Sıkmaya yani yüksek devire geçmeden evvel makine bilerek tamburu sürekli sağa sola çevirir, önce çamaşırları birbirinden ayırmak için.
Sonra çok hafif tonlamalar ile bu çevirmeler esnasında minik devir yükseltmeleri (100-300 arası) yapar ki
merkezkaç kuvveti ile çamaşırlar tambura eşit dağılım ile kenarlara yapışsın, bu esnada tambur miline bağlı olan TAKO denen malzeme dağılım dengesini ölçer, eğer dağılım kriterler dahilinde ise yüksek devire geçişe izin verilir ve makine programda istenen devire (600-800-1000vs) geçer sıkma işlemi yapılır.
Eğer tako dağılımı dengesiz bulmuş ise sisteme iptal komutu girer, tambur durur, çamaşırların hepsi bu sefer yerçekimi nedeni ile yine tabana oturur, birkaç kere daha tambur sağ sol yapılarak çamaşırlarda yer-şekil-denge- değişikliği yapılır ve aynı döngü tekrar edilir taaaa ki doğru denge bulunana kadar.
İşte eski makinelerde bu değer yüksek olduğu için MAKİNEM SIKMIYOR diye servis yazdırıyordu insanlar. Yeni makinelerde bu değer aşağı çekildi, artık hemen hemen her şekilde devreye giriyor ama bu sefer de ne yazık ki ortaya istenmeyen sonuçlar çıkıyor.
Hatta bunun için 2-3 dakikalık kısa bir video ve kendi evimdeki makineden kısa bir kesit sunup ne demek istediğimi daha net anlatabilirim.
Fırsat bulduğumda ilgileneceğim mutlaka
Bu arada Bulaşık makinesini senin yerine ben izledim aradaki açığı kapattım