LG UH650V Led Tv - Ses ve Görüntü yok

Z Çevrimdışı

zafer666

Yeni Üye
6 Şub 2019
8
49
Arkadaşlar merhaba,

LG UH650V modeli led tv ile ilgili yaşadığım sorunu kısaca özetlemek gerekirse,
Enerji verildiğinde standby ışığı yanıyor.
Kumanda açma kapama butonuna bastığımda standby ışığı 3 kere yanıp sönüyor ancak ses ve görüntü alamıyorum. Kanal değiştirme ya da uygulama merkezi açma butonuna bastığımda ekranın tepki verdiğini görebiliyorum. (Parlaklıkta değişme gibi)

İlk önce problemin anakarttan kaynaklandığını düşünerek piyasadan paneli kırık bir tv den çıkma mainboard alıp taktım. Sonuç değişmedi ancak mevcut mainboard hdmi portları çalışmadığı için zaten değiştircektim. Bu yüzden yanlış müdahaleyi ve masrafı pek dert ermedim. Tabi ki burda satıcının bana verdiğim kartın sağlam olduğunu kabul ediyorum. Kaldı ki gönderilen kartta bir önceki hatanın olması düşük bir ihtimal. Kart değişim öncesi aynı sorun devam ediyor.

Yaptığım gözle kontrollerde besleme kartında herhangi bir hata göremedim. Arka kapak açıklen enerji verdiğimde kasadan sanırım ledlere ait olan ışığı görebiliyorum. Display teknolojisini iyi bilmediğim için pek kurcalamadım.

Boardlar arasındaki soketlerin sıkılık gevşeklik kontrollerini yaptım. Bir hata bulamadım.

Çok hassas devre elemanları değişimi konusunda becerim olmasa da basit hataları giderebilecek bilgi beceriye sahibim.

Muhtemelen benzer sorun ile karşılaşmış arkadaşlar vardır. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Selamlar;

Yazdıklarınızı okudum ve okuduklarımı yanlış anlamadıysam aslında hayali de olsa bazı görseller olduğunu belirtiyorsunuz.
Yine buna paralel Backlıght ünitesinin yani arka aydınlatma ledlerinin de yandığını yani ışık olduğunu söylüyorsunuz.

LCD TV çalışma prensibi gereği renk ve görüntü polarizer katmanlar ile ön hücre bölümde oluşur, Bunu görebilmenizi sağlayan ise arka aydınlatma sistemidir.

Nasıl ki Y PB PR protokolünde ürüne sadece kırmızı ve mavi sinyaller verilir, kalan kısmını sistem otomatik olarak mavi tanımlar ve RGB dengesi böyle oluşturulur ve doğal renkler ortaya çıkarsa, LCD çalışma tekniğinde de aynen PUSH PULL bir sistem gibi, arka aydınlatma yok ise, hücre yapısı yine de görüntüyü verir lakin tüketici bunu görmez çünkü ışık yoktur.

Arka aydınlatma sistemi çalışır da hücre çalışmaz ise ekran siyahtır lakin dikkatli bakıldığında arkadan ışık geldiği görülür fakat bu durumda hayali de olsa görüntüler olmaz.

Diyeceğim o ki; Hem hayali görüntü hem de arka aydınlatma aynı anda çalışıyor olmamalı. Eğer ki %100 bu şekilde ve dorğu tespit ettim diyorsanız o halde kuvvetle muhtemel TCON (CTRL Board) üniteniz çalışmıyordur :ok

Z Çevrimdışı

zafer666

Yeni Üye
6 Şub 2019
8
49
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Arka led aydınlatmaların yandığından eminim ancak hayali görsel kısmı çok göreceli bir kavram sanırım. Şöyle söyleyeyim. Ekran siyah hiç bir görsel yok ancak arkadan parlaklık geliyor. Program + butonuna basıyorum bazen yatay çizgi şeklinde anlık bir parlaklık oluşuyor.
LG UH650V modelinde Tcon board lokasyonu neresidir?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Anlıyorum, o halde evet muhtemelen SEL veya TCON (veya cofboard, yani dizaynı nasıl yapıldıysa artık) arızası ile karşı karşıyayız.

İki anakartda da aynı sorunla karşılaşılacağını düşünüyorum. İlgili modelde hangi mühendislik dizaynı var bilmiyorum zira kontrol direkt olarak cofboardlar üzerinden sağlanıyor da olabilir. Eğer Tcon var ise zaten görmemeniz mümkün değil, Anakartdan çıkan LVDS kablosu TCON a gider, TCON dan ise FFC bağlantları ile cofboard'a gider. Eğer TCON olmayan bir mdel ise, LVDS direkt olarak cofboard üzerine takılır bu sefer kontrol sistemi CB de olur. Eğer öyle ise zaten %99 hücre arızası gözüyle bakabilirsiniz konuya :ok

Z Çevrimdışı

zafer666

Yeni Üye
6 Şub 2019
8
49
C6423479-02D3-4439-89AD-B9AEBDD5EA61.jpg
AD2586F8-ACEF-4B8F-8416-73E385A6555B.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

310F2D69-07DF-44F9-AF6B-9320F66C9E95.jpg

Şöyle uzun ince iki adet board var.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
C6423479-02D3-4439-89AD-B9AEBDD5EA61.jpg
AD2586F8-ACEF-4B8F-8416-73E385A6555B.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

310F2D69-07DF-44F9-AF6B-9320F66C9E95.jpg

Şöyle uzun ince iki adet board var.
Onların ikisi de cofboard. Tüm Low Voltage Drop Signal protokolleri oraya taşınır. her ikisi de kendi bölümlerini kontrol eder.

Tüm ürünlerde temel prensip aynıdır ancak uygulama ve donanımsal mühendislik farklıdır.
anakartta işlenen sinyaller, ileri işleme için cofboardlara gönderilir oradan da panel üzerinde bulunan 2.073.600 adet hücreyi kontrol eder (Tek tek)

Buradan hareketle takip etmeniz gereken yol, Anakarttan panele doğru şeklinde olmalıdır.

En ilkel yöntem, parmağınızın ucunu küçük bir dil hareketi ile ıslatıp (Islaklık iletkentiliği arttırır :kiskis ) LVDS i dürtmek olur. Bu esnada ekranı takip edip tepki verip vermediğine bakın lütfen :)

Z Çevrimdışı

zafer666

Yeni Üye
6 Şub 2019
8
49
Anladim. Cok tesekkurler. Gece gec saatte sizi daha fazla mesgul etmek istemem. Uygun bir zamanda bakar detaylari paylasirim. Ancak anladigim kadariyla bu durumda ses sinyalinde sorun olmamali. Ben tv den ses te alamadigim icin aldigim cikma anakartin problemli olma ihtimalini de dusunuyorum dogrusu : /

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Anladim. Cok tesekkurler. Gece gec saatte sizi daha fazla mesgul etmek istemem. Uygun bir zamanda bakar detaylari paylasirim. Ancak anladigim kadariyla bu durumda ses sinyalinde sorun olmamali. Ben tv den ses te alamadigim icin aldigim cikma anakartin problemli olma ihtimalini de dusunuyorum dogrusu : /
her iki anakartta da ses yok mu?

Peki yayın olduğundan eminmiyiz?

:alala

TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,455
50
scarttan bir cihaz bağlayıp deneyin otomatik geçeceği için en azından ses olup görüntünü olması durumunda panel olmaihtimali yükselir.

TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,455
50
usta bende bilmiyorum :bilmiyom en azından pin8 den sinyal alacağı için scarta otomatik geçicek. en azından ses alınır.

Z Çevrimdışı

zafer666

Yeni Üye
6 Şub 2019
8
49
Ilk ariza aninda televizyon seyrediyordum. Ses ve goruntu ayni anda kesildi. Bu cihazlarda receiver onboard. Su anda baska board takili oldugundan dolayi yayindan emin degilim. Scart yok ama diger baglanti seceneklerine bakarim.
Yayin oldugu ve ses goruntunun ayni anda gittigi tezi uzerinden hareket edersek sadece mainboarda mi odaklanmaliyiz yoksa besleme kartinda bir yere yeterli voltaj gitmiyor da olabilir mi?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Eski teknolojide olsaydı, Horizantel voltajı SMPS Seconder üniteden üretilirken, Vertical voltajı ise FBT üniteden üretilirdi. Buradan hareketle SMPS çalışmıyor ve Horizantel sürülmüyor ise Vertical voltajı zaten doğaz mantığından hareket ederdik lakin yeni teknolojilerde durum farklı.

O anakartın çalışması için gerekli olan voltajlar 1.8 - 3.3 - 5 - 12 vs şeklindedir ve mainboard üzerindeki işlemci çalışıyor ise (TV açıp kapattığına ve bazı komutları aldığını varsayıyorum) bu durumda Besleme kartı yani powerboard işini yapıyor demektir diye düşünüyorum.

Sorun şu ki iki anakartta da aynı arıza olma olasılığı % kaç olur :alala

Z Çevrimdışı

zafer666

Yeni Üye
6 Şub 2019
8
49
6D4E7FDF-80A7-4858-9915-3A6A6062E62E.jpg

Karti takmadan soyle bir incelemistim ama gozlerim yakini iyi gormedigi icin farketmemistim. Fotodaki komponent kirik!

Geri
Üst Alt