Led Ampül Sahtemi?

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Bu durumla ilk defa karşılaştım. Philips marka led ampul aldım. Denemek için taktım. Rengi az ve soluk geldi bana. Evde daha önce almış olduğum aynı değerde ve aynı marka ampül ile kıyasladım, aralarında bariz aydınlatma farkı var. Dikkatlice bakınca da yazıların simetrik düzeni, malzeme kalitesi vs bariz farklar var.

Evdeki Philips ampulü yaklaşık 5 yıl önce almıştım ve 5 yıldır kullanıyorum. Acaba 5 yıldan sonra markanın ürünlerinde kalite düşüklüğü mü oldu yoksa bu elimdeki ampül sizce sahtemi?
(ikinci fotoğraf sahte olduğunu düşündüğüm ampül)
IMG_20240126_002444.jpg

IMG_20240126_002457.jpg

SenolEker Çevrimdışı

SenolEker 

Aktif Üye
31 Tem 2021
127
60
Ampülün rengi aynı (en azından üzerinde yazan) dolayısı ile algı ile ilgili bir fark olmaz. Az ışık olarak algılıyorsanız, öyledir.
Nasılsa ışık şiddetini ölçen olmadığı için verimsiz LEDlerle üretilmiş olabileceğini düşünüyorum. Hukuki olarak yapabileceğiniz neredeyse bir şey yok. :(
İade etmeyi deneyebilirsiniz ama çok sıkıntılı bir süreç olur sizin açınızdan. Karşı taraf iade almak istemezse tüketici hakem heyeti bilirkişi tüketici mahkemesi avukatlık ücretleri v.s. derken onbinlerce lira para ve aylarca (belki yıllarca) zaman harcarsınız ve sonunda haklı çıkarsanız sadece ampülü iade edersiniz. Haksız çıkarsanız ayrıca onbinlerce lira karşı taraf avukatlık ücretleri ile mahkeme masraflarını da ödersiniz. Üstelik %100 haklı da olsanız haklı çıkacağınızı hiç kimse garanti edemez. Bilir(!) kişinin biri çıkar, ampülleri bile görmeden "yooo, ikisi de aynı ışığı veriyor" diyebilir ki demişlikleri var. Böyle de saçma bir adalet sistemimiz var.

Sahte olduğunu düşündüğünüzün içerisinde kullanılan ledler küçüktür 45mA ve Türk malı yazıyor diğeri 64mA üreten China

Hocam; çok akım çeken büyük ihtimalle daha çok ışık vermeli ama çok akım çekmesi daha çok ışık vereceğini garanti etmez. Ledlerin değişik verimde olmaları söz konusu olabilir.
Ayrıca watt değerleri aynı olduğundan akım farklı da olsa LED sayıları (dolayısı ile besleme gerilimleri) farklı olup toplamda aynı güce sahip olmalı. Örneğin birisi 7 diğer 10 LED'li gibi. Farklı akım çekerler ama toplamda aynı güçtedirler. (LED'ler gerilim kaynağı ile değil, akım kaynağı ile beslenirler. Bu yüzden üstlerinde bildiğimiz birçok komponentin zıttı olarak gerilim değil akım yazar. Bu yüzden ampül üzerinde akım da belirtilmiş.)

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Ampülün rengi aynı (en azından üzerinde yazan) dolayısı ile algı ile ilgili bir fark olmaz. Az ışık olarak algılıyorsanız, öyledir.
Nasılsa ışık şiddetini ölçen olmadığı için verimsiz LEDlerle üretilmiş olabileceğini düşünüyorum. Hukuki olarak yapabileceğiniz neredeyse bir şey yok. :(
İade etmeyi deneyebilirsiniz ama çok sıkıntılı bir süreç olur sizin açınızdan. Karşı taraf iade almak istemezse tüketici hakem heyeti bilirkişi tüketici mahkemesi avukatlık ücretleri v.s. derken onbinlerce lira para ve aylarca (belki yıllarca) zaman harcarsınız ve sonunda haklı çıkarsanız sadece ampülü iade edersiniz. Haksız çıkarsanız ayrıca onbinlerce lira karşı taraf avukatlık ücretleri ile mahkeme masraflarını da ödersiniz. Üstelik %100 haklı da olsanız haklı çıkacağınızı hiç kimse garanti edemez. Bilir(!) kişinin biri çıkar, ampülleri bile görmeden "yooo, ikisi de aynı ışığı veriyor" diyebilir ki demişlikleri var. Böyle de saçma bir adalet sistemimiz var.

Hocam; çok akım çeken büyük ihtimalle daha çok ışık vermeli ama çok akım çekmesi daha çok ışık vereceğini garanti etmez. Ledlerin değişik verimde olmaları söz konusu olabilir.
Ayrıca watt değerleri aynı olduğundan akım farklı da olsa LED sayıları (dolayısı ile besleme gerilimleri) farklı olup toplamda aynı güce sahip olmalı. Örneğin birisi 7 diğer 10 LED'li gibi. Farklı akım çekerler ama toplamda aynı güçtedirler. (LED'ler gerilim kaynağı ile değil, akım kaynağı ile beslenirler. Bu yüzden üstlerinde bildiğimiz birçok komponentin zıttı olarak gerilim değil akım yazar. Bu yüzden ampül üzerinde akım da belirtilmiş.)
Bilgilendirme için teşekkür ederimde 50 liralık bir ampül için o kadar uğrşamam tabikide :) ben iade yi yaparım alırsa alır almazsa artık bir yerde değerlendiririz ampülü. Satıcıya sordum, ürünler orjinal olup direk fabrikadan gönderiyoruz şeklinde cevap verdi. Ama içime sinmedi. Ağırlık, malzeme kalitesi, ışık yayan yerdeki malzeme kalitesi (birisine sert bastırınca hafif içe geçiyor, diğeri çok sert.) vs.

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,075
Ünlü firma bu kadar dandik baskı yapmaz .
Yorumlamak sizden .
Firmaya yazı açıklamalı ve fotolu email gönderin .

Diğer tarafın fotosu ve kutusunun fotosu ?
Bu ampul olmalı .

EAN/UPC - Ürün/Kutu 8718696770108
Malzeme No. (12NC) 929002306468

AA.png

KUTUSU BU OLMALI
a59deae28b04eeac49.png

SİZİN KONU FOTONUZ

a8240e3ef9da05a18.png

KUTUSU BU OLMALI

a4e40debbe57d8db38.png

Son düzenleme:
heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Ünlü firma bu kadar dandik baskı yapmaz .
Yorumlamak sizden .
Firmaya yazı açıklamalı ve fotolu email gönderin .

Diğer tarafın fotosu ve kutusunun fotosu ?
Bu ampul olmalı .

EAN/UPC - Ürün/Kutu 8718696770108
Malzeme No. (12NC) 929002306468

AA.png

KUTUSU BU OLMALI
a59deae28b04eeac49.png

SİZİN KONU FOTONUZ

a8240e3ef9da05a18.png

KUTUSU BU OLMALI

a4e40debbe57d8db38.png
Bu kadar güzel izah edilemezdi:)

Kutuyu kontrol ettim.
Şu şekilde

Barkod uymuyor ama seri no uyuyor sanırım.

IMG_20240126_185810.jpg

IMG_20240126_185817.jpg

Geri
Üst Alt