Ses var görüntü yok arızası ile ses var aydınlatma yok arızasını ayırt edecek bir kavram geliştirmek gerekiyor bence Zira bu konu ile ilgili karmaşa oluşuyor zaman içerisinde.
Sebebi şu;
Ses var görüntü yok arızalarında temel olarak kabul edilen, ekranda görüntü görülmediğinde doğal olarak görüntü yok ibaresinin kullanılması.
Aslında görüntü yok ile ışık yok birbirinden farklı arızalardır.
Teknik olarak görüntü, öndeki hücre üzerinde bulunur, arka taraftan gelen aydınlatma olmaz ise bu görüntü görülmez.
Diğer bir senaryo ise aslında arka aydınlatma çalışıyordur ancak hücrede görüntü yoktur, bunun sebebi ise video seperatör, video prosesör, adres satır kodlama ünitesi arızası veya panel üzerinde bulunan board üstündeki üç temel çalışma voltajının kendi osilatör ünitesinden çıkmaması dır.
Bunu daha detaylı anlatacak olursak Eğer ffc olarak geçen lvds kablosundan Tcon sisteme giden 12 volt ana besleme olmasına rağmen, tcon üzerindeki osilatör üniteden panelin çalışma voltajlarının çıkmamasıdır, bu voltajlar genellikle panel tipine, üreticisine, ebatına göre değişkendir, genel bilgi olarak 16.6 Volt 8.9 Volt 6.8 volt gibi değerlerdir daha büyük ve üreticisi farklı panellerde 27.7 volt gibi değerlerde görülür bu durumda öncelikle tespitin doğru yapılması gerekir.
Üründe ses var görüntü yok veya ses ve ışık var görüntü yok veya ses ve görüntü var ama arka ışık yok arızası mı mevcut bunu doğru tespit etmek gerekir.
Günümüz üretimlerinde genel olarak karşılaşılan panel besleme voltajlarının çıkmaması neticesi ses ve ışık var görüntü yok durumudur. Bu durum panel sistemindeki arızadır, çoğunlukla COF sorunu kaynaklıdır ve ACF BONDİNG yok ise müdahale edilemez