Oto Sanayide Genç Dostlar Gördüm Çok Mutlu Oldum

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Bu gün benim tenekeyi Fethiye Sanayi Sitesine götürdüm kayınpederle birlikte.
Kendisinin önceden tanıştığı bir ustaya götürdü beni. Selamınaleyküm-Aleykümselam-neyi var?-şu yu var vs derken baktım bu cengaverler işe koyuldu.
Babaları birkaç talimat verdi ve bize ''Abi gençler halleder, ben yandaki Egzostcu arkadaşa gidip geleceğim'' dedi.

Neyse babalarının tarif ettikleri şekilde baktım abisi onu ver bunu al vs talimatları ile işe başladı, Küçük cengaver, büyük cengaverin her istediğine şak diye anında yetişiyor.

Hayran oldum çocukların çalışma şekline ?

Biraz sohbet muhabbet derken baktım İLKE olan yani büyük evlat oldukça meraklı bu işe. Babası da motocuymuş bu arada, Motor derken Kawasaki 600 lük bir motor olan motorcu.

Sonra dedi ki ''Abi onun önündeki kırmızı da benim'' bi baktım kırmızı bir mobylette :)

''Anlıyor musun?'' dedim
''Abi tamamını kendim topladım'' dedi :yeah

Sonra aklıma geldi dedim ki ''Senin youtube kanalın var mı?''
''Yok abi'' dediğinde açmasını rica ettim. Aç bir kanal, koy kenara, at arasıra 2-3-5 dakikalık motor parçaları söküp takma videoları, biz sana destek oluruz dedim :)

Bu genç kardeşlerimizi desteklemek lazım, onlara çalışma şevki vermek lazım dostlar yoksa bakın uyarmadı demeyin ileride güzel günler beklemiyor bizi :(

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Abi bir gün seninle tanışıp sohbet muhabbet etmek isterim. Böyle ince detayları görüp değer vermen çok hoşuma gidiyor.
Abi bunlar bizim insan olarak aslında en temel noktalarımız, sadece üstümüzde çok yük var vatandaş olarak o nedenle odaklanamıyoruz, zaten istenen de bu. İstiyorlar ki vatandaş sadece (Tüm dünya için geçerli) getto gibi hale gelsin. Bunlar çalışan grup, bunlar hizmet eden grup, bunlar potansiyel oy veren grup vs vs ve bunların da tamamına sadece ne yiyeceğine karar verebilme özgürlüğü tanınıyor, onun da parası 2-3 kat olarak ödetiliyor o ayrı konu. Başarabilen senede 3 gün kendisini bir otelde şımarttırmayı başarıyor, onu da başaramayan senede 1 kere gidebiliyor ise çocukları ile mangala gidiyor, onu da başaramayan dayatılmış Acun efendi programları ile evlerinde beyinleri yıkanmaya devam ediyor. Şu an bile salondan gelen aşçı seslerini duyuyorum zira ne yazık ki sevgili eşim de izliyor.

Biz eskiden inanın daha özgürdük. Mesela İlk okul bitince, okumayacağı daha o zamandan belli olan veletler(!) sanayiye, tabakhaneye (Zamanında tabakhaneye verilme aşamasına gelmiş birisiyim) , İnşaat işlerine vs verilir ve işi çekirdeğinden öğrenir ilerinin ustası olurlardı, biz de öyle olduk.

Geçen yıllar içerisinde özellikle gençlerimize gizliden gizliden sürekli şu pompalandı ''Hepiniz üniversite mezunu olacaksınız, hepinizin mesleği olacak''
Gençler de bu empoze ile sürekli sabah 9 , Akşam 5 masa başında klavyede tık tık tık tuşlara basacak, ayda 15bin maaş alacak, arabası olacak morgıç (Bilerek öyle yazdım) ile ev alacak vs vs

Peki yıllarca bu empozeye maruz kalan dostlarımızın bu günkü gerçek durumları nedir?

Ne olduğunu ben size söyleyeyim, Mayalanma ve fermente sürecini bilmeyen Gıda Mühendisleri, Cos fi değeri hesaplayamayan Elektrik mühendisleri, ohm kanunu bilmeyen elektronik teknikerleri ve verilebilecek bunun gibi onlarca örnek.

Bir gıda mühendisi kardeşimizle sohbetimizde dedim ki ''nasıl olur da bilmezsin? Öğretmiyorlar mı?'' Kardeşimiz cevap olarak ''Abi bizim işimiz imza atmak, sorumluluğu üstleniyoruz sadece, normalde işi zaten teknikerler yapıyor biz yapmıyoruz ki?'' Yani aslında öğretiyorlar ama kardeşimiz o esnada başka şeyler öğreniyormuş onları yazamıyorum burada.

Şimdi bakın Gıda Mühendisliğinde olay böyledir değildir bilemem, lakin bu ülkede bu fikirlere sahip en az BİR Gıda Mühendisi var, kendi ağzından bizzat dinledim. Bu kardeşimizin bu beyanlarını da destekleyen binlerce olay var yaşanmış.

Gıda mühendisi işi bilmesin ama imza atsın para kazansın
Elektrik mühendisi işi bilmesin ama imza atsın para kazansın

Bilmediği işin altına imza atanlar yüzünden bu günün zorluklarını yaşamıyor muyuz hocam?

O nedenle bana kimse darılmasın. Bu gün benim işletmeme 4 yıllık Ünv mezunu imza yetkili kardeşimiz ile bu videodaki hiç bir yetkisi olmayan sevgili İlke kardeşimizi getirsinler, Katacağı değer çok daha fazla olduğu için İLKE kardeşimi seçmezsem yüzüme tükürsünler.

O nedenle bu çocuklar gerçekten bizler için çok çok değerli.

Görüş paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum ayrıca ?

C Çevrimdışı

command_4 

Aktif Üye
19 Nis 2019
143
39
benzer bir hikaye bende de var.

yıllar önce aracımı tamir ettirecek usta arıyordum, tanıdık vasıtası ile bir tamirhaneye yolum düştü. ustamızın oğlu makine müh. okuyormuş. araç sökme takmaya da meraklı. arı gibide çalışıyor mübarek. zamanla tamir bakım dışında muhabbete de gider olmuştum.
elimizden geliyor ya, çocuk bana mekanik öğretiyor, ben ona elektrik, elektronik, bilgisayar öğretiyorum. bir bilgisayar ayarladık, çinden obd kabloları getirttim, araçları bilgisayara bağlamayı öğrettim. bu sayede işleri çok arttı. bilgisayarla arıza tespiti yapıyor, arıza lambası söndürüyor.
benim öğrendiğim mekanik ne işe yarıyor derseniz, motosikletimi kendim tamir ediyorum. vakit geçsin diye arkadaşların motorlarına da bakıyorum. hobim oldu benim. garajımda tork anahtarına kadar, hakkıyla motosiklet tamirhanesi açacak kadar alet oldu :)

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
teraspy teraspy abimi herkesten önce bekliyordum ama kısmet öncelikle sizeymiş :cay
Hasan,arabayı satılığa çıkarttım,ilan vermedim internette ama arkadaşlara söyledim "satıyorum" diye ,çünkü evin önünde yatmaktan akü bitmiş,bu gün şarja taktım,neredeyse 3 ay arabaya binmedim,evin önünde çürüyecek,ama belli olmaz ,nasip tabii ,üzüm olmaz ama taze yumurta içmeye gelirim belli mi olur ?

alodan_x1.jpg

TKartaL Çevrimdışı

TKartaL 

Süper Üye
5 Şub 2018
2,481
45
İnşallah kaliteli profesyonel ve dürüst usta olurlar. Allah sanayiye düşürmesin. Birde tornavida ustaları var ki Allah hiç göstermesin..
Benim geçmişte bir maceram geçti tecrübenin kralını yaşadım.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Hasan,arabayı satılığa çıkarttım,ilan vermedim internette ama arkadaşlara söyledim "satıyorum" diye ,çünkü evin önünde yatmaktan akü bitmiş,bu gün şarja taktım,neredeyse 3 ay arabaya binmedim,evin önünde çürüyecek,ama belli olmaz ,nasip tabii ,üzüm olmaz ama taze yumurta içmeye gelirim belli mi olur ?

alodan_x1.jpg
Alo abi neydi senin araba? Param yeterse ben alayım 4 kapı ise :)

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
benzer bir hikaye bende de var.

yıllar önce aracımı tamir ettirecek usta arıyordum, tanıdık vasıtası ile bir tamirhaneye yolum düştü. ustamızın oğlu makine müh. okuyormuş. araç sökme takmaya da meraklı. arı gibide çalışıyor mübarek. zamanla tamir bakım dışında muhabbete de gider olmuştum.
elimizden geliyor ya, çocuk bana mekanik öğretiyor, ben ona elektrik, elektronik, bilgisayar öğretiyorum. bir bilgisayar ayarladık, çinden obd kabloları getirttim, araçları bilgisayara bağlamayı öğrettim. bu sayede işleri çok arttı. bilgisayarla arıza tespiti yapıyor, arıza lambası söndürüyor.
benim öğrendiğim mekanik ne işe yarıyor derseniz, motosikletimi kendim tamir ediyorum. vakit geçsin diye arkadaşların motorlarına da bakıyorum. hobim oldu benim. garajımda tork anahtarına kadar, hakkıyla motosiklet tamirhanesi açacak kadar alet oldu :)
Ne yalan söyleyeyim ben de bu tamirhaneye musallat olayım dedim ama kıyamadım adamlara :kiskis
(sizi tenzih ederim, ben biraz çok konuşurum o bakımdan yazdım) :kiskis

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
İnşallah kaliteli profesyonel ve dürüst usta olurlar. Allah sanayiye düşürmesin. Birde tornavida ustaları var ki Allah hiç göstermesin..
Benim geçmişte bir maceram geçti tecrübenin kralını yaşadım.
Babaları çok kral, dürüst bir insan, Evlatlarını da aynı yönde yetiştireceğinden kuşkum yok, bu çocuklar bizim geleceğimiz, o nednele babalarını da çocukları da desteklemek için bir şeyler düşünüyorum :ok

Geri
Üst Alt