Sigorta Soru

zyadas Çevrimiçi

zyadas 

Aktif Üye
4 Tem 2019
66
Merhaba,
Bir daire için resimde ki sigortayı takınca ayrıca bir de kaçak akım rölesi takmak gerekir mi?


11118e76e32205c7a6bb.jpg
 
TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,455
50
Kaçak akım yoksa takılmalı resimdeki 32amper sigorta kısadevreye karşı korur kaçak akım ise çarpılmayı önlemek için
 
MutluTEKİR Çevrimdışı

MutluTEKİR 

Aktif Üye
29 Tem 2022
215
34
Daha yeni TOMZN marka 3 faz+N dijital koruma rölesi taktım evime. Bu röle düşük, yüksek voltaj ile yüksek akım koruması ve nötr kopma ile faz sırası koruması sağlıyor. Kaçak akımı algılamıyor. O nedenle kaçak akım rölesi de takmalısınız, B32 den önce, TOMZN sonrasında.
 
A Çevrimdışı

Alperentoy

Süper Üye
12 Nis 2019
647
İmam-ı Gazali “Cahillerle yaptığım bütün tartışmaları kaybettim” demiş. Hz. Ali’ye göre de, “Cahilin, cahilliğini kanıtlamak kolaydır, fakat ona bunu kabul ettirmek güçtür.”

Burada soran arkadaşa bu cihazları tek tek teknik olarak anlatmak ve anladığından emin olmak gerekir. Sonrasında sorduğu soruya anladığı dilden anlatmak gerekir. Ben yazılanları okuyor anlıyorum, herkes ta 12 den isabetle cevaplar veriyor. Ancak konu sahibi anladığı kadarıyla bir başka sorularla dolambaçlı cevaplar arıyor.

Ben de konuya önceden teknik bir cevap yazdım tam gönderecekken yazılanlara baktım vazgeçtim. Bakalım nereye varacak görmek istedim. Yetkin yöneticiler konuya dahil olmamaya sanırım gayret ediyor.

Başka bir tanımla cevaplayayım. Kaçak akım kesicisi (piyasada rölesi denmekte, açma işini elektriksel yaptığından) kendisinden geçen ve kendine dönen akımları kontrol eder, arada izin verilen farktan fazla akım farkı varsa hattı keser. Bunların da kullanıldığı yere göre normal, si gibi birçok çeşidi vardır. Bazısı gecikmeli açar si tipi (invertör devrelerinde) gibi bazısı yıldırımdan etkilenmeyecek tiptedir. Sizin almanız gereken konut için olan asıl amacı insanı elektrik çarpmasında üzerinden geçecek akımın hayati tehlike sınırı olan 30 mili-amperi aştığında hattı kesecek insanı koruyacak tip olanıdır. Benim hayatımda karşılaştığım 3 olaydan fazla çarpılmada hattı keserek insanın hayatını koruduğunu görmüşlüğüm, tecrübem vardır. Dilerim siz yaşamazsınız.

Tavsiyem daireye giren ana beslemeler önce kaçak akıma girmeli çıkışından dağıtım yapılmalıdır. Böylece pano üzerinde çalışırken de olası çarpılmalarda da koruma sağlayacaktır.

Ayrıca linyeler üzerinde olası izolasyon kayıplarında hattı açacaktır. Kendinden sonraki motor izolasyon bozulmalarında hemen hattı kesecek yangın çıkmasını engelleyecektir. Ayrıca topraklı ev aletlerinde kaçak olduğunda ana enerjiyi keserek koruma sağlayacaktır. Her evde olması elzem bir ürün olduğundan yeni binalarda enerji verilmeden yapılması zorunlu tutulmaktadır.
 
eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Sevgili A Alperentoy,

Ben de ne dediğini anlıyorum. Dikkat ederseniz ne “Yapmak” istediğinizi anlamıyorum diyorum. Yani yapmaya çalıştığınız şeyin oluru yok diyorum. Cahil olabilir. Herkes her konuyu bilemez elbet. Önemli olan ortada olan gerçeği, göz önünde olanı, yapılan yanlışı ki anlatıldığı halde inatla görmemesi, görmek istememesidir.
Ayrıca anlayacağı dilden anlatmaktan bahsedip, si, gecikmeli, yıldırımdan etkilenmeyen diyerek daha da kafasını karıştırıyorsunuz. Yoksa yüksek, orta, alçak gerilim, B,C,D,kombine parafudrlardan, 30mA in hayat koruma, 300mA in yangın koruma rölesi olduğundan, B,C,D, otomatik sigortalardan bahsedip kafasını iyice curcunaya biz de çevirirdik.

Arkadaşın bilmesi gereken KAKR ın Sigorta nın Voltaj ve akım koruyucunun birbirinden tamamen farklı cihazlar olduğudur.
Ana kural; giren akım çıkar. Kakr yani kaçak akım koruma rölesi giren akımla çıkan akım arasında fark olduğunu görürse devreyi kapatır. Hayatınızı kurtarır. Sigorta ise üstünde yazan akımın üzerinde akım çekilirse devreyi kapatır. Hattı ve hatta olan cihazları kurtarır. Yani sigortayı çıkarıp, yerine kakr konulmaz. İşin özü, arkadaşın sorduğunun cevabı budur. Saygılar.

Sistemde 4 sigorta olması demek, 4 ayrı hat üzerinden evin, dükkanın elektrik sistemi kurulmuş demektir. Biri diğerinin ikamesi değildir Sevgili zyadas zyadas,
 
Geri
Üst Alt