Ezan'ın makamları konusu

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Bana göre kelimelerin anlaşılmasını bozmadıktan ya da gereksiz nağme yaparak uzatmadık dan sonra okunmasında bir sakınca yok. Zaten makamları bilmeden okuyanları dinleyince ya duyduklarını taklit ederek onun makamında okuyor ya da tamamen bozarak dinleyeni huzursuz ediyor. :)

BlackB Çevrimdışı

BlackB 

Süper Üye
25 May 2018
960
41
Merhaba,

benim bildiğim kadarıyla sözleri anlaşılmayacak şekilde uzatmak nağme yapmak mekruh.

ezan dediğimiz olgu namaza çağrıdır, davettir. Ezan ilk okunduğu zaman Bilal-i Habeşi'nin okuması bir tesadür değil, sesi gür ve güzel olduğu içindir diye düşünüyorum. Dolayısıyla günde 5 defa okunan bu çağrının güzel gür sesli müezzinler tarafından "abartıya kaçmadan" makamlı okunmasında bir sakınca görmüyorum. he benim sakınca görüp görmemem neyi değiştirir onu da bilmiyorum ama düşüncem bu yönde ?

ERSAN.NET Çevrimdışı

ERSAN.NET 

Aktif Üye
19 Haz 2019
179
41
Adana diyanet işlerine bu konu ile alakalı e-mail attım, her ne kadar sallamasalarda ben iyi saydırdım. Mikrofonu alan ezan okuyor.
Bu arada attığım şikayet mailinin fotoğrafını yükleyemedim çok büyükmüş. Sota Sota sen neyin kafasındasın foruma mesaj atıyorum göcücük fotoyu atıyorum, boyut büyük diyor, hayırdır bilader ne ayaksın. çarpılacaksın sonra kankkkkk:clap2

Screenshot_2020-05-21-E-posta-Sabah-Ezani--Ersan-Karavelioglu--Yandex-Mail1.png

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Ezan namaza çağırıdır.Ne kadar güzel okunursa o kadar etki eder.Güzel makamla okunan ezan kişinin içine işler.
Duyduğum niczanlar ''Tövbe tövbe'' dedirtmiştir bana.

Ben de 2-3 sene evvel bulunduğum bölgede müftülük yetkilisine elimdeki bir ezan videosunu (Kendim Çekmiştim) ilettim ve dedim ki ''Hocam Allah aşkına bu olur mu?''

İzleyip dinledikten sonra videoyu müftü ile paylaşmak üzere izin istedi ''Hay hay'' dedim, sonra o muhterem bir daha ezan okumadı.

I Çevrimdışı

ibrahimykr

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Osmanlıda ezanın makamları vardı, sabah ezan makamı, öğlen makamı vs gibi nasıl ezanın makamı olmaz dediniz anlamadım?

akrep2018 Çevrimdışı

akrep2018 

Süper Üye
16 Eyl 2018
1,276
63
Ben de iş hayatımda uzun süre (18 yıl) nöbetli sistemde çoğunlukla gece çalıştım.Özellikle sabah ve yatsı ezanlarında ortalık sessizken bir kaç camiden ezan sesi dinlerdim.Bazı imamın,ya da müezzinin sesi öyle güzel ve ahenkli ki insanın dinledikçe dinleyesi geliyor.Kimisi de öyle berbat sesli ki insan kulağını tırmalıyor.Ne makam,ne ses,ne uyum hak getire.Bence ezan okuyacakların önceden sesi uygun mu,makam biliyor mu seçilip,ona göre ezan okutturulması lazım.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Osmanlıda ezanın makamları vardı, sabah ezan makamı, öğlen makamı vs gibi nasıl ezanın makamı olmaz dediniz anlamadım?
Adem Helvacı' Alıntı:
Daha önce konuşmuştuk sanki forumda ve ezanda makam olmayacağı söylenmişti diye hatırlıyorum
Sevgili ibrahim, yanlış anlamışsın, "ezanın makamı olmaz" denmemiş ,"ezanda makam olmayacağı söylenmişti" denmiş ,yani bunu bir başkası söylemiş :ok

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Bir gün işe giderken ,arkadaş "benim ordan servise binersen bana da arkadaş olursun "demişti ,bende o durağa gittim ,sabah ezanı okunmaya başladı ,ee çalgıcı kulağı da var ,oturdum dinledim,o kadar mükemmel okuyordu ki ,mesai çıkışı camiye uğradım,baktım yaşlı bir hoca ,sordum sabah ezanını kim okuyor diye , o hoca okuyormuş, elini öptüm ve "hocam mükemmel okudun sabah ezanını, bundan sonra işe giderken servise buradan bineceğim" dedim .
Elbette ezanların makamları vardır,hele bir de hocanın sesi güzelse ,resmen mest olur insan :ok

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Bir gün işe giderken ,arkadaş "benim ordan servise binersen bana da arkadaş olursun "demişti ,bende o durağa gittim ,sabah ezanı okunmaya başladı ,ee çalgıcı kulağı da var ,oturdum dinledim,o kadar mükemmel okuyordu ki ,mesai çıkışı camiye uğradım,baktım yaşlı bir hoca ,sordum sabah ezanını kim okuyor diye , o hoca okuyormuş, elini öptüm ve "hocam mükemmel okudun sabah ezanını, bundan sonra işe giderken servise buradan bineceğim" dedim .
Elbette ezanların makamları vardır,hele bir de hocanın sesi güzelse ,resmen mest olur insan :ok
Güzel dinimizin bu güzel yanlarını konuşmayı özlemişiz Alo abim.

Geri
Üst Alt