kafamdaki soruya çözüm önerilerini şu şekilde oluşturdum ama tabi şekillendiremedim yeterince bilgi ve deneyimim olmadığı için.
1- kendinden kodekli ses sistemleri var. acaba bu ses sistemlerini tvye bağladığınızda hdmi kablosu ile dts hd ses elde edebilir misiniz. lakin bu cihazlarda baya maliyetli
2.tv box aldığımız zaman. tvye hdmi kablosu ile bağlar isek. tvbox dts kodekli sesi çözüp tvye verebilir mi
3. bilgisayardan bahsetmişsiniz. bu sistemde pcyi laptopa bağladığınız zaman pc ses kodeğini çözüp tvye mi aktarıyor. sağlıklı bir şekilde tvden ses alabiliyor muyuz
İki çeşit bağlantı şekli vardır;
1) Analog
2) Sayısal (Digital)
Analog ses sistemlerinde kablodan sadece ses sinyalini iletirsiniz. Sayısal içerik oynattığınız cihazda ( TV, PC, STB vs.) çözülür. Analog bağlantı şekli RCA, 3.5 mm gibi konnektörler ile olur.
Sayısal sistemler ise içerisinde Dolby Digital, DTS gibi kod sistemlerini çözecek çözücü chip'ler (DECODER / DAC (Digital-Analog Converter) barındırır. Bu tip sistemlerde, kaynak cihazın (yani içeriği oynattığınız cihazın) sesi çözmesinin sayısal sistem için bir anlamı yoktur ancak kaynak cihazın ilgili kodları ses sisteminin decoderine gönderebilmesi gereklidir.
Sayısal bağlantıda en güncel teknoloji HDMI teknolojisidir. Bant genişliği itibariyle DTS, DTS Master Audio, DTS HD, DTS X, Dolby Atmos gibi yüksek bit oranına sahip ses verilerini sahip olduğu bant genişliği sayesinde iletebilmektedir.
Onun dışında sayısal bağlantı teknolojisi olarak Optik ve Koaksiyel arabirimleri de vardır fakat bunlar artık eskide kalmıştır. Geliştirilme çalışmaları devam ediyor mu bilmiyorum. Belli bir bantgenişliğinin üzerini desteklememektedirler. DTS'in çok daha yüksek formatlarını bu arabirimlerden aktaramazsınız.
İşin gelelim çözme kısmına;
TV donanım yönünden DTS desteklemiyorsa DTS ile kodlanmış içeriklerin sesini TV'den alamazsınız. Film veya yayın fark etmez.
Filmler için DTS destekli bir media player & Android box cihaz alabilirsiniz. (Kumanda ile pratik olsun derseniz.)
Onun dışında bilgisayar üzerinden de oynatarak sesi çözebilirsiniz ancak laptop'da S/PDIF çıkışı veya analog 6 kanal çıkış yoksa çevresel (Surround) ses alamazsınız. Alacağınız ses Stereo yani 2 kanallı olur.
Bilgisayarınız varsa dert etmenize gerek yok. HDMI üzerinden bağlayıp filmi bilgisayardan oynatmanız yeterli olur. Siz zaten 2 kanal da olsa ses alayım diyorsunuz.
Yazılım olarak MPC-HC tavsiye ederim. Ekstra CODEC kurmanıza gerek duymaz.
TV'den SW Profile dosyasını çekip düzenleyerek açmayı deneyebilirsiniz. Forumda konusu var fakat dosyaların yedeğini almayı ve temkinli davranmayı ihmal etmeyin. Sadece SW Profile dosyasını düzenleyerek açılabilir mi emin değilim. Bazı Vestel modellerinde bunu keşfeden kullanıcılar olmuştu.
Karşılığı olmayan bir özelliği açtığınızda TV'niz kilitlenebilir, sonsuz yeniden başlatma dongüsüne girebilir. Belki de donanım yönünden zarar görebilir.
Ben, sizi yönlendirerek riske atmak istemem.
Forumumuzda Vestel konusunda bilgili Ado var. Onunla konuşun, ona göre deneyin veya denemeyin. Size kalmış.
MPC-HC'de eğer ses alamazsanız Teamviewer ile yardımcı olabilirim. Hatta akşam foruma konu açabilirim, daha güzel olur.