İBB İstanbul'da Her İlçeye Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçığı Hazırladı

ALwuhusH Çevrimdışı

ALwuhusH

Aktif Üye
12 Ağu 2020
268
Öncelikle selamlar dostlar. Bu konuyu açmam için yönetimden izin aldım. Konu dışına açılsaydı çoğu kişi görmeyecekti. Bilgilendirme amaçlı açtım ve alıntı yaptım. 30 Ekim 14.51'de yaşanan İzmir depremi hepimizi derinden üzdü. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Umarım yaralar en kısa sürede sarılır. Gelelim konumuza. Bildiğimiz gibi İstanbul'da yıkıcı bir deprem yaşanacak. Kesin bir tarihi yok. İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) ve Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü bununla ilgili İstanbul'un her ilçesini, her bölgesini ayrı ayrı detaylıca inceledi. İlçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretildi.

Alıntıdır;
"
Her ilçe için rapor hazırlandı
Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, bu Projenin çıktılarını özelleştirdi. İlçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretildi. Olası bir depremde ilçe ve mahallelerdeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi.

Her ilçeye özgün sorunlar teşhis edildi

Çalışma sayesinde, her bir ilçeye özgün sorunlar teşhis edildi. İstanbul genelinde etkili olabilecek yıkıcı bir depremin, ilçelerde neden olabileceği hasarlar ve kayıpların boyutları ortaya konuldu. Bu veriler, afet yönetimi, kentsel planlama, depreme karşı yapısal iyileştirme ve kentsel dönüşüm gibi uygulama ve planlama çalışmalarına yol gösterici önemli bir altlık oluşturdu.

Kitapçıklarda, ilçelere ait genel bilgiler ile bina, altyapı ve nüfus bilgileri; üretilen analizler ve senaryo depremler neticesinde hesaplanan kuvvetli yer hareketi parametreleri baz alınarak hesaplanan olası hasarlı bina sayısı, olası can kaybı ve yaralı sayısı ile bunların mekânsal dağılımları; doğal gaz, içme suyu ve atık su şebekelerinde oluşması muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacı bilgileri yer aldı.

Kitapçıklar web sitesinde kamuoyuna açıldı

39 ilçeye ait kitapçıklar, web sitesi üzerinden tüm kamuoyunun bilgisine sunuldu. Kitapçıklarda, olası bir İstanbul depreminde ortaya çıkacak bina hasarları ve geçici barınma ihtiyaçlarının büyüklüğü dikkat çekti.

Yüzbinlerce binada orta ve üstü hasar meydana gelecek

Arnavutköy’de 2 bin, Ataşehir’de 3 bin, Bağcılar’da 10 bin, Bakırköy’de 6 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Büyükçekmece’de 9 bin, Çatalca’da 2 bin, Esenler’de 5 bin, Fatih’te 15 bin, Kâğıthane’de 2 bin, Kartal’da 4 bin, Küçükçekmece’de 13 bin, Sancaktepe’de 3 bin, Silivri’de 9 bin, Sultanbeyli’de 45 bin, Tuzla’da 7 bin, Üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.

Binlerce geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak

Avcılar’da 35 bin, Başakşehir’de 13 bin 500, Beylikdüzü’nde 27 bin, Çekmeköy’de 4 bin, Esenyurt’ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa’da 14 bin, Kadıköy’de 17 bin, Maltepe’de 20 bin, Pendik’te 28 bin, Ümraniye’de 16 bin, Sarıyer’de 6 bin 600, Sultangazi’de 10 bin, Şile’de 900, Zeytinburnu’nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak.

Çok sayıda bina 20 ve 40 yaş üstünde

Yapıların Bahçelievler’de yüzde 83’ü, Bayrampaşa’da yüzde 91’i, Beykoz’da üçte ikisi, Güngören’de yüzde 90’ı, Şişli’de yüzde 92’si 20 ve üstü; Beşiktaş’ta yaklaşık yarısı, Adalar’da yarıdan fazlası, Eyüp’te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta bulunuyor."
"
Bu kitapçığı yaşadığınız ilçeyi seçerek indirebilirsiniz. Kitapçığı tüm olarak indiremiyorsunuz. İlçe ilçe indiriliyor. Sizde buna göre evde kendi hazırlığınızı yapabilirsiniz. Eşyaları sabitleyerek, hayat üçgeni oluşturarak, deprem çantası hazırlayarak. Kitapçığı buradan ilçenizi seçerek indirebilirsiniz: Sitede yavaşlık olabilir yoğunluk var.

Kaynak: İBB,
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt