net olduğunu fark ettim. Ülkemizde
4K yayın yapan
3 kanal bulunmakta, bunlardan birisi
TRT 4K.
TRT 4K, Digitürk'te bulunmamakta. Onun yerine diğer
2 kanal olan
İZTV 4K ve
Beinsports 4K yayın yapmakta. Her iki kanalda sorunsuz bir görüntü ve renk kalitesi sunmakta. Önceden de belirttiğiniz gibi doğal görüntü sunmasına rağmen,
4K bir videoyu ve yayını gayet başarılı bir şekilde göstermekte.
4) Eski yazılımda renk ayarlarında oynama yapmıştım. Buna gerek kalmadı. Sadece
dinamik görüntü, titreşimi 70, gürültü azaltma yüksek ve renk modunu soğuk yaptım.
5) Youtube ve
Netflix eski yazılımda da olduğu gibi başarılı çalışmakta. Ancak,
Youtube üzerinden izlediğim
4K videolar küçük boyutta olduğu için mevcut ölçülen
14 Mbps internet ile güzel gözükmesine rağmen,
Netflix'te açmaya çalıştığım
4K videoları
720p ye internet hızım yüzünden sınırlandırdı
(Not: Netflix, 4K video izleme şartının en az 25 Mbps olması gerektiğini belirtmekte).
6) Smart Menü'ye gelecek olursak, forumda yakın zamanda bahsettiğiniz menü değişikliği daha uygulanmamış durumda. Hala simgelerin çözünürlükleri çok küçük ve
4K çözünürlükte tahmin edeceğiniz gibi çamur gibi bir görünüm sergilemekte. Açıkçası
Smart Menü'sü hiç beğenmiyorum şuan için.
7) Evde ki modeme bağlı
3 TB'lik bir
NAS depolamam bulunmakta. Mevcut film,müzik ve önemli dosyalarım bunun içinde bulunmakta. Eski yazılımda
NAS'da bulunun çok az sayıda filmi görüntülemekteydi
(600'den fazla 1080p film bulunmakta). Yeni yazılımda bazı görülmeyen filmleri de görüntüleyebildim ancak hala sayısı çok az. Diyeceksiniz format uyumsuzdur. Aslında hayır. Filmlerin %80'ninden fazlası
.mp4 formatında. Kalanları
.mkv formatında. Kitapçığında, her iki formatı da desteklediğini belirtmişler anca bildiğiniz üzere çözümleyiciler (
codecler) burada önemli bir rol oynamakta ve çözümleyici
eksikliğinden çoğu filmi görüntüleyememekteyim. Müzik ve fotoğraflarda sıkıntı bulunmamakta.
8) Kablosuz Görüntüleme eski yazılımda dahil gayet stabil çalışmaktaydı. Fakat biraz gecikme olmakta idi. Şuan ki yazılım ile o gecikme biraz daha iyileşmiş durumda ama tabi ki de minikte olsa gecikme mevcut. Forumdaşlar diyecektir nereden biliyorsun süre mi ölçtün? Hayır, yıllardır bu tarz şeyler test ettiğim için göz alışkanlığı diyelim.
Sizlere sunabileceğim gözlemlerim şimdilik bu kadar. Tabi bu hafta içerisinde yapacağım gözlemler ile fazladan bir şeyler görür isem, bu yazıyı düzenleyip, alt kısıma eklerim. Eklerde telefon ile karanlıkta çektiğim TV'nin görüntü fotoğraflarını paylaşıyorum. Renklerde beyaz ışık parlaması var gibi gözükse de, benim gözüme gayet düzgün gözüktüler.
Yazım hatam oldu ise şimdiden affola.
İyi Forumlar