Silinemeyeceği de söylendiği halde anakarttan silinebilmesi garip geldi. OEM olduğuna eminim. Baktım çünkü. Bunun yanında OEM kodların ikinci el olarak satılabildiğine dair yargı kararı gördüm. Acaba bize başka bilgisayarda kullanılamıyor diye ürün mü satmaya çalışıyorlar diye düşünüyorum. Deneyen varsa diye yazdım. Muhtemelen ben formatı göze alıp deneyeceğim. Kod bulmak sorun değil. OEM kod satan fatura da gönderen yerler var. Ama bir türlü içime sindiremiyorum
Hocam fazla kafaya takıyorsun.
Evine icra gelmez korkma.
Ortada illegal bir durum yok aslında.
Bir iş gelecekse bu kodu parayla satanın başına gelir.
Ki bence Microsoft bunu umursamıyor.
Tarayıcıda girdiğiniz bir web sitesi emin olun daha tehlikeli.
Reklamı ayrı, sitedeki kodları ayrı sıkıntı yaratabilir. (Virüs vs olarak)
Yani gidip korsan etkinleştirme yapsanız da risk düşük.
Önemli olan doğru, temiz yazılımı bulmak.
Ben nereden temin edileceğini biliyorum, bu güne kadar da bir sıkıntı çıkmadı.
O araca zararlı kod enjekte eden çok tabi, onun temiz halinin dağıtıldığı siteyi çoğunluk araştırmıyor.
Atıyorum elinizde Windows yüklü satın alınmış bir laptobunuz var.
İntel Core i5 6700HQ işlemci, 16 GB RAM, 4 GB GTX 960M Nvidia ekran kartı olsun.
Siz bu makinede BIOS güncellediğinizde bile lisans sorunu yaşayabilirsiniz.
O zaman da çözüm Microsoft Türkiye'yi arayıp, Windows'un size vereceği doğrulama kodunu telesekretere girmek ve telesekreter de size girmeniz için bir kod verecek. Sonrasında donanımınızı doğrulamış olduğunuz için Windows'unuz yine etkin haline dönecektir.
Ama bu lisansı gidip Ryzen 5 işlemci, AMD RX6600 ekran kartlı bir laptopta etkinleştiremezsiniz.
Çünkü bu lisansların olayı donanım konfigürasyonuna özel olmasıdır.
Yani birebir aynı donanım konfigürasyonuna sahip başka bir bilgisayar bile farklı seri numarası ile işlenir.
Bu aynı lisansın birden fazla makinede kullanılabilmesi olayı Microsoft'un işletmelere ihtiyacı olduğu kapasite kadar hak verip sadece 1 tane kod vermesi.
Yani 500 bilgisayara 500 tane kod vermek yerine 500 defa etkinleştirme hakkı veriyor.
501'nci makinede o lisans etkinleşmez.
Açıkçası ben kendi makinemde seneler önce aldığım kodu kullanıyorum.
Geçersiz olma gibi bir durum olmadı.
Ki aynı kodu başka makineye de girdik, o da çalışıyor.
Laptop BIOS'unuz UEFI ise lisans anahtarını silmek kolay.
Ama eski tip BIOS'larda lisans anahtarı kaydedilmiyor diye biliyorum.
Bence size mesele yanlış anlatılmış.