Elektrikli Ev Aletlerinin Korunması Sorunu

H Çevrimdışı

Heredot64

Aktif Üye
14 May 2020
75
28
Merhaba Değerli Forum sakinleri
malumunuz kış yaklaşıyor bulunduğum şehirde yağmur yağdığında her zaman olmasa da elektrik kesintileri oluyor. bu durumunda yanında daha önce kazı çalışmasında nötr kopması sonucu binamızda bir çok eşyamız zarar gördü. buna önlem olarak şuan polosmart markalı akım korumalı priz aldım ama bu ürünler tam olarak nerde ne işe yarıyor anlamadım? birde akım korumalı prize alternatik CATA CT9187 marka Priz Regülatörü var bu urunde sizin belirlediğiniz volt değerinin altına veya üstüne çıktımı elektriği kesiyor ben hangi ürün almalıyım kararsız kaldım ? çok uygun fiyata satılan akım koruma prizlerde mevcut içinde sadece varistör var sanırım onlar da iş görecekse alabilirim maksat zararı bu cihazlarda tutmak olsun ?

H Çevrimdışı

Heredot64

Aktif Üye
14 May 2020
75
28
Hocam bu tür urunleri aslında binanin girisine yaptırmak lazım ama gelde bunu anlat bende en azından kendimi güvene alayım dedim

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Hocam bu tür urunleri aslında binanin girisine yaptırmak lazım ama gelde bunu anlat bende en azından kendimi güvene alayım dedim
Dediğinize katılıyorum fakat apartmanda yaşayan çoğu insanın kafa yapısını hala çözemedim.
Bazı şeyler zaruri olmasına rağmen ya onay vermiyorlar yada görmezden geliyorlar.

Bina girişine konulsa daire basına maliyet oldukça düşük olabilir.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881

Konu içeriğinde ve birden fazla konuda bahsedildi. Cihazlarınızı gerçekten akım dalgalanmalarından korumak istiyorsanız Tam sinüs inverter özellikli Online UPS (Hattın sürekli UPS' ten sağlandığı) kullanmadan sonuç alamazsınız.

H Çevrimdışı

Heredot64

Aktif Üye
14 May 2020
75
28
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Bir saticiya sordum.beyaz eşyada akım koruma elektronik cihazda voltaj koruma priz almamı önerdi bende bilgi kirliliği çok fazla herkes bir şeyler söylüyor son zamanlarda fark ettiğim şu ki çok fazla şimşek yildirim düşmesi oluyor dikkat etmekte fayda var

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Bir saticiya sordum.beyaz eşyada akım koruma elektronik cihazda voltaj koruma priz almamı önerdi bende bilgi kirliliği çok fazla herkes bir şeyler söylüyor son zamanlarda fark ettiğim şu ki çok fazla şimşek yildirim düşmesi oluyor dikkat etmekte fayda var
O konuda naçizane şu tavsiyeyi vermek isterim. Kendisini geliştirmiş, konu hakkında teknik bilgiye sahip olan satış personellerini tenzih etmekle birlikte bu tip teknik konularda satış personellerinden tavsiye almamanızı rica edebilirim. Teknik personeli ürünü taşıma elemanı gibi görüp, satılan ürün ile ilgili hiçbir teknik detayı teknik personelden öğrenmeye çalışmayan satış birimi genelde teknik derinliği olmayan bu tip bilgiler paylaşır.

Öncelikle akım koruma, voltaj koruma ayrımı bambaşka bir hatadır. Akım koruma işlemi zaten sigorta düzeyinde yapılır ve yüksek akım çekildiğinde sigorta atar. Voltaj koruma işlemi ise sizin akım korumalı priz dediğiniz tek varistörlü ve hassasiyeti olmayan cihazlarda voltaj uzun bir süre eşik değerin üstünde kalıyorsa atma işlemiyle koruma sağlarmış gibi yapar. Ancak yıldırım, voltaj düzensizlikleri genellikle milisaniye düzeyinde oluşur. Mantık olarak aslında milisaniye düzeyinin üzerine çıkan voltaj, akım düzensizliklerine karşı koruma sigorta v.b. elemanları aslında kullandığınız bütün elektronik veya beyaz eşya cihazlarınızın donanımında da mevcuttur. (Şimdiye kadar 220 veya 380 girişi sigorta ile korunmayan bir elektrobik cihaza denk gelmedim.) Peki bunlar varsa neden ekstra önlem ya da bunlar neden işe yaramaz. Cevabı yukarıdaki maruziyet süresidir. Sürekli online ve tam sinüs inverter diye söylememizin sebebi ise bu tip UPS sistemlerinde dışarıdan gelen tüm akım ve voltaj çevriminin UPS giriş katı ve şarj bölmesinde, cihaza giden tüm akım ve voltaj çevriminin online dediğimiz UPS çıkış katında gerçekleşiyor olmasıdır. Dolayısıyla asıl risk oluşturan milisaniyelik değişimler hiçbir şekilde cihaza geçiş yapamaz.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Geçtiğimiz gece binamıza çok yakın yere Yıldırım düştü.

Sese uyandığımda elektrik yoktu bir süre elektriğin sadece bizde olmadığını fark ettim meğerse kaçak akım rolesi atmış.

sabah uyandığımda asansörlerin de rollerinin attığını gördüm.

az önce diğer daire sakinleriyle konuşurken onların rollerinin atmadığını öğrendim.
bunun sonucunda
tv, buzdolabı, notebook, uydu alıcı gibi elektronik aletleri yanmış.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Geçtiğimiz gece binamıza çok yakın yere Yıldırım düştü.

Sese uyandığımda elektrik yoktu bir süre elektriğin sadece bizde olmadığını fark ettim meğerse kaçak akım rolesi atmış.

sabah uyandığımda asansörlerin de rollerinin attığını gördüm.

az önce diğer daire sakinleriyle konuşurken onların rollerinin atmadığını öğrendim.
bunun sonucu olaraj
tv, buzoldabı, notebook, uydu alıcı gibi elektronik aletleri yanmış.
Kaçak akım rölesi bambaşka bir konu bence. Söz konusu UPS' in devrede olduğu bir senaryoda da KAR (Kaçak Akım Rölesi) elzem bir komponent. Çünkü sonuçta toprak hattında olmaması gereken, hatta çok üzerinde bir akım değerinden bahsediyor oluruz.

Geri
Üst Alt