Vestel 49ub8300 ( 17IPS72 - 17MB130P ) Standby ışık yok - besleme sağlam

ykutsa Çevrimdışı

ykutsa

Yeni Üye
26 Mar 2025
6
44
Ustalarım hocalarım öncelikle selamlar

49UB8300 tv
+standby ışığı yanmıyor
+Optik çıkış ışığı yanıyor
+Ses felan gelmiyor tv bildiğin fişi çekili gibi
+led çıkışında 2 kablodan ölçtüğümde 80v civarı var ama ledler yanmıyor
+Besleme kartındaki diyotlarda 12v 24v 80v gibi voltajlar var
+Standby soketinin 4 beyaz kablosunda 5v var, mavi olan kablo gnd
+Anakartta 2 adet gri kondansatör var 100uf 16V olanda 3.5v var ,, 100uf 35V olanda 24v var
+RT7278 var üst 1. bacağında 12v - 2.de 10v 3.de 5v 4.GND //// Alttaki 4 bacağındada 5v ila 5.5v var

Bi türlü beceripde bulamadım anlayamadım. Yardımcı olabilecek olan varmı? Az çok elektronik bilgim var ama ilk defa TV bakıyorum. Okadar artistlik yaptım Vallaa babama rezil olacam.

Şimdiden Teşekkürler

1000025114.jpg
1000025115.jpg
1000025116.jpg

ykutsa Çevrimdışı

ykutsa

Yeni Üye
26 Mar 2025
6
44
Ayrıca R119 direnci 7.8M Ohm gösteriyor. Bu resimdeki direncin değeri kaç biri bana söyleyebilir mi?
Gördüğüm kadarıyla SİYAH AÇIKYEŞİL YEŞİL GRİ MOR

1000025137.jpg

ykutsa Çevrimdışı

ykutsa

Yeni Üye
26 Mar 2025
6
44

Baktın mı bilmiyorum, ingilizcen ne durumda bilmiyorum, anakartın her detayı var
Salih hocam senin gönderdiğin dökümanı incelerken birşey dikkatimi çekti.

İnternetten 17IPS72 Power Kartın Şemasına baktım ( bulabildiğim R3 versiyonu ama sanırım bendeki R4 versiyonu)

Power kartta tüm soketleri çıkardım, sadece AC yi verdim Şemadaki pinlerin çıkışlarına baktım. Şemada gösterilen 1 tane 12V yok, ve 24V farklı çıkışta.

Bu nasıl olabilir veya sebebi ne olabilir? Resim ekliyorum. Acaba R4 versiyonunda çıkışlar farklı mı? Sende varmı şema?

Çok başını ağrıtıyom hocam hakkını helal et. Şimdiden teşekkürler.

1000025720.jpg

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
Top Poster Of Month
21 Mar 2021
761
Audio 24v diyor, ses entegresi için muhtemelen, kart start alınca 24v alıyor büyük ihtimalle, 10 11 12 birbirine bağlı olabilir, ya bu kartta ya da girdiği yerde olabilir, çünkü aynı voltaj, STBY 5v yok mu

Son düzenleme:
By_Trol Çevrimdışı

By_Trol 

Administrator
24 Ağu 2019
15,417
Salih hocam senin gönderdiğin dökümanı incelerken birşey dikkatimi çekti.

İnternetten 17IPS72 Power Kartın Şemasına baktım ( bulabildiğim R3 versiyonu ama sanırım bendeki R4 versiyonu)

Power kartta tüm soketleri çıkardım, sadece AC yi verdim Şemadaki pinlerin çıkışlarına baktım. Şemada gösterilen 1 tane 12V yok, ve 24V farklı çıkışta.

Bu nasıl olabilir veya sebebi ne olabilir? Resim ekliyorum. Acaba R4 versiyonunda çıkışlar farklı mı? Sende varmı şema?

Çok başını ağrıtıyom hocam hakkını helal et. Şimdiden teşekkürler.

1000025720.jpg

IPS72 Olarak sadece 1 Çeşit besleme kartı yok uzantısında R2, R3, R4 vs uzantılar olur yani besleme kartı kullanılacağı ana karta ve backlight ünitesine göre opsiyoneldir Siz şimdiki mesajınızda yok diye yazdığınız voltajları ilk mesajınızda var diye yazmıştınız. Tv de ana kart arızası var.

ykutsa Çevrimdışı

ykutsa

Yeni Üye
26 Mar 2025
6
44
Evet hocam İlk önce 5V var demiştim.
Oda şöyle 10numara olan12 V çıkışını ölçünce 6V felan gösteriyo 2 saniye sonra 12.5V oluyor. Ben 6v u görünce hemen var sandım. Yani Güç kartındaki sokette kablolar çekiliyken 5V yok.

Bende R3 şeması var. 17IPS72 nin diğer R4 şemalarını nasıl bulabilirim?

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
Top Poster Of Month
21 Mar 2021
761
Oda şöyle 10numara olan12 V çıkışını ölçünce 6V felan gösteriyo 2 saniye sonra 12.5V oluyor. Ben 6v u görünce hemen var sandım. Yani Güç kartındaki sokette kablolar çekiliyken 5V yok.

Bu R4'ün şeması, By_Trol By_Trol bu konuda bilgi sahibi odur, bana sorsan r1-2-3 farkı var mı diye ben revizyon yapılmış çıkışlarının hepsi aynıdır derdim.

Benim fikir yürütmeme göre; anakart takıldığı zaman 80v varsa, anakart yokken 80v üretmiyorsa, güç katında her şey iyidir ve anakart tetik alıp arka ışıkları açıyordur, bundan sonrasında sorun anakarttadır.

Bu noktada benim yapacağım ilk iş entegrelere gelen voltajları ölçmek olurdu. Anakart şemasında hangi entegre kaç volt ile besleniyor net bir şekilde gösterilmiş. 1.5v 3.3v bunlar işlemci ram beslemeleri gibi kritik beslemelerdir ve güç kartından gelmez, anakartın kendi içinde bobin ve mosfetlerle 12v gibi voltajlardan 1-5v arasında neye ihtiyaç varsa ona düşürülür.

Eğer anakartta kısa devre varsa neden güç kaynağı kendisini korumaya almıyor?
Bu bölgelerde kısa devre olup da güç kartının kendisini kısa devre korumasına almamasının sebebi de kısa devrenin 12v'da değil, 3.3v gibi voltajlara düşürüldükten sonra olmasıdır. Çünkü 12-1.5v 12-3.3v gibi dönüştürücülerin kendi koruması da olabilir ve akımı kesebilir. Ya da koruması olmayıp düşük voltajlarda kısa devre oldukları için 12v hattı bunu karşılayabilecek güçte olabilir ve kısa devre olan düşük voltaj elemanı ve regüle devresi yüksek akımdan dolayı ısı üretir.

Optik çıkışta ışık olup da stby ışığının olmaması beslemelerinin farklı regulatörlerden gelmesinden olabilir. Yani stby ışığının üretilmemesinin sebebi o kısımda kısa devreden kaynaklı voltaj üretilmemesi olabilir. 2R2 2R4 3R3 gibi bobinlerden voltaj ve OHM testi yaparak başla. OHM değerleri 20-30 ohm gelebilir normaldir.

Ya da Tecrübe diyebilir ki "bu model anakartta stby ışığı gidip optik ışık yanıyorsa 99% işlemci arızası tamir edilemez" Bu konuda tecrübesizim.

By_Trol Çevrimdışı

By_Trol 

Administrator
24 Ağu 2019
15,417
Üstat sizin yazdıklarınızın çoğu doğru ykutsa ykutsa için deneyim olma açısından şemaya ait bu resimde opsiyonelliğe ait durumlardan bahsedeceğim
Soketin 11 Nolu bacak hattında S111 Takılı S112 Sökük ise 11 Nolu bacak şase olur.
Soketin 11 Nolu bacak hattında S111 Sökük S112 Takılı ise 11 Nolu bacak 24 Volt hattı olur.
Buna örnek S108 S109 S110 İçinde geçerlidir daha bunun gibi omaj ve kapasite değeri değişik olan smd parçalar jumper lar da var.

By_Trol Çevrimdışı

By_Trol 

Administrator
24 Ağu 2019
15,417
Evet hocam İlk önce 5V var demiştim.

Size çok basit bir uygulama yazacağım deneyip sonucu yazın. İster ana kart üzerindeki alıcı göz soketinden isterseniz direk alıcı gözün kendi soketinden ölçüm yapacaksınız yalnız dikkat edin kısa devre yapmayın sokette iki adet 5 Volt göreceksiniz. 5 Voltu ölçerken multimetrenin proplarını kaldırmadan yani ölçüm anında diğer elinizle veya size biri yardım etsin uzaktan kumandayı göze doğru yönelterek herhangi bir tuşa basılı tutun 5 Voltun biri sabit kalır diğer 5 Volt noktasına geçin aynı işlemi yapın voltaj yaklaşık 3,5 Volt ile 5 Volt arasında hareket ediyorsa ana kart değişecek özet olarak kumanda sinyal gönderirken 1 Adet sabit 5 Volt 1 Adet hareketli 5 Volt göreceksiniz.

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
Top Poster Of Month
21 Mar 2021
761
Size çok basit bir uygulama yazacağım deneyip sonucu yazın. İster ana kart üzerindeki alıcı göz soketinden isterseniz direk alıcı gözün kendi soketinden ölçüm yapacaksınız yalnız dikkat edin kısa devre yapmayın sokette iki adet 5 Volt göreceksiniz. 5 Voltu ölçerken multimetrenin proplarını kaldırmadan yani ölçüm anında diğer elinizle veya size biri yardım etsin uzaktan kumandayı göze doğru yönelterek herhangi bir tuşa basılı tutun 5 Voltun biri sabit kalır diğer 5 Volt noktasına geçin aynı işlemi yapın voltaj yaklaşık 3,5 Volt ile 5 Volt arasında hareket ediyorsa ana kart değişecek özet olarak kumanda sinyal gönderirken 1 Adet sabit 5 Volt 1 Adet hareketli 5 Volt göreceksiniz.
Anakart kumanda sinyalini alıyor mu diye test ediliyor eğer alıyorsa ama stby ışığı yanmıyorsa sanırım işlemci gibi demirbaş malzeme bozuk onu mu anlıyoruz bu testle?

Geri
Üst Alt