Her Yer Diş Kliniği Doldu Ama Kullandıkları Teknoloji 150 Yıllık

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
Son 10 yıldır Bursa'da her yer Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği ile doldu. Çeşit ve rekabet olması güzel elbette, lakin maliyetli olduğu için halen eski teknolojik yaklaşımları kullanıyorlar. Dişte kavite açmak için kullandıkları matkap 1875 yılında icat edilmiş.

Dental_Drill.jpg

Oysa artık lazer denilen bir teknoloji var, neredeyse bütün dental tedavilerde kullanılabiliyor. Sağlıklı dokuya dokunmadan, anestezi uygulamasına maruz kalmadan, sadece çürük dokuyu ortadan kaldırma imkanı veriyor. Lazerli tedavilerin 95%'inde anesteziye gerek kalmıyor. Sunduğu konfor gerçekten muazzam.

Gel gelelim, 3-4 milyonluk koca şehirde bu teknolojiyi kullanan bir klinik dahi bulamadım. Maşallah mekanlar çok lüks, fiyatlar da kol gibi ama teknoloji milattan kalma.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Görsellik bir çoğumuzu öncelikli çeken nokta. Hep söylediğim işin reklamı değil uygulamanın içeriğinin zenginliği dediğim kısma böyle geliniyor işte. Ama kaç kişiye anlatabilirsin.

Bir de şöyle bir tarafı var. Yeni uygulama araçları ayrıca eğitim ve el becerisi gerektirir. Ciddi anlamda maliyetlidir ve bu maliyeti neye göre karşılayacaklar. ;)

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
Görsellik bir çoğumuzu öncelikli çeken nokta. Hep söylediğim işin reklamı değil uygulamanın içeriğinin zenginliği dediğim kısma böyle geliniyor işte. Ama kaç kişiye anlatabilirsin.

Bir de şöyle bir tarafı var. Yeni uygulama araçları ayrıca eğitim ve el becerisi gerektirir. Ciddi anlamda maliyetlidir ve bu maliyeti neye göre karşılayacaklar. ;)
Matkap kullanmaktan çok daha az beceri gerektirdiğini düşünüyorum Ümit Hocam 🙂 Anestezi ile uğraşmıyorsunuz, hastayı hazırlamakla uğraşmıyorsunuz, dişin sağlam tabakasına bile tutsanız lazer ışını oraya zarar vermiyor, sadece çürük hücreleri elemine etmek üzere üretilmiş.

Buradaki tek engel biraz maliyetli olması: En düşük dolgu ücretinin 1.000 TL'den başladığı düşünülürse, bu cihaz için 15.000 USD çok aşırı bir maliyet sayılmaz.

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
Dişçi bi arkadaşım var merak ettim soracağım. Tahminim cihazın maliyetinden ziyade eğitim, zaman ve adaptasyon zorluklarından geçmek istemiyorlardır. Tabi bu benim üfürükçülüğüm.

Bir de bu cihazı TRde ne kadara satıyorlardır, kim distribütörü kim servisi öğrenmek lazım. Bu adamlarda vakit nakit çünkü. Cihazda en ufak arıza olduğunda gelip yerinde hizmet sunmaları lazım, hızlı çözüm üretmeleri lazım vs vs.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40
Dişçi bi arkadaşım var merak ettim soracağım. Tahminim cihazın maliyetinden ziyade eğitim, zaman ve adaptasyon zorluklarından geçmek istemiyorlardır. Tabi bu benim üfürükçülüğüm.

Bir de bu cihazı TRde ne kadara satıyorlardır, kim distribütörü kim servisi öğrenmek lazım. Bu adamlarda vakit nakit çünkü. Cihazda en ufak arıza olduğunda gelip yerinde hizmet sunmaları lazım, hızlı çözüm üretmeleri lazım vs vs.
Açıkçası ben sebebin sadece maliyet olduğunu düşünüyorum, bazı kliniklerin ise böyle bir teknolojiden haberi dahi yok. Bu cihazların yaygınlaşması halinde daha fazla insanın tedaviye gideceğini düşünüyorum. Çünkü bir çok erişkinde ve çocukta dişçi fobisi var, sürekli erteliyorlar. Bu yöntemde mekanik bir temas yok, anestezi yok, anesteziye bağlı komplikasyon yok, kanama olduğunda aynı lazer ile anında müdahale edilebiliyor. Ve bu teknoloji en az 10 yıldır kullanılıyor yurt dışında.

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Açıkçası ben sebebin sadece maliyet olduğunu düşünüyorum, bazı kliniklerin ise böyle bir teknolojiden haberi dahi yok. Bu cihazların yaygınlaşması halinde daha fazla insanın tedaviye gideceğini düşünüyorum. Çünkü bir çok erişkinde ve çocukta dişçi fobisi var, sürekli erteliyorlar. Bu yöntemde mekanik bir temas yok, anestezi yok, anesteziye bağlı komplikasyon yok, kanama olduğunda aynı lazer ile anında müdahale edilebiliyor. Ve bu teknoloji en az 10 yıldır kullanılıyor yurt dışında.

Böyle iken dünyanın parasını istiyorlar paran varsa hertürlü tedaviye ulaşırsın.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881

Açıkçasını söylemek gerekirse Fair Play Fair Play konunun tam da benim anlatmak istediğim kısmına değinmiş;

Şimdi genelleme yaparak tüm hekimlerin aynı mantıkla hareket ederek sadece maliyet için yöntem değiştirmediğini bende düşünmüyorum. Hepimizin aklına o kliniklerin parıl parıl tasarımının, mobilyaların v.b. maliyeti gelince cihaz maliyetleri biraz komik bir hesaplama oluyor. Ancak genellemenin dışına çıktığımızda;

Bazı hekimler özellikle kendilerini geliştirme konusunda biraz ketumdur. Yani yıllardır tecrübe kazanmış olduğu bir ekipmanı yenisiyle değiştirirken neredeyse tüm prosedürü baştan düzenlemesi, sadece kendisini değil asiste eden tüm personeli de bu prosedür değişikliği ile ilgili eğitmesi ve adapte etmesi, bu sistemi tam olarak oturtması gerekmektedir. Yani sistem aslında "Oğlum al şu matkabı oradan, koy yerine lazer zımbırtısını" kadar kolay olmayabilir.

İkincisi söz konusu sistemlerin maliyetleri özellikle alım aşamasında üretici>taşıyıcı>pazarlayıcı>satıcı>satıcıya destek olan referans noktalar>destek verici şeklinde geliştiği için (Yazarken bile yoruldum. Bir de bu adımların hepsinin bu işten payının olduğunu düşünün.) Genel ile paylaşılan rakamlar asıl satın almada kıyas bile kabul edilmeyecek düzeyde kalır. Ayrıca birçok cihazın asıl maliyetinin imzalanan periyodik bakım sözleşmeleri olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım.

Üçüncüsü özellikle tüm sağlık hizmetlerinde olduğu gibi (Hatta artık neredeyse tüm sektörlerde diyebilirim.) işin görselliği ön planda olduğu için bazı hekimler "Göz dolduran" ekipmanları satın almayı tercih edebiliyorlar. Bizzat yaşadığımız konularda ultrasonografi cihazı satın alımında "Nasıl görünüyor?Göz dolduruyor mu?" sorusunu duymuşluğum var.

Bu etkenlerden dolayı her iki tarafında haklı olabileceği durumlar var diyebilirim. Ancak özellikle terazinin kefesi ile ölçüldüğünde kendisini geliştirmeyen kişinin hangi meslekte olursa olsun mesleğine gereken değeri vermeyen kişi olduğunu hatırlatarak hangi tarafın Aslında! daha haklı olduğunu belirtmiş olacağımı düşünüyorum.

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
İmplant diyorlar 500-800 euro adedi ufacık titanyum vida işte çok maliyetli birşey olduğunu sanmıyorum işin içine diş estetik vs girince fiyatı birden çok yüksek oluyor.
İlk çıktığında arge yatırım üretim dolaylı yüksek fiyatlı olabilir seri üretime geçtiler implant hala çok pahalı .

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
İmplant diyorlar 500-800 euro adedi ufacık titanyum vida işte çok maliyetli birşey olduğunu sanmıyorum işin içine diş estetik vs girince fiyatı birden çok yüksek oluyor.
İlk çıktığında arge yatırım üretim dolaylı yüksek fiyatlı olabilir seri üretime geçtiler implant hala çok pahalı .
Peki efendim. Implant üretim teknolojilerini, doku uyumu testlerini, kullanılan alaşım değerlerini ne kadar biliyoruz? 🫣 Ayrıca implant teknolojisi doğrudan çene kemiğine müdahaleyi gerektirir ki bu bambaşka bir cerrahi prosedürdür. Şimdiye kadar yapılan neredeyse tüm işlemler Maxillar, mandibular (çene kemiği) müdahaleleri çok fazla içermiyordu. 😉

Buradan sakın benim söz konusu sektörü koruduğum aklınıza gelmesin. Sadece işin içinde hesaplanmayan ya da bilgi eksikliği nedeniyle hesaplanamayacak olan kısımları açıkladığım için öyle gibi görünebilir. Ama benim düşüncelerimin orjinini her zaman biliyorsunuz. 😉

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Peki efendim. Implant üretim teknolojilerini, doku uyumu testlerini, kullanılan alaşım değerlerini ne kadar biliyoruz? 🫣 Ayrıca implant teknolojisi doğrudan çene kemiğine müdahaleyi gerektirir ki bu bambaşka bir cerrahi prosedürdür. Şimdiye kadar yapılan neredeyse tüm işlemler Maxillar, mandibular (çene kemiği) müdahaleleri çok fazla içermiyordu. 😉

Buradan sakın benim söz konusu sektörü koruduğum aklınıza gelmesin. Sadece işin içinde hesaplanmayan ya da bilgi eksikliği nedeniyle hesaplanamayacak olan kısımları açıkladığım için öyle gibi görünebilir. Ama benim düşüncelerimin orjinini her zaman biliyorsunuz. 😉
Hepsi tamamlanmış testleri belgeleri alınmış bellirli bir teknik özellikler ile seri üretim yapılıyor.
Bundan 10 sene önce bir diş hekimi tanıdığım implant fiyatları düşecek hatta devlet karşılacak ilerde dedi 10 sene geçti doğru düzgün bir gelişme olmadı ne fiyatlar düştü ne devlet bişey yaptı.
Diş sağlığı önemli bir konu insanın iş hayatını sosyal yaşantısını etkiler.
Parası olmayan doğru düzgün diş tedavi hizmeti alamıyor.
Böyle önemli konularda devletin fazlasıyla destek olması gerekli bence.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,733
40

@TC Yıldırım Ümit hocama bu konuda katılıyorum, implant çok basit bir iş değil, bildiğin cerrahi bir operasyon.

Ümit Hocam, ben bu lazerli teknolojiyi kullanmamayı şuna benzetiyorum; enjeksiyonlu araba teknolojisi varken karbüratörlü araba kullanmak, turbo destekli motorlar varken atmosferik kullanmak. Hatta bir ekleme daha yapayım, lazer seçeneği varken bıçakla kestirip hemoroid ameliyatı olmak.

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
@TC Yıldırım Ümit hocama bu konuda katılıyorum, implant çok basit bir iş değil, bildiğin cerrahi bir operasyon.

Ümit Hocam, ben bu lazerli teknolojiyi kullanmamayı şuna benzetiyorum; enjeksiyonlu araba teknolojisi varken karbüratörlü araba kullanmak, turbo destekli motorlar varken atmosferik kullanmak.
Ben operasyon kısmına girmiyorum sadece implant fiyatı çok pahalı.
Yoksa Diş hekimi yaptığı işlemin hakkını almayı fazlası ile hak ediyor ona sözüm yok .
Diş hekimleri de şikayetçi bu malzeme fiyatlarından onlarda en iyi kaliteli malzeme ile hizmet vermek istiyor hastalarına.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Ben operasyon kısmına girmiyorum sadece implant fiyatı çok pahalı.
Yoksa Diş hekimi yaptığı işlemin hakkını almayı fazlası ile hak ediyor ona sözüm yok .
Diş hekimleri de şikayetçi bu malzeme fiyatlarından onlarda en iyi kaliteli malzeme ile hizmet vermek istiyor hastalarına.
Hepsi tamamlanmış testleri belgeleri alınmış bellirli bir teknik özellikler ile seri üretim yapılıyor.
Bundan 10 sene önce bir diş hekimi tanıdığım implant fiyatları düşecek hatta devlet karşılacak ilerde dedi 10 sene geçti doğru düzgün bir gelişme olmadı ne fiyatlar düştü ne devlet bişey yaptı.
Diş sağlığı önemli bir konu insanın iş hayatını sosyal yaşantısını etkiler.
Parası olmayan doğru düzgün diş tedavi hizmeti alamıyor.
Böyle önemli konularda devletin fazlasıyla destek olması gerekli bence.
Kendinle çelişiyorsun üstadım. Günümüzde bir şeye çok pahalı derken her şeye ne söylediğimizi hatırlayıp cümleyi kurmak gerekir diye düşünüyorum. Üretim teknolojisinin ayrıntılarını vermemdeki sebep bu prosedürlerin hepsinin ayrı bir maliyet oluşturması. Ayrıca tıbbi implant teknolojisi Döküm motor bloğu teknolojisi gibi değil. Belirli alaşım materyalleri her zaman bulunamaz. Seri üretim dediğimiz malzemelerin diğer sektörlerde üretim sonrası kontrolleri birse tıbbi implant teknolojisinde ondur. Özellikle malzeme maliyetinden çok hizmet maliyeti de üzerine yüklenir. Implant üretiminde tüm ürünler (Yani tek tek) mutlaka uzman kişi kontrolünde işlem görür. Robotize teknolojiler çok yoğun kullanılamaz. Mikron düzeyi bile bazı implantların kontrolünde büyük kalır. Hepinizin bildiği gibi üzerinde çalışılan malzeme ne kadar yoğun detay içeriyorsa o kadar maliyetli olur.

Çok basit bir örnek vermek istiyorum. Sonuçta Bentley ve Rolls Royce' ta seri üretiliyor. Neden bu kadar pahalı satıyorlar ki bu meretleri. :)

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Kendinle çelişiyorsun üstadım. Günümüzde bir şeye çok pahalı derken her şeye ne söylediğimizi hatırlayıp cümleyi kurmak gerekir diye düşünüyorum. Üretim teknolojisinin ayrıntılarını vermemdeki sebep bu prosedürlerin hepsinin ayrı bir maliyet oluşturması. Ayrıca tıbbi implant teknolojisi Döküm motor bloğu teknolojisi gibi değil. Belirli alaşım materyalleri her zaman bulunamaz. Seri üretim dediğimiz malzemelerin diğer sektörlerde üretim sonrası kontrolleri birse tıbbi implant teknolojisinde ondur. Özellikle malzeme maliyetinden çok hizmet maliyeti de üzerine yüklenir. Implant üretiminde tüm ürünler (Yani tek tek) mutlaka uzman kişi kontrolünde işlem görür. Robotize teknolojiler çok yoğun kullanılamaz. Mikron düzeyi bile bazı implantların kontrolünde büyük kalır. Hepinizin bildiği gibi üzerinde çalışılan malzeme ne kadar yoğun detay içeriyorsa o kadar maliyetli olur.

Çok basit bir örnek vermek istiyorum. Sonuçta Bentley ve Rolls Royce' ta seri üretiliyor. Neden bu kadar pahalı satıyorlar ki bu meretleri. :)
Yerli implant var uygun diyor hekim yabancı var tuzlu diyor.
Hangisini tavsiye edersiniz diye sorduğunda alman menşei olanı diyor.
Onada bütçe yetmiyor böyle açmazlar var çin meşei ucuz implantlarda var mesela sektörün içinde çok aktör var işi ticarete dökünce sağlık tarafı havada kalıyor.

Geri
Üst Alt