Sota
Root
- 6 Mar 2016
- 19,799
Klimalarda en çok hava filtrelerinin bakımının yapılması yani temizlenmesi bizler için önemlidir.. Bunun yanın da periyodik olarak firma yetkili servisince yapılması gereken kontroller bulunmaktadır.
Hava Filtresinin Bakımı
Hava filtresi ön panel üzerindeki yuvaya yerleştirilmiştir. Panelin altındaki tutamaktan aşağı doğru çekildiğinde rahatlıkla çıkabilir. Temizlendikten sonra aynı şekilde yerine takılır.
Temizlikten başka bakıma ihtiyaç göstermez. Filtre 15 günde bir temizlenmelidir.
Filtre temizlenmediği taktirde hava sirkülasyonu engelleneceğinden evaporatör yüzeyi karlaşır ve soğutma verimi düşer.
Hava Filtresinin Temizlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Musluk altına tutularak yıkanır.
Elektrik süpürgesiyle temizlenebilir.
Sıcak su ile yıkamak gerekirse su sıcaklığı 50 °C üzerine çıkarılmamalıdır.
Çitilenmemelidir.
Güneşte kurutulmamalıdır.
Asılarak kurutulmamalıdır.
Klima kesinlikle filtresiz çalıştırılmamalıdır.
Peryodik Bakımda Yapılması Gerekenler
Periyodik olarak firma yetkili servisince yapılması gereken kontroller bulunmaktadır.
Evaparatör ve kondaserin özel ısı eşanjör deterjanı ve basınçlı hava veya su ile temizliği
R-22 gazının yüksek ve alçak basınç değerinin kontrolü
Elektrik tesisatı, V otamat, Voltaj – akım değerlerinin kontrolü
Tüm soket bağlantılarının kontrolü
Drenaj tavası ve hattının temizliği
Tüm fan pervanelerinin temizliği
Duyu ile ses kontrolü
Estetik görüntü kontrolü
Eksik gaz şarjı
PERİYODİK KLİMA BAKIMI KULLANIMI VE BAKIM UYARILARI
Isıtma ve soğutma yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite temizlikleri düzenli yapılmayan ortam içerisinde düzenli olmayan hava akımları oluşturan cihazlar sağlık açısından ciddi risklere neden olur. Isı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmeler cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Cihaz içerisinde soğutucu gaz işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle yılda iki kez yapılması son derece önemlidir. Enerji sarfiyatı artar. Ortamın tozluk derecesine göre splitlerde 15 gün diğer tiplerde ayda bir kez filtre temizliği yapılması gerekmektedir. Kış boyunca ihmal edilmiş cihazlar sürekli kullanılmaya başlandığında sorun çıkabilir. Cihazının verimli ve uzun ömürlü olabilmesi için yılda 3 kere kontrol edilmesi önerilir. Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan cihazlar gaz oturması yada gaz sızması da sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Hiç çalışmayan cihazlarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, yeterince soğutmayan cihazlarda da bunun nedeni çoğunlukla evaparatörde toz birikmesinden kaynaklanır. Sistemin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaparatör de toz birikmesi olur. Soğuyan hava borulardan rahat geçemediği için yeterince soğutma gerçekleştiremez. Bu bölgede oluşan nem evaparatöre toz sızmasına ve bakteri oluşmasına neden olur. Bu bakteriler bünyesi alerjiye karşı hassas kişileri rahatsız eder. Bakterileri yok etmek için Anti-Bakteriyel sprey kullanılması önerilir. Sprey, çimlenme, bakteri, mantar ve küfü önlediği gibi mikro organizmaların yol açabileceği sorunları da çözer. Kullanmakta olduğunuz klimanıza yetkili servis tarafından periyodik bakım yaptırmanız gelecekte yaşayabileceğiniz sorunları minimuma indirmektedir. Klima bakımı neden gerekli? Sağlığınız için Konforunuzu sağlamanız ve korumanız için Birçok hastalıktan korunmanız için Kötü koku, polen ve bakterilerden arınmış temiz bir hava solumanız için Klimanızın ömrünü uzatmak için Hiç ummadığınız ve ihtiyacınız olduğu bir anda devre dışı kalmaması için Enerji tasarrufu sağlamak için
Klimanızın bakımını yaptırmalısınız. Klima bakımı nasıl yapılmalıdır?
Klima Bakımı Yaz Bakımı ve Kış Bakımı diye ikiye ayrılır. Mevsim geçişlerinde (İlkbahar ve Sonbahar mevsiminde ) yapılması tavsiye edilir. İç ünite (evaporatör) kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır İç ünite fan kanatçıkları mutlaka çok iyi şekilde temizlenmelidir. İç ünite filtresi çok iyi temizlenmelidir. Gaz ölçümleri yapılmalı, eksik gaz miktarı ilave edilmelidir. Elektronik kartın tozları temizlenmelidir. Elektrik kablo bağlantı uçları kontrol edilmelidir. Dış ünite (kondanser) kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır. Drenaj tavası ve borusu temizlenmelidir. Dış ünite de alçak ve yüksek basınç kontrolu yapılmalıdır. Bakır boru bağlantıları ve izolasyonu kontrol edilmelidir.
Bakım Sırasında Yapılacak İşler
Dış Ünitelerde
· Cihazın dış temizliği yapılır
· Cihazın ısı değiştirici serpantini temizlenir
· Cihaz içi gaz kaçakları kontrol edilir.
· Cihazın iç temizliği yapılır.
· Elektrik besleme bağlantıları kontrol edilir.
· İletişim kablolarının bağlantıları kontrol edilir.
· Fanların elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Fanların mekanik bağlantıları kontrol edilir.
· Kompresörlerin elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Elektronik kartların temizliği yapılır.
· Elektronik kartların soketli bağlantıları kontrol edilir.
· Solenoid vanaların elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Basınç sensörlerinin elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Genleşme vanalarının elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Emniyet elemanlarının fonksiyonları kontrol edilir.
· Emniyet elemanlarının elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Sezicilerin fonksiyonları kontrol edilir.
· Sezicilerin elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
İç Ünitelerde
· Cihazın dış temizliği yapılır
· Cihazın filtre temizliği yapılır
· Cihazın ısı değiştirici serpantini temizlenir
· Cihaz içi gaz kaçakları kontrol edilir.
· Cihazın iç temizliği yapılır.
· Elektrik besleme bağlantıları kontrol edilir.
Bakır Boru hattında
· Gaz kaçakları kontrol edilir.
· Boru izolasyonları kontrol edilir.
Kontrol ve İletişim hattında
· İletişim kabloları kontrol edilir.
· Cihaz kumandalarının ayarları kontrol edilir.
· Merkezi kumanda ayarları kontrol edilir.
Besleme Panosunda
· Elektrik kumanda panosu temizlenir.
· Elektrik bağlantıları kontrol edilir.
Klimayı doğru kullanmama sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunları
Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış seçilen klimalar astımı da tetikleyebilir, zatürreeye de neden olabilir. Oysa alacağınız bazı basit önlemler, boğucu yaz günlerini rahat geçirmenizi ve sağlığınızı korumanızı sağlayabilir. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktorlarımız boğucu ve sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı klimayı doğru kullanmama durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını sıraladı ve şu önerilerde bulundu:
"Sıcak ve boğucu yaz günlerinde klimalar, günlük yaşantımızı son derece kolaylaştırabilir; hele de nemli bir iklimde yaşıyorsak! Klimaların asıl olarak iki önemli işlevi vardır; havayı soğutmak ve havadaki nemi düşürmek. Klimalar aynı zamanda, vücudumuzun ısısını kendi kendine düşüremediği durumlarda gelişen ve hayati tehlike taşıyabilen sıcak çarpmasından da korur.
Klimalar son derece faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorunlarına da neden olabilir. Sağlık problemlerinin önemli bir kısmının nedeni; klima sisteminde biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakterilerin (hastalık yapıcı mikroorganizmalar) ev içindeki havayı yoğun bir şekilde kirletmesinden kaynaklanır. İşte doğru kullanılmadığında klimanın neden olabileceği hastalıklar:
KALBİ OLANLAR DİKKAT!
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmesi, ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler, ilk önce solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkiler. Kan damarlarında meydana gelen ani değişiklikler kendimizi hasta hissetmemize neden olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları daha çok etkiler.
ASTIMINIZ TETİKLENEBİLİR
Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu ispatlanmıştır. Kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında sirkülasyonuna neden olur. Havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmek; astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa neden olabilir.
LEJYONER HASTALIĞINDAN KORUNUN
Klimanın neden olduğu lejyoner hastalığı, çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir. Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan ‘legionella’ isimli bakteri bu hastalığa neden olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir.
Tipik olmayan (atipik) zatürree olarak da adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi belirtiler genellikle tipik zatürreeden farklıdır. Sıklıkla mide-bağırsak sistemine ait belirtiler ön plandadır; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülebilir. Ayrıca kas ve eklemlerde ağrı ve ardından yüksek ateş gelişir. İlerleyen günlerde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam görülebilir.
Hastalık bazen son derece hızlı ve agresif seyredebilir. Erken tanı, tedavi başarısını doğrudan etkiler. Hastalık çok ilerlediğinde solunum yetmezliği gelişebilir ve can kaybına neden olabilir.
HASTA BİNA SENDROMU
Günlük yaşantımızın yaklaşık yüzde 70-80’ini işyerlerimizde veya evlerimizde, yani kapalı mekânlarda geçiriyoruz. Yaz aylarında düzenli olarak temizlik ve bakımı yapılmayan klimalar; hem yaşadığımız mekânları kirleten toz, mantar sporları ve bakterilerin kaynağı olabilir hem de bunların tekrar tekrar ev içindeki havaya karışmasına neden olur.
Böyle bir kapalı mekânda kalmak ve zaman geçirmek solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Belirtiler hasta binaya girildikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Göz, burun ve boğazda tahriş hissi, nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı, ciltte tahriş, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma sık görülen belirtiler arasındadır.
KLİMA AKCİĞERİ DE VAR!
Klima akciğeri, hasta bina sendromuna benzer bir hastalıktır. Klimaların kanallarının, borularının ve nemlendirici ünitelerinin mikroorganizmalarla kirlenmesi ve bu organizmaların oda havasını yoğun bir şekilde kirletmesinden kaynaklanır.
Klima akciğeri hastalığının belirtileri, klima havasına maruz kalındıktan 4-8 saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler; titreme, kırgınlık, halsizlik, öksürük, nefes darlığı, bazen de ateş, bulantı, kusma ve iştah kaybıdır. Belirtiler klimalı ortamdan uzaklaşıldığında azalır, ancak bir hafta kadar sürebilir.
KLİMAYI DOĞRU KULLANMA REHBERİ
Klimanızı etkili ve verimli bir şekilde kullanmıyorsanız hem cebiniz hem de sağlığınız tehlikeye girebilir.
• BÜYÜK DİYE TUTTURMAYIN
'Daha büyüğü daha iyidir' düşüncesi klima için geçerli değildir. İhtiyacınızdan daha büyük bir klima evinizi soğutur, ancak sağlığınızı ve ekonominizi bozar. Bazı firmaların internet sitelerinde bulabileceğiniz basit formüllerle soğutacağınız alanın boyutlarına göre hangi güçte bir klimaya ihtiyacınız olduğunu kolayca hesaplayabilirsiniz.
•DÜZENLİ BAKIM YAPTIRIN
Herhangi bir mekanik sistem gibi, klimanızın performansı en üst düzeyde çalışabilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Kullandığınız filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla filtreler temizlenmeli ve değiştirilmeli.
•MERKEZİ ÜNİTEYİ UNUTMAYIN
Hem oda ünitesinin hem de merkezi ünitenin bakımı yapılmalı.
•FİLTRELERE DÜZENLİ TEMİZLEYİN
Filtrelerin düzenli temizliği ve değişimi aynı zamanda cihazınızın verimli çalışmasını da sağlar.
•DIŞ ÜNİTEYE DİKKAT EDİN
Dış ünitenin bulunduğu yer temiz tutulmalı.
•BORULARI İHMAL ETMEYİN
Borularınızı temiz tutun. Borular temizliği en çok ihmal edilen parçalardır. Borularınızı 3-4 yılda bir temizleyin.
•SICAKLIK FARKININ HASTA ETTİĞİNİ UNUTMAYIN
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur."
Hava Filtresinin Bakımı
Hava filtresi ön panel üzerindeki yuvaya yerleştirilmiştir. Panelin altındaki tutamaktan aşağı doğru çekildiğinde rahatlıkla çıkabilir. Temizlendikten sonra aynı şekilde yerine takılır.
Temizlikten başka bakıma ihtiyaç göstermez. Filtre 15 günde bir temizlenmelidir.
Filtre temizlenmediği taktirde hava sirkülasyonu engelleneceğinden evaporatör yüzeyi karlaşır ve soğutma verimi düşer.
Hava Filtresinin Temizlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Musluk altına tutularak yıkanır.
Elektrik süpürgesiyle temizlenebilir.
Sıcak su ile yıkamak gerekirse su sıcaklığı 50 °C üzerine çıkarılmamalıdır.
Çitilenmemelidir.
Güneşte kurutulmamalıdır.
Asılarak kurutulmamalıdır.
Klima kesinlikle filtresiz çalıştırılmamalıdır.
Peryodik Bakımda Yapılması Gerekenler
Periyodik olarak firma yetkili servisince yapılması gereken kontroller bulunmaktadır.
Evaparatör ve kondaserin özel ısı eşanjör deterjanı ve basınçlı hava veya su ile temizliği
R-22 gazının yüksek ve alçak basınç değerinin kontrolü
Elektrik tesisatı, V otamat, Voltaj – akım değerlerinin kontrolü
Tüm soket bağlantılarının kontrolü
Drenaj tavası ve hattının temizliği
Tüm fan pervanelerinin temizliği
Duyu ile ses kontrolü
Estetik görüntü kontrolü
Eksik gaz şarjı
PERİYODİK KLİMA BAKIMI KULLANIMI VE BAKIM UYARILARI
Isıtma ve soğutma yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite temizlikleri düzenli yapılmayan ortam içerisinde düzenli olmayan hava akımları oluşturan cihazlar sağlık açısından ciddi risklere neden olur. Isı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmeler cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Cihaz içerisinde soğutucu gaz işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle yılda iki kez yapılması son derece önemlidir. Enerji sarfiyatı artar. Ortamın tozluk derecesine göre splitlerde 15 gün diğer tiplerde ayda bir kez filtre temizliği yapılması gerekmektedir. Kış boyunca ihmal edilmiş cihazlar sürekli kullanılmaya başlandığında sorun çıkabilir. Cihazının verimli ve uzun ömürlü olabilmesi için yılda 3 kere kontrol edilmesi önerilir. Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan cihazlar gaz oturması yada gaz sızması da sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Hiç çalışmayan cihazlarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, yeterince soğutmayan cihazlarda da bunun nedeni çoğunlukla evaparatörde toz birikmesinden kaynaklanır. Sistemin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaparatör de toz birikmesi olur. Soğuyan hava borulardan rahat geçemediği için yeterince soğutma gerçekleştiremez. Bu bölgede oluşan nem evaparatöre toz sızmasına ve bakteri oluşmasına neden olur. Bu bakteriler bünyesi alerjiye karşı hassas kişileri rahatsız eder. Bakterileri yok etmek için Anti-Bakteriyel sprey kullanılması önerilir. Sprey, çimlenme, bakteri, mantar ve küfü önlediği gibi mikro organizmaların yol açabileceği sorunları da çözer. Kullanmakta olduğunuz klimanıza yetkili servis tarafından periyodik bakım yaptırmanız gelecekte yaşayabileceğiniz sorunları minimuma indirmektedir. Klima bakımı neden gerekli? Sağlığınız için Konforunuzu sağlamanız ve korumanız için Birçok hastalıktan korunmanız için Kötü koku, polen ve bakterilerden arınmış temiz bir hava solumanız için Klimanızın ömrünü uzatmak için Hiç ummadığınız ve ihtiyacınız olduğu bir anda devre dışı kalmaması için Enerji tasarrufu sağlamak için
Klimanızın bakımını yaptırmalısınız. Klima bakımı nasıl yapılmalıdır?
Klima Bakımı Yaz Bakımı ve Kış Bakımı diye ikiye ayrılır. Mevsim geçişlerinde (İlkbahar ve Sonbahar mevsiminde ) yapılması tavsiye edilir. İç ünite (evaporatör) kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır İç ünite fan kanatçıkları mutlaka çok iyi şekilde temizlenmelidir. İç ünite filtresi çok iyi temizlenmelidir. Gaz ölçümleri yapılmalı, eksik gaz miktarı ilave edilmelidir. Elektronik kartın tozları temizlenmelidir. Elektrik kablo bağlantı uçları kontrol edilmelidir. Dış ünite (kondanser) kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır. Drenaj tavası ve borusu temizlenmelidir. Dış ünite de alçak ve yüksek basınç kontrolu yapılmalıdır. Bakır boru bağlantıları ve izolasyonu kontrol edilmelidir.
Bakım Sırasında Yapılacak İşler
Dış Ünitelerde
· Cihazın dış temizliği yapılır
· Cihazın ısı değiştirici serpantini temizlenir
· Cihaz içi gaz kaçakları kontrol edilir.
· Cihazın iç temizliği yapılır.
· Elektrik besleme bağlantıları kontrol edilir.
· İletişim kablolarının bağlantıları kontrol edilir.
· Fanların elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Fanların mekanik bağlantıları kontrol edilir.
· Kompresörlerin elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Elektronik kartların temizliği yapılır.
· Elektronik kartların soketli bağlantıları kontrol edilir.
· Solenoid vanaların elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Basınç sensörlerinin elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Genleşme vanalarının elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Emniyet elemanlarının fonksiyonları kontrol edilir.
· Emniyet elemanlarının elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
· Sezicilerin fonksiyonları kontrol edilir.
· Sezicilerin elektriksel bağlantıları kontrol edilir.
İç Ünitelerde
· Cihazın dış temizliği yapılır
· Cihazın filtre temizliği yapılır
· Cihazın ısı değiştirici serpantini temizlenir
· Cihaz içi gaz kaçakları kontrol edilir.
· Cihazın iç temizliği yapılır.
· Elektrik besleme bağlantıları kontrol edilir.
Bakır Boru hattında
· Gaz kaçakları kontrol edilir.
· Boru izolasyonları kontrol edilir.
Kontrol ve İletişim hattında
· İletişim kabloları kontrol edilir.
· Cihaz kumandalarının ayarları kontrol edilir.
· Merkezi kumanda ayarları kontrol edilir.
Besleme Panosunda
· Elektrik kumanda panosu temizlenir.
· Elektrik bağlantıları kontrol edilir.
Klimayı doğru kullanmama sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunları
Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış seçilen klimalar astımı da tetikleyebilir, zatürreeye de neden olabilir. Oysa alacağınız bazı basit önlemler, boğucu yaz günlerini rahat geçirmenizi ve sağlığınızı korumanızı sağlayabilir. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktorlarımız boğucu ve sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı klimayı doğru kullanmama durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını sıraladı ve şu önerilerde bulundu:
"Sıcak ve boğucu yaz günlerinde klimalar, günlük yaşantımızı son derece kolaylaştırabilir; hele de nemli bir iklimde yaşıyorsak! Klimaların asıl olarak iki önemli işlevi vardır; havayı soğutmak ve havadaki nemi düşürmek. Klimalar aynı zamanda, vücudumuzun ısısını kendi kendine düşüremediği durumlarda gelişen ve hayati tehlike taşıyabilen sıcak çarpmasından da korur.
Klimalar son derece faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorunlarına da neden olabilir. Sağlık problemlerinin önemli bir kısmının nedeni; klima sisteminde biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakterilerin (hastalık yapıcı mikroorganizmalar) ev içindeki havayı yoğun bir şekilde kirletmesinden kaynaklanır. İşte doğru kullanılmadığında klimanın neden olabileceği hastalıklar:
KALBİ OLANLAR DİKKAT!
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmesi, ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler, ilk önce solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkiler. Kan damarlarında meydana gelen ani değişiklikler kendimizi hasta hissetmemize neden olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları daha çok etkiler.
ASTIMINIZ TETİKLENEBİLİR
Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu ispatlanmıştır. Kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında sirkülasyonuna neden olur. Havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmek; astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa neden olabilir.
LEJYONER HASTALIĞINDAN KORUNUN
Klimanın neden olduğu lejyoner hastalığı, çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir. Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan ‘legionella’ isimli bakteri bu hastalığa neden olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir.
Tipik olmayan (atipik) zatürree olarak da adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi belirtiler genellikle tipik zatürreeden farklıdır. Sıklıkla mide-bağırsak sistemine ait belirtiler ön plandadır; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülebilir. Ayrıca kas ve eklemlerde ağrı ve ardından yüksek ateş gelişir. İlerleyen günlerde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam görülebilir.
Hastalık bazen son derece hızlı ve agresif seyredebilir. Erken tanı, tedavi başarısını doğrudan etkiler. Hastalık çok ilerlediğinde solunum yetmezliği gelişebilir ve can kaybına neden olabilir.
HASTA BİNA SENDROMU
Günlük yaşantımızın yaklaşık yüzde 70-80’ini işyerlerimizde veya evlerimizde, yani kapalı mekânlarda geçiriyoruz. Yaz aylarında düzenli olarak temizlik ve bakımı yapılmayan klimalar; hem yaşadığımız mekânları kirleten toz, mantar sporları ve bakterilerin kaynağı olabilir hem de bunların tekrar tekrar ev içindeki havaya karışmasına neden olur.
Böyle bir kapalı mekânda kalmak ve zaman geçirmek solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Belirtiler hasta binaya girildikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Göz, burun ve boğazda tahriş hissi, nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı, ciltte tahriş, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma sık görülen belirtiler arasındadır.
KLİMA AKCİĞERİ DE VAR!
Klima akciğeri, hasta bina sendromuna benzer bir hastalıktır. Klimaların kanallarının, borularının ve nemlendirici ünitelerinin mikroorganizmalarla kirlenmesi ve bu organizmaların oda havasını yoğun bir şekilde kirletmesinden kaynaklanır.
Klima akciğeri hastalığının belirtileri, klima havasına maruz kalındıktan 4-8 saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler; titreme, kırgınlık, halsizlik, öksürük, nefes darlığı, bazen de ateş, bulantı, kusma ve iştah kaybıdır. Belirtiler klimalı ortamdan uzaklaşıldığında azalır, ancak bir hafta kadar sürebilir.
KLİMAYI DOĞRU KULLANMA REHBERİ
Klimanızı etkili ve verimli bir şekilde kullanmıyorsanız hem cebiniz hem de sağlığınız tehlikeye girebilir.
• BÜYÜK DİYE TUTTURMAYIN
'Daha büyüğü daha iyidir' düşüncesi klima için geçerli değildir. İhtiyacınızdan daha büyük bir klima evinizi soğutur, ancak sağlığınızı ve ekonominizi bozar. Bazı firmaların internet sitelerinde bulabileceğiniz basit formüllerle soğutacağınız alanın boyutlarına göre hangi güçte bir klimaya ihtiyacınız olduğunu kolayca hesaplayabilirsiniz.
•DÜZENLİ BAKIM YAPTIRIN
Herhangi bir mekanik sistem gibi, klimanızın performansı en üst düzeyde çalışabilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Kullandığınız filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla filtreler temizlenmeli ve değiştirilmeli.
•MERKEZİ ÜNİTEYİ UNUTMAYIN
Hem oda ünitesinin hem de merkezi ünitenin bakımı yapılmalı.
•FİLTRELERE DÜZENLİ TEMİZLEYİN
Filtrelerin düzenli temizliği ve değişimi aynı zamanda cihazınızın verimli çalışmasını da sağlar.
•DIŞ ÜNİTEYE DİKKAT EDİN
Dış ünitenin bulunduğu yer temiz tutulmalı.
•BORULARI İHMAL ETMEYİN
Borularınızı temiz tutun. Borular temizliği en çok ihmal edilen parçalardır. Borularınızı 3-4 yılda bir temizleyin.
•SICAKLIK FARKININ HASTA ETTİĞİNİ UNUTMAYIN
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur."