Deneyim Karavan Yaşamından Tecrübeler | Gürcistan

vanosfer Çevrimdışı

vanosfer 

Aktif Üye
17 Ocak 2019
284
Merhabalar.

Eşimle tam zamanlı karavan yaşamına geçeli iki ayı bir hafta geçtik.

Nasıl olacak, yapabilir miyiz, sabit işlerimizi bıraktık ama geçinebilir miyiz derken ne ara iki ay geçti anlamadık.

Foça, Urla, Bornova ilçelerinde geçirdik bu geçen iki ayı.

Yolda güzel insanlarla tanıştık, anıları, sohbetleri paylaştık.

Foça'da çok sevdiğimiz öğretmenimizi ziyaret edip, ona misafir olarak başladığımız tam zamanlı karavan yaşamımız Urla ile devam etti.

Urla'da bir kaç gece kalacağız dediğimiz bir kampingte 17 gece kaldık. Üzerine o süre içinde bir de kampingte çalıştım. Dört günlük ücret ödedik ama hem çalışıp o tutarı geri ödeme olarak aldık hem de dört gün sonrası ücretsiz konaklama şansımız oldu.

Derken Bornova'da konaklamaya başladık.

Burada ne iş yapabiliriz derken, 12 Eylül gününde bir anma konseri vardı. Su ısıtıp, termosumuza doldurup suyu, konser alanı önünde Nescafe çeşitleri, su, kraker, gofret satmayı denedik. Konser bittiğinde bir şeyleri başardığımızı hissedip bu tarz bir şeyle yaşama devam edebileceğimizi anladık. Tabi bu arada Bursa'dan bu yola çıkarken yanımıza aldığımız tırmanış pantolonlarını da satarız diyorduk. O hafta sonu da gittigimiz tırmanış alanında bir kaç pantolon sattık.

Derken bize göre bir iş tecrübesi edinince, bir süre kalıp hem borçlarımızı kapatalım hem de biraz buranın yaşamını tecrübe edelim diye İzmir'de yaşama devam edelim dedik.

Neyse, İzmir'de kalma ve geçinme kısmı bu şekildeydi. Tecrübe ettiklerimize gelirsek,

Karavanımızın iç tasarımından memnunuz. Genel olarak ferah ve kullanışlı geliyor.

Su depolama, kıyafet ve diğer depolama alanlarımız yeterli geldi.

Depolama derken, enerji depolama alanımız yetersiz gibi geldi. Yazın sorun yok ama şimdilerde 2 adet 100 amper akümüz, 2 adet 205w değerindeki güneş panelleriyle yetersiz geliyor. Genelde sabaha karşı bazen de gece yarısı akıllı inventör 220v olan priz ve dolap için akım göndermeyi kesiyor. Ve bu, Mppt ekranında 12.0v değerine düşünce aküdeki güç gerçekleşiyor. Bu nedenle biraz borçlanıp, 1 akü daha almayı, mexxsunn marka Mppt cihazımızı, Havensis marka cihazla değiştirmeyi düşünüyoruz. Hatta duruma göre Havensis'in Dual Charge adını verdiği, hem Mppt hem de araç alternatöründen yaşam aküsünü dolduran cihazı tercih etmeyi düşünüyoruz. Akü ve Mppt için yer var ama araç alternatöründen içerideki mptt cihazına kablo nasıl çekilecek, nasıl montaj yapılacak bunu düşünüyoruz. Çünkü araç yapılı ve bir yerleri açıp kablo çekmek imkansız gibi. Belki vardır tecrübeler ve dinlememiz gerekiyordur bilemiyoruz. (Not: Şimdilerde akü ve panel sorumuz kalmadı. 1.2.2023)


Onun dışında dışa açılır camımız yok. İki adet tavan hekimiz, bir adet de sürgülü kapıdaki sürgülü camımız mevcut. Kapıdaki sürgülü cam ve tavan hekilerimiz havalandırma için yeterli ancak yağmurlu havaya denk gelmedik. Yağmurlu bir havada içeriye yağış almadan havalandırma sağlamak için bir fikir içindeyiz. Sürgülü kapıdaki sürgülü cama dışarıdan, ölçülere uygun bir banyo havalandırma menfezi takmak. Hiç estetik olmayacaktır ama en düşük maliyetli çözüm bunu olduğunu düşündük. Dışa açılır bir cam taktırmak 3-4 bin TL'den başlıyor. Bakalım oraya menfez ve çözüm için bu hafta bir araştırma yapacağız. Yine fikirlerinizi bekleriz.

Şimdilik böyle. Bir de dizel ortam ısıtıcı için tecrübe paylaşacağız. Çünkü o da apayrı bir yazı. 😁
Ha bir de kedimiz Yaviz... Onun için de konuya yazacağız.

Son olarak, YouTube, İnstagram, Facebook ve Tiktok'ta kanal açtık. Video için yaşamıyoruz ama yiyecek ekmeğimiz çıkar diye açıkçası, biraz da tecrübe paylaşmak amacıyla Vanosfer adında bir kanal açtık. Linklerini aşağıya paylaşacağım. Kanalımızı takip edip destek olursanız çok seviniriz. 😻

Konunun devamını getirmek dileğiyle, görüşmek üzere.

Sevda&Semih

Youtube: www.youtube.com/@vanosfer

İnstagram:

Facebook:

Twitter:

tiktok: @vanosfer_

Picsart_22-08-14_20-46-55-588.jpg
Picsart_22-08-14_20-44-54-096.jpg
Picsart_22-08-14_20-44-14-596.jpg
Picsart_22-08-14_20-41-15-905.jpg
Picsart_22-08-14_20-38-55-218.png
Picsart_22-08-14_20-31-07-718.jpg
 
Son düzenleme:
DOSS BLACK Çevrimdışı

DOSS BLACK 

Aktif Üye
20 Eki 2022
66
Merhaba ne güzel bir yeniden başlangıç olmuş geçen sene eşim ve 2 kızım yaşları 2 ve 6 kamp olayını tecrübe etme imkanımız oldu malzeme eksiğimiz olmasına rağmen bence oldukça eğlenceli bir anı oldu bizim için, otellerin ve tatillerin bu denli maliyetli olması sebebiyle seneye de kamp veya karavan kiralama yapmayı düşünüyoruz bakalım hayırlısı artık youtube ve instagram üzerinden takibe alıyorum sizleri :)
 
Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
556
Çok keyif alarak okudum. Çadırcıyız biz de. Belki bi gün bi kampta çıkarız karşınıza.

Sosyal medya kanallarınızı takipte olacağız. Burdan da hikayelerinizi paylaşırsanız ne güzel olur.

Sevgiler 🥰
 
vanosfer Çevrimdışı

vanosfer 

Aktif Üye
17 Ocak 2019
284
Merhaba ne güzel bir yeniden başlangıç olmuş geçen sene eşim ve 2 kızım yaşları 2 ve 6 kamp olayını tecrübe etme imkanımız oldu malzeme eksiğimiz olmasına rağmen bence oldukça eğlenceli bir anı oldu bizim için, otellerin ve tatillerin bu denli maliyetli olması sebebiyle seneye de kamp veya karavan kiralama yapmayı düşünüyoruz bakalım hayırlısı artık youtube ve instagram üzerinden takibe alıyorum sizleri :)
Teşekkür ederiz 😻 Tam anlamıyla yeni başlangıç oldu bize. Yaşadığımızı hissediyoruz artık.
Umarım keyifle bir sonraki kamp veya karavan tatiline ulaşırsınız. Belki de bir karavan sahibi olmaya karar verirsiniz. 😊

Çok kişinin özendiği ama yapmaya cesaret edemediği bir yoldasınız. Allah size kolaylıklar versin. Umuyorum çok mutlu olur güzel anılar yaşarsınız.
Çok teşekkür ederiz. 😊 Eşimle yan yana olalım her şeyin üstesinden geliriz diyoruz. Çok şükür.

Çok keyif alarak okudum. Çadırcıyız biz de. Belki bi gün bi kampta çıkarız karşınıza.

Sosyal medya kanallarınızı takipte olacağız. Burdan da hikayelerinizi paylaşırsanız ne güzel olur.

Sevgiler 🥰
Biz de bireysel yaşamlarımızda hep çadır konaklaması yapardık. Evlenince de devam etti bu iki yıl. Bir aylığına yola çıkıp, 4-5bin km yol yapıp, bakir sessiz koylarda konaklayarak Ege Akdeniz turu yapıp dönerdik evimize.
Nasip oldu karavan. Süreç kendiliğinden geldi.
Bu konuda eksik vardı forumda. Biraz hareketlendirmek istedim. İnşallah fırsat buldukça paylaşımlar yapacağım.
 
vanosfer Çevrimdışı

vanosfer 

Aktif Üye
17 Ocak 2019
284
Özelikle yağmurlu ve fırtınalı havalarda çekilen görüntüleri aşkla izliyorum. Sizide beklemedeyim.
Biz de o havaları beklemekteyiz ama bakalım nasıl bir tecrübe nasıl bir güzellik ortaya çıkacak, merak ediyoruz. :ok

Hayallerini kurduğum fakat bir türlü geçemedim ve tereddüt etiğim hayaller.
İnanın biz de hayal edip duruyorduk. 5 seneye yaparız, birikim yaparız öyle yaparız böyle yaparız diyorduk ama ne birikim yapılabiliyor ne de hayallere yaklaşılabiliyordu. Özel okulun sömürü politikasına artık dur deyip bir anda gelişen bir süreç oldu bizim için de.
 
S Çevrimdışı

sisperdesi 

Aktif Üye
28 May 2022
255
29
Valla bende rifter aldım. Karavan değil ama geceleri eşimle emirgan sahile gidiyoruz masamizi vs kurup sabah ezanına kadar orada kalıyoruz. Cay kahvaltilik vs hazirliyoruz orada. Arkasına su pompası vs alıcam şimdi 20 litrelik bidondan malzeme vs yikamak için. Böyle keyf alıyoruz. Ama çok araştırıyorum. İleride bir karavan alicam inşallah. Ben İstanbul'dayım. Tavsiyem birçok seyi kendinizin öğrenmesi yönünde olacaktir. Cam açma meselesini söylemişsiniz. Bence el isciligi ile bu sizin tarafinizdan da yapilabilir. Yahut hiç bütçeniz yok ise tavana hava geçiren ama sıvı geçirmeyen bir file sistemi kurulabilir. Bu tarz şeyler var. Belki yurt dışından getirtmek gerekir ama bütçe meselesi tabi ki. Özellikle yurt dışı karavan kanallarını takip etmenizi tavsiye ederim. Misal siz kendiniz bile tekerleklere başlayacağınız basit bir dinamo ile (bisikletlerdeki teker dondukce yanan on lamba gibi dusunun) besleme akulerine sarj imkani sunabilirsiniz. Veya muslugu actiginizda veya lavabo altindan giden gidere takacaginiz dinamolar ile bu beslemeler sağlanabilir. Yine ayni dinamo sistemiyle tavana kuracaginiz kendi el yapimi rüzgar gülünüz ile elektrige destek saglayabilirsiniz. Birini görmüştüm trigger kayisimidir motorda donen bir kayistan enerji aliyordu 🤣🤣 dizel yakıtlı ortam ısıtması yerine bunlara destek çıkarak aslında doğanın sunduğu herşeyi kendi lehinize cevirebilirsiniz. Üstelik bunlar için öyle mühendis olmayada gerek yok. Yurt dışında gerekli argümanlar var. Bazi türk videolarında da var.
 
vanosfer Çevrimdışı

vanosfer 

Aktif Üye
17 Ocak 2019
284
Dün insanlık için küçük, bizim için büyük bir adım attık: evimize yani karavanımıza dizel ısıtıcı montajı yaptırdık. Kış geceleri artık daha sıcak tabi mazota paramız yettiği sürece. :affet
Bu ısıtıcıyı bulmamızın ve montajının da bir hikayesi var, uygun zamanda detaylı bir yazıyla paylaşacağım.

isitici-montaj.jpg
montaj-247e753e99b6249c9.jpg


MVIMG_20221109_122642.jpg


MVIMG_20221109_122745.jpg
 
Son düzenleme:
vanosfer Çevrimdışı

vanosfer 

Aktif Üye
17 Ocak 2019
284
Valla bende rifter aldım. Karavan değil ama geceleri eşimle emirgan sahile gidiyoruz masamizi vs kurup sabah ezanına kadar orada kalıyoruz. Cay kahvaltilik vs hazirliyoruz orada. Arkasına su pompası vs alıcam şimdi 20 litrelik bidondan malzeme vs yikamak için. Böyle keyf alıyoruz. Ama çok araştırıyorum. İleride bir karavan alicam inşallah. Ben İstanbul'dayım. Tavsiyem birçok seyi kendinizin öğrenmesi yönünde olacaktir. Cam açma meselesini söylemişsiniz. Bence el isciligi ile bu sizin tarafinizdan da yapilabilir. Yahut hiç bütçeniz yok ise tavana hava geçiren ama sıvı geçirmeyen bir file sistemi kurulabilir. Bu tarz şeyler var. Belki yurt dışından getirtmek gerekir ama bütçe meselesi tabi ki. Özellikle yurt dışı karavan kanallarını takip etmenizi tavsiye ederim. Misal siz kendiniz bile tekerleklere başlayacağınız basit bir dinamo ile (bisikletlerdeki teker dondukce yanan on lamba gibi dusunun) besleme akulerine sarj imkani sunabilirsiniz. Veya muslugu actiginizda veya lavabo altindan giden gidere takacaginiz dinamolar ile bu beslemeler sağlanabilir. Yine ayni dinamo sistemiyle tavana kuracaginiz kendi el yapimi rüzgar gülünüz ile elektrige destek saglayabilirsiniz. Birini görmüştüm trigger kayisimidir motorda donen bir kayistan enerji aliyordu 🤣🤣 dizel yakıtlı ortam ısıtması yerine bunlara destek çıkarak aslında doğanın sunduğu herşeyi kendi lehinize cevirebilirsiniz. Üstelik bunlar için öyle mühendis olmayada gerek yok. Yurt dışında gerekli argümanlar var. Bazi türk videolarında da var.
Dediğiniz seviyeye ulaşmak için güzel bir zaman ayırıp araştırma yapmayı istiyorum. Rüzgar gülü ve oluşan elektriği nasıl depolarız noktasında araştırma yapmam lazım. Güzel tavsiyeler gerçekten.

Siz yine rifter ile yapmışsınız ne güzel. Biz de Felicia HB araç vardı. Onu bir ara koltukları çıkarılmış, düz yüzey sağlamış şekilde kamp aracına çevirmiş, Kaz Dağları'nda konaklama şansımız yakalamıştık. Yaşadığınız keyfi çok iyi anlayabiliyorum.
Rifter için güzel minik çözümlemeler mevcuttur internette, forumlarda. Ocak, duş, yatak, güneş enerjisi ve depolama alanlarıyla çeşitli paylaşımları takip edip, güzel bir şeyler çıkarmanız an meselesi olabilir. Çok da güzel olur. :hoba1
 
DOSS BLACK Çevrimdışı

DOSS BLACK 

Aktif Üye
20 Eki 2022
66
Dün insanlık için küçük, bizim için büyük bir adım attık: evimize yani karavanımıza dizel ısıtıcı montajı yaptırdık. Kış geceleri artık daha sıcak tabi mazota paramız yettiği sürece. :affet
Bu ısıtıcıyı bulmamızın ve montajının da bir hikayesi var, uygun zamanda detaylı bir yazıyla paylaşacağım.

isitici-montaj.jpg
montaj-247e753e99b6249c9.jpg


MVIMG_20221109_122642.jpg


MVIMG_20221109_122745.jpg
Çok güzel olmuş hocam instagram üzerinde de paylaşımınızı görmüştüm 👍mazot keşke ucuzlasa 😁
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri