UHF Yayınlar Artık İzlenmiyor Mu?

Müşteki Çevrimdışı
22 Ara 2018
415
Mantıklı bir gerekçesi yok, tamamen can sıkıntısı :) RF kabloyu TV'nin arkasına taktım ve analog kanal arattırdım. Herhangi bir istasyon bulamadı. Eskiden ucu boş bir RF de olsa en azından TRT çıkıyordu. Analog yayınların son durumu nedir?

O Çevrimdışı

Ocico 

Aktif Üye
24 Ağu 2021
159
Analog yayın Türksat KabloTv'de devam ediyor, 23 kanal, Nat.Geo kanalı var tek artısı o, iki TV de dijital, diğer küçük TV lerde analog izliyoruz, bir ara 2017 de yanlış kalmadıysa aklımda, analog yayın kapanacaktı sonra süresiz ertelendi.
Analog deyince haliyle aklıma gelen kullandığım KabloTv'de ki analog ;)

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Analog yayın Türksat KabloTv'de devam ediyor, 23 kanal, Nat.Geo kanalı var tek artısı o, iki TV de dijital, diğer küçük TV lerde analog izliyoruz, bir ara 2017 de yanlış kalmadıysa aklımda, analog yayın kapanacaktı sonra süresiz ertelendi.
Analog deyince haliyle aklıma gelen kullandığım KabloTv'de ki analog ;)
O yayınlar normal kablo ile verilen yayınlar ,diğeri vericiden alınan -ki bazı yerlerde yapıyorlar daha sanırım- yayınlar,anten illa yayın merkezini görecek,ve önü açık olacak(tı),neler çekiyorduk o zamanlar :)
Bir de İzmirde kanal aratıyorduk,komşu Yunan kanalları bizimkilerden daha iyi geliyordu,bizimkileri almak için direği neredeyse 6-10 metre uzatıyorduk :haha1

O Çevrimdışı

Ocico 

Aktif Üye
24 Ağu 2021
159
O yayınlar normal kablo ile verilen yayınlar ,diğeri vericiden alınan -ki bazı yerlerde yapıyorlar daha sanırım- yayınlar,anten illa yayın merkezini görecek,ve önü açık olacak(tı),neler çekiyorduk o zamanlar :)
Bir de İzmirde kanal aratıyorduk,komşu Yunan kanalları bizimkilerden daha iyi geliyordu,bizimkileri almak için direği neredeyse 6-10 metre uzatıyorduk :haha1
Biliyorum hocam, yaşım 51, TRT 2 yeni açıldığında, çatılara çıkıp az anten çevirmedik yayını bulalım diye, renkli yayına geçtiğimizde de bir yakınımızın evinde toplanmış ve alkış fırtınası estirmiştik, hey gidi günler hey...
;)

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Biliyorum hocam, yaşım 51, TRT 2 yeni açıldığında, çatılara çıkıp az anten çevirmedik yayını bulalım diye, renkli yayına geçtiğimizde de bir yakınımızın evinde toplanmış ve alkış fırtınası estirmiştik, hey gidi günler hey...
;)
Hiç sorma :)
İşin tuhafı aynı yerden yayın yapıyorlardı ama bir kanal gelirken diğeri gelmiyordu,belediyeler yayın yapıyorlardı o zamanlar :)

O Çevrimdışı

Ocico 

Aktif Üye
24 Ağu 2021
159
Hiç sorma :)
İşin tuhafı aynı yerden yayın yapıyorlardı ama bir kanal gelirken diğeri gelmiyordu,belediyeler yayın yapıyorlardı o zamanlar :)
Hocam, ben Kablo TV analog yayını da ilk kez İstanbul'da bir akrabamın evinde görmüştüm, biz o zamanlar çatıda anten çevirip dururken onlar 60 a yakın kanal izliyorlardı, şaşırı kalmıştım, o gece de orada kalmıştık, tam yatmaya yakın bana "Biraz sonra Tutti Frutti başlayacak izlersin" deyip gitmişti uyumaya, TV de benim yatacağım odada bu arada, ben kendi kendime, o da ne ki acaba derken abovvv , ondan sonra gel de uyu:tara:yeah

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Hocam, ben Kablo TV analog yayını da ilk kez İstanbul'da bir akrabamın evinde görmüştüm, biz o zamanlar çatıda anten çevirip dururken onlar 60 a yakın kanal izliyorlardı, şaşırı kalmıştım, o gece de orada kalmıştık, tam yatmaya yakın bana "Biraz sonra Tutti Frutti başlayacak izlersin" deyip gitmişti uyumaya, TV de benim yatacağım odada bu arada, ben kendi kendime, o da ne ki acaba derken abovvv , ondan sonra gel de uyu:tara:yeah
Ne günlerdi onlar ,portakal,mandalin,nar :kiskis
Aha, Müşteki Müşteki geliyor, kaçalım :haha1

gercekrambo Çevrimdışı

gercekrambo 

Süper Üye
2 Şub 2020
1,778
kimse de demiyor ki, bu adamlar "karasal sayısal (dijital) yayına geçiyoruz diye, dünya lideri ülkeyiz diye, ne tatava yapmışlardı. ne oldu o iş? diye.

hani karasal sayısal yayın arkadaş? :yeah

bir basit tv üstü-yanı antenle sayısal yayın izleyip karpuz da keseceğdik ya..

Hasan3472 Çevrimdışı

Hasan3472 

Aktif Üye
30 Kas 2021
198
39
2005 te iletişim bakanlığı açıklama yapmıştı karasal dijital yayına geçilecek diye. 2015 yılı olarak. Yani DVB-T . Yani analog yayından temiz dijital yayın gelecekti. Lakin proje sadece testler ile kaldı. Dijital uydu veya karasal her türlü teknoloji iyidir lakin analog teknolojisi de düşük frekanslı olduğu için bence olmalı. Örneğin 4g veya 5g halen 2g görüşme yerini alamadı telefon işinde.

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,384
yaw biz bu konuda çoook ileriye gittik!
bugün Amerika da hatta İngiltere de filan bir dünya Analog TV-Radyo yayınları var:hoba1
Türkiye de Analog da neymiş ülen biz o defteri kapattık ve Digital in en babasına geçtik
çok yakında Üs kuruyoruz bilmem nereye,neresiydi ülen bilen varmı acep?
hani yakında gidiyorduk ya orası işte sorduğum:clap

L Çevrimdışı

lovecraft

Aktif Üye
5 May 2021
75
Ben VHF'den TRT izlediğimi hatırlıyorum. Özel kanallar hep UHF'de çıkardı. Bi tek TRT VHF'de çıkardı. Şimdi baktım da ilk uyduyu 1994 yılında atmışız. Hatta o ilk uydu giderken taşıyan Fransız roket arıza yapmış ve düşmüştü. Onu çok net hatırlıyorum. Hatta roket rotasından çıkıp aşağı doğru giderken bizim TRT spikerinin "çok güzel bir görüntü" dediğini hatırlıyorum :) Ben çocuk aklımla bir şeylerin ters gittiğini anlamıştım ama o anlamamıştı. Aynı sene tekrar gönderdiler bu sefer gitti. Heralde sigortalıydı filan ki para vermedik ikinciye diye tahmin ediyorum. Gerçi yerli hükümetler söz konusu olunca emin de olamıyorum.

Uydu alıcılar yaygınlaşmadan önce sanırım büyükşehir belediyeleri televizyon yayınlarını paylaşırlardı dağın tepesindeki bir vericiden, biz de işte UHF dalga boyundan alır izlerdik. Bu dediğim özel kanalar tabi. Uydudan önce zaten sadece TRT vardı o da ülke geneline sanırım aralıklı vericilerle dağıtılıyordu. Belki de bu yüzden VHF üzerinden izliyorduk. Belki de menzili daha geniştir, emin değilim.

90'larda İzmir'e gelirdik gezmeye. O zaman iç anadoluda olmayan "yabancı" televizyon kanallarının burada çıktığını görmüştüm, mesela MTV. Ne kıskanmıştım var ya. İşte büyük şehir / kasaba köy arasındaki uçurum o zaman böyle kocamandı. O bir kaç yabancı müzik kanalı o zamanlar internet gibi kıymetliydi. Ben anadoluda hala daha şu amca ne çalarsa onu izliyordum :)

hqdefaulta507b1fcf7b4a85a.jpg

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,791
2005 te iletişim bakanlığı açıklama yapmıştı karasal dijital yayına geçilecek diye. 2015 yılı olarak. Yani DVB-T . Yani analog yayından temiz dijital yayın gelecekti. Lakin proje sadece testler ile kaldı. Dijital uydu veya karasal her türlü teknoloji iyidir lakin analog teknolojisi de düşük frekanslı olduğu için bence olmalı. Örneğin 4g veya 5g halen 2g görüşme yerini alamadı telefon işinde.
4G - 5G hiçbir zaman 2G yaptığını yapamacak.!!!
Bunun temel nedeni sinyallerin iletimiyle ilgili.
Sinyal bandını genisletirseniz daha fazla veriyi iletirsiniz ama bu sefer sinyal kırımaları fazla olur.
tam tersi bandı düşünürseniz veri taşıma kapasitesi düşer ama sinyal kırılması minimuma düşer.

Örneklemek gerekirse, bodrumda internete giremiyorsunuz ama telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz.

Geri
Üst Alt