Öğretmen Müfredata uymak zorunda mı?

ridw0n Çevrimdışı

ridw0n 

Süper Üye
8 Ağu 2022
504
Merhaba çocuğum 4.sınıfa gidiyor konuları takip ettiğimde müfredata uymuyor kafasına göre bedene çıkarıyor dersde film izletiyor.

bu durumda ne yapabilirim

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
900
Ben ilk-orta okulda sınıfta izlediğim filmlerden aldığım keyfi sinemada almıyordum, ilk-orta okulda, haftanın genellikle 1/3ünde ders olmasına rağmen boş kalırdık. Yani düşündüğünüz şeyden çocuğun durumuna üzüldüm açıkçası. Siz hiç özel okul ders programlarını görmediniz sanırım, yarı yarıya müfredattan hariç kendi belirledikleri dersleri veriyorlar, 4. sınıftaki bir çocuğun mefredatından nasıl bir doluluk beklediğinizi de anlamadım zaten.

İngilizce derslerinde ingilizce altyazılı filmler izlerdik, şu an lise çağına gidip ingsi iyi olan birisine sorsanız muhtamelen ya oyunlardan ya da dizilerden öğrenmiştir.

Zaten yeterince asosyal ekran bağımlısı kalan çocukları sosyallikten uzaklaştırmanın hiçbir akla yatan mantıklı yeri yok. Müfredatın dışına çıkan bir öğretmen zaten olamaz. Müfredatta 2 günde öğretilmesi gereken şeyler genellikle 1 günde uzata uzata anlatılabilecek konulardır.

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
900
Yani 4. sınıf çağında bir yeğenim var, özel okula gidiyor, ders programında matematiği türkçeyi gözle aramadan bulamıyorsun. Bu çağda bir çocuğun öğretmeninin sosyalleşmeleri için yaptığı bu güzel şeylere verdiğiniz tepki hiç hoş değil.

Haddim değil, lakin bu patavatsızlığı kendime yakıştırarak bu soruları sormak istiyorum;
Siz kaç kere ve ne kadar sıklıkla çocuğunuzla beraber film izliyorsunuz?
Kaç kere çocuğu dışarıda top oynamaya saklambaç oynamaya gönderiyorsunuz?

Büyük şehirlerde bu kadar ev-okul arasında hapsolmuş çocukların sosyalleşmesine bu denli yanlış bir açıdan bakmanız açıkçası çok zoruma gitti.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
846
51
Müfredat gerçekte içi boş tıntın teneke bir şey. İş bilen, öğrencisine değer veren, saygı duyan öğretmen zaten mevcut müfredata bağlı kalmıyor.

Resmiyette yıl başı tüm planlamalar yapılır, kazanımlar saptanır, yıl içinde de bu programa göre hareket edilir.

Kağıt üstünde. İlk paragrafı bir daha okuyun... :sirit

Müfettişler ve idare de bunun farkındadır. Evrak işlerinde bir problem olmadığı sürece kimse ses etmez.

Ancak sizin bahsettiğiniz, görünen o ki, müfredattan ziyade haftalık ders programı. Buna da teoride ve kağıt üstünde bire bir uyulur ama iş pratiğe döndüğünde o gün ne yapılacağına öğretmen karar verir.

Basit bir örnek vereyim: çok önemli bir konu o gün işlenmek durumunda, o konu anlaşılmaz ise peşine gelen diğer konular öğrenci için anlaşılmaz olacak ama programda o gün işlenmeli diye yazmakta. Ancak hastalık vb hikaye yüzünden sınıfta kaydadeğer bir sayıda öğrenci yok. Öğretmen o durumda o dersi yapmaz. Bedene çıkarır, sosyal etkinlik yapar vs vs. Bunun gibi kiloyla örnek yazarım program dışına çıkmayı mübah kılan.

Öğrencinin kazanımları edinip edinmediğine yıl içinde sürekli bakılır, dönem/sene sonu da müfredat tamamlanmış olur zaten.

Bi salın yakasını şu öğretmenlerin. Eşki sözlükteki hödüklerin gazına gelmeyin.

ridw0n Çevrimdışı

ridw0n 

Süper Üye
8 Ağu 2022
504
Müfredat gerçekte içi boş tıntın teneke bir şey. İş bilen, öğrencisine değer veren, saygı duyan öğretmen zaten mevcut müfredata bağlı kalmıyor.

Resmiyette yıl başı tüm planlamalar yapılır, kazanımlar saptanır, yıl içinde de bu programa göre hareket edilir.

Kağıt üstünde. İlk paragrafı bir daha okuyun... :sirit

Müfettişler ve idare de bunun farkındadır. Evrak işlerinde bir problem olmadığı sürece kimse ses etmez.

Ancak sizin bahsettiğiniz, görünen o ki, müfredattan ziyade haftalık ders programı. Buna da teoride ve kağıt üstünde bire bir uyulur ama iş pratiğe döndüğünde o gün ne yapılacağına öğretmen karar verir.

Basit bir örnek vereyim: çok önemli bir konu o gün işlenmek durumunda, o konu anlaşılmaz ise peşine gelen diğer konular öğrenci için anlaşılmaz olacak ama programda o gün işlenmeli diye yazmakta. Ancak hastalık vb hikaye yüzünden sınıfta kaydadeğer bir sayıda öğrenci yok. Öğretmen o durumda o dersi yapmaz. Bedene çıkarır, sosyal etkinlik yapar vs vs. Bunun gibi kiloyla örnek yazarım program dışına çıkmayı mübah kılan.

Öğrencinin kazanımları edinip edinmediğine yıl içinde sürekli bakılır, dönem/sene sonu da müfredat tamamlanmış olur zaten.

Bi salın yakasını şu öğretmenlerin. Eşki sözlükteki hödüklerin gazına gelmeyin.

Bilgilendirme için teşekkürler fakat şu an 5. sınıf proje sınıfı sınavları var ve konular örneğin nisan ayına kadar işlennmiş konulardan çıkıyor. çocuğum sınava girdi 4 konu geride olduğu için o konulardan çıkan 6 soruyu bilememiş diğer derslerin hepsi doğru bu sebeple istediğimiz iyi bir okulu kazanamadık konular zamanında işlenmiş olsaydı şu an kazanmış olacaktı bu durumda öğretmen hakka girmiş olmuyor mu? Bu okulların sınavlarının olacağınıda bize öğretmen bildirdi.

yorumunuzu bekliyorum :)

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
900
Bu farklı bir olay, eğer müfredat sırasında önemli bir şey varsa (sanırım artık ortak sınavlar var) yani mebin belirlediği bir şey, öğretmenler kendisini buna göre şekillendirir, eskiden teog/LGS vardı onun gibi. O sınavda çıkacak konular bellidir, ve öğretmenler bunu bilerek hareket eder, hiçbir öğretmen bunun riskine girmez.

Bizim zamanımızda okullara okul içi deneme sınavları yapıyordu, denemeyi yapan yayın ekibi mart nisan mayıs gibi ay ay konu konu belirli denemeler veriyor okula, okul duruma göre öğretmenlere sorarak hangi denemeyi yapacağını belirliyor. Yani yılın 2. ayında yapılan sınavın konu içeriği ile 5. ayında yapılan sınavın konu içeriği farklı oluyor.

Bazen yayın ekibi il geneli, bölge geneli, türkiye geneli denemeler yapıyordu, yani resmi değil ama ortak sayılabilecek sınavlarda işlenmemiş sorular tabiki karşımıza çıkıyordu. Ama bu sınavlar hiçbir şeyi belirmeyen ve çoğu zaman yayın ekibinin soruları denemek için kullandığı sınavlardı.

Ben eğitim sisteminin dışındayım, işleyiş çok değişti. Ama devlet okullarında zaten sınavla yerleşim kalkalı çok olmadı mı? ilkokul-lise arası adrese dayalı sisteme geçilmedi mi? Lisede sanırım fen liseleri için sınav yapılıyor, ama sizin çocuğunuzun çok uzağında değil mi? Yani bilmediğim bir ortaokul seçme sınavı filan mı var?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,860
Bilgilendirme için teşekkürler fakat şu an 5. sınıf proje sınıfı sınavları var ve konular örneğin nisan ayına kadar işlennmiş konulardan çıkıyor. çocuğum sınava girdi 4 konu geride olduğu için o konulardan çıkan 6 soruyu bilememiş diğer derslerin hepsi doğru bu sebeple istediğimiz iyi bir okulu kazanamadık konular zamanında işlenmiş olsaydı şu an kazanmış olacaktı bu durumda öğretmen hakka girmiş olmuyor mu? Bu okulların sınavlarının olacağınıda bize öğretmen bildirdi.

Bazı sınıflar diğerlerine göre daha önde olabiliyor hal böyle olunca hoca sıkılmamaları adına yapmış olabilir diyecektim fakat diğer sınıflardan gerisindeyken hala laylaylom yapıyorsa önce sınıf annesiyle görüşün hala devam edersen okul müdürü yine devam ederse ilçe milli eğitim ve cimere başvurun.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
846
51

Eğer öğretmen ücretli değilse, yıl içinde sağlık sorunları ya da başka dertler yüzünden geri kalmaya neden olacak şekilde rapor kullanmamışsa, ekstrem bir durum vardır, uygun bir dille öğretmeni ile görüşün derim. Zira bu tür sınavlara girecek öğrencilerin velileri ayrıca yönlendirilir.

Siz sormadan ücretli konusuna da gireyim; nerede ise üçte bir maaşa çalış(tırıl)an ücretli öğretmenlerden bir şey beklememek lazım. Derse girdiklerine şükredin. Ücretli öğretmenlik konusu kadrosuz öğretmenin derdi, MEB'in emek sömürüsüdür ayıbıdır.

Öğretmen değilim ama işin içini çok çok iyi bilirim.

LİMAN Çevrimdışı

LİMAN

Aktif Üye
2 Nis 2018
263
55

"Çocuğum 6 soruyu bilememiş" cümlesi üzerine konuya müsaadenizle farklı bir bakış açısı getirmek isterim: Cümlenin başında belirtildiği gibi o bir "çocuk", çocukların bilinç altına şimdiden "kazanmalısın" ı aşılamak acaba o çocukları nasıl bir strese sokuyor düşünülüyor mu? Bence bu kadar takılmayın, aldığı eğitim kötü de olsa ilerde üniversite okumak isteyen bir çocuk açığını kapatıp başarır.
27 yaşında Açık liseye kayıt olmuştum, 2.5 yılda bitirdim, ilk girdiğim üniversite sınavında ilk tercihim olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini kazandım ve 4 yıl da 4 üzerinden 3.05 ortalama ile mezun oldum.

H Çevrimdışı

hazalunlu

Yeni Üye
18 Nis 2025
2
27
Öğretmenlik yapan biri olarak söyleyebilirim ki, evet müfredata uymak zorundayız ama bu robot gibi birebir aynısını uygulamak zorundayız anlamına gelmiyor. Müfredat bizim için bir yol haritası gibi, neyi ne zaman işleyeceğimizi genel hatlarıyla belirliyor. Ama sınıftaki öğrencilerin seviyesi, ilgisi, ihtiyaçları gibi faktörlere göre anlatım şeklimizi, etkinliklerimizi, örneklerimizi biz belirliyoruz. Ben özellikle bazı konularda çocukların ilgisini çekebilecek farklı yollarla anlatmayı seviyorum. Bu da hem konuyu sevmelerini sağlıyor hem de daha kalıcı öğrenme oluyor. Yani evet müfredata uymak gerekiyor ama öğretmenlik biraz da o çizginin içinde yaratıcı kalabilme sanatı bence. Kısacası müfredat çerçevemiz, ama içini nasıl doldurduğumuz tamamen bizim dokunuşumuza bağlı. 😊

Geri
Üst Alt