Monitör aldım tavsiyeleriniz bekliyorum. MSI Optix MAG274R 27 IPS

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
Arkadaşlar selam, ben yeni bi' monitör aldım (MSI Optix MAG274R 27 IPS) ama fiyatı biraz özelliklerine göre pahalı geliyor hâlâ. Bi' danışmak istedim. 2700₺'ye aldım bunun yerine 2k 165hz VA panel 31.5 inch (MSI Optix G32CQ4 31.5) bir monitör var. 3.100₺ İkisi arasında kaldım ben de IPS olduğu için bunu seçtim lâkin; 144hz ve 1080p. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Beklenti ne, kullanım senaryosu nasıl olacak? Bunları konuşalım.
Sisteminiz 2K çözünürlükte 165 FPS sabit verebilecek mi? Bu önemli.
Sistem yeterli diyorsanız, ben G32CQ4'ü tercih ederdim bu ikili arasından. (VA panel olduğu için.)
Tabi yeterli izleme mesafeniz de olması lazım. Malum 31.5 inç bir panelden bahsediyoruz.
Tam kare görebilmeniz lazım ekrana bakınca.

Bana kalısa kavisli yerine düz panel bakın derim ama beklentiniz ne o önemli işte.

İkisinin özelliklerinin kıyaslaması için;

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
Benim sistemim iyi bir sistem değil şimdilik. Ufaktan yavaş-yavaş almayı düşünüyorum ve uzun yıllar kullanabileceğim ürünler almayı planlıyorum. Zaten IPS panel olan monitörü aldım; daha deneme fırsatım olmadı. (Kargo aşamasında.) Sorum şu: Neden VA panel tercih ettiniz? Ben IPS panelin daha iyi olduğunu biliyordum, yanlış biliyorsam düzeltin. Ayrıca çok oyun manyağı birisi değilim, küçüklüğümden beri oyun oynarım ama E-Sport derecesinde onlarca saat vermem ama yinede oynarım. (2, 3 saat) Hem FPS önemli hem grafik o yüzden bunu tercih ettim ama tereddüt ettim, danışmak ve tavsiye almak için bu başlığı açtım.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Benim sistemim iyi bir sistem değil şimdilik. Ufaktan yavaş-yavaş almayı düşünüyorum ve uzun yıllar kullanabileceğim ürünler almayı planlıyorum. Zaten IPS panel olan monitörü aldım; daha deneme fırsatım olmadı. (Kargo aşamasında.) Sorum şu: Neden VA panel tercih ettiniz? Ben IPS panelin daha iyi olduğunu biliyordum, yanlış biliyorsam düzeltin. Ayrıca çok oyun manyağı birisi değilim, küçüklüğümden beri oyun oynarım ama E-Sport derecesinde onlarca saat vermem ama yinede oynarım. (2, 3 saat) Hem FPS önemli hem grafik o yüzden bunu tercih ettim ama tereddüt ettim, danışmak ve tavsiye almak için bu başlığı açtım.

144 Hertz bir paneli neden tercih ettiyseniz, ben de o yüzden VA paneli tercih ettim.
VA ve TN paneller hareketli sahnelerde IPS panellere göre daha iyi tepki gösterirler.
Fast-IPS diye bir şey çıkardılar ama ne kadar gerçekçi, ne kadar iyi bilmiyorum.

Uzun yıllar gidecek bir sistem istiyorsanız çözünürlüğü Full HD'de tutup, ekran kartı ve güç kaynağını yüksek tutmayı tercih edebilirsiniz.
Tabi işlemci de belirli bir miktar güçlü olmalı.

Bu kadar pahalı bir monitörü tercih etme nedeniniz nedir peki? Yüksek FPS görebilmek mi?

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
8 Bit +FRC olması ve diğer özellikleri ama aklımı karıştıran kısım VA panel de 8 Bit +FRC sadece bi' kaç eksik noktası var kontrastı 3000:1 IPS ise 1000:1 Dinamik kontrastları aynı. Bu yüzden ve uzun yıllar kullanmak için. VA seçme kısmını biraz daha detaylandırırsan sevinirim. Anti parantez olarak belirteyim: E-Sports sponsoru bi' monitör olduğu için Ghosting yaşayacağımı düşünmeyerek tercih ettim. Ayrıca bana da bu fiyat çok yüksek geliyor ama IPS ve MSI olunca fiyatlar tuzlu oluyor.

Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
8 Bit +FRC olması ve diğer özellikleri ama aklımı karıştıran kısım VA panel de 8 Bit +FRC sadece bi' kaç eksik noktası var kontrastı 3000:1 IPS ise 1000:1 Dinamik kontrastları aynı. Bu yüzden ve uzun yıllar kullanmak için. VA seçme kısmını biraz daha detaylandırırsan sevinirim. Anti parantez olarak belirteyim: E-Sports sponsoru bi' monitör olduğu için Ghosting yaşayacağımı düşünmeyerek tercih ettim. Ayrıca bana da bu fiyat çok yüksek geliyor ama IPS ve MSI olunca fiyatlar tuzlu oluyor.

Ghosting istemiyosanız önce kavisliden vazgeçmeniz gerek onu belirteyim.
Kavis pazarlama taktiğinden başka bir şey değil.

Sizin gündelik kullanım senaryonuz nasıl olacak? Önce onu söyleyin derim.

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
Zaten belirttiğim gibi kavisli ekran almadım. Ben her türlü iş açısından kullanmak için bu monitörü seçtim (MSI Optix MAG274R) gerek oyun, gerek yarı profosyonel işler için. Pandemi sebebiyle evdeyim ve saatlerim pc başında geçiyor. (Göz yorgunluğu da cabası) Az oyun oynuyorum sebebi bilgisayarım iyi değil; imkân bulduğum an değiştireceğim. Şu an dolar daha fazla yükselmeden bu montitörü alayım dedim. Güzel bi' tercih oldu ama fiyatı yine de tuzlu.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Zaten belirttiğim gibi kavisli ekran almadım. Ben her türlü iş açısından kullanmak için bu monitörü seçtim (MSI Optix MAG274R) gerek oyun, gerek yarı profosyonel işler için. Pandemi sebebiyle evdeyim ve saatlerim pc başında geçiyor. (Göz yorgunluğu da cabası) Az oyun oynuyorum sebebi bilgisayarım iyi değil; imkân bulduğum an değiştireceğim. Şu an dolar daha fazla yükselmeden bu montitörü alayım dedim. Güzel bi' tercih oldu ama fiyatı yine de tuzlu.
Kavisli zannediyordum. Oyuncu monitörü = kavis oldu neredeyse.
Piyasada düz panel bulabilmek zorlaştı.

Gerçek 10 BIT panel bulabilmek zor.
Sizdeki en azından 8 BIT derinliğe sahip.
Renk gamutu önemliyse verdiğiniz paraya değer muhtemelen.

Sistem toplama konusunda da tavsiyem, parça parça almak yerine hepsini birden almanız yönünde olacak.
Yeni parçalar çıktıkça eskisi ucuzlayacak evet ama bu bize ne kadar yansıyacak orası meçhul.
Ben Ryzen 5 2600'ü 1200 TL'ye almıştım, 800'e kadar düştükten sonra tekrar 1000 TL seviyelerini görmüş durumda.
3600 ise saçma bir fiyat seviyesine çıkmış durumda.
Yeni Ryzen işlemciler fiyat artışı ile geldi, bu gidişle ülkemizde Intel F/P durumuna geçecek gibi.

İmkanınız varsa taksitle borca girip alın derim.
Ekran kartı için mutlaka Nvidia 3000 veya AMD RX 6000 serisini bekleyin derim.
2000 serisinin fiyatları daha fazla düşmez muhtemelen ama, yeni seri modeller de yakında gelirse, aynı fiyata daha güçlü kartı almak daha mantıklı olur diye düşünüyorum.

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
Bilgisayar toplama konusunda tavsiyelerini dikkate alacağağım. Arada görüyorum öyle hazır sistemler "çok iyi bu fiyata bulunmaz nimet" diye daha pahalıya satanları; onlardan uzak durarak hazır sistemde bakıyorum aslında. Daha uyguna gelen bilgisayarlar görmüştüm. 11.11 indirimleri olacak önümüzde ya da Halloween indirimleri o zaman belki bir şeyler yapabilirim. Monitör konusuna gelecek olursak; 10 bit panel hem Gaming anlamında yeterli olmaz diye düşünüyorum hem de çok pahalı ama bu seçtiğim monitör 8 Bit +FRC (Yalancı 10 Bit :)) Kafama takılan kısım da senin VA panel seçmiş olman 2 monitörde de 8 Bit +FRC var (Bi' kaç özellik eksik 2k olanda) IPS yerine neden VA tercih ettin sadece MS konusu mu? İkisi de 1 MS MPRT.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Bilgisayar toplama konusunda tavsiyelerini dikkate alacağağım. Arada görüyorum öyle hazır sistemler "çok iyi bu fiyata bulunmaz nimet" diye daha pahalıya satanları; onlardan uzak durarak hazır sistemde bakıyorum aslında. Daha uyguna gelen bilgisayarlar görmüştüm. 11.11 indirimleri olacak önümüzde ya da Halloween indirimleri o zaman belki bir şeyler yapabilirim. Monitör konusuna gelecek olursak; 10 bit panel hem Gaming anlamında yeterli olmaz diye düşünüyorum hem de çok pahalı ama bu seçtiğim monitör 8 Bit +FRC (Yalancı 10 Bit :)) Kafama takılan kısım da senin VA panel seçmiş olman 2 monitörde de 8 Bit +FRC var (Bi' kaç özellik eksik 2k olanda) IPS yerine neden VA tercih ettin sadece MS konusu mu? İkisi de 1 MS MPRT.

IPS yapısı gereği VA kadar akıcı deneyim sunamaz diye dedim.
Panel kalitesiyle de ilgili bir durum bu.
MS'nin fazla bir önemi yok. Saniyenin 1000'de biri bir farktan söz ediyoruz.
Ki o değerler de sürekli sabit elde edilebilen değerler değil diye biliyorum.
Ortalama tepki süresi diye bir kavram da var çünkü.

HP, MSI, ASUS gibi firmaların hazır kasalarından uzak durun derim.
Onlar müşteriye süs satmaktan fazlası değil.

Firmaların uygun fiyatlı diye topladığı kasalar ise ucuz bileşenlerden veya eksik konfigürasyonlardan oluştuğu için ucuz.
Ya anakartı düşüktür, ya güç kaynağı, ya da tek kanal RAM kullanılmıştır vs. vs.

En uygunu, hangi parça hangi firmada ucuzsa oradan alıp kendiniz birleştirmeniz.
Sistem toplamak zor iş değil.

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
Sistem toplamayı biliyorum; kast ettiğim MSI gibi markaların topladığı hazır kasalar değil. Anlaşmalı olarak toplanan kasalrı kast etmiştim ama yine onların çoğu indirimsiz. Bu aldığım monitörün incelemesi çok fazla yok piyasaya yeni sürlüdüğü için. Merak ettiğim; ışık sızması olur mu? IPS panellerde genelde oluyormuş. Sana başka bir sorum daha var. MSI Servisi ile görüştüm; ölü pixel garantisi için 3 pixel ve üzeri dediler 1 pixel çıksa bile koşulsuz iade yapabiliyor muyum? aldığım yer ambalajın açılmamış olması gerekiyor diyor ama bilmiyorum. Bu durumdan dolayı riske etmemek adına iptal mi etsem siparişi?

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Sistem toplamayı biliyorum; kast ettiğim MSI gibi markaların topladığı hazır kasalar değil. Anlaşmalı olarak toplanan kasalrı kast etmiştim ama yine onların çoğu indirimsiz. Bu aldığım monitörün incelemesi çok fazla yok piyasaya yeni sürlüdüğü için. Merak ettiğim; ışık sızması olur mu? IPS panellerde genelde oluyormuş. Sana başka bir sorum daha var. MSI Servisi ile görüştüm; ölü pixel garantisi için 3 pixel ve üzeri dediler 1 pixel çıksa bile koşulsuz iade yapabiliyor muyum? aldığım yer ambalajın açılmamış olması gerekiyor diyor ama bilmiyorum. Bu durumdan dolayı riske etmemek adına iptal mi etsem siparişi?

Siparişi iptal etsen bile, geri göndermesi & paranın iadesi vs beklemen gerekecek muhtemelen.
Normalde 1 piksel de kusurdur ama 3 piksel ve üstü diyerek sıyrılıyor firmalar. (Bence)

Adem Helvacı Adem Helvacı daha iyi yanıt verir bu meseleye.

LCD'lerde bir miktar ışık sızması olur, önemli olan ne kadar olduğu.
Işığın eşit biçimde yayılması önemli olan.
Bunu da siyah bir sayfa açıp o biçimde test edebilirsiniz.
Tabi monitörde dinamik veya otomatik kontrast gibi türlü ayarlar olur onu kapatıp bakmanızı tavsiye ederim.
Çünkü siyah ağırlıklı sahnelerde aydınlatmayı veya parlaklığı vs kısıyor bu tip özellikler.

Kasa konusunda da kendin toplamanı tavsiye ederim.
Çünkü en iyisi dedikleri firma bile sistemi ucuz kılmak adına bileşenden kısıyor maalesef.
İyi kalite iyi paraya işin özü.

Ben de de canavar denilecek bir sistem yok yanlış anlaşılmasın, orta seviye bir sistemi 5 TL civarında bir kurda toplamıştım hepsi bu.
Şimdilerde kaliteli bir PSU 1000 TL üzerinde mesela.

Elegant Çevrimdışı

Elegant 

Yeni Üye
19 Eki 2020
19
24
Ölü pixel çıktıktan sonra iade edemezsem çok kötü olur. Tavsiyelerin için teşekkürler.

ramchomania Çevrimdışı

ramchomania 

Süper Üye
8 Mar 2020
2,101
41
Satın almışsınız güle güle kullanın nasıl bir tavsiye bekliyorsunuz

Benim tavsiyem iade edip parlaklık ve çözünürlükten dolayı diğerini alın olur

Geri
Üst Alt