İki faz indüksiyon ocak bağlantısı.

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
189
44
Merhabalar,

Çok enteresan olduğunu düşündüğüm bir sorun yaşıyorum ve sizle paylaşıp düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

Mutfağımıza uygun bir indüksiyon ocak aldık. Ocak 2 faz elektrik ile çalışıyor (7360w gücünde), bunun için çeşitlik bağlantı opsiyonları sunuyor ki (tek faz , 32A lik sigortaya bağlı bir hat veya 2 faz, her biri 16A lık sigortalara bağlı hatlar ile bağlantı yapılabiliyor) .

Elektrikçimiz mevcutta kullanmadığımız bir hatta ek olarak sigorta kutumuza, 16 A lik bir sigorta daha koydu, ve ayrı bir hat daha çekti . Bu iki hattıda cihaza anlatıldığı gibi bağladık.

Hatlarda bir sorun yok gibi gözükse de cihaz hata veriyor ve çalışmıyor. Hata kodunun karşılığı biraz karışık ama bağlantı ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Evimiz aslında tek faza sahip anca bu şekilde 3 faz lı ocak çalıştıranları bile biliyoruz (tek fazı köprüleyerek). 2 hat çekerek yaptığımız bağlantı (bağlantı şemasında son olan) çalışmayınca, sadece denemek için duvardaki prize, şemadaki ilk bağlantı şekliyle de bağladık ama nafile….

Cihaz Türkiyede pek bulunmayan bir marka olan ATAG ı HI29571Sv modeli. Hata kodu Er 47.

Problem sizce ne olabilir ?

Ekte bağlantı şemasını gönderiyorum

IMG_8190.jpg

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,944
65
Tabii bir de fikrimi yazayım; fotoda görülen 380v işe yaramaz eğer sizde 380 v yoksa, ama bence ilk adımı yapmalıydı (32 amperlik sigorta) elektirikçi (bizim kullandığımız ani su ısıtıcısı gibi),sadece düşüncemi yazdım bakalım ne cevaplar gelecek merak ediyorum:ok

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,944
65
Tabii bir de fikrimi yazayım; fotoda görülen 380v işe yaramaz eğer sizde 380 v yoksa, ama bence ilk adımı yapmalıydı (32 amperlik sigorta) elektirikçi (bizim kullandığımız ani su ısıtıcısı gibi),sadece düşüncemi yazdım bakalım ne cevaplar gelecek merak ediyorum:ok
Uykum geldi :) iyi geceler :ok

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
20,419
Yanlış anlamadıysam görsel 3'deki bağlantıyı yapmaya çalışıyorsunuz doğru mudur.?

Evde kaçak akım rölesi var mi.?

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,054
29
teraspy teraspy hocamızın dediği gibi iki faz 380V ediyor. Siz tek fazı 2 sigortadan geçirseniz de o nötrsüz 0v, nötr ile 220v eder. Bu bağlamda 32A sigorta ile olan bağlantıyı yapmalısınız ama akımı bölmesi açısından 2 adet 16A sigortadan gelebilirsiniz.

1000067093.jpg

Gerçi düzeltme;
Ayrı bir hat çekilmişse de bağlantı bu şekilde çalışıyordur (ve kablo kesiti yetersizse gerekli de zaten). Zaten cihaz 380V kullanmıyor belli ki. İlk şemaya uygun şekilde de bağlamışsınız ve çalışmamış.

Muhtemelen bağlantıyla alakalı bir problem yoktur eğer gözden kaçan küçük bir hata falan yoksa.

Son düzenleme:
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,944
65
NOT:
3.cü bağlantı sadece Hollanda'da geçerli,dün gece yazdığımı sanıyordum ama yazmamışım (Only for NL) :ok

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
189
44
NOT:
3.cü bağlantı sadece Hollanda'da geçerli,dün gece yazdığımı sanıyordum ama yazmamışım (Only for NL) :ok
Hollanda da yaşıyoruz üstadım. Anladığım kadarıyla yaptığımız bağlantıda tam olarak anlatıldığı gibi iki tane 230 volt geliyor kendilerine ait nötr leri var Ve aynı kaçak akım rölesinde(böyle bir not düşülmüş

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,944
65
Hollanda da yaşıyoruz üstadım. Anladığım kadarıyla yaptığımız bağlantıda tam olarak anlatıldığı gibi iki tane 230 volt geliyor kendilerine ait nötr leri var Ve aynı kaçak akım rölesinde(böyle bir not düşülmüş

Hollanda'da yaşadığınızı bilmiyordum tabii belirtilmemiş olduğundan ben de Türkiye gibi anladım :) Verdiği hata kodunu pdf içinden bulamadım (er 47) ,elektrik sistemini de bilemediğimden şimdilik konuyu okumakla yetineceğim ,yine de aklıma takılanı yazıp susayım istedim, N1-2 ve L1-2 hatları karışmış olmasın ,hata kodu ne diyor mesela :ok

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
189
44

Hollanda'da yaşadığınızı bilmiyordum tabii belirtilmemiş olduğundan ben de Türkiye gibi anladım :) Verdiği hata kodunu pdf içinden bulamadım (er 47) ,elektrik sistemini de bilemediğimden şimdilik konuyu okumakla yetineceğim ,yine de aklıma takılanı yazıp susayım istedim, N1-2 ve L1-2 hatları karışmış olmasın ,hata kodu ne diyor mesela :ok

Merhaba,

Evet kusura bakmayın, belirtmemişim ilk mesajım da.. Evet Hollanda da yaşıyoruz. Cihazı da buradaki bir Türk elektrikçi ustamız bağlıyor.

Bahsettiğiniz şekilde faz ve ona ait nötr ün karışmasını olasılığınız bide de düşündük... Elektrikçimiz ölçüm yapıp kontrol etti .. topraklama da dahil olacak şekilde ancak nötrler doğru veya ters olacak bile olsa aynı hatayı aldık ...

Yeni elektrik hatlarında hata alıyoruz diye, mevcut bir hattı, 16A sigortaya bile bağlı olsa 1nci şekilde bağlayıp testtik. Onda da hata aldık.

Evet, hata kodu kitapçıkata yok .. ancak internette arattığımda başka modellerden hata kodunu görebiliyorum.
Karşılığı bu şekilde
"There is a communication error between the controllers and the induction generator. Check that the device is connected correctly and is functioning properly. If there are any problems, contact the service department. In that case, a technician must solve the problem."

Cumartesi servise bir kayıt açtırttım ama tabi onların dönüşü, randevu vs... 3 vakte kadar buralarda :)

Son düzenleme:
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,944
65
Merhaba,

Evet kusura bakmayın, belirtmemişim ilk mesajım da.. Evet Hollanda da yaşıyoruz. Cihazı da buradaki bir Türk elektrikçi ustamız bağlıyor.

Bahsettiğiniz şekilde faz ve ona ait nötr ün karışmasını olasılığınız bide de düşündük... Elektrikçimiz ölçüm yapıp kontrol etti .. topraklama da dahil olacak şekilde ancak nötrler doğru veya ters olacak bile olsa aynı hatayı aldık ...

Yeni elektrik hatlarında hata alıyoruz diye, mevcut bir hattı, 16A sigortaya bile bağlı olsa 1nci şekilde bağlayıp testtik. Onda da hata aldık.

Evet, hata kodu kitapçıkata yok .. ancak internette arattığımda başka modellerden hata kodunu görebiliyorum.
Karşılığı bu şekilde
"There is a communication error between the controllers and the induction generator. Check that the device is connected correctly and is functioning properly. If there are any problems, contact the service department. In that case, a technician must solve the problem."

Cumartesi servise bir kayıt açtırttım ama tabi onların dönüşü, randevu vs... 3 vakte kadar buralarda :)
Hımm, kesin olmamakla beraber sanırım yazılımsal bir hata var (şahsi görüşüm) ,umarım işiniz çabuk görülür :ok

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
189
44
Hımm, kesin olmamakla beraber sanırım yazılımsal bir hata var (şahsi görüşüm) ,umarım işiniz çabuk görülür :ok

Biraz acitasyon ile (evde iki çocuk var, piknik ocağına kaldık .. diyerek:) ) .. yarına randevu verdiler.. bir teknisyen gelecek bakacak ...
Direk kendi kitapçığında olmayan bir hata olduğu için ve "teknisyeni çağırın" telkininden dolayı problemin ocağın kendisinde olma olasılığını daha çok görüyorum..

İnşallah kalkıp bizim çektiğimiz hatlara ve buna bağlı bağlantı şekline bir kusur bulupta anlaşamayacağımız bir noktaya gelmeyiz ....

Geri
Üst Alt