Lenovo Laptop Fanı arada Traktör Gibi Oluyor

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
642
Lenovo 15ACH6 ideapad 3 gaming modeli. Bu bilgisayarım normal şartlarda çok sessizdi, 2 sene oldu garanti bitti, bu seferki bakımdan sonra fanın ayarı bozuldu. Sağ fanda dengesizlik hissediyorum, 2-3 günde bir traktör gibi oluyor kasaya vurup sallayınca geçiyor. Kaç kere içini açtım fanlar tertemiz. Fanı komple söküp bakıyorum bir şey yok, sürtme yok. Kullanıcısı ben olmasam bu kadar çabuk bozulacağına inanmazdım. Çok çabuk aşındı fanlar, bir de termal macun süreceğim yere öyle küçük smps parçaları yerleştirmişler ki peçeteye takılıp kopmaması için dua etmek gerekiyor. Yani biraz hayal kırıklığı yaşattı, fanın pinini sökerken anakartın üstünden smps koparmamak için dua etmek gerekiyor, ne kadar temiz işçilik de yapılırsa yapılsın bi yerde falso verip çöp olacak bilgisayar. Her marka mı böyle acaba bilmiyorum. 1 takım fandan başka çözümü yok sanırım.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
20,015
Videodaki gibi fanı düzgünce sök sargı bölümünü yağsız kontak spreyle temizle fanı toplamadan önce pervane miline 1 damla sıvı yağlayıcı sürüp topla.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,736
65
Videodaki gibi fanı düzgünce sök sargı bölümünü yağsız kontak spreyle temizle fanı toplamadan önce pervane miline 1 damla sıvı yağlayıcı sürüp topla.
Ben oğlumun pcde fanın milini sıvı yağ ile değilde yüksek sıcaklığa dayanıklı gres ile yağlamıştım(ince olarak) ,denenebilir :ok (sanayide bir oto tamircisinden istemiştim az bir şey)

A Çevrimiçi

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
604
45
Fan yataay duruyor olsa temiz motor yağı ya da dikiş makinesi yağı bile iş görürken laptop fanı gibi dikey duran pozisyonlarda sıvı yağın ömrü pek olmuyor. Onun yerine piyasada beyaz gres diye anılan kalsiyum sabun bazlı gres kullanabilirsiniz. Beyaz gres her ne kadar yüksek sıcaklık ve yüklerde kullanılmaz denilse de ortalama çalışma sıcaklıkları 80 derecedir ve de bilgisayar fanı ağır bir parça değildir.

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
642
Benim bildiğim kadarı ile bu fanlar rulmanlı, ses yapan fanda bi tık diğerine göre fazla boşluk var, İçini kaç kez açtım baktım hiçbir anormallik yok. Ses sürtme sesi gibi gelse de balans bozukluğu masayı bile titreştiriyor.

Sorun çok sık olan bir sorun olsa çözümler denemek isterim ama genellikle haftada 1-2 defa yapıyor sallayınca geçiyor.

A Çevrimiçi

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
604
45
Son kullanıcı laptop fanlarında rulman kullanılacağını hiç sanmam. Mobil iş istasyonları için belki. Fanın modelini aratıp bakın bir.
Fanı ilk önce WD40 ya da balata spreyi ile temizleyin. Sonrasında da beyaz gres sürün.

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
642
Fikirler için sağolun, fanın iki tarafındaki etiketi de söktüm sekman yoktu, fanın üst kapağını açıp pervaneleri almak istedim dokunduğum gibi yokoldu. Hayır en azından zorlarken kırılsa anlardım, fotoğrafları ekliyorum, göründüğü üzere A4 kalınlığında zaten, ısının etkisiyle gevremiş plastik. Toz gibi gözükenler boya, zerre toz ve dengesizlik yok. Sürten bir yeri de yok ama ses var.

Bu haliyle topladım, Allahtan oyuna filan girmeyince fanlar dönmüyor, 3-4 gün idare ederiz artık yapıcak bir şey yok. Bir takım fan siparişi geçtim 1079TL. Neden takım derseniz de mantığıma dayanarak diğer fanın da aynısı olmaması için hiçbir sebep yok.

siparis.png
20250104_210220.jpg
20250104_210512.jpg
20250104_210514.jpg
20250104_210728.jpg
20250104_210734.jpg

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,736
65
Fikirler için sağolun, fanın iki tarafındaki etiketi de söktüm sekman yoktu, fanın üst kapağını açıp pervaneleri almak istedim dokunduğum gibi yokoldu. Hayır en azından zorlarken kırılsa anlardım, fotoğrafları ekliyorum, göründüğü üzere A4 kalınlığında zaten, ısının etkisiyle gevremiş plastik. Toz gibi gözükenler boya, zerre toz ve dengesizlik yok. Sürten bir yeri de yok ama ses var.

Bu haliyle topladım, Allahtan oyuna filan girmeyince fanlar dönmüyor, 3-4 gün idare ederiz artık yapıcak bir şey yok. Bir takım fan siparişi geçtim 1079TL. Neden takım derseniz de mantığıma dayanarak diğer fanın da aynısı olmaması için hiçbir sebep yok.

siparis.png
20250104_210220.jpg
20250104_210512.jpg
20250104_210514.jpg
20250104_210728.jpg
20250104_210734.jpg
Nasılsa yeni bir sipariş vermişsin yenisi geldiğinde kırık olanı iyice kurcala bari :) ,sekman plastik oluyor(en azından bizimkinde plastikti),bizdekinin rengi beyazdı ve onun sekman olduğunu çözebilmek için neler çekmiştim :hihi

K Çevrimdışı

kacr2828 

Aktif Üye
28 Mar 2021
178
28
benzer problem yaşama ihtimalim olacağı için, konunu takipçisiyim, konuyu açan arkadaş sonucu yazarsa sevinirim.

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
642
Fanları değişince sorun çözülür, şu kırık haliyle bile sessiz çalışıyor titreşim yapmıyor. Benim normal kullanıcıdan daha aktif PC kullandığımı söylemeyi unutmuşum, yurtta kalan bir öğrenci olduğum için haftasonları dahil günde 2-3 kere çanta-masa yapıyor bilgisayar. Yurtta odada açıyorum, okula geçip kütüphanede açıyorum, bazen cafede açıyorum, geri gelip yurdun çalışma odasında açıyorum, akşam yine odada açıyorum yani telefondan hallice benim için, sürekli de açık tutarım. Ama fanı etkileyen durum neresiydi onu bilemem, yenisi gelince eskisine exper yapıcaz artık :)

Geri
Üst Alt