Tv lerde pulse-width modulation (PWM) nedir?

L Çevrimdışı

lavanta

Aktif Üye
20 Tem 2024
108
50
Bu aralar yeni öğrendiğim bir şey oldu. Meğer tv lerde ışık ayarı pwm denilen bir yolla yapılıyormuş ve bu da baz hassas gözlerde titreşim sorununa yol açıyormuş.
Bu pulse-width modulation (PWM) denilen metod arka ışığı kısmaktan farklıymış galiba.
İşin aslı nedir anlayanlar yazabilir mi?
Yani aslında tv aydınlatması hep %100 de mi duruyor? ve bunu biz frekans değişimiyle azalma olarak mı algılıyoruz?
Teşekkürler

Bu da Samsung tv incelemesinde rtings sitesinde yazan bilginin çevirisi

Titreşimsiz

Hayır
PWM Karartma Frekansı
960 Hz
TV, arka ışığını karartmak için darbe genişlik modülasyonu (PWM) kullanır ve bu da buna duyarlı kişileri rahatsız edebilecek titreşime neden olur. Titreşim miktarı, TV'nin hangi resim moduna ayarlandığına ve hangi ayarları kullandığınıza bağlı olarak değişir.

'Standart', 'Eko' ve 'Dinamik' resim modlarında, tüm parlaklık seviyelerinde 120 Hz'de titrer.
'Film Yapımcısı Modu'nda, maksimum parlaklıkta algılanamayan bir titreşim vardır, ancak titreşim maksimumun altındaki parlaklıkta algılanabilir.
'Film' modunda, TV maksimum parlaklıkta 120 Hz'de titrer, ancak algılanamaz. Maksimumun altındaki parlaklıkta, çok hızlı bir 960 Hz'de titrer.
'Oyun Modu'nda, TV maksimum parlaklıkta 120 Hz'de titriyor, ancak algılanabilir değil. Maksimum parlaklığın altında, algılanabilir 120 Hz'de titriyor. VRR etkinleştirildiğinde, maksimum parlaklığın altında 960 Hz'de titriyor.
TV'nin belirli resim modlarında algılanamayan titremesi olmasına rağmen, PWM karartmasına duyarlı kişileri yine de rahatsız edebilir.
 
Son düzenleme:
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,771
40
PWM hakkında bilgi sahibi değilim maalesef, sadece bazı ekranlardaki flicker yüzünden duyarlı kişilerin baş ağrısı yaşadığını okumuştum.
 
W Çevrimdışı

Winston

Moderatör
4 Haz 2021
1,928
Artı elektrik tasarrufu sağlar. Bu sadece TV lerde yoktur çoğu cihazda var. Hızlı sinyallerle açma ve kapatma yapar.
Yani, kapamayi daha fazla yaparsa hızlı şekilde uzatirsa ışık şiddeti düşer. Sönük yanar. Açmayi uzatıp, kapamayi azaltirsa . Işık daha parlak olur. Bunu belli frekansta yapar.
 
W Çevrimdışı

Winston

Moderatör
4 Haz 2021
1,928
O yüzden TV yenileme hızı ile eşit olmalı
Yani.
60 hz, 120 hz ve yukarı hızlarda açma kapama yapmalı.
 
W Çevrimdışı

Winston

Moderatör
4 Haz 2021
1,928
Film modunda 120 ye düşüyor diyor ya rting de.
Film 24 kare çekilir. Eşitleme yapmak zorunda titreşimi
24×5=120 yapmalı 5 titreşim uygulamak zorunda kareler arasına yoksa görüntüde cogalmalar olur
 
A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
608
45
Çok kabaca anlatmak gerekirse;
Normalde elinizde aküye bağlı 12V ile çalışan bir lamba olduğunu varsayalım ve bunun parlaklığını ayarlamak istiyorsunuz. Bunun için 2 yöntem kulanabilirsiniz.
  1. Gerilim Sınırlandırma: Bu yöntemde aküden gelen 12V gerilimi bir direnç vasıtasıyla bir kısmını (kolay anlaşılır olabilmesi için yarısını) ısıya çevirirsiniz kalan kısmını da lambaya verirsiniz. 6V gerilimi direnç ile ısıya çevirirseniz, lambanıza kalan 6V gerilim de lambanın yarı parlaklıkta yanmasını sağlayacaktır. Bu yöntemde lambaya sürekli olarak 6V gerilim gelmektedir.
  2. PWM (Pulse Width Modulation): Bu yöntemde aslında lambaya hep 12V gerilim uygulanıyor ancak yarı parlaklık için saniyenin yarısında 12V verilirken geriye kalan yarısında labmaya bir gerilim verilmiyor. Bir saniyelik süre zarfında lambaya verilen ortalama gerilim 6V olmuş oluyor. Lamba aslında size yine aynı oranda ışık vermiş oluyor. Bu açık ve kapalı durum 1 saniyelik süre zarfında 1 kere olduğundan PWM frekansınız 1Hz (Hertz) olmuş oldu. Bunu gözünüz algılar.
Her iki sisteminde iç kayıplarını yok sayarsak gerilim sınırlandırma verimi düşük bir yöntemdir çünkü fazlalık olan kısmı ısı enerjisine çevirip harcıyorsunuz. PWM metodunda ise verim %100'dür.

Söz konusu cihaz televizyon olunca ilk olarak sistemi ikiye bölmemiz gerekiyor. Bunlardan ilki görüntünün oluştuğu panelimiz ikincisi ise bu görüntüyü görmemizi sağlayan BLU (Back Light Unit) yani arka aydınlatmamız. Televizyon panellerinde bahsi geçen 60Hz ve 120Hz değerleri panelin kendini yenileme hızı. Oyuncu monitörlerinde bu değer 480Hz'e kadar çıktı. Arka aydıtlatma hızı ise verilemez çünkü televizyonu üreten firmadan firmaya değişiklik gösterir.

İnsan gözü saniyede 24 görüntü ve üzerini hareket olarak algılar. Ama söz konusu durum lambanın açık kapalı olması olunca 24 olunca bunu da çok rahat algılarız.

Şimdi burada bir sorun ortaya çıkıyor. Arka aydınlatmanız ve paneldeki yenileme hızınız uyumlu olması lazım. Mesela arka aydıntlamanız saniyenin yarısında açık yarısında kapalı iken paneliniz saniyede iki farklı kare görüntü verirse karelerden biri, arka aydınlatmanın kapalı olduğu ana geldiğinden göremezsiniz. Bu nedenle arka aydınlatma hızınız ile panel hızınız en kötü şartlarda eşit olmalıdır ki paneldeki tüm görüntü karelerini görebilin.
Ancak insan gözü için 60Hz aydınlatma frekansı rahatsız edicidir. Bunu göremeseniz dahi beyniniz bunu algılar ve hatta bu durum epilepsi (halk arasında sara hastalığı da denir) krizini tetikleyebiliyor. Bu nedenle arka aydıtlama hızları panel hızının tam katlarında ama çok daha yüksek hızlarda yapılır. Bunun bir diğer nedeni de PWM yönteminde kullanılan devre elemanlarında biri olan bobinler pwm frekansında ses üretiler ki bu da duyulabilir. Bu nedenle pwm frekansları genelde insan kulağının duyma üst sınırı olan 20kHz'in çok daha üstünde olur.
Yaşınızı bilemiyorum ama eskiden tüp florasan lambaların evde kullanımı önerilmezdi. Nedeni ise florasanların da bu şekilde çalışması idi. Düzgün ve kaliteli bir aydınlatma için 3 adet florasan lambanın bir ünite içinde trifaze elektriğin farklı fazlarına bağlanarak kullanılması gerekirdir ki biri açıkken diğeri kapalı olsun ve ışık şiddeti değişmesin. Ancak bu tesisatları çekenler bunun ne kadar farkındaydı, orası farklı bir konu.

Güncel bilgisayar fanlarının çok ama çok büyük bir çoğunluğu da PWM yöntemi ile hız ayarı yapmaktadır. Böylelikle fanları gerilim sınırlandırma yöntemi ile erişemeyeceğimiz çok daha düşük hızlara indirebiliyoruz.

Diğer bir durum ise panel ile arka aydınlatma hızlarının alakasız şekilde olması durumu. Bu durumda ise W Winston 'ın da dediği flicker durumu oluyor. Mesela bunu da bir örneğe çevirmek gerekirse eski (CRT) tüplü televizyondaki görüntüde başka bir televizyon varsa görüntüdeki televizyonun ekranında siyah bir çizgi kayması görürsünüz. Bunun nedeni de kayıt yapan cihaz ile görüntü veren cihazın frekanslarının uyumsuz olması durumudur. Ya da pervaneli uçakların pervanelerinin olduğundan çok daha yavaş bir şekilde dönüyor gibi görmeniz de aslında flicker durumudur.
 
Geri
Üst Alt