Isı Yalıtımı Nedir

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
14jq64g.jpg


Isı Yalıtımı Nedir

Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemlerdir. Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan bütçeleri de arttırmaktadır. Tüketilen toplam enerjinin 1/3 kadar oranının konutlar için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş bulunmaktadır. Enerji tasarrufunun yanında ısı yalıtımı, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek, çevre kirliliğini azaltmak ve sağlıklı bir çevre oluşturmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.

Enerji Kimlik Belgesi

Binaların iç ortamları ile dış ortamlarını birbirinden ayıran ve bina zarfı olarak da bilinen dış duvarlar, pencereler, kapılar, tavan, çatı ve diğer döşemelerden oluşan yapı elemanları dış etkenlerden korunmalıdır. Binalarda ısı kaybeden yüzeyler doğru yalıtılmazsa ısı kaybı ve buna bağlı olarak da enerji maliyetleri artmaktadır. Özellikle müteahhitler ve kullanıcılar ısı kayıplarını göz ardı ederek konutların sadece dış özelliğine önem vermekte, konutların yapım aşamasında uygun olmayan yapı malzemeleri seçimi ve yapılmayan çok basit uygulamalar ile binanın kullanım ömrü süresince bina sahiplerinin bütçelerine hem de daha fazla yakıt tüketerek çevreye ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu olumsuzlukları engellemek amacıyla 2000 yılında yürürlüğe giren Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre yeni konutlar ısı yalıtım uygulaması gerçekleştirilmiş şekilde projelendirilmek zorunda olup eski binaların da 2017 yılına kadar

Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Enerji kimlik belgesi temininin en önemli adımı da konutların ısı izolasyonu uygulamasının gerçekleştirilmiş olmasıdır. Binalarda ısı yalıtım kalınlığının optimum şekilde seçilmesi, ısıl konforun sağlanmasında ve bina enerji sınıfınını belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir.


Neden Isı Yalıtım Yaptırmalıyız

Kışın soğuğu yazın ise sıcağı geçirmeyen ısı yalıtım sistemleri ile 4 mevsim kusursuz performans için kalıcı çözümlerden faydalanabilirsiniz.

Doğru yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma giderlerinizde %40 -60 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Siz konforun keyfini sürerken elde edilen enerji tasarrufu sayesinde ısı yalıtım maliyeti 3 kış sezonunda amortisman süresini dolduracaktır.

Evlerinizde rutubet değil huzur olsun.. Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızı küf ve nemden uzak tutarak sağlıklı ve rahat yuvanızın tadını çıkartabilirsiniz.

Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızda sağlayacağınız konforun yanısıra olumsuz dış etkenlerden koruyarak bakım, onarım vb. masraflarınızı azaltabilirsiniz.

Isı yalıtım uygulamaları Türkiye ve Avrupa Standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı bir sistemdir. Kömür ya da doğalgaz gibi fosil yakıtların tüketiminin azaltılması ile cüzdanınız kadar doğanın da yüzünü güldürebilirsiniz. Dış cephe ısı yalıtımı ile zararlı emisyonların etkisinin azalmasına yardımcı olabilir ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakılmasını sağlayabilirsiniz.
 
B Çevrimdışı

Bratan 

Süper Üye
8 Kas 2018
908
44
konuya kimse yorum yapmamis ilk yorum benden olsun. malum winter is coming avrupaya geldi desek pek yalan olmaz. Insanlarin bütcesini, mevcut kaynaklari ve dogayi korumak adina evde tadilat yapamayacak olan kiracilar veya ev sahipleri icin tavsiyeler neler. basit ama etkili isi yalitimi veya isiyi evde tutma yöntemleri varmidir. pvc pencerelere kalorifer petekleri cevresine vb. uygulanabilecek ekonomik basit tadilat gerektiren veya gerektirmeyen birseyler olabilirmi. camlara uygulanabilen plastik korumalar. kalorifer peteklerinin arkasina koyulan aliminyum folyo tarzi seyler var mesela bunlarin etkisi nedir. evin heryerini hali ile kaplamak isiyi daha uzun süre tutmaya yararmi kaloriferleri sürekli belirli isida acik tutmak mi yoksa sadece ihtiyac halinde acik tutmak mi daha faydali vs vs.
 
A Çevrimdışı

Alperentoy

Süper Üye
12 Nis 2019
647
Isı yalıtımı bina içinden veya bina dışından yapılabilinir tabi mevcut ısı yalıtımı projesi uygulanmış yeni yapılan binalar dışında. Bu iki yöntemin seçiminde dıştan yapılırsa binanın tamamına yapılması esas olmalıdır. İçten yapıldığında sadece daire içindeki duvarlar taban ve tavandan 60 cm içe doğru uzatılarak ısı köprüsü oluşturmayacak şekilde yapılmalıdır. İşlem sonrası oluşacak fiziksel değişim önceden anlaşılmalı ki ona göre şeçim yapılsın. Bir diğer önemli husus İçeriden yapılan izolasyonlu ev çabuk ısınır, enerji kapatılınca da çabuk soğur. Dışarıdan izolasyonlu ev geç ısınır ancak geç soğur. Dikkat edilecek bir diğer husus, Isınan hava nemli olur ve soğuk yüzeylerde nem suya dönüşür. İçerden yapılan izolasyonda, iç duvar yüzeyinde nem "mantar oluşacak alan" oluşur, bu nem dışa doğru duvarın içinde yol alır. Ancak dış hava ısınmaya başlayınca çabuk kaybolur. Hatta bu nem dış kolonların içindeki demirlerde yoğurşarak suya dönüşüp çürümesine yol açar. Dıştan izolasyon da ise nem dış cephe duvarı ile izolasyon malzemesi arasında oluşur birikir ve üç ayda gitmesi düşünülür. En önemlisi de izolasyonun ucuza ve bilinçsizce yapılıp yangına dayanıksız malzemelerle yapılmasını düşünmek bile istemem. Bu teknik hususlara da dikkat edilerek yöntem seçimi yapılması fayda sağlayacaktır.
 
Geri
Üst Alt