Hz. İbrahim ve Mecusi Kıssası

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
Hz. İbrahim, misafir ağırlamayı ve ikramlarda bulunmayı çok seven, misafirperverliğiyle gönlümüze kazınmış bir Peygamberdi. Evinde bir gün bile misafir ağırlayamadığı zaman üzülür ve kendini kötü hissedermiş.

Bir akşam vakti sofra hazırlanmış ama misafir edilecek kimse yok. Dışarı çıkıp konuk edebileceği birilerine aramaya başlamış. Sonra ihtiyar bir adamcağız rastlamış yolda ve davet etmiş kendisini eve; ''Baba gel misafirim ol, beraber yemek yiyelim.''

Sofraya oturulmuş, ihtiyar tam kaşığını uzatırken besmele çekmediğini fark etmiş Hz. İbrahim. ''Besmele çekmedin, neden Allah'ın adıyla başlamadın baba'' diye sorunca, ''Ben mecusiyim evlat'' cevabını almış. Bunun karşılığında, ''Ben sizi misafir edemem'' deyip yolcu etmiş ihtiyarı.

İhtiyar gider gitmez, Allah Hz. Cebrail'i gönderiyor ve kendisine şöyle sesleniyor; ''Ey Halil, ne yaptın sen ? Bana inanmadığı halde ben o kuluma rızık verdim, sağlık verdim ama sen bir lokma ekmeği çok gördün.''

Kıssa ve menkıbelerin doğruluğu tartışılır fakat ben daha çok verdikleri mesaja bakıyorum. Bu kıssayı ilk okuduğumda hayata ve insanlığa bakış açımı tamamen değiştirmişti. Hz. İbrahim gerçekten böyle bir hata yapmış mıdır bilemiyorum. Peygamberlerin hata yapmadıkları sadece zille denilen küçük kusurları olduğu söylenir ama ben buna pek katılmıyorum. Bence onlar da hata yapabilirler ve yapmışlardır. Verdiği mesaj itibariyle bence çok değerli bir kıssa.

T Çevrimdışı

topaz42

Aktif Üye
11 May 2020
108
55
Aslında anlatılan şöyle. Hz. İbrahim iftar sofrasına çağırıyor. Adam geliyor. İftardan önce Hz. İbrahim ben namazımı kılacağım diyor. Kılıyor. Mecusi de, ben de ibadet edeceğim diyor. Ateşe doğru dönüp ibadet etmeye başlayınca Hz. İbrahim sinirleniyor. Adama kızıyor. Adamın kalbi kırılıyor. Gidiyor. Sonra Hz. Cebrail geliyor. Allah'ın bundan hoşnut olmadığını, O adamın kendisine 70 senedir şirk koşup küfür ettiği halde her gün rızkını verdiğini, İbrahim kim ki bir tek rızkı adamdan esirgiyor şeklinde sitem ettiği haberini getirince Hz. İbrahim pişman oluyor. Adamın peşinden koşup olanları anlatıyor.

Adam da diyor ki: Senin Rabbin benim gibi kötü bir kuluna ikramda bulunmadın diye seni fırçaladıysa bu senin dininin hak din olduğunu gösterir deyip İman ediyor.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
Aslında anlatılan şöyle. Hz. İbrahim iftar sofrasına çağırıyor. Adam geliyor. İftardan önce Hz. İbrahim ben namazımı kılacağım diyor. Kılıyor. Mecusi de, ben de ibadet edeceğim diyor. Ateşe doğru dönüp ibadet etmeye başlayınca Hz. İbrahim sinirleniyor. Adama kızıyor. Adamın kalbi kırılıyor. Gidiyor. Sonra Hz. Cebrail geliyor. Allah'ın bundan hoşnut olmadığını, O adamın kendisine 70 senedir şirk koşup küfür ettiği halde her gün rızkını verdiğini, İbrahim kim ki bir tek rızkı adamdan esirgiyor şeklinde sitem ettiği haberini getirince Hz. İbrahim pişman oluyor. Adamın peşinden koşup olanları anlatıyor.

Adam da diyor ki: Senin Rabbin benim gibi kötü bir kuluna ikramda bulunmadın diye seni fırçaladıysa bu senin dininin hak din olduğunu gösterir deyip İman ediyor.
Evet, hikayenin farklı çeşitleri mevcut. Hangisi doğrudur veya gerçekten böyle bir şey yaşanmış mıdır bunu bilemiyoruz. Bu nedenle, içerdiği detaylar değil de daha çok verdiği mesaj bakımından değerli olduğunu yazdım.

Geri
Üst Alt