Dediğiniz genel olarak doğru ama beyaz eşya işinde olay biraz farklı işliyor.
Otomotivden yola çıkalım. Konu amortisör ya. Arabanın orijinal amortisörünü Sachs üretiyor diyelim. Dönem dönem üretici Monroe, Bilstein, TRW, Delphi, Mando vb uzar gider. Bu ve benzeri markalar otomotiv fabrikalarına orijinal ekipman tasarlar üretirler. Servisteki orijinal ürünü de bunlardan bir ürettiği gibi pazarda kendi markası ile de satar. Sonuç olarak bu alternatif ürünlerin markası, kalitesi vb hepsi bellidir. Çin malı uyduruklar da var ama onlar başka konu.
Beyaz eşyada ise böyle bir yapı yok, belki motorda falan vardır. Orijinalin bile kalitesi belli olsa da markası çok zaman belli yahut göz önünde değil. Yan sanayi parçalarda ise ne idüğü belirsiz, kalitesiz o kadar çok parça varki. ucuz diye alınan bir çok parça aslının yerini tutmuyor. Malzeme kalitesi çok önemli. Paslanmaz metal bir parça görünüşte aynı bile olsa kalitede dağlar kadar fark olabilir. Belki alakasız gelecek ama şöyle bir örnek verebilirim. 2010 senesinden beri yoğun kullandığım bir orijinal Ipad şarj aleti var. Bildiğin ilk ipad'in. Neyse, buna yedek olsun diye hypergear diye, Bilkom'un sattığı fena olmayan bir şarj aleti aldım. Kendi çapında marka. Üç ayda usb soketi laçkalaştı, orijinal ipad şarjı hala taş gibi.
Yan sanayi parçaların bazıları 10'da 1 fiyata bile pahalı yani. Bilmeden almak çok kötü sonuçlanabilir.
Özel servis konusunda da daha iki hafta önce yaşadığımı anlatayım. Sıfır aldığım aracımı 5 sene yetkili servise götürdüm, iyi niyet garantisi için. Son dönemde kendi yağımı filtremi falan da alıp götürdüm. Yaş indirimi ile de iyi fiyata geliyordu. Neyse, 105bin bakımını özelde yaptırayım dedim, akrabam olan bir VW grup servisine götürdüm: Yağımı malzememi aldım gittim. Kendisi Ankara'daki iyi ustalardan biri. Neyse, bakımı yaptırdık ama bir daha gitmeyi düşünmüyorum. Gözüme çarpan şeyler: Tork anahtarı kullanımı yok. Benim araca değil ama başka araç soğutma suyuna saf su yerine musluk suyu doldurdular. En önemlisi, bir dünya Castrol Dexos 2 yağ koymul raflara. Bilenler bilir, Dexos 2 Opel vb araçların yağ standardıdır. VW grubunun standardı farklı ve uyumu çok çok önemli. Kendi iyi yağımı alıp gitmesem o konacaktı belki de. Özel falan iyi de onlar da çok zaman standartları düşürüp, bilerek bilmeyerek bir şeylerden çalarak ucuz oluyorlar esasen.
Seneye yine yetkili servise gideceğim