Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Merhaba Değerli Arkadaşlar;
Televizyon Konusunda Yoğun Gelen ÖNERİ talepleri nedeniyle sizlere ''ŞUNU ALIN'' demek yerine, kriterlerinizi kendiniz belirleyip tercihinizi bu yönde kullanabilmeniz için önerilerde bulunmayı tercih ettim ve sizlere bu anlamda sohbet tadında bazı bilgiler vermeyi uygun gördüm.
Değerli arkadaşlarım;
TV konusunda istersek burada saatler, günler, haftalar süren tartışmalar yaparız lakin TV ile ilgili araştırmalar yapmaya başlamadan evvel mutlaka kendi kullanıcı profilinizi ortaya çıkartmanız gerekmektedir.
Eğer kullanıcı tipinize uygun TV almazsanız, En kaliteli tv yi alsanız yine mutlu olmazsınız.
''Televizyon televizyondur kardeşim, kullanıcı tipi, kullanıcı profili de neymiş?'' diyecek olanlar mutlaka çıkacaktır lakin, kullanıcı tipinden kastımız anlaşıldığında eleştirilerin yersiz olduğu da anlaşılabilecektir :
Televizyon Kullanıcı Pofili Nedir?
Arkadaşlar, televizyon teknolojisi sizlere farklı alternatifler sunmaktadır. Bu alternatifler bilinen ilk sistem olan siyah beyaz CRT den başlar, Renkli CRT ile devam eder, Projeksyonlar ile ekran/ebat büyür, Plazma ve LCD ler ile ise ebatları küçülür ve daha estetik zarif bir alarak evlerimizde artık sadece gösterdikleri değil, kendi görüntüleri ile de birer estetik unsur vazifesi üstlenmiş olurlar.
Bu durumu fırsat bilen bazı üreticiler ART DESİGN dedikleri Mona Lisa tabanlı yani eğer istenirse TV olarak kullanılmayacağı dönemde Mona Lisa nın yağlı boya tablosu vazifesini dahi üstlenecek durumlara gelmişti yıllar önce.
Yıllar ilerledikçe, sosyal platformun, forumların etkisi ile artık eskisinden çok daha bilinçli ve eskisinden çok daha detayalara takılıp kalan bir tüketici kitlesi ile karşılaşılır oldu. Bunda forumların payının çok büyük olduğunu biliyoruz. Forumlarda bilgi paylaşan bir çok arkadaşımız (Biziler gibi) kişisel fikirlerini paylaşırken, bir noktadan sonra üzerinden zaman da geçtikçe bu fikirleri sürekli yaza yaza eskiden FİKİR olan bu söylemlerin zamanla KURAL halini almaya başladığını gözlemledim.
Bir çoğunun teknik anlamda TV Sektörü ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını bildiğim amatör tv kullanıcısı ve iyi birer gözlemci olan arkadaşlarımın zaman içerisinde DUAYEN ÜSTAD UZMAN moduna girdiklerini de üzülerek gördüm, görmeye devam ediyorum maalesef.
Eğer ismi FİKİR ise hiç bir şekilde itirazımın olmadığı bu durum, Amatör birer kullanıcı olduklarını beyan etmeyen bu arkadaşlarım tarafından insanlara ''Şunu alabilirsiniz, bunu sakın almayın'' söylemlerine varacak kadar yanıltıcı içeriğe sahip olmaya başlıyor ise, burada insanlara Balık vermek yerine Balık tutmayı öğretmek gerektiğinden hareketle bize birer vazife doğurmuş oluyor ister istemez.
Tüm bu bilgilerden hareketle, yazımın devamında sizlere, Görüntü teknolojilerinde nelerin esas olduğunu, hangi teknolojinin hangi izleyici profiline hitap ettiğini de açıklamaya çalışacağım.
Eğer amacımız forum hit kazansın, insanlar sorsun biz de ''Şunu alın 10 numara, Bunu almayın 5 numara'' desin şeklinde olsaydı, Biz de açardık buraya bir başlık ve derdik ki ''Aman bize sormadan TV almayın''
Fakat başından beri odak noktamız bilinçlendirme, bilgilendirme, doğru bilgi paylaşımı olduğu için yine bu şekilde uzun uzun yazılı bir konu açmak gerekliliği doğdu :kıskıs:
Profiliniz Nedir?
Şöyle bir örnekleme yapalım, Yaş 45,50 ye gelmiş, gözlerin feri gitmiş, ilgi alanınız ATV STAR FOX gibi kanallardaki bakışmalarla bütün geceyi bitiren Türk dizilerine kaymış ise, Siz umutsuz bir profilsiniz bu durumda gidip ultra mega özellikleri olan bir tv almanıza gerek yok, Market ürünlerinden ekonomik ancak ekranı büyük olanlarda tercih etmeniz faydalı olur.
Yeni jenerasyon bir teknoloji meraklısı iseniz, akıllı telefonunuz ile TV nizi senkronize ederek bazı uygulamalara giriyorsanız Bayi ürünlerinden üst uzantılı (Mesela LG43UJ630 yerine, LG43UJ701 gibi) modelleri tercih etmelisiniz zira siz teknolojik bir kullanıcı profilisiniz
Eğer emekli bir pilotsanız, halen Kartal gözleriniz olduğunu düşünüyor ve kılı kırk yarıyorsanız siz afedersiniz biraz KIL bir profilsiniz bu nedenle sizin gibi kullanıcılar mümkünse LCD tv almamalıdır, Sizleri lütfen OLED standına alalım :kıskıs:
Elbetteki yukarıda şaka ile karışık bir tanımlama yaptım lakin anlatmak istediğimi mutlaka anlamışsınızdır.
Burada en temel unsur maalesef LCD teknolojisindeki panel tiplerinin değişkenliği sorunudur.
Buna şöyle bir açıklık getirebiliriz.
Yukarıdaki tablo bize aslında her şeyi izah ediyor.
Sizler TV kullanıcıları olarak aslında sadece TV aldığınızı düşünseniz de, Biz konuya TV değil PANEL olarak bakarız birinci öncelik olarak zira LCD teknolojisinde aslolan PANELDİR.
Sonra donanım, sonra mühendislik kalitesi ve daha sonra ve aslında çok önemli olan Müşteri hizmetleri kalitesi gelir.
Peki bu tablo bize ne anlatıyor?
Forumlardaki tavsiyeci kardeşlerimin çok bilmedikleri bazı hususlar vardır, Mesela yıllardır yazarım, Yıllardır sorarlar, Lakin bana hep ''Ado hocam VA mı IPS mi?'' diye sorarlar.
Hiç bir üyemizin veya kardeşimizin de bir gün bana ''Ado hoccam TN mi?'' diye sorduğunu görmedim.
Neden? Nedeni basit zira tavsiyeci kardeşlerimiz de bu bilgiyi bilmediklerinden dolayı telaffuz etmezler, telaffuz etmedikleri için kimse duymaz, kimse duymadığı için de kimse sormaz.
TN panel aslında TFT LCD panel sektöründeki mümkün olabilen en kaliteli panel yapısıdır lakin üretim koşullarının yüksek maliyeti nedeniyle üreticiler tarafından pek tercih edilmezler.
Zaten tabloda da görüleceği üzere EN İYİ statüsüne en çok sahip olan panel tipidir. Benim bildiğim bu tip panel kullanılan model VESTEL CURVED TV vardı, sonra bir çok markada bir daha denk gelmedim bir türlü. (Mutlaka vardır bana denk gelmedi)
Normal Şartlarda herkesin bildiği durum, VA panellerin tepki sürelerinin IPS lere nazaran iyi olduğudur ve doğrudur, bilinmeyen konu ise TV panelin tepki süresinin ise VA dan daha iyi olduğudur.
TN panel (Twisted Nematic)
Yüksek tepki süreleri sayesinde hareketli sahnelerdeki hayalet efekti bu panellerde oluşmaz ve bu özellikleri sayesinde TN paneller, oyuncular tarafından en çok tercih edilen paneller arasında yer alır. TN Paneller genellikle 6-bit ve 6-bit + FRC renk desteği sunmakla beraber bir çoğu 16.2 milyon renk destekler. TN panellerin en büyük dezavantajlarından birisi yüksek parlaklık oranlarının yanında düşük nits değerlerine sahip modellerde, görüntüleme açısılarının iyice daralmasıdır.
VA Panel (Vertical Alignment)
Kağıt üzerinde IPS panellere benzerler. VA paneller, TN panellere göre akıcı renk geçişleri ve geniş görüntüleme açılarına sahiptirler. Fakat IPS ve PLS panellerden bir adım geridedirler. VA panellerin tepki süreleri IPS panelle benzerlik gösterir ama TN panellere göre daha düşüktür. VA panellerin en büyük avantajı tipik kontrast oranlarının yüksek olmasıdır. Kendi içerisinde değişiklik göstermekle beraber 2500:1 veya 5000:1 gibi tipik kontrast değerlerine sahiptirler. Bu haliyle VA Paneller IPS ve TN panellere göre en yüksek kontrast oranı sunarlar. Ayrıca VA Paneller genellikle 8-bit renk desteği sunarlar.
IPS (In Plane Switching) Teknolojisi
IPS paneller genellikle LCD teknolojisinin en üst segmentinde yer alan kaliteli panellerdir. Geniş renk skalası ve geniş görüş açısına sahip olan IPS Paneller çoğunlukla grafik tasarımcıları, video prodüktörleri, CAD/CAM uygulamaları ile uğraşan mühendisler, medikal uygulamalar ve güvenlik sektörü X-Ray cihaz ekranlarında sıklıkla tercih edilir. Baskı işiyle uğraşan grafik tasarımcılar için ekranda görülen renklerin basılan materyal ile uyuşması ve renk kayıplarının en düşük seviyede olması çok önemlidir ve bu özellik IPS panellerin en önemli karakterleri arasında yer almaktadır. IPS paneller ile ilgili diğer bir önemli husus ise farklı açılardan da bakıldığından görüntüde kayıp yaşanmamasıdır. IPS paneller 178°/178° yatay ve dikey açılardan geniş görüş açısı ile LCD teknolojileri arasında en iyi görüş açısına sahip panellerdir. IPS Panellerin birçoğu 8-bit ve üzeri renk desteği sunmaktadır.
Akıllara direkt olarak şu sorular gelir;
Neden Sistemler Bu Kadar karmaşık?
Tüketici Nereden bilsinTV de hangi panel Var?
Bu konuda tüketici sonuna kadar haklı, zira üreticiler tüketicilere sadece görüntü vaat ediyor ve diyor ki ''Ey tüketici, ben sana süper bir görüntü vereceğiM''
Demiyor ki ''Ben sana 1,3ghz işlemci ve 1,5gb ram ile IPS panel kullandığım ürün ile ATV izleteceğim''
Bu kargaşasın temel sebebi firmaların satış politikalarıdır.
Neden Belirsizlik Var?
Bu konuda fikir anlamında şunu belirteyim arkadaşlar, uzman görüşü değildir.
Üretim adetleri istenen seviyede değil, Buna paralel üreticilerin kazanç beklentileri de istenen seviyelerde değil zira pazarda inanılmaz rekabet var, rekabet düşük fiyatı, düşük fiyat az kazanç, az kazanç ise arge ve daha kaliteli üretim beklentilerinde sekteye uğramaya neden oluyor.
Bunu en iyi tanımlayacak örnek, Panel Üreticisi olan LG markasının, Yine kendi markası ile ürettiği tv lerde dahi LG yerine CHİMEİ panel kullanması ile çok somut bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Bunun sebebi bellidir, LG panel üretim maliyeti 0.9 birim ise, CHİMEİ panel üretim maliyeti 0.7 birimdir.
LG markası aynı zamanda bir panel satıcısı ve VESTEL ARÇELİK BEKO dahil olmak üzere 10 larca kapısında müşterisi hazır olan bir firmadır, 0.9 birime mal ettiği paneli aynı birim değeri ile kendi tv sine takmak yerine kapıda bekleyen müşterilere 1.3 birimden satıp, nasılsa önünde LG yazan tv sine (Yanlış anlaşılmasın tüm üretimlerde böyle olduğunu yazmıyorum) 0.7 birim ile mal olan ğaneli takıp LG kalitesi ve LG markası ile satmaktadır.
Peki CHİMEİ panel tipi nedir? VA dır. Bu durumda LG tv alan tüketici IPS panelli bir tv aldığı yanılgısına düşmüşmüdür? tabi ki düşmüştür.
Bu duruma yerliüretimlerden de örnek verebiliriz ve dah ada anlaşılır olur.
ARÇELİK markası X1 model bir tv üretmek ister, Adet ve özellikler ile satış rakamları vs her şey projede masaya dökülür, Elbette ki bu doğrultuda hemen lojistik ve depo departmanlar ile irtibat kurulur, adetin 10.000 olduğu belirtilir.
10.000 adet X1 model TV üretiminde lansman dahil olmak üzere her şey projelendirildiğine göre lansmanda sunulacak özellikler de elbette ki belirleniyor. 10.000 adet X1 için bize ne lazım?
10.000 panale
10.000 anakart
10.000 besleme kartı
10.000 front bezel
10.000 arka kapak
70.000 vida
15.000 klips
vs vs vs
Anakart, besleme kartı ve diğer donanımlar fabrika bünyesinde üretildiği için sorun yok lakin panellerin hücre yaıları ithal geliyor, yani LG SAMSUNG AUO vs gibi firmalardan satın alınan panellerden bahsediyorum.
Problem şu ki 10.000 adet AYNI statüde panel depoda yoktur.
Lojistik ile kurulan irtibat neticesi tedarik sürecinin planlanan üretim sürecine yetişmeyeceği bilgisi alınır
Bunun üzerine Depo kayıtlarında 6.000 adet SAMSUNG, 3.000 adet LG, 1.000 adet AUO panel ile ancak bu rakam denkleştirilebilir.
Peki bu durumda sistem nasıl ilerleyecek?
TV modeli yine X1 olacak bunda değişen bir şey yok lakin X1 olan bir adet model üretimi için gümrük ve ticaret bakanlığından 3 ayrı iş emri çıkartılacak zira tüm bu üretimler en ufak vidasına kadar devlet tarafında kayıt altındadır ve üretimden önce bu işlemler yapılır.
6.000 adet X1 için 0001112233
3.000 adet X1 için 0001112234
1.000 adet X1 için 0001112235
Kayıtlı iş emirleri ile toplamda 10.000 adet üretime planlandığı gibi devam edilir.
Bu durumda hangi tüketiciye hangi panelli ürün gideceğini kim bilebilir?
Kısaca özetlemek gerekirse eğer
LG TV aldık içinden CHİMEİ panel çıktı
ARÇELİK TV aldık içinden LG panel çıktı
VESTEL TV aldık içinden SAMSUNG panel çıktı :yuh:
Demek ki olay hangi marka tv aldığımızda değil, neyi aldığımızı BİLEREK ve GÖREREK almakta :
Sahaya hakim olan paneller olan VA ile IPS arasındaki tercihlerinizde de bu kriterleri mutlaka göz önünde bulundurmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
Konuya giriş şeklim olan PROFİLİNİZ NEDİR sorusunun temelinde de aslında bu ana unsur yatmaktadır.
Yani eğer siz bir iç mimarsanız ve TV ye PC ile bağlanıp çalışma yaacaksanız hiç bir şekilde VA SAMSUNG panelli bir tv almamanız gerekmektedir.
Fakat Aksiyon sever bir film takipçisiyseniz bu durumda IPS panelin tepkime süresi de sizi tatmin etmeyecektir. (bu gibi durumlarda imdadımıza Fake Fresh rate yazılımlarının girdiğini de unutmamak lazım.)
Türk tipi ailelerimizde ortaya tv koyar ve yan iki duvar kenarına iki çekyat koyarak yan açılardan TV izleyeceksek de VA panelden uzak durmak gerekir o zaman ne yapacağız? :
Elimden geldiğince sizleri sıkmamak adına konuyu çok uzatmıyorum arkadaşlar; Sizlerede buradan ''SONY alın LG alın SAMSUNG alın'' demek zor bir şey değil benim için, lakin derdinizin dermanı bizlerin söyleyeceği markalar değil, Sizlerin belirleyeceği profil ve ürün performansını gözünüzle görmenizdir.
Yine de danışmak istediğiniz merak ettiklriniz ne var ise sorunuz, elimizden ne geliyorsa artık :
Televizyon Konusunda Yoğun Gelen ÖNERİ talepleri nedeniyle sizlere ''ŞUNU ALIN'' demek yerine, kriterlerinizi kendiniz belirleyip tercihinizi bu yönde kullanabilmeniz için önerilerde bulunmayı tercih ettim ve sizlere bu anlamda sohbet tadında bazı bilgiler vermeyi uygun gördüm.
Değerli arkadaşlarım;
TV konusunda istersek burada saatler, günler, haftalar süren tartışmalar yaparız lakin TV ile ilgili araştırmalar yapmaya başlamadan evvel mutlaka kendi kullanıcı profilinizi ortaya çıkartmanız gerekmektedir.
Eğer kullanıcı tipinize uygun TV almazsanız, En kaliteli tv yi alsanız yine mutlu olmazsınız.
''Televizyon televizyondur kardeşim, kullanıcı tipi, kullanıcı profili de neymiş?'' diyecek olanlar mutlaka çıkacaktır lakin, kullanıcı tipinden kastımız anlaşıldığında eleştirilerin yersiz olduğu da anlaşılabilecektir :
Televizyon Kullanıcı Pofili Nedir?
Arkadaşlar, televizyon teknolojisi sizlere farklı alternatifler sunmaktadır. Bu alternatifler bilinen ilk sistem olan siyah beyaz CRT den başlar, Renkli CRT ile devam eder, Projeksyonlar ile ekran/ebat büyür, Plazma ve LCD ler ile ise ebatları küçülür ve daha estetik zarif bir alarak evlerimizde artık sadece gösterdikleri değil, kendi görüntüleri ile de birer estetik unsur vazifesi üstlenmiş olurlar.
Bu durumu fırsat bilen bazı üreticiler ART DESİGN dedikleri Mona Lisa tabanlı yani eğer istenirse TV olarak kullanılmayacağı dönemde Mona Lisa nın yağlı boya tablosu vazifesini dahi üstlenecek durumlara gelmişti yıllar önce.
Yıllar ilerledikçe, sosyal platformun, forumların etkisi ile artık eskisinden çok daha bilinçli ve eskisinden çok daha detayalara takılıp kalan bir tüketici kitlesi ile karşılaşılır oldu. Bunda forumların payının çok büyük olduğunu biliyoruz. Forumlarda bilgi paylaşan bir çok arkadaşımız (Biziler gibi) kişisel fikirlerini paylaşırken, bir noktadan sonra üzerinden zaman da geçtikçe bu fikirleri sürekli yaza yaza eskiden FİKİR olan bu söylemlerin zamanla KURAL halini almaya başladığını gözlemledim.
Bir çoğunun teknik anlamda TV Sektörü ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını bildiğim amatör tv kullanıcısı ve iyi birer gözlemci olan arkadaşlarımın zaman içerisinde DUAYEN ÜSTAD UZMAN moduna girdiklerini de üzülerek gördüm, görmeye devam ediyorum maalesef.
Eğer ismi FİKİR ise hiç bir şekilde itirazımın olmadığı bu durum, Amatör birer kullanıcı olduklarını beyan etmeyen bu arkadaşlarım tarafından insanlara ''Şunu alabilirsiniz, bunu sakın almayın'' söylemlerine varacak kadar yanıltıcı içeriğe sahip olmaya başlıyor ise, burada insanlara Balık vermek yerine Balık tutmayı öğretmek gerektiğinden hareketle bize birer vazife doğurmuş oluyor ister istemez.
Tüm bu bilgilerden hareketle, yazımın devamında sizlere, Görüntü teknolojilerinde nelerin esas olduğunu, hangi teknolojinin hangi izleyici profiline hitap ettiğini de açıklamaya çalışacağım.
Eğer amacımız forum hit kazansın, insanlar sorsun biz de ''Şunu alın 10 numara, Bunu almayın 5 numara'' desin şeklinde olsaydı, Biz de açardık buraya bir başlık ve derdik ki ''Aman bize sormadan TV almayın''
Fakat başından beri odak noktamız bilinçlendirme, bilgilendirme, doğru bilgi paylaşımı olduğu için yine bu şekilde uzun uzun yazılı bir konu açmak gerekliliği doğdu :kıskıs:
Profiliniz Nedir?
Şöyle bir örnekleme yapalım, Yaş 45,50 ye gelmiş, gözlerin feri gitmiş, ilgi alanınız ATV STAR FOX gibi kanallardaki bakışmalarla bütün geceyi bitiren Türk dizilerine kaymış ise, Siz umutsuz bir profilsiniz bu durumda gidip ultra mega özellikleri olan bir tv almanıza gerek yok, Market ürünlerinden ekonomik ancak ekranı büyük olanlarda tercih etmeniz faydalı olur.
Yeni jenerasyon bir teknoloji meraklısı iseniz, akıllı telefonunuz ile TV nizi senkronize ederek bazı uygulamalara giriyorsanız Bayi ürünlerinden üst uzantılı (Mesela LG43UJ630 yerine, LG43UJ701 gibi) modelleri tercih etmelisiniz zira siz teknolojik bir kullanıcı profilisiniz
Eğer emekli bir pilotsanız, halen Kartal gözleriniz olduğunu düşünüyor ve kılı kırk yarıyorsanız siz afedersiniz biraz KIL bir profilsiniz bu nedenle sizin gibi kullanıcılar mümkünse LCD tv almamalıdır, Sizleri lütfen OLED standına alalım :kıskıs:
Elbetteki yukarıda şaka ile karışık bir tanımlama yaptım lakin anlatmak istediğimi mutlaka anlamışsınızdır.
Burada en temel unsur maalesef LCD teknolojisindeki panel tiplerinin değişkenliği sorunudur.
Buna şöyle bir açıklık getirebiliriz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Yukarıdaki tablo bize aslında her şeyi izah ediyor.
Sizler TV kullanıcıları olarak aslında sadece TV aldığınızı düşünseniz de, Biz konuya TV değil PANEL olarak bakarız birinci öncelik olarak zira LCD teknolojisinde aslolan PANELDİR.
Sonra donanım, sonra mühendislik kalitesi ve daha sonra ve aslında çok önemli olan Müşteri hizmetleri kalitesi gelir.
Peki bu tablo bize ne anlatıyor?
Forumlardaki tavsiyeci kardeşlerimin çok bilmedikleri bazı hususlar vardır, Mesela yıllardır yazarım, Yıllardır sorarlar, Lakin bana hep ''Ado hocam VA mı IPS mi?'' diye sorarlar.
Hiç bir üyemizin veya kardeşimizin de bir gün bana ''Ado hoccam TN mi?'' diye sorduğunu görmedim.
Neden? Nedeni basit zira tavsiyeci kardeşlerimiz de bu bilgiyi bilmediklerinden dolayı telaffuz etmezler, telaffuz etmedikleri için kimse duymaz, kimse duymadığı için de kimse sormaz.
TN panel aslında TFT LCD panel sektöründeki mümkün olabilen en kaliteli panel yapısıdır lakin üretim koşullarının yüksek maliyeti nedeniyle üreticiler tarafından pek tercih edilmezler.
Zaten tabloda da görüleceği üzere EN İYİ statüsüne en çok sahip olan panel tipidir. Benim bildiğim bu tip panel kullanılan model VESTEL CURVED TV vardı, sonra bir çok markada bir daha denk gelmedim bir türlü. (Mutlaka vardır bana denk gelmedi)
Normal Şartlarda herkesin bildiği durum, VA panellerin tepki sürelerinin IPS lere nazaran iyi olduğudur ve doğrudur, bilinmeyen konu ise TV panelin tepki süresinin ise VA dan daha iyi olduğudur.
TN panel (Twisted Nematic)
Yüksek tepki süreleri sayesinde hareketli sahnelerdeki hayalet efekti bu panellerde oluşmaz ve bu özellikleri sayesinde TN paneller, oyuncular tarafından en çok tercih edilen paneller arasında yer alır. TN Paneller genellikle 6-bit ve 6-bit + FRC renk desteği sunmakla beraber bir çoğu 16.2 milyon renk destekler. TN panellerin en büyük dezavantajlarından birisi yüksek parlaklık oranlarının yanında düşük nits değerlerine sahip modellerde, görüntüleme açısılarının iyice daralmasıdır.
VA Panel (Vertical Alignment)
Kağıt üzerinde IPS panellere benzerler. VA paneller, TN panellere göre akıcı renk geçişleri ve geniş görüntüleme açılarına sahiptirler. Fakat IPS ve PLS panellerden bir adım geridedirler. VA panellerin tepki süreleri IPS panelle benzerlik gösterir ama TN panellere göre daha düşüktür. VA panellerin en büyük avantajı tipik kontrast oranlarının yüksek olmasıdır. Kendi içerisinde değişiklik göstermekle beraber 2500:1 veya 5000:1 gibi tipik kontrast değerlerine sahiptirler. Bu haliyle VA Paneller IPS ve TN panellere göre en yüksek kontrast oranı sunarlar. Ayrıca VA Paneller genellikle 8-bit renk desteği sunarlar.
IPS (In Plane Switching) Teknolojisi
IPS paneller genellikle LCD teknolojisinin en üst segmentinde yer alan kaliteli panellerdir. Geniş renk skalası ve geniş görüş açısına sahip olan IPS Paneller çoğunlukla grafik tasarımcıları, video prodüktörleri, CAD/CAM uygulamaları ile uğraşan mühendisler, medikal uygulamalar ve güvenlik sektörü X-Ray cihaz ekranlarında sıklıkla tercih edilir. Baskı işiyle uğraşan grafik tasarımcılar için ekranda görülen renklerin basılan materyal ile uyuşması ve renk kayıplarının en düşük seviyede olması çok önemlidir ve bu özellik IPS panellerin en önemli karakterleri arasında yer almaktadır. IPS paneller ile ilgili diğer bir önemli husus ise farklı açılardan da bakıldığından görüntüde kayıp yaşanmamasıdır. IPS paneller 178°/178° yatay ve dikey açılardan geniş görüş açısı ile LCD teknolojileri arasında en iyi görüş açısına sahip panellerdir. IPS Panellerin birçoğu 8-bit ve üzeri renk desteği sunmaktadır.
Akıllara direkt olarak şu sorular gelir;
Neden Sistemler Bu Kadar karmaşık?
Tüketici Nereden bilsinTV de hangi panel Var?
Bu konuda tüketici sonuna kadar haklı, zira üreticiler tüketicilere sadece görüntü vaat ediyor ve diyor ki ''Ey tüketici, ben sana süper bir görüntü vereceğiM''
Demiyor ki ''Ben sana 1,3ghz işlemci ve 1,5gb ram ile IPS panel kullandığım ürün ile ATV izleteceğim''
Bu kargaşasın temel sebebi firmaların satış politikalarıdır.
Neden Belirsizlik Var?
Bu konuda fikir anlamında şunu belirteyim arkadaşlar, uzman görüşü değildir.
Üretim adetleri istenen seviyede değil, Buna paralel üreticilerin kazanç beklentileri de istenen seviyelerde değil zira pazarda inanılmaz rekabet var, rekabet düşük fiyatı, düşük fiyat az kazanç, az kazanç ise arge ve daha kaliteli üretim beklentilerinde sekteye uğramaya neden oluyor.
Bunu en iyi tanımlayacak örnek, Panel Üreticisi olan LG markasının, Yine kendi markası ile ürettiği tv lerde dahi LG yerine CHİMEİ panel kullanması ile çok somut bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Bunun sebebi bellidir, LG panel üretim maliyeti 0.9 birim ise, CHİMEİ panel üretim maliyeti 0.7 birimdir.
LG markası aynı zamanda bir panel satıcısı ve VESTEL ARÇELİK BEKO dahil olmak üzere 10 larca kapısında müşterisi hazır olan bir firmadır, 0.9 birime mal ettiği paneli aynı birim değeri ile kendi tv sine takmak yerine kapıda bekleyen müşterilere 1.3 birimden satıp, nasılsa önünde LG yazan tv sine (Yanlış anlaşılmasın tüm üretimlerde böyle olduğunu yazmıyorum) 0.7 birim ile mal olan ğaneli takıp LG kalitesi ve LG markası ile satmaktadır.
Peki CHİMEİ panel tipi nedir? VA dır. Bu durumda LG tv alan tüketici IPS panelli bir tv aldığı yanılgısına düşmüşmüdür? tabi ki düşmüştür.
Bu duruma yerliüretimlerden de örnek verebiliriz ve dah ada anlaşılır olur.
ARÇELİK markası X1 model bir tv üretmek ister, Adet ve özellikler ile satış rakamları vs her şey projede masaya dökülür, Elbette ki bu doğrultuda hemen lojistik ve depo departmanlar ile irtibat kurulur, adetin 10.000 olduğu belirtilir.
10.000 adet X1 model TV üretiminde lansman dahil olmak üzere her şey projelendirildiğine göre lansmanda sunulacak özellikler de elbette ki belirleniyor. 10.000 adet X1 için bize ne lazım?
10.000 panale
10.000 anakart
10.000 besleme kartı
10.000 front bezel
10.000 arka kapak
70.000 vida
15.000 klips
vs vs vs
Anakart, besleme kartı ve diğer donanımlar fabrika bünyesinde üretildiği için sorun yok lakin panellerin hücre yaıları ithal geliyor, yani LG SAMSUNG AUO vs gibi firmalardan satın alınan panellerden bahsediyorum.
Problem şu ki 10.000 adet AYNI statüde panel depoda yoktur.
Lojistik ile kurulan irtibat neticesi tedarik sürecinin planlanan üretim sürecine yetişmeyeceği bilgisi alınır
Bunun üzerine Depo kayıtlarında 6.000 adet SAMSUNG, 3.000 adet LG, 1.000 adet AUO panel ile ancak bu rakam denkleştirilebilir.
Peki bu durumda sistem nasıl ilerleyecek?
TV modeli yine X1 olacak bunda değişen bir şey yok lakin X1 olan bir adet model üretimi için gümrük ve ticaret bakanlığından 3 ayrı iş emri çıkartılacak zira tüm bu üretimler en ufak vidasına kadar devlet tarafında kayıt altındadır ve üretimden önce bu işlemler yapılır.
6.000 adet X1 için 0001112233
3.000 adet X1 için 0001112234
1.000 adet X1 için 0001112235
Kayıtlı iş emirleri ile toplamda 10.000 adet üretime planlandığı gibi devam edilir.
Bu durumda hangi tüketiciye hangi panelli ürün gideceğini kim bilebilir?
Kısaca özetlemek gerekirse eğer
LG TV aldık içinden CHİMEİ panel çıktı
ARÇELİK TV aldık içinden LG panel çıktı
VESTEL TV aldık içinden SAMSUNG panel çıktı :yuh:
Demek ki olay hangi marka tv aldığımızda değil, neyi aldığımızı BİLEREK ve GÖREREK almakta :
Sahaya hakim olan paneller olan VA ile IPS arasındaki tercihlerinizde de bu kriterleri mutlaka göz önünde bulundurmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
Konuya giriş şeklim olan PROFİLİNİZ NEDİR sorusunun temelinde de aslında bu ana unsur yatmaktadır.
Yani eğer siz bir iç mimarsanız ve TV ye PC ile bağlanıp çalışma yaacaksanız hiç bir şekilde VA SAMSUNG panelli bir tv almamanız gerekmektedir.
Fakat Aksiyon sever bir film takipçisiyseniz bu durumda IPS panelin tepkime süresi de sizi tatmin etmeyecektir. (bu gibi durumlarda imdadımıza Fake Fresh rate yazılımlarının girdiğini de unutmamak lazım.)
Türk tipi ailelerimizde ortaya tv koyar ve yan iki duvar kenarına iki çekyat koyarak yan açılardan TV izleyeceksek de VA panelden uzak durmak gerekir o zaman ne yapacağız? :
Elimden geldiğince sizleri sıkmamak adına konuyu çok uzatmıyorum arkadaşlar; Sizlerede buradan ''SONY alın LG alın SAMSUNG alın'' demek zor bir şey değil benim için, lakin derdinizin dermanı bizlerin söyleyeceği markalar değil, Sizlerin belirleyeceği profil ve ürün performansını gözünüzle görmenizdir.
Yine de danışmak istediğiniz merak ettiklriniz ne var ise sorunuz, elimizden ne geliyorsa artık :