Balın Kristalize olması.

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
447
34
S. Aleyküm.
Bu konuda cahilim. Geçenlerde resimdeki bal parmak markasına ait ürünü almıştık. Bitmeye yakın kavanozun etrafı aynı resimlerde eklediğim tasın etrafı gibi oldu. Sanki şeker eritmişsinizde donmuş gibi. Bu oluşum, bal için normal midir yoksa şeker katkılı olduğunu mu gösteriyor?
Screenshot_2021-05-26-10-59-47-263_com.opera.browser5c61aac4264d4117.jpg
IMG_20210526_10542501545039b2bc7ff0.jpg
IMG_20210526_105429eeb43077fb24e6a2.jpg
 
Pitbull Çevrimdışı

Pitbull 

Süper Üye
6 Tem 2020
1,123
43
Bu şekilde olması %100 doğal olduğunu kanıtlamaz. Benmari usulü eski haline çevirebilirsiniz. Gerçekten doğal analizleri yapılmış bir bal arıyorsanız eğriçayıra göz atın.
 
B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Kristallesme normal, saklama koşulları sıkıntılı ise kristallesme süresini hizlandirirsiniz. Arkadaşların dediği gibi kristallesmesi balın doğal olduğunu kanıtlamaz ama kristalleşmeyen balda ya hile yapılmıştır ya da gereğinden fazla ısıl işlem uygulanmıştır.
 
F Çevrimdışı

Fatih009

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Hangi koşulda saklarsanız saklayın o bal bir süre sonra kristalleşiyor, hava almasıylamaı alakalı, ne ile alakalı bilemiyorum.
Balınızı eritme ile uğraşmayın, tadı, kokusu ve kıvamı değişiyor, pek tat vermez oluyor.
Eriteceksenizde çok kaynar suda eritmeyin.
 
heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
447
34
Teşekkürler arkadaşlar. Ben bende normalde market ballarını sevmem ama marka bazında en güvenilir olan bal parmak geliyor. Böyle şekerlendiğini görüncede biraz üzülmüştüm aslında. Ama sanırım normal bir durum.
 
S Çevrimdışı

serhan 

Aktif Üye
10 Ara 2017
271
Balın kristalize olması normal bir durum saklama koşullarına göre bu hız değişir fakat diğer arkadaşlarımında dediği gibi kristalize olması balın şekerli olduğu anlamına gelmez babam arıcılıkla çok uğraştı kışın arıya bakmak gerekiyor çiçek olmadığı dönemde arının yemesi için kek şerbet tarzı şeyler veriyorsunuz fakat kat atıldığı anda (bal yapmak için çıta koyulduğunda) arıya dışarıdan besin vermeyi kesmeniz gerekiyor eğer kesmezseniz arının yaptığı bal çiçek özünden değil sizin getirip önüne koyduğunuz şekerden oluyor balın standardı yok tanıdığınız bildiğiniz size güven veren birinden satın alabilirsiniz bal değerli bir üründür çok ucuzunu aramamak gerek hilesi çoktur markette satılanlarda ne yazık ki bir çoğu hileli
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
18,875
Gerçek bal kristalize olur ama bu gerçekliğini ispatlamaz.

kritalize olmuş balı aciliyetiniz varsa
yakmadan en kolay şekilde sıcak kettle yada demliğin üzerine koyup kademeli şekilde normale dönüştürülmeli.
sıcak suyla temasta bal yanar aroma ve tat değişimine ugrar.
 
E Çevrimdışı

e.nar

Süper Üye
1 Haz 2018
514
Tariş ve Seğmen marka ballarda da bu şekilde kristallenme gördüm. Neye göre böyle oluyor acaba? Ula'dan aldığımız balın tadını market ürünlerinde hiç bulamadık.
 
heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
447
34
Balın kristalize olması normal bir durum saklama koşullarına göre bu hız değişir fakat diğer arkadaşlarımında dediği gibi kristalize olması balın şekerli olduğu anlamına gelmez babam arıcılıkla çok uğraştı kışın arıya bakmak gerekiyor çiçek olmadığı dönemde arının yemesi için kek şerbet tarzı şeyler veriyorsunuz fakat kat atıldığı anda (bal yapmak için çıta koyulduğunda) arıya dışarıdan besin vermeyi kesmeniz gerekiyor eğer kesmezseniz arının yaptığı bal çiçek özünden değil sizin getirip önüne koyduğunuz şekerden oluyor balın standardı yok tanıdığınız bildiğiniz size güven veren birinden satın alabilirsiniz bal değerli bir üründür çok ucuzunu aramamak gerek hilesi çoktur markette satılanlarda ne yazık ki bir çoğu hileli
Sizce marka bazında orjinal en yakın hangisidir?
 
grezimonk Çevrimdışı

grezimonk

Süper Üye
21 May 2018
647
25 dereceden soğuk ortamda kristize oluyor normal sıcak su ile düzelmezse analiz şart...
 
Geri
Üst Alt