Hakem Heyeti Haklı Buldu, Karşı Taraf Ödemiyor. İcra İşlemi Nasıl Olur?

A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
Bilinçli Tüketici Derneği Olarak;

Son zamanlarda tüketici elektroniği konularından tüketici hukuku konusuna kaydığımızın farkındayım bu nedenle teknik detaylara ben çok giremiyorum fakat neyse ki değerli Teknik ekibimiz TFC TEKNOwest TEKNOwest By_Trol By_Trol F fikoloji Umut Barış Umut Barış ve tüm diğer değerli arkadaşlarım sayesinde yokluğum kimsenin aklına dahi gelmez bu konuda.
Bu nedenle gönülden teşekkür ediyorum kendilerine bir kere daha.

Konumuz ise son zamanlarda bana sıklıkla sorulan ve en son sevgili limonlusoda limonlusoda nın bir sorusu ile yine gündeme gelen icra takibi konusu.


Kısaca özetliyorum, detay merak edenler için konu başlığı altında sohbete devam ederiz nasılsa.

Hakem heyeti kararları İlam niteliğinde olduğu için İlamlı İcra Takibi başlatırsınız. Burada yetki sorunu yoktur yani dilediğiniz bir icra müdürlüğüne gitmeniz yeterli.

Yalnız karşı tarafın itiraz hakkı olduğunu unutmayın zira heyet kararları itiraza açık şekilde alınır malum.

Siz 15 günlük itiraz süresinin dolmasını bekleyin, karşı taraf ne harekete geçiyor ne de itiraz ediyor gibi bir durumda ise o zaman işlem başlatın.

Yasal olarak süre dolmadan icra takibi başlatabilirsiniz aslında, hatta karşı taraf Tüketici Mahkemesine dava açsa dahi icra takibi durmaz fakat vekilleri talep ederse ve Hakim bunu isterse durdurabilir bu da sürecin uzamasına neden olur vs vs o nedenle itiraz süresini beklemeniz faydalı olur.

İcra İflas Kanunu 58 inci madde gereği siz takip talebinde bulunursunuz. (Yazılı sözlü veya elektronik ortamda olur) Alacaklı borçlu bilgileri, heyet kararındaki sonuç bilgisi (Tutar veya ürün marka model belirtilmiş ise vs) Talep edilmiş ise işlemiş olan faiz vs hesaplanır, döküm haline getirilir, heyet kararının kopyası da eklenir. Hangi icra müdürlüğüne gittiyseniz, orada tevzi bürosu var ise oraya, yoksa icra Müdürü veya görevlendirdiği Memur arkadaşa gitmeniz yeterli. İcra memuru talebi onayladıktan sonra borçlunun adresine İcra emri gönderilir, (Bu aşama, sizin cebinizden para ödemeniz gereken aşama unutmayınız) İlamlı takip olduğu için karşı tarafa 7 gün süre verilir, bu süre içerisinde karşı taraf yükümlülüğünü yerine getirirse tamam, getirmez ise cebri icra yapılacağı bilgisi bu belge aracılığı ile tebliğ edilmiş olur.

Yedi gün içerisinde gelişme yok ise artık fiili harekete geçilir.

Bu aşamada talep ederseniz eğer, Borçlunun araba ev vs gibi mal varlıklarına haciz şerhi sistem üzerinden iki dakikada işleniverir.

Meblağ itibari ile olay oralara gitmez de, karşı tarafa çok ciddi baskı oluşturur bu durum malum.

Bu arada yine İcra İflas Kanunu bu sefer 89 uncu madde uyarınca Banka hesaplarına da haciz işlemi uygulatabiliyorsunuz.

Bir tv parası için koca hesaba bloke koyulur, malum o blokaj koca işletmeyi/şirketi maymuna çevirir.

Süreç bu kadar basit ilerliyor zaten.

Şu açıklamayı da yapmak isterim.

Dostlar biliyorsunuz, Her ne kadar Tüketici Hukuku üzerine Mevzuat eğitimi ve sertifikası almış olsam da ben Avukat değilim, ''A''sı dahi değilim. Sadece bir gönüllü neferim.

Bu tarz durumlarda gerek heyetimizin Baro ve Ticaret Odası Temsilcisi Avukat Arkadaşlarımdan, Gerekse halen İnternette kendi merakım üzerine yaptığım araştırmalar neticesi öğrendiklerimi derleyerek olayları size halk dili ile aktarmaya çalışıyorum.

Şimdi bir Avukat dostumuz gelse bunları bu şekilde yazamaz zira bir Değerli Avukatın gelip de burada bir firma veya şirket için ''Maymuna dönerler'' vs gibi ifadelerde bulunabilmesi mümkün değil lakin bizim bu büyük ailemizde biz birbirimizi bildiğimiz için mümkün olan en naif halimizle, ancak halk diliyle anlatmaya çalışıyoruz bazı konuları.

Bu vesile ile çalışmalarından faydalandığım Kayacı Hukuk Danışmanlık firmasına teşekkürlerimi iletiyorum. Onlar beni tanımaz ben de onları tanımam fakat geçmişte çok faydalı bir yazılarını okumuştum bu icra konularını araştırırken.

Dostlar Avukatlar dünyasında şunu anladım.
Bir gerçekten bilgi verenler var, Bir de Bilgi veriyormuş gibi yapanlar var :)
Yani Avukat dostumuz anlatıyor ama, yahu altı üstü 3000tl alacağımızın peşindeyiz, Abi bir anlatıyor ki dersin Yüce Divanda adam ipin ucunda oradan almaya çalışıyor :)

Yani diyor ki; ''Gardaş sen hiç uğraşma, gel ben hallederim'' :kas (En doğal hakkıdır, samimi şekilde yazıyorum kesinlikle sataşma yok)

İşte bahsettiğim Kayacı Hukuk Danışmanlık firması konuyu bizim Hilale anlatır gibi tane tane anlatmış zamanında. Ben de sanki bu başarı benimmiş gibi çakma kahramanlık yapmayayım sizlere, kimden öğrendim ise onun adını vereyim istedim :)


Yahu bu yazı güzel oldu, ben bunu ayrı bir başlık ile Tüketici Hakları Başlığımız altına yazayım ki icra işlemleri nasıl ilerliyor vatandaşımız bizim dilimizden de bilgilensin :ok
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt