Renkte desenlenme

S Çevrimdışı

simeli

Aktif Üye
15 Tem 2023
59
58
Merhaba arkadaşlar,

Sorunun nasıl tabir edildiğini bilmediğim için, renkte desenlenme dedim. Özellikle tv'de çok daha belirgin olmak üzere, çoğunlukla karanlık sahnelerde ve bazen de aydınlık sahnelerde renkte desenlenmeler oluyor. Görseli ekliyorum.

Ekran-Goruntusu-3494.png

Tv'de çok belirgin. Ben bu alıntıyı, aynı filmi bilgisayarda açıp aynı sahnede durdurarak yaptım. Normalde zor seçiliyor. Kontrastı % 100'e çıkarınca biraz farkedildi. Resmi büyütür gökyüzü kısmına dikkatli bakarsanız, renklerde kat kat desenlenmeyi fark edersiniz. Bu desenlenme neden olur? Lcd ekranların zayıf tarafı olan kontrast ile mi ilgili ? Televizyon 14 senelik, bilgisayarın monitörünü daha 6 ay önce yeniledim.
Bir de şu var... Bu benim desenlenme dediğim olay, görebildiğim kadarıyla hep dizilerde oluyor gibi... Sinema filmlerinde hiç dikkatimi çekmedi.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Kötülemiş gibi olmayayım ama paldır küldür çekilen dizilerde olabilir tabii,ayrıca her dizide de yaptığını sanmıyorum, sevgili Umut Barış Umut Barış ne dersin buna,ne sebep oluyordur sence :alala

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Kötülemiş gibi olmayayım ama paldır küldür çekilen dizilerde olabilir tabii,ayrıca her dizide de yaptığını sanmıyorum, sevgili Umut Barış Umut Barış ne dersin buna,ne sebep oluyordur sence :alala
Çözünürlük hatası sayın teraspy teraspy Emmi. Stream yayınlarda ya da özellikle TV yayınında çözünürlük yeterli gelmediği için tek renk görsel bölümlerinde renk tonu geçişinde geçiş renklerinin çizgiler şeklinde görünmesine sebep olur. Ya da stream için kullanılan sıkıştırma formatları çözülürken bu şekilde görüntü defektleri oluşur. Lokalde izlenen 4k bir görüntüde bahsedilen hiçbir görüntüleme aygıtında bu sorunlar görünmez.

Özet: Yayından, kaynaktan kaynaklanır. :)

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
O dalgalanma arka aydınlatmanın yeterli mühendisliğe sahip olmamasından kaynaklanır.
Eğer bahsettiğiniz şey karelenme olsaydı yetersiz bitrate derdim.
Aynı sahneyi OLED veya aydınlatma bölgesi (zone) sayısı yüksek bir QLED'de deneyin, farkı göreceksiniz.
Kaliteli led, kaliteli polarizer katman öğeleri kullanılsa öyle olmaz benim bildiğim.

albanez albanez

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Çözünürlük hatası sayın teraspy teraspy Emmi. Stream yayınlarda ya da özellikle TV yayınında çözünürlük yeterli gelmediği için tek renk görsel bölümlerinde renk tonu geçişinde geçiş renklerinin çizgiler şeklinde görünmesine sebep olur. Ya da stream için kullanılan sıkıştırma formatları çözülürken bu şekilde görüntü defektleri oluşur. Lokalde izlenen 4k bir görüntüde bahsedilen hiçbir görüntüleme aygıtında bu sorunlar görünmez.

Özet: Yayından, kaynaktan kaynaklanır. :)
Bitrate kaynaklı da olabilir fakat renk geçişlerinin kusurlu görünmesinin bir diğer nedeni ise bence arka aydınlatma katmanlarının yetersizliği.
Siyah renkte piksel kapalı ama led açık, haliyle geçişlerde falsodan kaçınmak zor.
Bunu da ledleri alanlara bölüp kontrol etmek ile çözmeyi denediler.
FALD denen sistem, ki şu an Apple Display bence bunu kullanıyor, bu işin tam çaresi ama ürünler maliyet odaklı üretiliyor.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Bitrate kaynaklı da olabilir fakat renk geçişlerinin kusurlu görünmesinin bir diğer nedeni ise bence arka aydınlatma katmanlarının yetersizliği.
Siyah renkte piksel kapalı ama led açık, haliyle geçişlerde falsodan kaçınmak zor.
Bunu da ledleri alanlara bölüp kontrol etmek ile çözmeyi denediler.
FALD denen sistem, ki şu an Apple Display bence bunu kullanıyor, bu işin tam çaresi ama ürünler maliyet odaklı üretiliyor.
Ben yukarıdaki siyah alanda (Gece gökyüzü) Yay şeklinde bitrate hatası piksellenme ile geçiş gördüğüm için o şekilde adlandırdım. Aydınlatma katmanları konusunda hemfikiriz ancak görüntü TV kanalından olunca o kadar detaya girilmemiştir diye düşündüm. Örnek gösterilen video herhangi bir 1080i ya da 1080p kaynaktan olsa daha çok görüntü çıkışına bağlanır ama yayınların kaynak kalitesini de hepimiz biliyoruz.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
Ben bu resimden hiçbir şey anlayamadım fakat gradient geçişlerindeki problemler yetersiz renk derinliği nedeniyle oluşuyor.
Adsizfcec6d535eef7763.jpg

6 bit veya 8 bit panellerde böyle manzaralar ortaya çıkabilir, renk sayısı yetersiz kaldığı için. Fakat buradaki problem yayından ve düşük bitrate kaynaklı da olabilir. Daha kaliteli bir içerikte test etmek gerekli.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Ben bu resimden hiçbir şey anlayamadım fakat gradient geçişlerindeki problemler yetersiz renk derinliği nedeniyle oluşuyor.

6 bit veya 8 bit panellerde böyle manzaralar ortaya çıkabilir, renk sayısı yetersiz kaldığı için. Fakat buradaki problem yayından ve düşük bitrate kaynaklı da olabilir. Daha kaliteli bir içerikte test etmek gerekli.
Ben çekim-yayın diyorum :)

S Çevrimdışı

simeli

Aktif Üye
15 Tem 2023
59
58

İlgili resim, aynı videonun bilgisayar monitöründe yakalanmış hâli ve tabii diziyi üreten kanalın internet sitesinden. Yoksa, tv yayınında çok daha belirgin... Ve sadece siyah renkte olmuyor. Açık yeşil ve mavinin tonlarında da fark ettim.
Her ne kadar 10 küsür senelik de olsa, Mevcut panasonic tv'min ips paneli o kadar da kötü değil.. Ve bu hataya da genelde hep aynı kanalın, ve yine genelde dizilerinde rastlıyor gibiyim. Başka kanallar, diziler, sinema filmleri, haber, müzik programlarında vs. rastladığımı pek hatırlamıyorum.

Muhtemelen, çok fazla teknik bilgim olmasa da, çekilen film kalitesinden de olabilir belki de. Ama, aynı filmi, dizinin internet kanalından, bilgisayar monitöründe izleyinde neden çok daha az belirgin oluyor. Haydi panel farkı diyelim.. Asus monitörüm çok yeni ( 5 ay ), panasonic tv'm 14 senelik. Ama öte yandan, görüş açısı bakımından, bilgisayar monitöründen çok iyi. Her yönden bakılınca, ne renk kaybı ne kontrast farkı görülmüyor. Ama, yeni olan Asus monitörde, eski monitörümdeki kadar olmasa da gene açı farkı ile renk farklılaşması oluyor.
Evet bir çok kriter mevcut demek ki renk kalitesi için.
Her zaman söylediğim gibi, bunca yıl geçti, haydi renk kalitesi canlılık özelliğini geçelim ama, bahsetmiş olduğum desenlenme, açı ile oluşan görüntü kaybı konularında, şu teknoloji, CRT'yi yakalayamadı ne yazık ki.

Son düzenleme:
Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,656
40
İlgili resim, aynı videonun bilgisayar monitöründe yakalanmış hâli ve tabii diziyi üreten kanalın internet sitesinden. Yoksa, tv yayınında çok daha belirgin... Ve sadece siyah renkte olmuyor. Açık yeşil ve mavinin tonlarında da fark ettim.
Her ne kadar 10 küsür senelik de olsa, Mevcut panasonic tv'min ips paneli o kadar da kötü değil.. Ve bu hataya da genelde hep aynı kanalın, ve yine genelde dizilerinde rastlıyor gibiyim. Başka kanallar, diziler, sinema filmleri, haber, müzik programlarında vs. rastladığımı pek hatırlamıyorum.

Muhtemelen, çok fazla teknik bilgim olmasa da, çekilen film kalitesinden de olabilir belki de. Ama, aynı filmi, dizinin internet kanalından, bilgisayar monitöründe izleyinde neden çok daha az belirgin oluyor. Haydi panel farkı diyelim.. Asus monitörüm çok yeni ( 5 ay ), panasonic tv'm 14 senelik. Ama öte yandan, görüş açısı bakımından, bilgisayar monitöründen çok iyi. Her yönden bakılınca, ne renk kaybı ne kontrast farkı görülmüyor. Ama, yeni olan Asus monitörde, eski monitörümdeki kadar olmasa da gene açı farkı ile renk farklılaşması oluyor.
Evet bir çok kriter mevcut demek ki renk kalitesi için.
Her zaman söylediğim gibi, bunca yıl geçti, haydi renk kalitesi canlılık özelliğini geçelim ama, bahsetmiş olduğum desenlenme, açı ile oluşan görüntü kaybı konularında, şu teknoloji, CRT'yi yakalayamadı ne yazık ki.
Görmeden yorum yapmam çok zor, zaten resimden de anlaşılmıyor. Büyük ihtimalle yayından olduğunu düşünüyorum.

Ben görüntü konusunda eskileri hiç özlemiyorum açıkçası. Şu an 9 serisi bir led ile gelmiş geçmiş en kaliteli CRT'yi yan yana koysak sanıyorum bir daha siz de CRT'nin adını dahi anmazsınız. Her zaman aynı örneği veriyorum, saatte 60 km hızla Tofaş da stabil ve güvenli bir şekilde gider. Aynı güveni ve stabiliteyi 160 ile giderken de verebiliyor mu o önemli benim için.

CRT teknolojisinin verebileceği en yüksek parlaklık 200 nit falandır, onda da renkleri bozarak, satürasyon namına bir şey kalmaz. En kral plazma tv'nin vereceği parlaklık da aşağı yukarı CRT ile aynıdır, 200 nit civarı. Oysa bugün piyasadaki en dandik led tv bile minimum 350 nit parlaklığa çıkar hem de renk doğruluğunu çok fazla etkilemeden. Kaliteli olanları da sürekli olarak 600-700 nit, anlık olarak da neredeyse 2.000 nit parlaklık verir.

Dolayısıyla, benim için ne CRT'nin ne de plazmanın hiç özlenecek bir yanı yok 🙂 Şöyle 9 serisi bir Samsung veya Sony'de ya da bir Oled'de kaliteli bir HDR film izleseniz, değil Panasonic Pioneer bile olsa bir daha tat vermez 🙂

S Çevrimdışı

simeli

Aktif Üye
15 Tem 2023
59
58
CRT'yi ben de övmüyorum.. Zaten üstün yanlarını istisna tutmuştum. Ama, işte son aldığım Asus monitör, açılı seyir bakımından, 50 yıllık crt'ye yetişemiyor. Yok yetişti ise de, en temel bir özelliği, üst seviye monitörlere has kılıyorlar ise o da üreticilerin aç gözlülüğü.

Geri
Üst Alt