Corona Virüsü ve Aliexpress

devrimeren Çevrimdışı

devrimeren 

Aktif Üye
1 Mar 2019
279
Abilerim, kardeşlerim bu virüsün yayıldığını duyunca aklıma hemen Aliexpress gönderileri geldi. Bence bu virüs tehlikesi ortadan kalkana kadar Çinden alışveriş yapmamalıyız. Allah korusun bir şekilde ülkemize de gelirse telafi edilemeyecek sonuçlarla karşılaşabiliriz. Virüsün yılandan ve yarasadan bulaştığını söylüyorlar. Malum bu Çinlilerin yemediği şey yok. Yeni çıkan görüntüler ne kadar doğrudur bilemem ama yarasa çorbası içiyorlar. Gözünüzü seveyim dikkat edin. Ben bu olayı duyduktan sonra Çinden uzun bir süre alışveriş yapmama kararı aldım.







 
Koro96 Çevrimdışı

Koro96 

Süper Üye
24 Şub 2019
2,531
Abi bilgilendirme için teşekkürler deminde benim eczacıyla başka bir eczacı virüs konusu konuşuyordu yayılıyormuş felan demekki buymuş Alışveriş kısmına geleceksek aliden alışveriş yapmak eskisi gibi karlı değil zaten gümrük vergi derken dünya para.
 
EXcomZkko Çevrimdışı

EXcomZkko 

Süper Üye
13 Nis 2018
1,109
Dikkatli olmak gerekli evet, yalnız şu Twitter'da gezen hiçbir videoyu ciddiye almayın. Ne zaman nerede çekildiği belli değil. Silahlı saldırı mı olmuş, başka bir durum mu var net değil. İki tık almak için ne bulurlarsa paylaşıyorlar.
 
Koro96 Çevrimdışı

Koro96 

Süper Üye
24 Şub 2019
2,531
Doğru düzgün kimse kalmadı insanlar sırf dikkat çekme peşinde ya.
 
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
20,622
Ekşi'de gördüğüm bir yazıyı sizlerle paylaşayım dedim;


bir virolog olarak hakkında biraz yazayım.

öncelikle burada ( ) yazanlar doğru. bir hastalık hızlı bir şekilde öldürüyorsa bulaşacak zaman bulamaz. veba çok hızlı öldürüyordu ama o vektör bağımlı bir hastalıktı, durumu farklı yani. ayrıca ciddi belirti veren virüslerde hızlı bir şekilde devletlerin ilgisini çekecektir ve gerekli önlemler alınacaktır. bu şekilde yıllarca yatıp sonra bir anda ortaya çıkan bir hastalık olarak aklıma sadece (bkz: ) geliyor, oda tam olarak sessiz sayılmaz ( ). ayrıca örnek olarak (bkz: ) de buna örnek olabilir. bulaştığı insandan ayrılmaz ve bütün insan popülasyonunun %80'ini etkilemiştir ama bir kaç yılda bir can sıkan uçuk çıkarmak dışında da bir şey yapmaz ve doğal olarak kimse umursamaz.

(bkz: ) güzel oyundur severim, tavsiye de ederim ama gerçek dünya oradakinden farklı. bir virüs tüm dünyaya yayılıp sonra tüm insanlardayken yeni özellik geliştirmez. uzaktan kumandaları yok. her virüs farklıdır ve dolayısıyla her hasta da farklı olacaktır.

bu (bkz: ) (bkz: ) (bkz: ) gibi şeyleri etkilenecekseniz izlemeyin. hatta gerçek olabileceğini düşünüyorsanız liseyi tekrar okuyun ve termodinamiğin ikinci kanununu iyi anlayın.

laboratuvarda sıfırdan bir virüs yapamazsınız. bilgisayar virüsü değil bunlar iç sistemleri çok karışık olur bunların. etkileşim zincirleri çok fazladır. ve hepsinden önemlisi insanlık protein tasarlayacak bilgiye sahip değil. en fazla başka proteinlerden kopyalama yaparak değişiklik yapıyoruz.

genel olarak hastalıkların tehlikesi incelenirken iki istatistiğe bakılır. ilki bulaşıcılığı ikincisi öldürücülüğü (mortalite olarak geçer). yani kaç kişiye bulaştı ve bunların kaçını öldürdü sorusu sorulur. bir diğer soru ölenlerin sağlık durumları nasıldı. kemoterapi alan bir kanser hastası, tedavi edilmemiş bir hiv, immün sistemi baskılanmış bir organ nakil hastası vb kimseler her zaman hastalıklara karşı daha zayıf olurlar. normal insanı etkilemeyecek hastalıklar bu insanları öldürebilir.

şuan resmi verilere göre 440 kişi hastalığa yakalandı ve 9 (immün sistemleri baskılı mıydı bilmiyoruz) kişi öldü. gerçek sayıların daha yüksek olduğu söyleniyor, 30-40 bin hasta ve 30 ölü gibi sayılar var. 30.000 hastada 30 ölü %0,1 mortalite yapar ve bu mevsimsel grip ile hemen hemen aynıdır. tabi gerçek sayıyı kestirmek çok zor çünkü virüse yakalanan ama belirti vermeyen insan sayısı da burada önemlidir, ancak bu insanlar doktora falan gitmeyecekleri için istatistiklere sadece tahmin olarak girecekler.

mevsimsel grip ile benzer bir oranda tehlikeli olan bir hastalık için devletlerin çok ciddi önlemler almaması veya göstermelik önlemler alması gayet olasıdır çünkü önlemlerin sebep olacağı kaos hastalıktan daha tehlikeli olabilir. bu durumda korku çığırtkanlarına itibar edilmemesi çok önemli.

hastalıktan korunmak için tavsiye edilenlerse standart elinizi yıkayın vb. şeyler. coronavirus membranlı bir virüs olduğu için sabun, deterjan gibi çözücülere karşı hassas olacaktır. yani sabun elinize bulaşan bu virüsü hızla etkisiz hale getirecektir. keza aerosol ile bulaşan hastalıkların çoğunlukla önce ele oradan ağız, buruna vs giderler. bu el yıkama her daim yapmanız gereken bir şey. wuhan'dan önce aynı yolla bulaşan yüzlerce hastalık var yani yıkayın elinizi. gerçi burası tuvaletten sonra bile elini yıkamamakla övünenlerin çoğunlukta olduğu bir yer.

edit: çinlilerin herşeyi yemeleri meselesine bir açıklık getireyim. aykırı yiyeceklerden bakteri kökenli bir hastalık kapmanız olası ancak virüs kökenli bir hastalık kapmanız pek mümkün değil. örnek olarak burada ( ) yılanlardan bahsediliyor. çalıştığım labda arkadaşın biri yılan virüsü ile çalışıyor ve bu virüs insan hücresine girebiliyor ama üreyebileceği bir enfeksiyon yapamıyor. bunun sebebi yılanın soğuk kanlı olması ve insanın sıcak kanlı olması. bu durumda yılan vücudu 30 derece iken insan vücudu 37-38 derecede çalışıyor ve sıcaklık farkı virüsün enzimlerini insanda etkisiz kılıyor. virüsler çok nadir olarak birbirlerinden uzak organizmaları etkilerler. onlarda genelde sivri sinek ve keneler ile taşınırlar. ve çoğunlukla ateş, kanamalı ateş gibi hastalıklara sebep olurlar ve evet bunlar ciddidir. ama sürüngenden bulaşan bir viral hastalık duymadım.

bu gibi konularda kaynak çoğunlukla yarasalardır, memeli olmaları ve uçabilmeleri sebebiyle bir çok memeli hastalığında rezervuar görevi görürler. rezervuar denen canlılar genelde o hastalıktan etkilenmezler. bu vesile ile hastalığınında en büyük kaynağının aslında yarasalar olduğunu söyleyeyim.

burada ( ) iyi bir noktaya değinildi ancak virüslerde o işler biraz farklı yürüyor. bir virüs konak ile beraber evrimleşir ve birkaç kritik proteine bağımlıdırlar mesela hiv cd4 ve ccr5 proteinlerine bağımlıdır, htlv glut1 proteinine bağımlıdır. buzullarda kalan virüslerin bağımlı oldukları proteinler zaman içinde evrimleştikleri için bu virüslerin enfeksiyon yapma ihtimallerin kalmadığı düşünülür.

çindeki önlemlere gelince, tan ağızları yandığı için şuan çok dikkatli hareket ediyorlar çünkü oda coronavirus enfeksiyonuydu ve %10 mortalitesi vardı. ama fazla yayılamamıştı. coronavirus geniş bir taksonomi ailesini oluşturur, yani bir coronavirus bir başkasından farklı bir tür (tür ne kadar doğru bir kelime bilmiyorum) olabilir.
 
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
20,622
Bir tane daha ;


cin'de yasadigimi yazdiktan sonra bircok mesaj aldim. hepsini cevaplamaya maalesef vaktim yok, o yuzden genel bir ozet yazacagim (tamamen bildigim kadariyla.). yazar arkadaslar benden son durum hakkinda duzenli bilgi vermemi bekliyorlar, ancak gunlerdir ben de disari cikmiyorum, o yuzden sadece wechat uzerinden arkadaslarimdan aldigim bilgileri yazacagim. kesin olan bilgilerin yanina kesin, spekulatif olanlarin yanina spekulatif diye not da dusecegim.

1) cin'de yasiyorsaniz, olaylari tum gercekligiyle bilmenize imkan yok. cin disinda yasiyorsaniz bu imkan hic yok. twitter'da paylasilan bilgiler cinli insanlarin paylastigi videolardan ve ses kayitlarindan geliyor. bu da guvenilir degil. ayni olayi elazig depreminde sosyal medyadan yapilan "enkaz altinda kaldik" paylasimlariyla da gorduk. her insan insanlari galeyana getirmek icin bu tarz paylasimlar yapabiliyor, belki garip bir haz alabiliyor. lutfen bu insanlara guvenmeyin. biz o videolari siz gormeden gunler once goruyoruz, wechat'te.

2) cin'de normal zamanda da hastaneler kalabaliktir. insanlar hastaneyi birakin, gunluk hayatlarinda her gun maske takarlar. o yuzden o videolarin bu olayi dramatik yapacak hicbir bagi yok. aglayan doktor videolari ve diger videolarin bu olayla alakali oldugu kesin degil. tekrar diyorum, birkac cinlinin paylastigi olaylar. yalan demiyorum, dogru demiyorum, sadece guvenilmez diyorum. yere dusen insan videolari ise buyuk ihtimalle ebola ile alakali.

3) su an cin'de ulusal tatil, bu yuzden herkes memleketine dondu ya da seyahat ediyor. o yuzden pekin nufusu su anda normalin yuzde 20'si. bu donemlerde zaten pekin'de acik bir mekan bulmak zor, simdi salgindan dolayi kimse disari cikmiyor, o yuzden hayalet sehre dondu.

4) son iki-uc gundur guvenlik onlemleri artirildi, artik metro girislerinde kontrol yapiliyor. shanghai, pekin basta olmak uzere cesitli sehirlerde ucaklardan kimyasal spreyleme yapilarak sehirler dezenfekte edilmeye calisiliyor.

5) wuhan'dan kacan cok fazla insan oldu. su an onlemleri artirdilar, kacilamaz. ama oncesinde yaklasik 200.000 kisinin kactigi soyleniyor. ve bunlarin 50000'i pekin'e, 40.000'i shanghai'a gittigi soyleniyor. insanlar aptal degil, bu sehir karantinasinin gelecegini biliyorlardi ve kactilar. (sayilar spekulatif, ama insanalrin kactigi dogru bilgi.)

6) cinli insanlar cok garip. wechat momentlarinda (facebook'taki wall gibi.) hastaligimi baska sehirlere bulastirmaya gidiyorum diye fotograf atip maskesiz dolasan insanlar mevcut (henuz yasak gelmeden once). genel kafa yapisi ben oleceksem herkes olsun seklinde. asansor butonlarina tukurme videolari dusuyor surekli. (cinli insanlarin paylastigi momentlardan ve dusen videolardan gelme bilgi.)

7) wuhan'da marketlerde cidden bir sey kalmadi ve hastanelerde de tedavi saglanamiyor artik. market videolari sehirden cikis yasaginin oldugu ilk gun dustu. belki su an saglanmistir yiyecek. ama hastane konusu halen sikinti olsa gerek, cunku kapasite yetersiz. su an 10 gun icinde 1000 kapasiteli bir hastane yapacaklar wuhan'a ama ben yeterli olacagindan supheliyim. o yuzden 60 milyon insanin karantinaya alinmasinin biraz da hastaligi yaymadan iceride cozebildiklerini iceride cozup, cozemedeklerinin iceride baskasina bulastirmadan olmelerini saglamak oldugunu dusunuyorum. (son cumle kisisel tahmin.)

8) sehre asker cikartildi, laboratuvar calismasi, binlerce olu var, 25 milyon kisi enfekte oldu gibi konularda bilgim yok. bu gibi bilgiler en basta dedigim gibi birkac cinlinin aglayan ses kaydi, ve videolardan gelme. o yuzden dogru olup olmadigini bilemeyiz. (ayrica lutfen cinli ses kayitlarini kendi teorinizmis gibi yazmayin.) wuhan'da olan turk arkadaslar da var, eger aralarindan sozlukte yazar olan varsa bu bilgileri dogru bir sekilde yazabilir. hicbirinden oyle bu tarz bir bilgi duymadim su ana kadar.

9) buyuk bir sansur oldugu dogru. bazen tehlikeli seyler yazinca wechat mesajlari gondermiyor karsi tarafa, ama siz gonderdiniz saniyorsunuz. ama cok fazla spekulatif ve troll mesaj da var.

10) wuhan'dan kacmanin cezasi 7 yil hapis, spekulatif mesaj paylasmanin cezasi yine hapis. (o ses kaydini yollayan kadin yalan bilgi vermekten hapse atildi diye duydum. bu da spekulatif bilgi.)

11) fransa ve abd ozel ucakla kendi vatandaslarini sehirden tahliye edeceklerini soylediler. bizim turk elciligi de insan sayisini topladi, su an cin hukumeti'nin sart kostugu formlari doldurmalarini istediler. buyuk ihtimalle onlar da tahliye edilecekler. wuhan'da yasayan turk tanidiginiz varsa ve halen elcilikle iletisime gecmediyse, 15201309412 nolu numaran iletisime gecebilir.

12) isyerleri calisanlarina tatil donusu ise gelmeyin dedi. bu izin suresiz (indefinite) olarak verildi su an icin. (bazi calisan arkadaslarimdan aldigim bilgi. ama bazilari henuz izin verilmedigini soyledi. belki tatil donusu soyleyecekler onlara da, bilemiyorum.)

13) tum bu olaylardan bir ozet gecip kisisel tahminimi yaparsam:
5 yildir burada yasiyorum, haliyle kulturlerine asinayim ve bazi seyleri davranislardan anlaycak konuma geldim. cin'de yasiyorsaniz kimse size bilgi vermez, siz onlarin davranislarindan zamanla gercekleri tahmin etmeye baslarsiniz.

13.1) devlet baskani durum ciddi dedi, bu beklemedigim bir durumdu.
13.2) okulumuz bize her gun defalarca salgin hakkinda uyarilarda bulunuyor. cin'de olaylar su sekilde isler: en ust yetkili alttakine soyler: "eger senin yuzunden biri hastalik kaparsa isini kaybedersin". bu sekilde alta dogru ilerler. en son birisi milli egitim bakanligina soyler, oradan okul rektorune, oradan uluslararasi ogrenci isleri'ne, oradan da bizim koordinatore gelir bu kovulma korkusu. yani bizim okul bizi gun icinde defalarca uyardigi zaman bu emir en tepeden gelmistir. her emir en tepeden olmasa da, bir tepeden gelir burada.
13.3) isyerleri kesinlikle hayrina izin vermez. bu emir de tepeden gelme.

benim tahminim de tehlikenin buyuk oldugu ve gerceklerin yansitilandan daha kotu oldugu yonunde. ancak beni tahminim de dahil, varsayima dayanan her bilgi spekulatiftir. bence, tehlike su an icin yansitilandan buyuk. ama boyutunu kestirmek zor. lutfen 25 milyon gibi sayi verenlere inanmayin, nereden bilebilirler ki? herkes salliyor, spekulasyon yaratmak pesinde.

ileride bilgi toplamaya devam edersem tekrar bir entry yazarim.

edit: cin'de bir tane iyilesen hasta goruntusu servis edildi. ama cin'de bu tarz propoganda videolar yapmak cok yaygindir, tamamen kendi halkini kandirmak icin. ve bu videonun sahte oldugunu cinli insanlar bile dile getiriyor.

edit2: ( ) su roportaji izleyin, kendisi wuhan'da yasiyor. roportaj iki-uc gun oncesine ait ama.

edit3: ( ) wuhan'dan bir ogrenciyle bir diger roportaj.


 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt