Siyahların tam siyah olduğu tv bulmak.

E Çevrimdışı

ec038

Yeni Üye
1 Ocak 2021
15
34
Bir çok marka da araştırdım ama bütçe kısıtlamaları nedeniyle vestel tv aldım.

Merak ediyorum da siyahların gri olmadığı ve bakınca “hah! İşte bu” dedirten tv modeli var mı?

Oledler bu şekilde oluyor teknolojisi gereği fakat ben ips va panel türlerini kastediyorum

S Çevrimdışı

sasuta

Aktif Üye
20 May 2018
138
43
Sanmıyorum ama mini ledlerde bir nebze olede yaklaşılmış olabilir. Karanlık ortamda ekran parlaklığı detaylar kaybolmayacak kadar kısıldığında da bariz farkediyor.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
IPS panelde imkansıza yakın. VA panelli cihazlarda da kaliteli markaların pahalı modellerinde (9 ile başlayan serilerde) çok iyi siyahlar mümkün. Bende XH900H var, çok karanlık sahnede ekran ile tv'nin çerçevesini ayırmakta zorlanırsınız. Lakin biraz da şans lazım, fabrikada aynı banttan çıkan aynı model televizyonların hepsi kusursuz olmuyor.

En önemli etmenler;
- VA panel olması
- Full Array olması
- Local Dimming algoritmasının başarılı olması
- Hatasız panel denk gelmesi (ışık sızması, bulutlanma, renk homojenliği, dse gibi sorunlar olmayacak)

Bu arada led tv'lerde siyah konusunda teknolojik olarak bence en büyük engel, parlak arttığında ışık saçılmasının kontrol edilmesinin zorlaşması. En büyük fark burada çıkıyor. Oled panellerde her piksel kendi kendini aydınlattığı için ışık saçılması gibi bir şey söz konusu değil. Fakat led panellerde ışık arkadan geldiği için, küçük objeleri parlak göstermeye çalıştığınızda (yıldız, ay, lamba vb.) illa kenarlarından saçılma yapıyor. Veya alt yazı kenarlarında.

Son düzenleme:
E Çevrimdışı

ec038

Yeni Üye
1 Ocak 2021
15
34
İps panel bir tv aldım. Gelmesini bekliyorum. Beklentimi çok yüksek tutamıyorum tabi ki ama yinede insan “ biraz bekleyip bütçeyi 2 katına çıkarsam da bahsettiğim kaliteye yaklaşabilsem” diyor. Bu seferde enflasyonun yine aynı tv yi 2 katına alma ihtimalini doğuracağından iyi yaptım diyorsun 😂😂

Biraz araştırdım qled ile miniled teknolojisi beraber kullanılan tv lerde çok iyi görüntü elde ediliyormuş. Canlı görmedim bilmiyorum. Gidip mediamarkttan sergilenen modellere bakacağım 😊

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
İps panel bir tv aldım. Gelmesini bekliyorum. Beklentimi çok yüksek tutamıyorum tabi ki ama yinede insan “ biraz bekleyip bütçeyi 2 katına çıkarsam da bahsettiğim kaliteye yaklaşabilsem” diyor. Bu seferde enflasyonun yine aynı tv yi 2 katına alma ihtimalini doğuracağından iyi yaptım diyorsun 😂😂

Biraz araştırdım qled ile miniled teknolojisi beraber kullanılan tv lerde çok iyi görüntü elde ediliyormuş. Canlı görmedim bilmiyorum. Gidip mediamarkttan sergilenen modellere bakacağım 😊
Hatta kumandasını iste,tvyi kurcala iyice (tabii kurcalatırlarsa) ,varsa vatan'a da git :)

E Çevrimdışı

ec038

Yeni Üye
1 Ocak 2021
15
34
Mediamarkt a incelemeler yaptım. Samsung lg ve tcl markaları miniledli tvler üretmişler. Siyah doygunluğu en iyi olan tcl gibi geldi bana. Uzaktan oled sanmıştım hatta öyle söyleyim. Özellikle c935 harika bir tv. Sesi de muhteşem. Onkyo ile çalışmışlar. 144 hz olması da cabası.

Samsung qn95 in kumanda tasarımı ve lg nin kumanda kullanışlılığı çok hoş.

Tcl de haftasonu indirimi varmış 40 bin tl ye düşmüş arkadaşlar. Alacaksanız incelemenizi tavsiye ederim

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,384
iyi de kapkara olan bir panel de "siyahlar" iyi demek yalnış!

ama sizin sorduğunuz veya en iyi siyah referansı dediğiniz panel de
contrast sebebiyle de en iyi detayları alırsanız bu tam doğru olur!

peki varmı böyle panel;var tabiki eskinin ve panellerin bu anlamda en
iyisi olan "Pioneer" PDP ler tartışmasız

-en "doğru" siyah
-en gerçekçi ve bugünkü sallama değerleri verilen contrast ları da en doğru veren

kısaca "referance" panel bu dur yani en sonu 2009 da çıkan Pioneer!

++

millet kapkara ekrana bakıp siyahlar süper diyor! ortada ne detay ne de doğru bir syha rengi
yok ama vatandaş siyahlar süper diyor;bu değerlendirme külliyen yalnış dır!

ister FALD ister mald olsun her ne olursa olsun ne siyahlar doğrudur ne de contrastlar
doğru dur!

Örnek/kontrol;bir Pio ların gece sahnelerine bakın bir de şimdi ki Samy/Sony lerin
FALD dahi olsa gece sahnelerine bakın

-Pio da "doğru" gece karanlığı olan koyu-mavi lacivert tonlarını görürsünüz ki gerçek
hayat da gece zifiri karanlık da bakın gök yüzüne işte bu dediğim manzarayı görürsünüz

yani doğru siyah+doğru contrast tanımlaması!

LCD lere bakarsanız;her yer karanlık şarkısını söylüyor olacaktır paneliniz:haha1

PDD ler native yani tam gerçek Contrast verirler 3500-6000 arası
LCD ler ise çakma sallama değerli 5bin verirler 10bin verirler v.s aslında 2500/3500 bunlar
için max.doğru verdikleri değerler dir ve tabiki panelinizi doğru set ederseniz

veya FILM için 120/kandela dan ayarlarsanız,LCD lerin ciddi "mıçtığını" görürsünüz,Pio ise gerçek
"Sinema" ortamı sunar!

++

Sonuç olarak,LCD hiç bir şekilde böyle özellikle bir sinema keyfi veremezler
ve en önemlisi böyle detaylı-contrast hiç vermezler+doğru siyah zaten hak getire!

OLED panel de ise bu falsolar hemen hiç yoktur ama LCD lere göre çok ciddi iyi olsa da
"siyah performansın"(doğruluğu) da ise OLED ler de LCD ler gibi "her yer karanlık şarkısı"
söylemektedirler

++

Siz sakın onun onun yalan-yanlış bilgilerine veya özellikle satıcıların veya üreticilerin
katalog bilgilerine "inanmayınız"!

Dolayısıyla şöyle siyah varmış yok şunda siyahlar böyleymiş... gibi lafları biraz sallayın geçin
LCD de siyahların çok iyi olması=mevcut olan natural resim gibi asla değildir!

Bunu zaten natural biçimde bir tek PJ lerin üst seviye cihazları verir!
veya kalkıp Sinemaya giderseniz ancak orada görürsünüz

yani doğadaki resim her neyse bunu adma gibi PDP/PJ ler aktarır veya iyi bir Sinema makinesi aktarır!

millet LCD leri izleye izleye renk ve doğru görme hastası oldular

++

IPS leri ise hiç yazmıyorum bile,VA ların kötü olduğu yer de IPS lerin esamesi okunmaz!

Ortalama ve kısmen ucuz yollu bir TV alın geçin izleyin,zaten bu yazdıklarımın çoğunu
kimse ya göremeyecek veya takılmayacak!

Ama ben prof. sinemacıyım diyen adam da zaten böyle forumlara filan takılmaz ne alacağını çok iyi bilir

kısaca fazla bayılmadan alın bir şey izleyin,zaten gözleri bir süre sonra da kusurları göremeyecektir!

hadi iyi seyirler

M Çevrimdışı

maymunkral 

Aktif Üye
30 May 2018
358
42
ipslerde zaten siyah değil gri var. ama ben detayları daha fazla gösterdiği için ips paneli va panele tercih ederim.

ancak tv piyasasında maalesef oled ve diğerleri var. eğer bütçe müsaitse ve bu konuda hassasiyet varsa gözü kapalı oled alınmalı.

E Çevrimdışı

ec038

Yeni Üye
1 Ocak 2021
15
34
iyi de kapkara olan bir panel de "siyahlar" iyi demek yalnış!

ama sizin sorduğunuz veya en iyi siyah referansı dediğiniz panel de
contrast sebebiyle de en iyi detayları alırsanız bu tam doğru olur!

peki varmı böyle panel;var tabiki eskinin ve panellerin bu anlamda en
iyisi olan "Pioneer" PDP ler tartışmasız

-en "doğru" siyah
-en gerçekçi ve bugünkü sallama değerleri verilen contrast ları da en doğru veren

kısaca "referance" panel bu dur yani en sonu 2009 da çıkan Pioneer!

++

millet kapkara ekrana bakıp siyahlar süper diyor! ortada ne detay ne de doğru bir syha rengi
yok ama vatandaş siyahlar süper diyor;bu değerlendirme külliyen yalnış dır!

ister FALD ister mald olsun her ne olursa olsun ne siyahlar doğrudur ne de contrastlar
doğru dur!

Örnek/kontrol;bir Pio ların gece sahnelerine bakın bir de şimdi ki Samy/Sony lerin
FALD dahi olsa gece sahnelerine bakın

-Pio da "doğru" gece karanlığı olan koyu-mavi lacivert tonlarını görürsünüz ki gerçek
hayat da gece zifiri karanlık da bakın gök yüzüne işte bu dediğim manzarayı görürsünüz

yani doğru siyah+doğru contrast tanımlaması!

LCD lere bakarsanız;her yer karanlık şarkısını söylüyor olacaktır paneliniz:haha1

PDD ler native yani tam gerçek Contrast verirler 3500-6000 arası
LCD ler ise çakma sallama değerli 5bin verirler 10bin verirler v.s aslında 2500/3500 bunlar
için max.doğru verdikleri değerler dir ve tabiki panelinizi doğru set ederseniz

veya FILM için 120/kandela dan ayarlarsanız,LCD lerin ciddi "mıçtığını" görürsünüz,Pio ise gerçek
"Sinema" ortamı sunar!

++

Sonuç olarak,LCD hiç bir şekilde böyle özellikle bir sinema keyfi veremezler
ve en önemlisi böyle detaylı-contrast hiç vermezler+doğru siyah zaten hak getire!

OLED panel de ise bu falsolar hemen hiç yoktur ama LCD lere göre çok ciddi iyi olsa da
"siyah performansın"(doğruluğu) da ise OLED ler de LCD ler gibi "her yer karanlık şarkısı"
söylemektedirler

++

Siz sakın onun onun yalan-yanlış bilgilerine veya özellikle satıcıların veya üreticilerin
katalog bilgilerine "inanmayınız"!

Dolayısıyla şöyle siyah varmış yok şunda siyahlar böyleymiş... gibi lafları biraz sallayın geçin
LCD de siyahların çok iyi olması=mevcut olan natural resim gibi asla değildir!

Bunu zaten natural biçimde bir tek PJ lerin üst seviye cihazları verir!
veya kalkıp Sinemaya giderseniz ancak orada görürsünüz

yani doğadaki resim her neyse bunu adma gibi PDP/PJ ler aktarır veya iyi bir Sinema makinesi aktarır!

millet LCD leri izleye izleye renk ve doğru görme hastası oldular

++

IPS leri ise hiç yazmıyorum bile,VA ların kötü olduğu yer de IPS lerin esamesi okunmaz!

Ortalama ve kısmen ucuz yollu bir TV alın geçin izleyin,zaten bu yazdıklarımın çoğunu
kimse ya göremeyecek veya takılmayacak!

Ama ben prof. sinemacıyım diyen adam da zaten böyle forumlara filan takılmaz ne alacağını çok iyi bilir

kısaca fazla bayılmadan alın bir şey izleyin,zaten gözleri bir süre sonra da kusurları göremeyecektir!

hadi iyi seyirler

Verdiğiniz bilgiler uzun araştırmalara ihtiyaç bırakmadan açıklayacak nitelikte olmuş fakat diyorsunuz ki al geç gerisini boşver ! Böyle şey olur mu , bu platform niye var o zaman! A101den hi level alıp koyalım geçsin gitsin.

Ekran parlaklığını kısınca doğası gereği lcd lerin bişe göstermeyeceği aşikar. Olay sadece simsiyah ekran değil zaten. Siyah olması gereken yerlerin gri görünmesi çok sıkıcı. Kaliteli panelli tv lerde bu grilik çok daha az. Bahsettiğim tvlerde panellerin kalitesi çok hoş gidip incelerseniz ne demek istediğimi anlarsınız.

Oledler de olay farklı ve çok daha iyi, kötü tarafı ise uzun ömürlülük. Kullandığım amoled ekranlı telefonlarda hep yanık oluştu. Tvlerde durumu bilmiyorum fakat yinede oled tv lerden daha mantıklı geliyor ömür bakımından diğerleri.

İlginize teşekkür ederim. Sizede iyi seyirler

Son düzenleme:
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,799
Oledler de olay farklı ve çok daha iyi, kötü tarafı ise uzun ömürlülük. Kullandığım amoled ekranlı telefonlarda hep yanık oluştu. Tvlerde durumu bilmiyorum fakat yinede oled tv lerden daha mantıklı geliyor ömür bakımından diğerleri.
Telefonlarda amoled yanığı tamamen kullanım ilgili olduğunu düşünüyorum. Note 3 serisinde beri samsung kullanıcısıyım hiçbir telefonumda yanık oluşmadı.
bu durumu 2 şeye bağlıyorum.

ekran parlaklığını en yüksekte kullanmak
ekranın aşırı ısınmasına neden olacak işlemler yapıp soğumasına izin vermemek.

Televizyonlarda da bu hususlara dikkat edilerek kullanım yapılsa acaba genede yanık oluşur mu.!

M Çevrimdışı

maymunkral 

Aktif Üye
30 May 2018
358
42
Telefonlarda amoled yanığı tamamen kullanım ilgili olduğunu düşünüyorum. Note 3 serisinde beri samsung kullanıcısıyım hiçbir telefonumda yanık oluşmadı.
bu durumu 2 şeye bağlıyorum.

ekran parlaklığını en yüksekte kullanmak
ekranın aşırı ısınmasına neden olacak işlemler yapıp soğumasına izin vermemek.

Televizyonlarda da bu hususlara dikkat edilerek kullanım yapılsa acaba genede yanık oluşur mu.!
bir arkadaş 6 yıldır b serisi lg oled kullanıyor. hiç yanık oluşmamış. belirttiğiniz şekilde olabilir.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Gerek telefonlar,gerekse tvlerde arka ışık seviyesini düşük kullanmaktayız ,gerçi çok anladığım bir konu olmasa da fazla ışığın verilen ısının daha da arttırılacağını ,ayrıca özellikle tvlerde ışık verenlerin ömrünün daha uzun süre gideceğini düşünüyorum :)

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
albanez albanez, O kadar da kötü değil bence abi, bu arkadaş da senin gibi Pioneer Plazma hastası. Hareket doğallığı ve netliği açısından Plazma tv'lere yakın olan tek tv'nin QN90B olduğunu söylemiş.

Pioneer iyi hoş da, ben yine de QN90B'yi tercih ederim. Sen geçmişle biraz fazla yaşıyorsun gibi geliyor bana.

Şimdi yukarıdaki videoya bakıyorum; Plazma'daki beyazların üzerine çamaşır suyu dökülmüş gibi veya opaklık 50% ayarlanmış gibi. RGB renk sisteminde beyaz rengin karşılığı 255, 255, 255'tir. Yani;
Red: 255
Green: 255
Blue: 255
rgb.jpg

Plazma tv'de 255'ler 230'lara düşmüş, artık beyaz renk gri renge doğru kayıyor, kanal logosunda bile beyaz rengi doğru şekilde gösteremiyor. Ben müşteriye beyaz diye bu şekilde havlu yollasam iade alırım, bunu tekrar boyatın der 🙂 Sanırım bunun sebebi Oled'lerdeki gibi otomatik parlaklık limitleyici yüzünden.

Bir de şunu eklemek istiyorum; her tercihin bir sonucu olur. Siyahlara çok abanırsanız detay kaybolmaya başlar, karanlık sahnelerde bazı cisimler görünmez olur. Panelin kalitesinden bağımsız olarak yapılan görüntü ayarı da çok önemli, senin tabirinle nasıl ''set'' edildiği önemli.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt