Biz bunun elli kere hesabını yaptık ve tabi ki bireysel kombi yarı yarıya daha ekonomik olduğunu gördük.
1)Ülke geneli artık eskisi gibi kara kış olmadığından yılda ortalama sadece 4 ay sert soğuk geçer.Bu dört ay aralık , ocak , şubat , mart diyelim .Bu aylarda ortalama en fazla 400 liradan 1600 lira ödersiniz.
2)Merkezi sistemlerde abartıl yakıldığı için evler fazla ısınır , camlar açılır , sadece sizin ödediğiniz paralar değil ülke ekonomisinin paralarıda dışarı boşa gider.
3)Ben şuana kadar sıkıntısız merkezi sistem ile ısınan yer görmedim.Sizler ödemeyenlerinde ücretlerini ödersiniz.Ödemeyenler için hep icra takibi başlatıcaz vs. derler ama hiç olmaz , olsada ücretleri almak uzun zaman alır.
4)Merkezi sistemlerin işletim maliyeti yüksektir.Her sene yok kazana bakım yapılacak , değişecek .Borusu patladı vs. Hele kaloriferci varsa sgk sı maaşı ,tazminatıhep ev sahiplerinin belini büker.Dışarıdan adam tutsanız sürekli bulunmadığı için hep aşırı ısınma , soğuma durumları olur.
5) Merkezi sistemde ısınma konforlu değildir.Alt katlar fazla ısınır , üst katlar az ısınır.birileri fazla yakıyorsunuz derken , birileri üşüyoruz der.
6)ısıpay ölçer olsa bile firma ücreti vs. astarı yüzünden pahalıya gelir ,keşke kombi olsa kafam rahat olur dersiniz.
7)Gelelim ekonomik karşılaştırmasına;
a)Kombi de sadece 4 ay yüksek ücret ödersiniz.Kalan aylarda 20 lira gibi düşük ücretler öderdiniz.
b)Merkezide 12 ay 350 400 lira gibi yüksek ücret öderdiniz.Ödemeyince kapınıza dayanırlar .
c)Bireysel ısınma yerlerde verilen 30 ,50 tl aidat ücretini , merkezi ısınma olan yerlerin ocak sıcak su gazı elektriğine sayalım.
Son olarak ortalama olarak ocak :400 , şubat 400 , mart 400 , nisan 250 , mayıs, haziran ,temmuz ,ağustos , eylül , ekim aylarında 20 lira diyelim , kasım 200 , aralık 350 diyelim
Kombide ortalama yıllık ödeyeceğiniz ücret 2120
merkezi ısınma ortalama 350 diyelim ki ,Edirne de 350 den aşağıya yer duymadım . 12 ay da 4200 tl eder.
bireysel ısınma yıllık 2120
merkezi ısınma da 4200 tl
kombide deki keydinize göre ortamı aşırı ısıtmadan kışın terlemeden ısınma keyfi hele param varsa ısınırım mutluluğu hiç bir şeye değişilmez hocam.Karar sizin.