Evet Olması gereken Bakır Boru Ama..

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Selam Arkadaşlar;

Öncelikle aşağıda yazacaklarımın sonunda bir AMA ifadesi olacaktır ve o AMA denen sözcük işin içine girince öncesinde söylenenlerin de pek bir anlamı kalmıyor biliyorsunuz. Yani uzun uzun yazıyı okumadan evvel size yazayım, aşağıda yazan bilgilerin tamamının teknik dayanalkları vardır AMA ne olursa olsun BAKIR CANDIR. Yani Aluminyum ile ilgili verdiğim bilgiler de, Bakır ile ilgili verdiğim bilgiler de doğrudur lakin burada temel amaç Aluminyumu bakır kadar kaliteli göstermek de değildir.

@Sota ile sohbet ederken bakır dı, alüminyum du, kesit di vs derken dedim ki kendi kendime ''Biz bunu kendi aramızda tartışırsak insanlara faydası olmaz'' o halde konu açmak farz oldu.

Arkadaşlar forumlarda alüminyum üzerine yazdığım yazılar nedeniyle klima da alüminyum kullanımına teşvik ediyormuşum gibi bir algı oluşmasın sadece madem ki bir şeyler söyleniyor, o halde daha detaylı ve sebepleri ile söylensin düşüncesi ile bu konuyu açma gereği duydum.

Metal iletken tablosunda bakırın da alüminyumun da yerinibiliyoruz bunu tartışmaya dahi gerek yok, İnsanlara alm boruyu boyayıp bakır diye yutturmaya çalışan ahlaki deformasyonlara uğramış işletmeler de vardır bu da doğru, Lakin benim de ısrarla yazdığım, ''Alüminyum kit ile yaklaşık 6 yıldır montaj yapıyorum, alm kaynaklı tek bir geri dönüş almadım '' iddiam var ortada.

uzun zamandır forum ortamlarında da okuruz, @Sota da dahil alm ye hep karşı çıkılır ve haklı gerekçeleri elbette ki vardır lakin süekli olarak tamponlanan ve cici çocuk gibi gösterilen bakır bu konuda ne derece masum?

Daha önce de bir kaç yazımda dile getirmiştim, herkes bir bakır tutturmuş gidiyor. Tamam bakır olsun.

Peki sizce şu bakır nasıl?

qJ0odV.jpg


gayet güzel değil mi, oooh çok şükür yaaaaa klimamızı bakır boru ile möonte ettiler Allah razı olsun.

Peki Bu bakır nasıl?

4GABpY.jpg


Aaaaa keşke bu boru ile yapılsaydı montajımız yaaaa, bu borunun kesiti daha kalınmış :(


O halde bir de şu boruya bakalım

JO9oVE.jpg


haydaaaaaaaaa, bu ne arkadaş, bizi kazıkladılar mı yoksa? bakır boru bakır bru dedik taktılar bize bakır boruyu da, eee bu ne şimdi birisi kağıt gibi birisi beton gibi:alala:

Bu ilk 3 örnek resimde gördüğünüz boru çağı 1/4 dür arkadaşlar, Gördüğünüz üzere 3 farklı boru, 3 farklı kesit.

BAKIR MI? BAKIR ;)



Peki bir de şöyle bakalım konuya.

Bu gördüğünüz de 1/4 çapında alm boru.

Qp5rLr.jpg


Bir de karşılaştırmalı bakalım isterseniz.

XEGQMO.jpg


bL1zVn.jpg


d7ryvQ.jpg


Aşaüıda gördükleriniz ise 1/2 çapında borular

AyVROQ.jpg


4GABoL.jpg


Bunlar ise hepsi bir arada görüntü

JO9oJY.jpg


Şimdi bu görsellerden hareketle şunu diyebilirmiyiz? ''Alüminyum kraldır''

Hayır böyle bir yaklaşımımız yok, lakin sahada dönen ticari oyunlar nedeniyle size BAKIR diye verilen materyallerin de masumiyeti tartışılır. İlk resimde size sunduğum görsele sahip kesitteki bir bakır borunun iletimi ile ikinci, ikinci resimdeki ile üçüncünün kalitesi ve oranı bir midir sizce?

Basınca dayanıklılık oranı, korozyon dayanıklılığı, delinme oranı vs birmidir?

Bu bakırlar saf cevherden ilk kullanılan bakırmıdır yoksa geri dönüşümden kazanılan bakır mı?

Ama pardon, önemi olanı bakır olmasıydı değil mi? ben unutmuşum. :)


Değerli arkadaşlar;

Yeryüzünde bu teknoloji için kullanılabilecek en iyi materyal BAKIR madenidir, lakin bunun doğru kaitede ve doğru kesitte olması da şarttır.

Bunun yanısıra alüminyumu şu an için sadece montaj kitlerinde öneriyorum, Klimanın eşanjörü ve kondanserinde bakır kullanımına ben de sonuna kadar karşıyım.

Fakat şöyle de bir durum var. F/P bir ürünü, zaten 3-5 yıl çalışsa yeter mantığı ile uygun fiyata almışsam, garantisi de uzun ise (Zira sorumluluk üretici firmanındır) kullanılan materyali zümrüt mü olmuş yakut mu beni ne derece ilgilendirir işte burası tartışılır.

Firma bana ne vaat etmiş?

1- Ben sana 12.000BTU ısıtma ve/veya soğutma vaat ediyorum
2- Ben sana 5 yıl garanti vaat ediyorum
3- Ben sana ücretsiz nakliye ve montaj vaat ediyorum
4- Ben sana 46db ses vaat ediyorum
5- Ben sana inverter teknoloji ile A+ enerji vaat ediyorum

Ve bu vaatlerimin güvencesi de X holding veya Y anonim şirketi veya bilmemne dir.

Diyorsa, içerikte ne kullanmış? materyai nedir? Montajı kim yapmış? bunlar beni zerre kadar ilgilendiren konular olmaz.

Şu distibütör mantığı ile 2 yıl garantiyle satılan klimalar var ''Biz çok güvenliyiz'' diyerek ortada cirit atıyorlar, Ben de ısrarla diyorum ki ''Beğenmediğiniz markalar dahi ürünlerine 5 yıl 7 yıl garanti veriyorken, siz bu derece güveniyorsanız malınıza, neden 2 yıl garanti ile sınırlı tutuyorsunuz?''

Garantisi 2 yıl olan bir klima alıyorsam ben her şeyini incelerim tabi, o zaman tabi BAKIR diye ısrar ederim zira 2 yıl dediğiniz nedir ki? hemen geçer gider zaman, alm olursa ve çürürse ihale neden bana kalsın?

Ama hep ne diyorum? 5 - 7 yıl garantili bir klimayı ucuza alıyorsam, arkasında da güvenilir bir kurum var ise bana ne alm miş altınmış vs.


Paylaştığım resimlerde de gördüğünüz üzere, Bir çok firmanın BAKIR diye verdiği borudan çok daha sağlamdır alm borular, tabii ki alm lerde de aynı alicengizler döner o ayrı konu.

Dün sevdiğimiz bir ustamız bir resim paylaştı bana, alm boru yaprak gibi ortadan ikiye ayrılmış, Neden? işte ilk resimde size paylaştığım bakır boru kadar ince olması yüzünden, bir de utanmadan sarı kaplamışlar üzerini (Bakır rengi yani)

O resimler bana ait olmadığından dolayı paylaşmıyorum buraya, ancak şunu bilmenizi isterim ki, size kimin hangi materyali kullandığını söylediğine değil, size yasalolarak verdiği güvenceye bakmanız sizin açınızdan çok daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır düşüncesindeyim. :ok
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Oldukca Yararlı Bır Baslık Oldu Tesekkur Ederım @Ado

VRF Bakır Boruyu Hıcbır Seye Degısmem ama Alumınyum Tu Kaka Demıyorum ama Temkın Olmak Gerekır

2 Ornek Vereyım

1- Alumınyum Oksıjen Tupu Kullanıyorum 2litrelik Dolu Sekılde 160bar Calısma Basıncı Var

Test Basıncıda 200+Bar

2- Isyerımızde Bazı Yerlerde Alumınyum Kullanmıs Elın Gavuru Dıyelım (Holanda Fırması)

3Eksenlı 5 Kısı Tasıyabılen Hıdrolık Merdıvenımız Tam 42Yasında ve Denız Sartlarında Isletmeye Devam Edıyor

Hala Tas Gıbı Masallah Herhangıbır Yorgunluk Belırtısı Yok

Burdan Ne Cıkarımda Bulacagız

Alumınyumda Uretım Teknolojısıne Baglı Olarak Oldukca Dayanıklı Bır Malzeme

Ornekte Verdıgım Uzere

ama Is Bakır ve Alumınyum Ilıskısıne Gelınce Is Bıraz Karısıyor Bırbırını Hıc Sevmezler

Kaynak Yapımıda Bana Gore Zordur

Buraya Kadar Hava Cıva Konustuk

Asıl Durum Alumınyum+Bakırın Duzgunce Montajlanmasında Cıkmata

Ulkemızde Klımacıları Egıtımsızlıgı Malumunuz

Bırde Kasaba Denk Geldı mı Yandı Gulum Keten Helvası :kop:

Abuk Subuk S Vermelerı Nedenıyle Kaynak Yerını Zorlayıp O Bolgeden Gaz Kacmasına Neden Olurlar kı Asıl Mesele Bu  :ok:
 
The_SreT Çevrimiçi

The_SreT 

TFC Team
18 Kas 2017
4,294
Tecrübelerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Heyecanla okudum yazdıklarınızı.

Bende 3 yıl önce bütçeme uygun midea üretimi uğur u smart 12.000 btu inverter klima almıştım. Almadan öncede çok araştırma yapmıştım forumlarda. Genelde dikkat edilmesi gerekenler montajda vakumlama yaptırın ve bakır boru taktırındı. Aldığım klimada bakır boru varmıydı öğrenemedim yinede almıştım , çünkü n11 de harika bir kampanya yakalamıştım. Neredeyse piyasa fiyatından 600-700 tl altında almıştım.

Uğur servisi montaja geldiklerinde evde değildim , bana telefon açtılar dedim klimadan çıkan boru bakır mı , hayır alm dediler. İç ünite ve dış ünite bakır ama boru alm felan demişlerdi. Sonra bakır böyle iyidir , şöyle iyidir alm şöyle kötüdür felan dedikten sonra ektra 170 tl vercen abi deyince kalsın dedim [emoji16]

Şuan 3 yıldır kullanıyorum klima ile en ufak bir sorun bile yaşamadım , sadece vakumlama yapmamışlardı takarken ben evde olmayınca takıp gitmişler. Bayağı olay çıkarmıştım tabi o zaman , eve ikinci kez servis göndermişlerdi. Üstlerinde uğur klima ceketleriyle bayağı işi biliyorlar gibi gözüküyorlardı. Annem bana önceki gelenlerde yazı felan yoktu demişti [emoji16] neyse bu abiler montaja baktı montaj güzel yalnız alçı yapmamışlar bu eksi dedi alçı yaptılar , vakumlama , alçı yapılmamış. Müşteri klima hakkında bilgilendirilmemiş gibi bi not tuttular. Bende dedim hadi yapın şu vakumlamayı , ikisi birden güldü. Abi dediler tamam yapalım yapmasınada bunu montajda yapmaları gerekiyordu , şimdi söküp vakumlama yapsak bi anlamı olmaz. Yanlış anlama işten kaçmıyoz istersen yapalım ama durum bu dedi. Tamam dedim kalsın o zaman sonra gittiler , böyle işte [emoji16] şimdi Allah a şükür çok memnunum klimadan ama vakumlama hep içimde bi yara olarak kalacak [emoji52]
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
The_SreT' Alıntı:
Tecrübelerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Heyecanla okudum yazdıklarınızı.

Bende 3 yıl önce bütçeme uygun midea üretimi uğur u smart 12.000 btu inverter klima almıştım. Almadan öncede çok araştırma yapmıştım forumlarda. Genelde dikkat edilmesi gerekenler montajda vakumlama yaptırın ve bakır boru taktırındı. Aldığım klimada bakır boru varmıydı öğrenemedim yinede almıştım , çünkü n11 de harika bir kampanya yakalamıştım. Neredeyse piyasa fiyatından 600-700 tl altında almıştım.

Uğur servisi montaja geldiklerinde evde değildim , bana telefon açtılar dedim klimadan çıkan boru bakır mı , hayır alm dediler. İç ünite ve dış ünite bakır ama boru alm felan demişlerdi. Sonra bakır böyle iyidir , şöyle iyidir alm şöyle kötüdür felan dedikten sonra ektra 170 tl vercen abi deyince kalsın dedim [emoji16]

Şuan 3 yıldır kullanıyorum klima ile en ufak bir sorun bile yaşamadım , sadece vakumlama yapmamışlardı takarken ben evde olmayınca takıp gitmişler. Bayağı olay çıkarmıştım tabi o zaman , eve ikinci kez servis göndermişlerdi. Üstlerinde uğur klima ceketleriyle bayağı işi biliyorlar gibi gözüküyorlardı. Annem bana önceki gelenlerde yazı felan yoktu demişti [emoji16] neyse bu abiler montaja baktı montaj güzel yalnız alçı yapmamışlar bu eksi dedi alçı yaptılar , vakumlama , alçı yapılmamış. Müşteri klima hakkında bilgilendirilmemiş gibi bi not tuttular. Bende dedim hadi yapın şu vakumlamayı , ikisi birden güldü. Abi dediler tamam yapalım yapmasınada bunu montajda yapmaları gerekiyordu , şimdi söküp vakumlama yapsak bi anlamı olmaz. Yanlış anlama işten kaçmıyoz istersen yapalım ama durum bu dedi. Tamam dedim kalsın o zaman sonra gittiler , böyle işte [emoji16] şimdi Allah a şükür çok memnunum klimadan ama vakumlama hep içimde bi yara olarak kalacak [emoji52]

Benim şahsi fikrim (Teknik dayanaklarımı bir çok kez açıklamıştım daha önce, merak edilirse yine yazarım) eğer X bir nedenle monajda vakumlama yapılmamışsa ve eğer dış ünite değiştirtilemeyecekse hiç bir şekilde sistemi elletmemekten yanadır aslında.

Çok takıntılı arkadaşların içi rahat etsin diye gazı boşalttırıp, sistemden azot geçirtip, sağlam bir vakum sonrası yeniden gaz şarjı yaptırtmalarını da sağladığımız oldu lakin ben yapılan işin, ürkütülen kurbağaya değeyeceği kanaatindeyim.

Bu nedenle VAKUM denilen şey olması gerektiği gibi montaj esnasında yapılmalı ve mutlaka yapılmalı lakin yapılmadıysada artık öyle kullanılmalıdır.

Ben, sizlerin de bildiği üzere elimdeki imkanlar nedeniyle (Bozulsa da kendim müdahale edebilecveğim ve yedek parça sorunu yaşamayacağım için) bütün fikirlerimi, Savunduğum doğrultuda test ederek beyan ederim. Bu anlamda 6 yıl boyunca alm kitli ve VAKUMSUZ klima kullanmış birisi olarak diyorum ki 

EVET, VAKUM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR LAKİN, VAKUM YAPILMADI DİYE KLİMALARIMIZ DA C4 GİBİ PATLAMIYOR.

Alm kit konusunda olduğu gibi, vakumsuzluk konusunu da savunuyorum gibi algılanmasın, sadece teknik detaylarını aktarıyorum size.

Kısmi bir elektrik yükü getiri size ki bunun da hesabını yapmıştık, bu günkü değerler üzerinden aylık 3-5 tl fark eder faturalarınızda. 

Tabi bu değeri ortalama 4 TL kabul etsek, 4 x 12 = 48TL  ve 48 x 6 = 288TL 6 yılda elektrikten zarar etmiş olduk klimamıza vakum yaptırmayarak.

Evet bunun teknik yan etkileri de var lakin 1 değil 4 klima üzerinde yaptığım bu testler ve 6 yıl boyunca montaj sonrası takip ettiğim tüketicilerden gelen geri dönüşlerin de etkisi ile ne alm den dolayı patlayan klima, n ede vakum yapılmadı diye arıza yapan kompresör ben henüz görmedim.

Mutlaka ki vardır, yalnız bana denk gelmedi ki en az 1.000 klimayı şahsen montaj yapmışlığım vardır, arızalarına gittiklerimi saymıyorum dahi. 

Klimada en çok karşılaştığım arıza ya kötü montaj kaynaklı su akıtma, gaz kaçırma sorunları, ya da şebeke kaynaklı elektronik kart arızalarıdır.
 
The_SreT Çevrimiçi

The_SreT 

TFC Team
18 Kas 2017
4,294
Peki adem hocam iç ve dış ünite klima bakımı yaptırdığımızda vakumla yapılmalı mı ? Bi faydası olur mu ? Benim 3 sene oldu daha bakım yaptırmadım , sadece iç üniteyi kendi imkanımla temizliyorum senede 1 kere.
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
The_SreT' Alıntı:
Peki adem hocam iç ve dış ünite klima bakımı yaptırdığımızda vakumla yapılmalı mı ? Bi faydası olur mu ? Benim 3 sene oldu daha bakım yaptırmadım , sadece iç üniteyi kendi imkanımla temizliyorum senede 1 kere.

Yağmur alan bir yerde ise veya çok toz toprak olmayan bir yerde ise (Şehir yapıları ile kırsal bu konuda çok değişkendir) Dış ünitede pek bakım ihtiyacı olmaz. En azından ilaçlı bir bakım agerek kalmaz arada su tutup yıkamanız bile yeterli gelir.

İç ünite için ise ilk seneyi pas geçmenize lafım yok lakin 2 inci seneden sonra mutlaka en azından ev tipi kimyasallar ile (Ucuzdur, internetten alabilirsiniz) iç ünite bakımı mutlaka yapılmalıdır. ev tipi ilaçlar iyi arındırılmalıdır yoksa daha çok toz tutar ve eskisinden daha beter yaparlar klimanızı, yani ilası sıkıp bırakıp her şeyin kendiliğinden olmasını beklemek hata olur.

Vakum ise kesinlikle bakım ile ilgisi olmayan bir konudur. Bakım zamanlarında vakum yapılması gibi bir durum söz konusu değildir.  :ok:
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
The_SreT' Alıntı:
Peki adem hocam iç ve dış ünite klima bakımı yaptırdığımızda vakumla yapılmalı mı ? Bi faydası olur mu ? Benim 3 sene oldu daha bakım yaptırmadım , sadece iç üniteyi kendi imkanımla temizliyorum senede 1 kere.

Şu konuya da açıklık getirmek isterim;

Hiç bir ev tipi kimyasl veya hiç bir sanayi tipi kimyasal dışarıdan sıkınca içerideki birikmiş kiri silip süpürüp götürüp orayı pırıl pırıl yapabilme kabiliyetinde değildir. Olamaz.

Bunu şu basit örnek ile görsel hafızamıza kazıyabiliriz.


Aşağıda ilk gördüğünüz resim klimanın drenaj tavasının iç kısmıdır, yani eşanjörde terleme oldukça oluşan su damlacıklarının biriktiği ve akıp gittiği yer. Evet su kısmı akıp gidiyor lakin havadaki toz partikülleri ile birlikte evapa giren bu su, zaman içerisinde içeriğindeki psiliği buraya bırakmaya başlıyor. Sıcak ve soğuk etkisi sürekli devam ettikçe de artık bu katmanlar keminkleşmeye başlıyor. İşte bu resimde gördüğünüz gibi halk tabiri ile SÜRTMEDEN bunların çıkması mümkün değil.

Bu yakın çekim

jQOlzr.jpg


Bu da uzak çekim

2E3Gvq.jpg


Bu da işlem bittikten sonraki yakın çekim

ByQlog.jpg


Ve tabi uzak çekim

ZOBG2a.jpg


Bu bilgiler doğrultusunda şunu söyleyebiliriz ki, Ev tipi kimyasallar ile bu oluşumu geciktirebilir, lakin asla engelleyemeyiz. Bu da demektir ki dikkat edilse dahi 3-4 senedensonra mutlaka sökümlü bakım yaptırmak zaruridir. :ok
 
Geri
Üst Alt