T
tukenmezkalem
Yeni Üye
- 2 Eyl 2018
- 5
- 44
Merhabalar.
Yaklaşık dört ay önce Mitsubishi Electric'in kalitesine güvenerek multi sistem klima aldım. Bir dış ünite, iki iç ünite şeklinde. Klimaların iç ünitelerindeki ana kartın olduğu yerden frekans sesine benzer bir cızıltı (çınlama) geliyor. Üst kapağı sökünce ses daha ciddi boyutta duyuluyor. Bu sorunu daha önce başka forumlarda da izah etmiştim uzun uzun. İsterseniz önce onu buraya ekleyeyim:
Şimdi güncel durumu aktarayım: İki kez servis geldi. İlk gelen ekip deneyim ve bilgi konusunda pek yeterli değildi, sorunu anlamadılar. Voltaja bağladılar. Yine de bir kart getirip deneyeceklerini söylediler. Birkaç gün sonra beni servisten arayıp bu sesin inverter motorlarda normal olduğunu, hemen hemen her cihazda az çok olduğunu falan söylediler. Yine de benim içim rahat etsin diye başka bir kartla ve ölçüm yaparak sorunu çözmeye çalışacaklarını izah ettiler.
İkinci ekip geldi, voltajı ölçtü. Elektrik akımında hiçbir sorun yok dedi. İç ünitenin birini söktü, sesi dinledi. Sesin üstteki karttan geldiğini söyledi. Kartın üst sağ kısmındaki pile benzeyen büyük parçadan ses geliyormuş Zannederim onun adı kondansatör. Daha iyi anlaşılması için herhangi bir klima kartında ben sesin geldiği muhtemel parçayı işaretlemek istedim fakat dosya yükleyemedim. Gelen arkadaşlar kartın değiştirilerek sorunun çözmeye çalışacaklarını ifade ettiler. Ayrıca dış ve iç ünitedeki kablo bağlantılarını sıkılaştırmalarını söyledim, onları kontrol ettiler. Şimdi size kafamı karıştıran birkaç sorum olacak:
- Sizce bana gelen iki klimanın da üstteki kartının arızalı olması mümkün müdür? Yoksa bunlar basit bir sorundan veya dış üniteden falan kaynaklanıyor olabilir mi?
- Kimsenin bir türlü çözemediği bu sorun karşısında nasıl bir tavır takınmam gerekir? Üç dört aylık klimam tamir görmüş olacak, belki de sorun düzelmeyecek. İade veya değişim yoluna gitmek mantıklı mı?
Sesin normal olup olmadığını öğrenmek için servis elemanlarına gelmeden başka bir Kirigamine Zen klimayı dinlemelerini söyledim, ondan ses almadıklarını söylediler. Ayrıca bu gelen sesin normal olmadığını ve bir sorun olduğunu onlar da kabul ettiler. Ayrıca hiç kayıt açmadılar, sizce kayıt açtırmalı mıyım?
Herkese iyi forumlar.
Yaklaşık dört ay önce Mitsubishi Electric'in kalitesine güvenerek multi sistem klima aldım. Bir dış ünite, iki iç ünite şeklinde. Klimaların iç ünitelerindeki ana kartın olduğu yerden frekans sesine benzer bir cızıltı (çınlama) geliyor. Üst kapağı sökünce ses daha ciddi boyutta duyuluyor. Bu sorunu daha önce başka forumlarda da izah etmiştim uzun uzun. İsterseniz önce onu buraya ekleyeyim:
Yaklaşık üç dört ay önce Mitsubishi Electric multi klima aldım. Dış ünite 6.8 kw güç üreten MXZ-3E68VA modeli, iç üniteler ise kirigamine zen serilerinin EF35 ve EF42 modelleri. Tek bir dış üniteye şu anda iki tane iç ünite bağlı. Klimaların sessizlik ve soğutma vs. özelliklerinden gayet memnunum, fakat şöyle bir sorun yaşadım:
Klimayı taktırdıktan birkaç gün sonra evin tüm sigortalarının bulunduğu panodan böyle kulak çınlamasına benzer bir ses duydum. Bu sesi tarif etmek zor; ama daha önce başkaları da yaşamış ve herkes fare kapanının, sivrisinek avlayan makinelerin veya TV açıkken çıkan çınlama tarzı bir sese benzetmiş. Çok tiz bir vızıldama. Elektrik akımı sesi gibi, arada bir alçalıp yükselen bir şey. Neyse, sesin hangi sigortadan kaynaklandığını anlamak için hepsini tek tek kapattım. Klimaya ait sigortayı kapatınca ses kesildi. Bu arada ev henüz yeni, üç aydır oturuyoruz. Müteahhitten sigortanın amperinin yükseltilmesini veya bozuksa değiştirilmesini talep ettim. Önce klima sigortası, sonra röle ve takiben tüm pano baştan sonra değiştirildi; kaçak var mı diye testler yapıldı fakat ses bir türlü kesilmedi.
Geçen gün klimanın filtresini temizlemek için kapağını açınca, bir baktım ki aynı ses iç üniteden de geliyor. Tam olarak klimanın sağındaki kartların bulunduğu noktadan, çok ince bir çınlama sesi. Kulak kesilince çok net duyulan fakat belli bir mesafeden ve kapağı kapalıyken duyulmayan bir ses. Dahası bu ses klima kapalıyken de açıkken de geliyor. Bunun üzerine servisi çağırdım, sağ olsun hemen geldiler ve onlar da vidaları falan sıktılar fakat sorunun ne olduğunu anlamadılar. Telefonla danıştıkları kişi voltajın düşük olabileceğini söyledi; ama servis elemanlarına da bana da bu pek mantıklı gelmedi. Daha sonra ses yapan kartın başka bir klimadan sökülüp benim klimaya takılarak sesi kesip kesmeyeceğini denemek ve eğer çözüm olursa yeni kart siparişi vererek onu takarak sorunu çözeceklerini söyleyerek gittiler.
Benim kafama takılan şey şu: Dış üniteye bağlı iki klima var. Ve iki klimadan da aynı ses geliyor. Klimalar açıkken de kapalıyken de aynı ses geliyor. Açıkken biraz daha yüksek, ama hiç kesilmiyor. Klimanın kapağını söktüklerinde üstteki karttan odanın her yerinden duyulabilecek bir vızıltı geldiğini servis elemanları da gördüler. ENERJİSA abonesiyiz, normal elektrik kullanıyoruz ve elektrikte hiçbir dalgalanma yok. Voltaj düşmesi vs. bugüne kadar hiç yaşanmadı. Dahası çocuk odasında eski bir klimam takılı ve onda hiçbir sorun olmadı, çalışıyor. Ben gelen servis ekibine "Voltaj sorunu olsa, klima kapalıyken neden ses yapsın?" dediğimde, o da güldü. Kaldı ki aynı sitede multi klima kullanan, hatta 5 ayrı klima bağlatanlar var, hiçbir sorun yaşamamışlar.
Şimdi güncel durumu aktarayım: İki kez servis geldi. İlk gelen ekip deneyim ve bilgi konusunda pek yeterli değildi, sorunu anlamadılar. Voltaja bağladılar. Yine de bir kart getirip deneyeceklerini söylediler. Birkaç gün sonra beni servisten arayıp bu sesin inverter motorlarda normal olduğunu, hemen hemen her cihazda az çok olduğunu falan söylediler. Yine de benim içim rahat etsin diye başka bir kartla ve ölçüm yaparak sorunu çözmeye çalışacaklarını izah ettiler.
İkinci ekip geldi, voltajı ölçtü. Elektrik akımında hiçbir sorun yok dedi. İç ünitenin birini söktü, sesi dinledi. Sesin üstteki karttan geldiğini söyledi. Kartın üst sağ kısmındaki pile benzeyen büyük parçadan ses geliyormuş Zannederim onun adı kondansatör. Daha iyi anlaşılması için herhangi bir klima kartında ben sesin geldiği muhtemel parçayı işaretlemek istedim fakat dosya yükleyemedim. Gelen arkadaşlar kartın değiştirilerek sorunun çözmeye çalışacaklarını ifade ettiler. Ayrıca dış ve iç ünitedeki kablo bağlantılarını sıkılaştırmalarını söyledim, onları kontrol ettiler. Şimdi size kafamı karıştıran birkaç sorum olacak:
- Sizce bana gelen iki klimanın da üstteki kartının arızalı olması mümkün müdür? Yoksa bunlar basit bir sorundan veya dış üniteden falan kaynaklanıyor olabilir mi?
- Kimsenin bir türlü çözemediği bu sorun karşısında nasıl bir tavır takınmam gerekir? Üç dört aylık klimam tamir görmüş olacak, belki de sorun düzelmeyecek. İade veya değişim yoluna gitmek mantıklı mı?
Sesin normal olup olmadığını öğrenmek için servis elemanlarına gelmeden başka bir Kirigamine Zen klimayı dinlemelerini söyledim, ondan ses almadıklarını söylediler. Ayrıca bu gelen sesin normal olmadığını ve bir sorun olduğunu onlar da kabul ettiler. Ayrıca hiç kayıt açmadılar, sizce kayıt açtırmalı mıyım?
Herkese iyi forumlar.