Inverter Kompresörlerin hangi devirde çalıştığı nasıl anlaşılır?

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
7
44
Arçelik bir buzdolabı aldık fakat yeterince hızlı soğutmuyor. Kapasitesimi yetersiz kalıyor yoksa inverter devir mi yükselemiyor emin olamadım. Ses olarak şu an çok sessiz çalışıyor, İçinde
TEE VNTZ 125M var.

Sesini dinlemek yada duvardan çektiği değerlere bakmayı denemek dışında bir inverter motorunun hangi devirde yada en azından en hızlı devirde çalıştığı nasıl anlaşılır?

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,532
Çektiği akımdan anlaşılır ama onu da nasıl ölçebilirsiniz bilmiyorum.
Klasik kapasitörlü vs kompresörler gibi bir bağlantısı yoktur muhtemelen.
Daha karmaşıktır yani.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,873
Dolap içerisi nekadar dolu.? Tıpa basa şekilde doldurulup hava kanalları önü kapatılmışsa soğutma işlemi zaman alır.

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
7
44
Dolap içerisi nekadar dolu.? Tıpa basa şekilde doldurulup hava kanalları önü kapatılmışsa soğutma işlemi zaman alır.Hayır
Hayır, özellikle buzluk hariç neredeyse boş diyebileceğiniz bir konumda. Sorunda zaten üst kısımda.
Şu an 4-5 sorun var.
1- Bu kompresor eski buzdolaplarımda kullandıklarının yarısından bile daha küçük.
2- Watt ölçümü yapıyorum bütün ayarları en yüksek sıcaklıktan en düşük sıcaklığa alıp, ayrıca buz dügmeleri ile full soğutmaya köklediğimde bile en fazla 80 watt çekiyor. Diğer dolaplar 150-250 watt arası çekiyorlardı.
3-Buna rağmen 20 ve 40 yıllık kompresörlerden çok çok daha fazla ısınıyor.
4-Üst tarafta soğutmanın gerçekleştiği boruların tam arkası yalıtımı düzgün sağlanmamış. Dokunduğunuzda soğukluğu hissediyorsunuz. Yani dolap arkasından malzeme üzerinden soğukluk kaybediyor( ısı kazanıyor aslında ama kafa karışıklığı olmasın). Birde o malzemenin arka tarafı metal gibi resmen o soğukluğu bütün arka tarafa yayıyor. (Bu dolap yanlardan kendini soğutuyor. 2 yanıda ateş gibi oluyor.)
5-Eski bosh dolapta su atık sistemi bir U borusu şeklinde idi ve dışarıdan içeriye hava girişine izin vermiyordu ve çevreside tamamen yalıtım malzemesi ile kaplıydı. Bunda hem borularda öyle bir U sistemi yok hemde boruların çıktığı yerler bomboş.

Edit: 6- Çok önemli bir sorunun sebebini şimdi farkettim. Bu buzdolabın içi diğerlerine göre çok daha fazla nemleniyordu. Sanırım tahminimce sebebi diğer buzdolaplarında evaporatör çok daha soğuk olduğu için nemi kendi üstünde toplayıp dışarı atıyordu. Bu bozdolabında buzdolabının içi ve evaporatör arasında çok derece farkı olmadığı için diğerleri kadar hızlı bir şekilde nemide toplayamıyor. Toplanmayan nem cam rafların üzerinde ortaya çıkıyor.

Resimleri bir sonraki mesajda ekleyeceğim.

WhatsApp-Image-2025-09-0332132137-at-20.13.40.jpg
WhatsApp-Image-2025-09-07-at-1222226.44.26.jpg

C-Pentane yazısının üst tarafı baya baya soğuk.

Borunun gittiği yerde de hiçbir yalıtım malzemesi yok. Sağdan biraz sünger çıkıyor oda arka panelin kendi süngeri. Pek ısı yalıtımı yapacak bir malzemeye hiç benzemiyor zaten. Düz bulaşık süngeri gibi.

Son düzenleme:
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,873
Eski kompresörlerin daha fazla tüketim yapması gayet normal çünkü kullanılan soğutucu akışkanlar farklı. Yeni nesil R600 gaz buzdolabı 700/800litre değilse 100watt görmeniz pek mümkün değil.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,873
Güncel TEE kompresör katalog verileri. TEE VNTZ 125M modelini neden katalog eklemiyorlar anlamış değilim

Tee-kompresor.png

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
7
44
Eski kompresörlerin daha fazla tüketim yapması gayet normal çünkü kullanılan soğutucu akışkanlar farklı. Yeni nesil R600 gaz buzdolabı 700/800litre değilse 100watt görmeniz pek mümkün değil.
O zaman devir sorunuda yok demektir. Fişe takıldıktan ve ayarlar yapıldıktan sonra bir iki dakika bekledi sonra yaklaşık olarak 20-40-60-80 diye yavaş yavaş yükseldi.

Az tüketmesi güzel birşey ama ne kadar verimsiz olursa olsun 200 watt çeken kompresor 80 watt çekenden çok daha çabuk soğutucaktır. Zaten bu dolapta şu an şikayet ettiğim sorunda bu. Dolap, yemek vakitleri devamlı açılıp kapanacağı için içerideki derece 10-15'e kadar çıkıyor ama hızlıca geri düşüremiyor. Kapağını açmadan 3-4 saat beklerseniz ancak 4-5 derecelere gelebiliyor. Oda 2 dereceye ayarlarsanız.

Şu anki olay ferrari almışsınız ama 0'dan 100'e tofaş otomobilden çok daha geç çıkıyor gibi bir durum oluşması.

Birde ön panelde yaptığım ayarlara anlık tepkide alamıyorum. Tekrar en düşükten en yükseğe çektim, 5 dakika geçti hala 80 watt çekiyor.

Şu buzdolabına cimrilik etmeyip bir 145 hatta bir 165 taksalar bir de yalıtımı düzeltseler aynı fiyattan bile satsalar gene kar ederlerdi birde teknik servis devamlı gidip gelmeyeceği için oralardan da daha az masraf yaparlardı.

Bu kompresörün bu şekilde 10 yıl dayanması çok zor. Gerçekten üzerine bir tava monte etseniz yavaş yavaş bir yemek pişirirsiniz. 1'e ayarlı ocakta parmağımı çekmeden durabiliyorum, bu kompresorde diretirsem canım yanıyor. Umarım yandığı zaman VNTZ 165M taktırabiliriz.

Son düzenleme:
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,873
O zaman devir sorunuda yok demektir. Fişe takıldıktan ve ayarlar yapıldıktan sonra bir iki dakika bekledi sonra yaklaşık olarak 20-40-60-80 diye yavaş yavaş yükseldi.

Az tüketmesi güzel birşey ama ne kadar verimsiz olursa olsun 200 watt çeken kompresor 80 watt çekenden çok daha çabuk soğutucaktır. Zaten bu dolapta şu an şikayet ettiğim sorunda bu. Dolap, yemek vakitleri devamlı açılıp kapanacağı için içerideki derece 10-15'e kadar çıkıyor ama hızlıca geri düşüremiyor. Kapağını açmadan 3-4 saat beklerseniz ancak 4-5 derecelere gelebiliyor. Oda 2 dereceye ayarlarsanız.

Şu anki olay ferrari almışsınız ama 0'dan 100'e tofaş otomobilden çok daha geç çıkıyor gibi bir durum oluşması.

Birde ön panelde yaptığım ayarlara anlık tepkide alamıyorum. Tekrar en düşükten en yükseğe çektim, 5 dakika geçti hala 80 watt çekiyor.

Şu buzdolabına cimrilik etmeyip bir 145 hatta bir 165 taksalar bir de yalıtı mı düzeltseler aynı fiyattan bile satsalar gene kar ederlerdi birde teknik servis devamlı gidip gelmeyeceği için oralardan da daha az masraf yaparlardı.

Bu kompresörün bu şekilde 10 yıl dayanması çok zor. Gerçekten üzerine bir tava monte etseniz yavaş yavaş bir yemek pişirirsiniz. 1'e ayarlı ocakta parmağımı çekmeden durabiliyorum, bu kompresorde diretirsem canım yanıyor. Umarım yandığı zaman VNTZ 165M taktırabiliriz.
Ne yazık ki Arçelik-Beko TEE kompresör kullanılan modellerinde hep bu sorunlar vardı. Yıllar önce bu konuyu dile getirmiştim :bilmiyom

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
7
44
Ne yazık ki Arçelik-Beko TEE kompresör kullanılan modellerinde hep bu sorunlar vardı. Yıllar önce bu konuyu dile getirmiştim :bilmiyom
Valla okusam ona göre inverter motorlu bir buzdolabı tercih etmezdim. Ben inverter alırken eskiler kadar güçlü olacak ama gerekmediği zaman yavaş yavaş çalışacak diye umuyordum. Şu an en yüksek modda bile aslında sadece yavaş çalıyor durumda. Cevaplar için teşekkür ederim. En azından buzdolabının bozuk olmadığını kavramış oldum.

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
7
44
kompresör alt kısımında olur o kısmı kapatan kısmı 4-6 adet civata tutar. Mümkünse her sene o bölümü açıp toz temizliği yapılması cihazın performansına olumlu katkı yapar.
Eğer 2-3 yıldır temizlemediyseniz kesin temizleyin.Gerçekten yardımcı oluyor. Benzer markanın temizlik videoları bulabilirseniz temizlik konusu daha rahat geçer. Ayrıca su tahliye hortumlarıda tıkanabiliyor. Tıkanmasını beklemeden temizlemekte fayda var.
Aman fişi çekmeyi unutmayın!

Geri
Üst Alt