sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

G Çevrimdışı

ghostkiller1

Aktif Üye
8 Tem 2016
941
Herkese Merhaba,

Sezonsal Verimlilik kriterleri konusunda, tüm tüketicilere ve forum kullanıcılarına daha detaylı bilgi vermesi açısından, elimdeki dökümanlardan derlediğim metinleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle, klimalardaki sezonsal verimliliğin ne demek olduğunu ve bize ne anlattığını açıklamak gerekiyor. Bunun için okumaya aşağıda yazılı metinden başlamanızı tavsiye ediyorum.

KLİMALARDA SEZONSAL VERİMLİLİK

Klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği standartları artık ülkemizde de yürürlükte olacak. Enerji sınıfları da “Sezonsal Verimlilik” olarak adlandırılan yeni kriterlere göre A+, A++ ve A+++ olmak üzere 3 yeni sınıfı daha içerecek şekilde genişletiliyor.

Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre klimalar artık sezonsal performansları ile değerlendirilmektedir.

SEER ve SCOP olarak adlandırılan sezonsal verimlilik değerlerine, yeni ölçümleme yöntemleri ile ulaşılmaktadır.

Daha önce cihazların enerji sınıfları tek bir çalışma noktası için belirlenirken, şimdi tüm sezonu kapsayacak şekilde birçok çalışma noktası için belirlenmektedir.

Klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği standartları, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren ülkemizde de yürürlükte olacak. Enerji sınıfları da “Sezonsal Verimlilik” olarak adlandırılan yeni kriterlere göre A+, A++ ve A+++ olmak üzere 3 yeni sınıfı daha içerecek şekilde genişletiliyor.

Eskiden tek bir çalışma noktasındaki hava sıcaklığı göz önüne alınarak geliştirilen klimalar, şimdi yeni Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre farklı hava sıcaklıklarında da tasarruflu ve performanslı çalışacak şekilde teknolojik özelliklerle donatılarak geliştiriliyor. Bu durumda şu anda pazarda A sınıfında yer alan bir klima yeni sezonsal verimlilik kriterlerine göre değerlendirildiğinde daha alt bir enerji sınıfına düşebiliyor. Şu anda pazarda en üst enerji sınıfında yer alan bir ürün ile yeni sistemin en üst sınıfı A+++ kategorisine giren bir ürün arasında enerji tüketimi ve dolayısıyla kullanıcının masrafları açısından büyük farklar oluşabilir.

Şimdiye kadar klimalar, EER ve COP değerleri ile kıyaslanmaktaydı. EER, soğutma modundaki verimliliği, COP ısıtma modundaki verimliliği tanımlar ve tüketilen güç ile üretilen soğutma veya ısıtma enerjisi arasındaki orandır. Sadece tek bir çalışma noktasına göre hesaplanan bu değerler, ürünün genel performansını tanımlamakta yeterli olamıyordu. Yeni yönetmelik ile ürün verimliliğinin gerçeğe daha yakın ölçülmesi mümkün olmaktadır. SEER ve SCOP adlandırılmasındaki “S”, “Sezonsal” anlamına gelen bir simgedir ve cihazların birden fazla ölçüm noktasında test edildiği anlamına gelmektedir. Soğutma modu için ölçüm noktaları 20°C, 25°C, 30°Cve 35°C dış ortam sıcaklıklarıdır. Isıtma modu için ise, tüm bölgeleri kapsayabilecek bir sıcaklık profili oluşturulamadığı için, farklı yük profillerine sahip üç farklı iklim bölgesi tanımlanmıştır: Ortalama, Daha Sıcak ve Daha Soğuk. Ölçümler 12°C, 7°C, 2°C ve -7°C dış ortam sıcaklıklarında yapılmakta, bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı çalışma süreleri ile hesaplamalara dahil edilmektedir. 



İkincil olarak, Sezonsal Verimlilik kriterleri ile değişen, klimalardaki ses ölçüm kriterlerini anlatmakta fayda var. Bu noktada da, SES GÜCÜ ve SES BASINCI değerlerinin ne anlam ifade ettiğini anlatarak işe başlamak gerek. Sezonsal verimlilik kriterleri öncesinde, bir çok klima üreticisinin kendi yarattıkları pazarlama kaygılarıyla, ses ölçümleri konusunda kendi ürettikleri cihazlar için kendi yorumlarını katarak tüketicilere yanlış bilgilendirmede bulundukları aşikardı. Sezonsal verimlilik kriterleri öncesinde, ses basıncı kavramının tüm ürün kataloglarında yer almasıyla, firmalar kendi yorumlarını da katarak ses seviyesi değerlerini tüketici ile paylaşabiliyorlardı. Ses Gücü kavramının kataloglarda yazılması zorunlu değildi. Örnek olarak, X firmasının ürettiği, sadece 19 dB(A) ses seviyesinde çalışır dediği klimayı alan tüketiciler, kulanım esnasında traktörle beraber evin salonunda oturuyormuş hissiyatına kapıldılar. Ya da Y firmasının ürettiği, ama üzerinde 26 dB(A) ses seviyesinde çalışır yazılı klimayı kullananlar, kullandıkları ürünün aslında X firmasının 19 dB(A) ses seviyesinde çalışır diye lanse ettiği ürüne göre, çok daha sessiz olduğunu fiziksel testlerle gördüler.

Üretici firmaların, klimalardaki ses seviyesi konusunda pazarlama kaygısıyla işin içine kattıkları yorumları yok etmek için aslında, SEZONSAL VERİMLİLİK kriterleri tarafsız bir ölçüm standardıyla, bana göre en etik biçimde hakemlik yapıyorlar. Daha detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki metni okuyunuz.  

SEZONSAL VERİMLİLİK KRİTERLERİNE GÖRE KLİMALARDA YENİ SES ÖLÇÜM KRİTERLERİ

Artık “SES GÜCÜ” değeri üzerinden bilgilendirme yapılacak!

Ses seviyesi birimi, daha önce iç ve dış ünite ses basıncı değerleri olarak verilmekte iken, yeni yönetmelik ile iç ve dış ünite ses gücü değerleri olarak ölçülmektedir. Böylece tüketiciler, split klima sistemlerinin gürültü seviyeleri ile ilgili, satın alma kararlarını etkileyebilecek daha fazla bilgiye ulaşabilecekler ve firmaların ölçüm metotlarındaki farklılıklardan kaynaklanan, tüketicilerde algı karmaşası oluşturan değerlerin de önüne geçilmiş olacaktır.

Ses Basıncı: Sesin bir alan içindeki etkisini tanımlar. Bir iç ünitenin, belirli bir mesafeden algılanan çalışma ses seviyesini belirtir. Ölçüm noktası değişkendir.

Ses Gücü: Ses Gücü, sesin yalın değerini belirtir. Bir iç ünitenin ürettiği ses seviyesini, mesafeden bağımsız olarak tanımlar.

Aşağıdaki tabloda, soğutma modundaki klimanın anma kapasitesine göre olması gereken maksimum ses gücü seviyeleri gösterilmiştir. Bu ses gücü seviyelerinin üzerinde kalan klimaların satışı 1 Ocak 2014’ten itibaren uygun değildir. (Önemli Not: 6 kW = 20.478 BTU/h, 12 kW = 40.956 BTU/h)

Klimanın Anma Kapasitesi <= 6 kW ise;
dB(A) cinsinden iç ortam AZAMİ ses gücü seviyesi = 60
dB(A) cinsinden dış ortam AZAMİ ses gücü seviyesi = 65

6 kW < Klimanın Anma Kapasitesi <= 12 kW ise;
dB(A) cinsinden iç ortam AZAMİ ses gücü seviyesi = 65
dB(A) cinsinden dış ortam AZAMİ ses gücü seviyesi = 70

Önemli Not: Eğer klimanızın anma kapasitesi 12 kW'dan (40.956 BTU/h'dan) daha büyük ise, klimanız sezonsal verimlilik kriterleri içerisinde değerlendirilmeyecektir. Söz konusu  kapasite sınırının üzerindeki klimalar için, daha önceden kullanılan ölçüm kriterlerinin (EER, COP ve Ses Basıncı gibi) kullanılması yeterli olacaktır. Örnek olarak piyasada 48.000 BTU/h kapasiteye sahip diye satılan bir salon tipi klima, Sezonsal Verimlilik kriterlerine tabi değildir.

Üçüncü olarak, Sezonsal Verimlilik esaslarına göre klimalarda "kapalı mod" tüketim değerleri için kısıtlamalar getirilmiştir. Bu kısıtlamalar iki bölümde anlatılmaktadır.

1. Bölüm / Kapalı Mod:

Herhangi bir kapalı mod (yani klimanızın elektrik bağlantısı aktifken fakat klimanıza çalış komutunu siz vermemişken; ya da başka bir deyişle klimanız ısıtma-soğutma-nem alma gibi fonksiyonları yapmıyorken, fakat klimanızın elektrik bağlantısının aktif olduğunu gösteren, muhtemelen kırmızı renkli lamba yanıyorken), cihazın güç tüketimi hiç bir şekilde 0,5 Watt'ı geçmeyecektir.


2. Bölüm / Hazırda Bekleme Modu:

Cihazın, sadece yeniden işler hale getirme işlevini sağlayan herhangi bir şart altında, güç tüketimi 0,5 Watt'ı geçmeyecektir. Bu durum, sadece yeniden işler hale getirme işlevini sağlayan ve yeniden işler hale gelme işlevinin gerçekleştiğini gösteren durum için de geçerlidir.

Cihazın güç tüketimi, bilgi ve durum göstergesi sağlayan veya yeniden işler hale getirme işlevi ile bilgi ve durum belirtme işlevlerinin bileşimini sağlayan herhangi bir şart altında 1,00 Watt'ı geçmeyecektir. Burada anlatılan koşul, klimanın iç ünitesi ve/veya dış ünitesi üzerinde yer alan gösterge paneliyle alakalıdır. 


Sezonsal Performans Katsayısı (SCOP değeri) farklı iklim şartları için Türkiye, 3 iklim bölgesi ile
değerlendirilecek, her klimanın üç farklı bölge için de enerji performans katsayıları belirlenecektir. Tüketiciler
klima alırken bulundukları bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki klimaları tercih ettikleri zaman
maksimum verim ve minimum enerji tüketimi elde edecekler.

3 adet iklim bölgesini tanımlamak için, 3 farklı renk seçilmiştir. Ilıman kış iklimindeki bölgeler için turuncu, ortalama kış iklimindeki bölgeler için yeşil, sert kış iklimine sahip bölgeler içinse mavi renkler kullanılmaktadır.

Avrupa’daki enerji bölgelendirmesine göre, 3 farklı sıcaklık dağılımı için aşağıdaki şehirler/ülkeler baz alınmıştır.
Turuncu: Atina, Yunanistan
Ortalama: Strassbourg, Fransa
Mavi: Helsinki, İsveç

Türkiye için de, 3 farklı renkle tanımlanacak sıcaklık dağılım değerlerinde baz alınabilecek örnek illeri aşağıda görebilirsiniz.
Turuncu: İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Hayat, Gaziantep, Şanlıurfa...
Ortalama: İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Samsun, Trabzon, Rize...
Mavi: Ankara, Konya, Kayseri, Erzurum, Ağrı, Van...

Özetle anlatmak gerekirse, satın aldığınız bir klimanın üzerindeki enerji etiketinde, TURUNCU, YEŞİL ve MAVİ SICAKLIK BÖLGELERİ için 3 farklı SCOP değeri kolonu bulunuyor. Genelde bir çok firma, enerji etiketlerinde TURUNCU ve YEŞİL bölge için de SCOP değerlerini deklere ediyor. Azınlık olarak bazı firmalarda buna ek MAVİ BÖLGE değerini de deklere ediyor. Firmalar ürün kataloglarında da, genellikle YEŞİL BÖLGE'nin SCOP değerini kullanıyor.

Eğer siz YEŞİL bölgede yaşıyor ve klimanızı orada kullanacaksanız, bu değere göre kıyaslama yapabilirsiniz. Fakat siz daha sıcak kış iklimine sahip TURUNCU BÖLGE ile ifade edilen bir ilde yaşıyorsanız ya da daha sert bir kış iklimine sahip MAVİ BÖLGE ile ifade edilen bir ilde yaşıyorsanız, klimanızın SCOP değeri dış ortam şartlarından kaynaklı değişkenlik gösterecektir. Yani, standart özelliklerde, X markalı, giriş seviyesinde bir klimaya sahip ve İzmir'de klimasının ısıtma performansından son derece memnun olan bir müşteri, Van'da aynı klimayı ısıtmada kullansa büyük ihtimalle memnun kalmayacaktır. Bu müşterinin Van'da kullanmak için klima seçimi yaparken, klimanının MAVİ BÖLGE SCOP değerini gözlemlemesi gerek.

Bu tipte, ısıtma performansı için değişken dış ortam şartlarına göre 3 seçenekli bir enerji etiketi hazırlanması, klimaların hangi bölgelerde, hangi illerde ve hangi amaçlarla kullanılacaklarına karşılık tüketicilere daha doğru bir bilgilendirme sunmaktadır. 




Yeni Enerji Yönetmeliği kapsamında, çevreye duyarlı, daha az enerji harcayan ürünlerin kullanımı
hedeflenmektedir. Buna ek olarak, 19.07.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile minimum
enerji sınıflarını karşılayamayan ürünlerin piyasaya arzı kısıtlanacaktır. (Bu tebliğe göre, 1 Ocak 2014
tarihinden sonra 1. sınırın altındaki, 1 Ocak 2015 tarihinden sonra 2. sınırın altındaki enerji sınıfına sahip
ürünler, piyasaya arz edilemeyecektir.)

SEER ENERJİ ETİKETİ:
1 Ocak 2014’ten itibaren klima ürünlerini satışa sunarken, SEER değeri 3,61’in altında kalan ürünlerin Türkiye’de
satışa sunulması mümkün olmayacaktır.
1 Ocak 2015’ten itibaren ise, kapasitesi 6 kW (20.478 BTU)’a eşit ya da daha düşük olan ürünler için istenen
minimum SEER değeri 4,61 olacaktır. Kapasitesi 6 kW (20.478 BTU)’ın üzerinde olan ürünler için istenen
minimum SEER değeri 4,31 olacaktır.

SCOP ENERJİ ETİKETİ:
1 Ocak 2014’ten itibaren klima ürünlerini satışa sunarken, SCOP değeri 3,41’in altında kalan ürünlerin Türkiye’de
satışa sunulması mümkün olmayacaktır.
1 Ocak 2015’ten itibaren ise, SCOP değeri 3,81’in altında kalan ürünlerin Türkiye’de satışa sunulması
mümkün olmayacaktır.

NOT: "Satışa sunulması mümkün olmayacaktır" ibaresinden kastım, bu ürünlerin ithalatçılar tarafından ilgili seneler
içerisinde ithalatının yasaklanması anlamına gelmektedir. Eğer ithalatçılar daha evvelki yıllardan eski stoklara sahipseler,
bu stokların daha sonraki yıllarda bitene kadar satılmasında sorun yoktur.

Tasarım Yükü (P design) : Tasarım Sıcaklığındaki, %100’lük ısıtma yüküdür.

Tasarım Sıcaklığı (T design) : Tasarımın yapılacağı dış ortam şartlarının hangi bölge için geçerli olduğuna göre
belirlenir. (Ortalama iklim bölgesi için : -10° C, Daha Sıcak iklim bölgesi için : +2°C, Daha Soğuk iklim bölgesi
için : -22°C)

T bivalent : Isıtma performansının tamamının Heat Pump ile (ek ısıtma olmaksızın) elde edilebildiği en düşük
sıcaklığı tanımlar. T bivalent değeri farklı iklim bölgeleri için değişiklik gösterir.
(Ortalama iklim bölgesi için : maks +2°C, Daha Sıcak iklim bölgesi için : maks. +7°C, Daha Soğuk iklim bölgesi
için : -7°C). T bivalent sıcaklığı ile Tasarım sıcaklığı arasında kalan ve cihaz heat pump kapasitesinin
karşılayamadığı ihtiyaçlar için, SCOP hesaplamasına yardımcı bir ısıtıcının tüketimi dâhil edilir.

Önemli Not : Isıtma modunda SCOP Hesabı yapılırken, T bivalent noktası daha yüksek sıcaklıklarda ( -7° C
yerine -2° C) seçilirse, tasarım yükü artacak fakat SCOP değeri (verimlilik) düşecektir.


not:alıntıdır
 
G Çevrimdışı

ghostkiller1

Aktif Üye
8 Tem 2016
941
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin artması ve bu konuda önlemlerin alınması amacıyla 2005 yılında Kyoto protokolünün imzalanmasının ardından, Avrupa Komisyonu hem çevreye olan etkilerin azaltılması hem de enerji verimliliğini arttırmak için 20/20/20 denilen bir enerji politikası ortaya koymuştur. Bu politikayla 2020 yılına kadar %20 daha az CO2 emisyonu, %20 yenilenebilir enerji payı ve %20 daha az birincil enerji tüketimi hedeflenmektedir.

Teknik-Makaleler-1.png


Şekil 1. Avrupa 20/20/20 Politikası
Bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla Avrupa Komisyonu Eko-Tasarım direktifini yayınlamıştır. Bu direktif enerji kullanan ürünler için minimum verimlilik gerekliliklerini belirler [1]. Gerçek çalışma şartlarını yansıtması amacıyla kapasitesi 12kW’ın altındaki klimalar için performans ölçüm metotları da değişmiş, sezonsal verimlilik terimi tanımlanmıştır.

Bütün bunların sonucu olarak yeni enerji etiketi oluşturulmuştur. 01.01.2013‘ten itibaren minimum verimlilik gerekliliklerini karşılamayan ürünler CE işaretini taşıyamayacak ve bu ürünler Avrupa’da satılamayacaktır.

Tablo 1’de Eko-tasarım direktifinde SEER ve SCOP olarak belirtilen minimum verimlilik gereklilikleri görülmektedir. Bu gereklilikler kademeli olarak 2013 ve 2014 yıllarında arttırılmaktadır. Ayrıca bu direktifte iç ve dış ortama göre maksimum ses gücü seviyesi gereklilikleri de belirtilmiştir.

Tablo 1. Eko-tasarım direktifi minimum verimlilik gereklilikleri [2]
Eğer GWP >150
Minimum SEER
Minimum SCOP
Maksimum ses gücü iç ortam dB(A)
Maksimum ses gücü dış ortam dB(A)* 1/1/2013 6kW
3,6
3,4
60
65
6-12kW
3,6
3,4
65
70
* 1/1/2014 6kW
4,6
3,8
60
65
6-12 kW
4,3
3,8
65
70

2. SEZONSAL VERİMLİLİK
Konuyu daha iyi anlamak için önce nominal verimlilik ile sezonsal verimlilik arasındaki farklara bakalım. Bu iki tanım arasında 3 temel fark vardır (Şekil 2).

Teknik-Makaleler-2.png


Şekil 2. Nominal Verimlilik - Sezonsal Verimlilik
Bu temel farklardan birincisi sıcaklıktır. Nominal verimlilikte verim hesabı tek, sabit bir dış hava sıcaklığına göre yapılırken (örn soğutmada 35°C, ısıtmada 7°C) sezonsal verimlilik tüm soğutma veya tüm ısıtma sezonunu dikkate alır. Şekil 3’deki grafikte görüldüğü üzere bir soğutma sezonu boyunca farklı sıcaklıklar farklı sürelerde görülmektedir. Grafikte bu frekans olarak belirtilmiştir. Grafiğe dikkatlice bakacak olursak nominal verimlilik hesabında kullanılan sabit 35°C dış hava sıcaklığı, görülme süresi (frekans) açısından oldukça düşük bir yüzdeye sahiptir. Yani cihaz soğutma sezonu boyunca bu sıcaklığa çok az bir süre maruz kalacaktır. Buna karşılık cihaz yaklaşık 16°C ile 25°C arasındaki sıcaklıklara soğutma sezonunun büyük bir bölümünde maruz kalacaktır ki bu da yaklaşık %70 civarındadır. Bu yüzden nominal verimlilik gerçek çalışma koşullarını yansıtmamaktadır. Aynı durum ısıtma sezonu için de geçerlidir (Şekil 3).

Teknik-Makaleler-3.png


Şekil 3. Sezonsal verimlilik tüm ısıtma veya tüm soğutma sezonunu dikkate alır
Bir diğer fark ise yüktür. Nominal verimlilikte cihazın %100 yükte çalıştığı koşul göz önüne alınırken sezonsal verimlilikte ise kısmi yükler de göz önüne alınmaktadır. Burada inverter teknolojisinin önemi devreye girer yani kompresör çalışma frekansını yüke göre ayarlayarak enerji tasarrufu sağlar.

Son temel fark ise sezonsal verimliliğin yardımcı konumlardaki enerji tüketimini de dikkate almasıdır. Yardımcı konum derken burada, nominal verimlilik hesabında dikkate alınmayan, cihazın kapalı konumda veya bekleme konumunda tükettiği enerjiden bahsediyoruz. İlk başta bu miktar çok az gibi görünse de bütün bir soğutma veya ısıtma sezonu düşünüldüğünde bu miktar verim hesabında önemli ölçüde etkili olmaktadır. Sonuç olarak sezonsal verimlilik gerçek çalışma şartlarında daha doğru bir verim tanımı sağlar.
2.1 Sezonsal Enerji Verimliliği Oranı - SEER
Soğutmada nominal verimlilik yani EER, 35°C’deki soğutma kapasitesinin yine aynı sıcaklıktaki güç tüketimine bölünmesiyle elde edilir.

EER-Formulu.png


Soğutmada sezonsal verimlilik yani SEER ise yıllık soğutma ihtiyacının, yıllık soğutmada çekilen güç ile yardımcı konumlarda çekilen gücün toplamına bölünmesiyle elde edilir.

SEER-Formulu.png


EN 14825 standardında SEER hesabı için Strasburg şehrinin iklim verileri baz olarak alınmış ve tasarım sıcaklığı 35°C seçilmiştir [3]. Standartta 4 tane test noktası tanımlanmıştır (Tablo 2). Bunlar 20, 25, 30, 35°C’dir. Değişik dış ortam sıcaklıklarında soğutma ihtiyacı farklı olduğundan cihaz kısmi yüklerde çalışabilir. Bu yüzden cihaz ayrıca farklı kısmi yüklerde de test edilmektedir (%74, %47, %21 gibi). İnverter teknolojisi sayesinde cihaz kolaylıkla kapasitesini ihtiyaca göre ayarlayabilir. Bu 4 test noktasında hesaplanan EER değerlerinden yola çıkarak SEER değeri hesaplanır.

Tablo 2. SEER için test şartları [3]
Nokta
Kısmi Yük Oranı (%)
Dış ortam kuru termometre sıcaklığı (°C)
İç ortam kuru termometre/yaş termometre sıcaklığı(°C)A
100
35
27(19)
B
74
30
27(19)
C
47
25
27(19)
D
21
20
27(19)

2.2 Sezonsal Performans Katsayısı – SCOP
Isıtmada nominal verimlilik yani COP, 7°C deki ısıtma kapasitesinin aynı sıcaklıktaki güç tüketimine bölünmesiyle bulunur.

COP-Formulu.png


Isıtmada sezonsal verimlilik SCOP ise yıllık ısıtma ihtiyacının, yıllık ısıtmada çekilen güç ile yardımcı konumlarda çekilen gücün toplamına bölünmesiyle bulunur.

SCOP-Formulu.png


EN 14825 standardında SCOP hesabı için 3 farklı iklim bölgesi tanımlanmıştır. Bunlar ortalama iklim bölgesi, daha sıcak iklim bölgesi ve daha soğuk iklim bölgesidir. Ortalama iklim bölgesi için Strasburg şehri (A), daha sıcak iklim bölgesi için Atina şehri (W), daha soğuk iklim bölgesi için Helsinki şehri (C) baz alınmıştır. Şekil 4’te bu iklim bölgelerine ait sıcaklıkların bir yıl boyunca görülme süresi yani frekansı görülmektedir [4]. SCOP hesabında bu verilerden yararlanılmaktadır. Ayrıca Tablo 3’de ilgili standartta verilen her bir iklim bölgesine ait tasarım sıcaklıkları ve Tablo 4’de de farklı iklim bölgeleri için SCOP hesaplamalarında kullanılacak test şartları görülmektedir. Parantez içinde % olarak gösterilen değerler kısmı yük oranlarını ifade etmektedir.

Frekans.png


Şekil 4. 3 farklı iklim bölgesi için dış ortam sıcaklıklarının görülme süresi (frekans)

Tablo 3. SEER için test şartları [3]
Ortalama
Daha Sıcak
Daha Soğuk-10°C
2°C
-22°C

Tablo 4. SCOP hesabı için test şartları
Nokta
Ortalama
Daha Sıcak
Daha Soğuk


-15/20 °C (82 %)
A
-7/20 °C (88 %)

-7/20 °C (61 %)
B
2/20 °C (54 %)
2/20 °C (100%)
2/20 °C (37 %)
C
7/20 °C (35 %)
7/20 °C (64 %)
7/20 °C (24 %)
D
12/20 °C (15 %)
12/20 °C (29 %)
12/20 °C (11 %)

3. AVRUPA BİRLİĞİ YENİ ENERJİ ETİKETİ
Avrupa Birliği’nde 01.01.2013 tarihi itibariyle Klimaların Enerji Etiketlemesi Regülasyonu yürürlüğe girmiştir [5]. Şekil 5’de kapasitesi 12kW’dan küçük olan klimalar için yeni enerji etiketi görülmektedir [6]. Bu etikette sol üst köşe soğutma için ayrılmış olup sırasıyla cihaza ait Ptasarım yani 35°C tasarım sıcaklığındaki cihazın kapasitesini, SEER değerini ve Yıllık Enerji Tüketimini göstermektedir. Sol alt köşede ise cihaza ait iç ve dış ortam ses gücü seviyeleri dB(A) cinsinden gösterilmektedir. Yeni etiketin sağ tarafı ise ısıtmaya ayrılmıştır. Ortada yeşil renkle belirtilen alan, ısıtmada ortalama iklim bölgesi için sırasıyla cihazın Ptasarım yani -10°C tasarım sıcaklığındaki gerekli ısıtma kapasitesini, SCOP değerini ve Yıllık Enerji Tüketimini göstermektedir. Yine aynı şekilde turuncu ve mavi ile gösterilen alanlar ise sırasıyla daha sıcak ve daha soğuk iklim bölgelerini belirtmektedir. İlgili regülasyona göre klima üreticileri yeni enerji etiketinde ortalama iklim bölgesine göre gerekli değerleri hesaplayıp enerji etiketinde göstermek zorundadır. Diğer iki iklim bölgesi için ise böyle bir zorunluluk yoktur.

AB-Yeni-Enerji-Etiketi.png


Şekil 5. Avrupa Birliği Yeni Enerji Etiketi
Tablo 5’de ise ilgili regülasyonda sezonsal verimliliğe göre tanımlanan yeni enerji sınıfları görülmektedir. Görüldüğü üzere eskiden en verimli sınıf A iken, yeni enerji etiketiyle beraber A+, A++, A+++ gibi yeni enerji sınıfları tanımlanmaktadır.
Tablo 5. Yeni Enerji Sınıfları

Yeni-Enerji-Siniflari.png


4. TÜRKİYE’DE YENİ ENERJİ ETİKETİ
Türkiye’de 19.07.2013 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Klimalar ve Vantilatörler İle İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ” 28712 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır [7]. Bu tebliğ Türkiye’de kapasitesi 12 kW’dan küçük olan klimalar için minimum enerji verimliliği gerekliliklerini belirlemektedir. Tebliğe göre;
01.01.2014’ten itibaren;

Tablo 6. Tek kanallı ve çift kanallı klimaların haricindeki klimalar için asgari enerji verimliliğine dair gerekler

SEER
SCOP (Ortalama Isıtma Sezonu)Soğutucu maddenin GWP’si > 150
3,60
3,40
Soğutucu maddenin GWP’si ≤ 150
3,24
3,06

Tablo 7. Tek kanallı ve çift kanallı klimaların haricindeki klimalar için azami ses gücü seviyesine dair gerekler
Anma kapasitesi ≤ 6 kW
6 < Anma kapasitesi ≤ 12 kWdB(A) cinsinden iç ortam ses gücü seviyesi
dB(A) cinsinden dış ortam ses gücü seviyesi
dB(A) cinsinden iç ortam ses gücü seviyesi
dB(A) cinsinden dış ortam ses gücü seviyesi
60
65
65
70
01.01.2015’ten itibaren;

Tablo 8. Tek kanallı ve çift kanallı klimaların haricindeki klimalar için asgari enerji verimliliğine dair gerekler

SEER
SCOP (Ortalama Isıtma Sezonu)Soğutucu maddenin GWP’si >150, < 6 kW için
4,60
3,80
Soğutucu maddenin GWP’si ≤ 150, < 6 kW için
4,14
3,42
Soğutucu maddenin GWP’si >150, 6-12 kW için
4,30
3,80
Soğutucu maddenin GWP’si ≤ 150, 6-12 kW için
3,87
3,42
şeklinde olmak zorundadır. Belirtilen tarihlerde ilgili gereklilikleri sağlayamayan ürünler üretilemeyecek veya ithal edilemeyecektir.


not:alıntıdır.
 
G Çevrimdışı

ghostkiller1

Aktif Üye
8 Tem 2016
941
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

Ülkemizde ve tüm dünyada önemi her geçen gün artan ve hatta zaman zaman bir numaralı gündem olarak karşımıza çıkan enerji, enerji üretimi, enerji kullanımı ve verimliliği, çevre politikaları ile de desteklenerek tüm endüstride olduğu kadar günlük hayatımızda evlerimize kadar giren ve önemi her geçen gün artan bir konu.

Bununla ilgili olarak binalarımızda, ofislerimizde, evlerimizde kullandığımız tüm elektrikle çalışan cihazlarımız, beyaz eşyalarımız, kullandığımız aydınlatma armatürlerinden klimalarımıza kadar, enerji verimliliği, dolayısıyla enerji tasarrufu hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. Özellikle Avrupa Birliği parlementoları, hükümetler, enerji verimliliği konusunu bir devlet politikası haline getirmiş durumdalar. Bu yolda her geçen gün yeni enerji politikaları, mevzuatlar, yönetmelikler, tebliğler, bu çerçevede yayımlanıyor ve süreç içinde bir bir hayata geçiriliyor.

Diğer güncel konularda olduğu gibi, Türkiye olarak da Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde, Birliğin yayımladığı, hayata geçirdiği bahsettiğimiz enerji ve enerji verimliliği politikaları, mevzuatlar, yönetmelikler ve bunlarla ilgili tebliğler yakından takip ediliyor. Arkasından Türkiye’de de izlenen ve yakından takip edilen bu politikalar birer birer ülkemizde de hayata geçiriliyor.

Binalarımızda, evlerimizde, ofislerimizde kullandığımız klimalar da, son zamanlarda enerji verimliliği politikaları çerçevesinde bu konudan yeteri kadar pay almaya devam ediyor. Özellikle Avrupa’da henüz yeni yürürlüğe (01.01.2013) giren klimalardaki enerji verimliliği mevzuatı, diğer beyaz eşyalarda daha önce çıkmış enerji verimliliği yönetmeliklerinden eksik kalmayacak kadar kapsamlı ve detaylı.

Ev tipi split klimalar ile ilgili enerji verimli ürünler konusuna gelince, Türkiye’de ilk kez yine Avrupa birliği uyum mevzuatları ve yasaları çerçevesinde ilk kez 2006yılı sonunda «EV TİPİ KLİMALARIN ENERJİ ETİKETLEMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK» yayımlandı ve 2007 yılı başlarında yürürlüğe girerek günümüze kadar geçerliliğini devam ettirmiş durumda. Bu yönetmelik Avrupa Birliğinin 2002/31/EC sayılı Direktifine paralel olarak hazırlanmış ve yukarıda belirttiğimiz gibi yürürlülüğe girmiştir. Bu Yönetmelik, elektrik dışında başka enerji kaynaklarıyla çalışan klimalar, havadan-suya ve sudan-suya sistemler ile 12 kW’den daha fazla soğutma gücüne sahip klimalar hariç olmak üzere, TS EN 14511 standardında veya ilgili uyumlaştırılmış ulusal standartlarda tanımlanmış elektrik enerjisi ile çalışan ev tipi klimaları kapsamaktadır. Burada yönetmeliğe göre, başta iç ve dış ortam test şartları (TS EN 145111) şu şekilde tanımlanmıştı:
Test Şartları (Sıcaklıklar):
Soğutma (KT/YT):IO 27/19 °C , DO 35/24 °C
IO: İç Ortam sıc.
DO: Dış ortam sıc.
Isıtma (KT/YT):IO 20/15 °C, DO 7/6 °C

Burada görüldüğü gibi klimanın hem soğutma hem de ısıtma olarak verimliliği, sabit sıcaklıklarda belirleniyordu.
MEVCUT ENERJİ VERİMLİLİĞİ SINIFLARI
Soğutma Enerji Verimliliği Sınıfları :
Sınıf
EER(W/W)A
3.20 < EER
B
3.00
C
2.80
D
2.60
E
2.40
F
2.20
G
2.20 ≤ EER
Isıtma Enerji Verimliliği Sınıfları :
Sınıf
COP(W/W)A
3.60 < COP
B
3.40
C
3.20
D
2.80
E
2.60
F
2.40
G
2.40 ≤COP
Mevcut Enerji Verimliliği Etiketi:
Geçen zaman içerisinde sabit dış hava (dış ortam) sıcaklıklarında hesaplanan klima enerji verimliliğinin gerçek hayatı yani klima kullanımını doğru ve etkin temsil edemediği gerçeği ve gerekçesiyle, hem soğutma hem de ısıtma konumlarında «sezonsal verimlilik» adı altında yeni bir metodoloji ve hesaplama yöntemiyle klimalardaki enerji verimliliği tamamen tüm detayları ile Avrupa birliği ülkelerinde değiştirilmiştir.

Buna göre, soğutma ve ısıtma sezonları (mevsimleri) için dış hava sıcaklıkları görülme sıklıkları (Avrupa Birliği ülkeleri sınırları içinde meteoroloji istasyonlarından elde edilen geriye dönük uzun yıllara ait herbir sıcaklığın görülme saatleri-sıklığı verileri) tespit edilerek klimaların bu sıcaklıklardaki enerji verimliliği ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Böylece, belirlenen tüm soğutma/ısıtma sezonuna yayılan ve kapsayan yeni bir sezonsal verimlilik hesap metodolojisi ve yöntemi, dolayısıyla klimalarda (12 kW anma kapasitesine eşit ya da daha az anma kapasitesine sahip klimaları kapsayan) yeni sezonsal verimlilik ve enerji etiketlemesi yönetmeliği ortaya çıkmıştır.

(Energy Labelling of Air-Conditioners DIRECTIVE 2010/30/EU Regulation (EU) No 626/2011 July 2011).
(Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlüğe giriş tarihi : 1 Ocak 2013) Soğutma sezonu (mevsimi) ve ısıtma sezouu (mevsimi) “ortalama”, “daha sıcak” ve “daha soğuk” için bin numarası (j), °C cinsinden ifade edilen dış ortam sıcaklığı (Tj) ve bin başına düşen saat sayısı (hj). ‘db’ = dry bulb/kuru termometre sıcaklığı

tablo-1.png


Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren bu yeni yönetmelik ile mevcut yönetmelik arasındaki en belirgin farklı noktalardan birisi de ısıtma sezonu için iklim kuşaklarının 3 ana bölge olarak tariflenmesi. Burada tariflenen bölgeler, şu şekilde belirtilmiştir: «Daha sıcak», «Ortalama» ve «Daha Soğuk» Avrupa Birliği’ni kapsayan bu yeni yönetmelikte diğer bir majör değişiklik de enerji sınıfları değer aralıklarının tamamen değişmesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yeni yönetmeliğe göre mevcut/eski yönetmelikte göre olmayan A+,A++ ve A+++ sınıflamalar da mevcut. Bu üç ilave sınıf da sırasıyla 2015,2017 ve 2019 yıllarında enerji etiketinde resmen yer alacak. Böylece en verimsiz klima enerji sınıfları ilave olan bu daha verimli sınıflarla beraber aşağıdan itibaren birer harf eksilmek suretiyle etiketleme güncellenecek.
Test Şartları (Sıcaklıklar):
Soğutma (KT/YT):IO 27/19 °C , DO 20 / 25 / 30 / 35 °C
Isıtma (KT/YT):IO 20/15 °C, DO -7 / 2 / 7 / 12 °C Ortalama
IO: İç ortam DO 2 / 7 /12 °C Daha sıcak
DO: Dış ortam DO -7 / 2/ 7 / 12 /-15 Daha soğuk
Test Standardı : EN 14825

Yukarıda görüldüğü gibi klimanın hem soğutma hem de ısıtma olarak verimliliği sabit sıcaklıklarda değil, sezona yayılmış ve tariflenmiş teste maruz tutulacak dış ortam sıcaklıklarına göre belirlenmektedir.

Yeni enerji etiketi yönetmeliğine göre, hesaplanan verimlilik değerleri aşağıdaki gibi değerlendirilerek klimanın enerji verimliliği harf sınıfına göre değer almaktadır.

formul-1.png


formul-2.png


YENİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÖNETMELİĞİ SINIFLARI:

Yeni-Enerji-Verimliligi-Yonetmelikleri-Sinifi.png


TÜRKİYE'DE DURUM:
AB ülkeleri için 1 Ocak 2013‘te yürürlüğe giren bu yeni enerji etiketi yönetmeliğinin Türkiye’ye de uygulanması amacıyla, geçtiğimiz yıl içinde Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatılmış ve konu ile ilgili (Klimaların Enerji Etiketlemesine Dair) taslak tebliğ yayımlanarak ISKID vasıtasıyla sektörden görüşler istenmiştir. Bu süreçte sektör, ISKID beraber hareket ederek AB’de yürürlüğe giren bu yeni yönetmelik içeriği ve tüm hesaplama metodolojisini kullanarak çalışmalar başlatmış, özellikle ısıtma sezonsal verimliliği için AB ülkeleri haritasında olduğu gibi, Türkiye haritası üzerinde iklim kuşakları İ.T.Ü. (İstanbul Teknik Üniversitesi) Meteoroloji Bölümü öğretim üyelerinin yaptıkları çalışmalar sonucunda 3 ana bölge olarak renklendirilmiş ve tariflendirilmiştir.

Turkiyede-Durum.png


not :alıntıdır
 
G Çevrimdışı

ghostkiller1

Aktif Üye
8 Tem 2016
941
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

https://klima.mitsubishielectric.com.tr/kurumsal/sezonsal-verimlilik.aspx


https://klima.mitsubishielectric.com.tr/getattachment/Kurumsal/Sezonsal-Verimlilik/Sezonsal-Verimlilik.pdf.aspx



https://klima.mitsubishielectric.com.tr/haberler/klimalarda-sezonsal-verimlilik-kriterleri-ile-ener.aspx


https://klima.mitsubishielectric.com.tr/haberler/basin-odasi/klimalarda-sezonsal-verimlilik-kriteleri-ile-e-(1).aspx
 
G Çevrimdışı

ghostkiller1

Aktif Üye
8 Tem 2016
941
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

yukarıdaki alıntılardan anlaşılacağı üzere klima enerji birimleri ,değerleri,faktörleri vsvs genel olarak değiştirilmiş durumda.eski yöntemler değerler görünen oki artık hesapta yok.benim görüş açım sezonsal=hırsızlık

büyük başlı ,çaplı ,klima sektörünün liderleri,markaları,üreticileri sezonsal verimlilik adı altında hepside klimalarından çaldılar.gerek görünümlerini değiştirerek,gerek kompresörlerini küçülterek,verimlilik adı altında verimliliği düşürerek,kullanılan malzemeden çalarak ........gibi birçok örnek verilebilir.hepside bana göre safsatadan ibaret global dünyanın sömürge yöntemi.

sezonsal verimlilik biz tüketicilere değil üreticilere yaradı.bu benim bakış açım diğerlerinin söylemleri beni bağlamaz.gün geçtikçe devleşen firmalar üretimlerini yani ürettikleri malları nedense küçültüyor.daha fazla kar amacı daha az hammade kullanımı kısacası küçülmenin boyutu ve dönüşü bu x firmalara milyon dolar olarak geri dönüyor.

çok değil 10 yıl öncesine gidelim.en basit örnekle yerinden kalkmayan dış üniteler bu gün kuş gibi oldu.göbekli heybetli iç üniteler güzel görünüm adı altında kibrit kutusuna döndü.sebeb tekneloji.yapıdan çalınan her gr teknelojimi oluyor yada bizlere teknelojiyi ne şekilde yediriyorlar.x bir firmanın mühendisine sorarsak küçüldük ama verimi arttırdık diyecektir.birsürü bizlere yabancı terim ve kelimelerle bizi istedikleri kalıba sokacaktır.ki zaten olanda bizlere yapılanda kabul etmek zorunda bırakılanda bu.

küçük basit bir örnekten gidersek iç ünite den çalmak için ne yapmak gerekiyor evapı küçültmek gerekiyor.fandan çalamazsınız kolay kolay.evap küçülürse ne oluyor bakırdan çalıyorsunuz,içerideki bakır borunun sıklığından çalıyorsunuz,genişliğinden çalıyorsunuz,dolayısıyla içerideki dolaşan gazdanda çalıyorsunuz.atıyorum 15 sıra petekten geçen enerjimi size daha çok verim sağlar yoksa 10 sıra petekten geçen enerjimi.nereye gitti bizim 5 sıra petek bakır ve enerjimiz.aynı şeyler dış ünite içinde geçerli.dış üniteleri küçültmeye gittiler komp küçültmeye gittiler.büyük bir buluşmu sağladılarki birden sezonsala geçince herşey küçüldü kabaca çalındı

tekneloji ilerledikçe bizlerden çalınmaya başlandığı gerçeği her sektör için geçerli bir durum.eskiden metalden üretilen bir parça bu gün plastikten üretiliyor.çünki plastiği işlemeyi son derece güzel başardı dünya sektörü.bakırdan üretilen aliminyuma,aliminyumdan üretilen kroma ,plastik hammaddeli üretime ...gibi bizler için kayıp olan üretimler teknelojimi oluyor.

tekneloji öyle korkunç bir hal aldıki artık birçok sektör bir parçanın ne kadar gideceğini hesaplar üretir hale geldi.düşünün bir bakırın yada metalin kaç yıl gideceği ömrü birde plastik ve plastik hammaddeli bir parçanın kaç yıl gideceğini.çok eski yıllarda üretimlerde bu parça 5 yıl gitsin düşüncesi yoktu bana göre en azından belli başlı üreticilerde yoktu.eskiden sağlamlık kavramı vardı bu gün ise hile kavramı var.

örnekler yazılar uzar gider her sektör için.kısacası olan gene biz tüketicilere oluyor.klimaya  göz koyulmuş, ısı sensörü koyulmuş, büyük bir buluşmu bundan ileriye gidilemiyormu.hep aynı kısır döngü içerisinde birkaç göz boyayıcı ufak buluşlardan başka bize verilen olmadığı gibi bizlere bu buluşları fahiş fiyatlara kakalayan gene tekneloji ve onların üreticileri.hadi buyrun çalınmış sezonsal verimlilik hepimize hayırlı olsun afiyetle yiyelim yada yemek zorunda kalalım.
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

Cevap Gelmedi Henüz
Belkide Görmemiştir...
 
R Çevrimdışı

R.Hastası Delirıza

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

Sota' Alıntı:
Cevap Gelmedi Henüz
Belkide Görmemiştir...

teşekkürler yardımlarınız için
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

Biz Teşekkür  Ederiz
Eklemeyi Unuttuğumuz Bir Konuydu
 
A Çevrimdışı

ahmed

Yeni Üye
1 Eki 2016
23
Cvp: sezonsal verimlilik-enerji etiketleri vs hakkında

Çok güzel olmuş sağolun teşekkür ederim
 
Geri
Üst Alt