Kablo metre uzunluğu sorusu

K Çevrimdışı

kacr2828 

Aktif Üye
28 Mar 2021
183
28
Merhabalar, ek'te paintte kabaca çizdiğim şemaya göre, Mevcut ups ile bu uzunlukta kabloları geçebilirmiyim sanırım mesafe temel elektrik kanunlarına göre biraz uzun kalıyor? bu tarz sistem oluştursam bir problem olurmu ? teşekkürler...

not: kablodan 220v normal ev elektrik geçicek, dış mekanda accespoint ve kameralar olucaktır, bunların beslemeleri ise kendi 12v adaptör/trafoları ile olucaktır...

Adsizcee4ca55258920df.png

K Çevrimdışı

kacr2828 

Aktif Üye
28 Mar 2021
183
28
18watt/h kapasiteli UPS ortalama 150w/h tüketim yapacaksınız. Isı kayıpları, verimlilik vb durumlar daha işin içinde yok. Bu sistemi bu haliyle kurarsanız belki 5dk çalışır.
Hocam ups ten vazgeçelim diyelim, normal elektrik kablo olarak mesafe acisindan olurmu? Yangin vs. Acisindan sorun olurmu? Bu hesaplamalari bilmiyorum hic pekde anlamiyorum ayni zamanda... amacim bu sistemin elektrik baglantilarinin tek bir noktadan cikmasi...

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,299
Hocam ups ten vazgeçelim diyelim, normal elektrik kablo olarak mesafe acisindan olurmu? Yangin vs. Acisindan sorun olurmu? Bu hesaplamalari bilmiyorum hic pekde anlamiyorum ayni zamanda... amacim bu sistemin elektrik baglantilarinin tek bir noktadan cikmasi...

TTR yerine NYA kablo kullanmalısınız.
Siz UPS sistemi kesintisiz taşısın istiyorsanız online bir ups alacaksınız.
Kamera sistemi sizi uzun süre taşısın istiyorsanız da 1500 yetmeyebilir.
3000 veya daha yükseğine bakmalısınız.

Bir de UPS'ten çıkış voltajını artırmanız yararınıza olur diye düşünüyorum.
220'den 230'a almak gibi.

D Çevrimdışı

Duman

Aktif Üye
10 Haz 2018
96
43
Bu güç değerleriyle sorun olmaz. Ups voltajını artırmak falanda gereksiz.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,138
65
Çok bilgim yok ama köyde 3x1.5 luk tam bakır kablo ile 80 metredeki depo gibi kullandığım yerde elektrik motoru çalıştırdığımda sanki biraz lambalar hafif sönüyordu,elektronik kaynak makinası ise biraz daha belli ediyordu ki eve gelen şehir elektriğini çekmiştim(bizim direkte veya en yakın yerde trafo yoktu sanırım halen yokmuş ) .Burada da kablo uzunluğu çok fazla gibi görüyorum ,çünkü en kısa mesafe (5 metre hariç) 160 metre.Ancak kameralar tek adaptörden de beslenebilir,AP sanırım çok da fazla güç harcamaz diye düşünüyorum,hatta onu da dediğim tek adaptör ile beslenebilir ,tabii bunları "çok bilgim yok" diye hatırlatma ile de yazdığım unutulmamalı :ok

K Çevrimdışı

kacr2828 

Aktif Üye
28 Mar 2021
183
28
TTR yerine NYA kablo kullanmalısınız.
Siz UPS sistemi kesintisiz taşısın istiyorsanız online bir ups alacaksınız.
Kamera sistemi sizi uzun süre taşısın istiyorsanız da 1500 yetmeyebilir.
3000 veya daha yükseğine bakmalısınız.

Bir de UPS'ten çıkış voltajını artırmanız yararınıza olur diye düşünüyorum.
220'den 230'a almak gibi.
hocam ben ttr daha sağlam diye okumuştum internettte özellikle uzun mesafelerde kayıp ve ısı dengesi için yanlış mı biliyorum?
ikinci cümlenizden kasdettiğinizi anlayamadım...
uzun süreden kasıt kaç dakika olur bilemiyorum ancak minimum 15 dakika taşısa benim için yeterli...

ups'den güç çıkışı aktarmak vs. bunları becerebilirmiyim bilemiyorum, ancak kafamdaki bilgisayardan rj45 ethernet kablo ile bağlantısı olan bir ups satın almak olucak, yazılımla yönetilebilir olucak yani..

cevapları için teşekkür ediyorum herkese....

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,299
hocam ben ttr daha sağlam diye okumuştum internettte özellikle uzun mesafelerde kayıp ve ısı dengesi için yanlış mı biliyorum?
ikinci cümlenizden kasdettiğinizi anlayamadım...
uzun süreden kasıt kaç dakika olur bilemiyorum ancak minimum 15 dakika taşısa benim için yeterli...

ups'den güç çıkışı aktarmak vs. bunları becerebilirmiyim bilemiyorum, ancak kafamdaki bilgisayardan rj45 ethernet kablo ile bağlantısı olan bir ups satın almak olucak, yazılımla yönetilebilir olucak yani..

cevapları için teşekkür ediyorum herkese....
TTR çok damarlı tel kablo olduğu için NYA dedim.
Elektrik işlerine elim yatkındır ama teori tarafım eksik maalesef.

Online UPS elektrik kesintisi anında, milisaniyelik hızla sistemi beslemeye başlar.
Yani kolay kolay herhangi bir cihaz kapanmaz, aynı işine devam eder.

Line-interactive ise şebeke kesildiğinde devreye girer ama bağlı olan cihazlar kapanıp tekrar açılır.

Ben FSP'nin Champ 1000K modelini kullanıyorum.
Ethernet ile kontrol için ayrı bir kart satıyorlar ama usb yazıcı kablosuyla da kontrol edilebiliyor.
Yanında bir program veriyorlar, cd de geliyor.
Benim kullanma amacım şebeke voltajındaki dalgalanmaları önlemek.

Sizin kamera sistemi çok güç çekmiyor ama mesafe kaynaklı bir verimlilik kaybınız olacak.
Çok damarlı tel yerine tek damarlı tel bunu daha iyi yapar diye düşünüyorum.
Bina tesisatlarında mesela, saat veya güç dağıtım panosu en alt katta olur, bir binanın ortalama 50-100 metre yüksekliği olsa, en uzak daireye kabloyu TTR ile taşıyan görmedim.

TTR gibi olan NYY kablolar var, onlar da iş görebilir muhtemelen.

Sizin sistemde cihazlarınızın akım ihtiyacı düşük, maks. 2 amper çeker.

Muhtemelen kaliteli bir TTR kablo da bu işi kurtarır.
Sizin asıl maliyetiniz UPS tarafında, çünkü piyasası pahalı.

5 Çevrimdışı

5ezer

Yeni Üye
23 Nis 2024
10
24
çok rahat yeter, fazla bile...
normalde 2x0.75 ttr işini görür ama mesafeden dolayı voltaj kaybı yaşamamak için ne kadar kalın olursa o kadar iyi..
yer müsaitse gerekirse o noktalara topraklamayı direk 1.5 nya ile yap, 3x2.5 un kahve ve sarı renklerini birleştirip faz yap, taş gibi olur...
yeraltı götüreceksen yeraltı kablo alman daha iyi olur...

Geri
Üst Alt