Çin'de yaşadığım dönemde (2012-2013) evimde TCL marka televizyonum vardı. 32 inç, media playeri olan smartsız bir model. Tasarımı ve malzeme kalitesi gayet iyiydi. Renk yahut görüntü sorunu yoktu. Behzat Ç ve Yalan dünya yeni bölümleri indirir izlerdim. Hiç sorun çıkarmadı.
Hisense gibi bilindik ve büyük bir Çin markasıdır. Oldukça yaygındır. Telefon üretimleri falan da var. Gelse rekabetçi fiyatıyla alırım. Yerli markalar ile kıyaslarsak Sunny, Awox vb yanına dahi yaklaşamaz. Model bazında Lg'yi Samsung'u da döver.
Çin markası diye küçümseyenler olabilir ama ilginç şekilde Çin markaları aslında oldukça kaliteli. Evimi tuttuktan sonra bir avm'ye girip eşya aldım. Kettle olarak plastik bir şey yoktu (2012 senesi) Genelde paslanmaz çeliklerdi ve bol miktarda da şeffaf cam kettle vardı. Supor diye markadan çelik olanını aldım. Kutuda özellikle belirtiyordu, termostat mekanizması meşhur ingiliz bir şey, bilmem kaç bin defa çalışma garantisi vardı. Kontak noktaları altın kaplama. Komik bir fiyata aldığımı hatırlıyorum, ordaki en ucuz değildi ama o dönemki Türkiye ile kıyaslayınca ancak plastik Sinbo parasıydı. Aynı markanın tavası Tefal'i döverdi. (Sonra Tefal aldı bu markayı) Gelirken hatıra diye kettle'ı getirdim.
Fiş adaptörü ile annemler hala kullanıyor maşallahı var.
Markasını unuttuğum bir elektrikli şofben vardı. (Ah bir hatırlasam). Yine Çin markası. Şu ihlas elektrikli şofben boyunda. Dijital dokunmatik ekranı vardı, sıcaklığı istediğiniz dereceye ayarlıyordunuz. Bakın burası çok önemli
-debi ne olursa olsun- sürekli aynı sabit sıcaklıkta su veriyordu. O kadar pratik ve verimliydi ki inanamazsınız. Halen Türkiye'de öyle bir cihazın olduğunu sanmıyorum. Gelse hemen alırım.
Robam diye bir davlumbazım vardı. Böyle bir çekiş halen görmedim. Davlumbazı açınca evimin perdesi semazenin eteği gibi havalanıyordu. Son derece pratik bir metal örgü filtresi vardı. Külah şeklinde. Bu külahın alt ucunda şeffaf plastik bir kap var. Fİltrenin yağı akarak burada birikiyordu. Zaman zaman çıkarıp temizliyordunuz o kadar. Şu gün gelse alır kurarım evime.
Benimkinin aynısı değil ama bir fikir verebilir:
Velhasıl, Çin malı diye geçip gidiyoruz ama adamların çok kaliteli ve özgün ürünleri üreten bir sürü markası var. TCL de bence bunlardan biri. Bizim çakal esnaf en ucuzun ucuzunu ürettiriyor diye herifleri hepten kötülemeyelim.