Beyler 4K panel de bahsettiğiniz durumlar kısmen doğru ama fiili uygulamada işler hiç de böyle değildir!
4K panel de ki herkesin eli mahkum son bir kaç senedir zaten paneller 4K oldu ve mecburen bunlar alınıyor
4K panel de SD ler rezil,kısaca rezil! hani bunu izlemiyorsunuz diyelim,ama HD diye izlediğiniz 720/1080 lerin de
ne kadarı standard uygun veya en azından bit-rate değerleri nedir,kötü/çok kötü gibi veya olması gereken
seviyede değildir!
Bit-rate ile alakası ciddi derecede vardır ki bunlar düşük olduğu zaman resim kalitesi düşüyor ülen bu ne biçim
örneğin 1080 diyorsunuz ki çoğu aslında 720 dir bunların!
Normal kalitede veya olması gereken değerler de HD yayını için 4K panel çok fazla sırıtmaz,yani abartacak
kadar bir fark v.s olmaz
Ancak değerleri düştükçe çok fena falso veriyor 4K paneller ve HD yayınlardan bahsediyorum!
Ya da bir diğer ifadeyle iyi bir resim kalitesi sunan FHD panel o yayını(daha düşük değerler de olan)
4K panel den daha iyi gösterir! bu fark sadece o bahsettiğim FHD yayın çok kaliteliyse ve bit -rate
değeri de oldukça yüksekse o zaman FHD panel ile 4K panel arasında fazla bir fark olmaz veya bunu
anlamazsınız bile
Bir diğer durum da ebat-izleme mesafesidir,panel 4K olursa ve çok uzağa giderseniz 4/5/6 m. gibi yine fark ciddi
derecede ortadan kaybolur ama 65 lik bir 4K olsun ve 2,5 m. den izleyin o zaman da durum tersi olur
zaten burada işin bir diğer esprisi ise pixel-pitch ölçüsünün giderek küçülmesiyle 4K nın avantajı ortaya çıkar!
Diğer bir durum da izleme mesafesine bağlı olarak 65 ve üstünde(hatta 55 üstü gibi de olur) SD den zaten hiç
bahsetmiyorum ama HD de bile falso ortaya çıkmaktadır!
Ortada 4K yayın var,ama ne kadar var? koca Türksat da bir tane nümunelik TRT4K yayın var+tüm içerikler de bu arada
4K değildir ortaya karışık 720/1080 de vardır bolca! kaç senedir aynı içerikler dönüp duruyor kendisini hiç geliştiremedi gitti
vesselam! ancak TRT lerin hem HD hem de 4K yayın kalitesi çok iyi(her 4K sı böyle olmasa bile adamlar olması gereken
yüksek bit-rate den yayınlıyorlar ve o frekansa komple TRT nin dir!!!
SD&HD yayınları sunmak çok fazla marifet istemiyor(normal şartlarda)ancak iş 4K ya gelince,o zaman 4K panellerin de
işleri çok zor oluyor,bir kere adam gibi "video işletme sistemleri" yok bu panellerin+yazılımları da iyi değil!
Bilmem ne "Engine" diyorlar Sony ve Philips için veya HiSense için veya Panasonic için ki bunlar oldukça güzel
Engine yapıyorlar! ama yeterli değil ve total olarak bir resmi her haliyle adam gibi işleyemiyorlar!
Sonra Sony de bilmem ne Engine denilip adeta uçuruluyor ama öyle değil! uçtuğu filan yok!
Bu işi kotaran bir kaç üretici var ama onlarda Dükkan kapattılar maalesef,bir tek Panasonic(HiEnd Oled ve LCD lerinde)
kaldı o da Pioneer den transfer ettikleri mühendis takımıyla bunu beceriyor
"Yazılımla" da bir yere kadar oluyor ki bu da tam yeterli olamıyor mevcut "video işleme sisteminde" bu işin adamları
Sharp/Pioneer/Toshiba idi ilk üçte(ancak bunların da Pio hariç diğerlerin de sadece HiEnd modelleri dir!)
İşin panel kısmın da Sharp da var her bir şey ama adamlar işi bıraktılar özel paneller üzerine çalışıyor!
Pioneer de var ama herifler Dükkan kapattılar ve mühendis takımını,Panasonic e transfer ettiyse de asıl
"esas oğlanlar" yani Beyin Takımı hala Pio nun elinde ve çalışmalar da yapıyorlar! bir tek Panasonic kaldı sahada
o da OLED leri ile bu işi en iyi yapan olarak duruyor! geriye Toshiba kaldı,bu ise hem işin donanım ve özellikle Engine
kısmında süper ama o da Dükkan kapatmıştır!
Bugünkü panelleri bu anlamda değerlendirirsek bunlar hikaye ya da kötünün iyileri diyebileceğimiz seviyede dir!
Ayrıca Huawei/Xiaomi/HiSense çok güzel gelişmelere imza atıyorlar ve Sony/Samsung ikilisini de geçtiler artık!
ortaya mallar pek çıkmıyor ama herifler felaket geliyorlar arkadan!
Panelin video işlemesi her şart da en iyisi olmalıdır! ya da fazla zorlanmadan bunu becermelidir
iyi de 4K paneller anında şişiyorlar! çok iyi bir 4K yayını da zaten marketteki panel de oldukça iyi veriyor
Sanırım bu arada bazı insanların resim kalitesini değerlendirme de sorunları vardır ki bu da normaldir
örneğin bazı forumlara girilince bu çok net anlaşılıyor adam paneli almış adeta uçuyor yaw diyebiliyor!
Panel işi bundan sonra artık hikaye,üreticiler yani Çin liler senden benden bir değil on adım öndeler yaw
herifler trendi güzel buluyor ve devam ettiriyor,bir SMART çıktı ve bütün odalama burada!
şimdi kim oturup da doğru/resim verme üzerine donamım ve yazılımla uğraşacak! kaldıki Çin linin
hiç bilmediği ve anlamadığı işler bunlardır sağolsun eskiden Taiwan lılar vardı şimdi de RUS lar var
onlar yapıyor bu işleri
Zaten donanım da bir mok buldukları ve yaptuıkları yok,bari yazılımla götürelim diyorlar onu da Rus yapıveriyor
panel işi böyle her şey harbi Çin malı,yazılım hariç
++
Tavsiyem büyük ebat alıp da çok uzaktan izleme yapmayın gelin yakına ki tadını alın ama yayında kaliteli olacaktır!
%99 yayınlar SD&HD tüm dünyada %1 lik UHD varmı onu da bilmiyorum yaw? belki yoktur total yayın sayısı
üzerinde bakarsak
Uydu işi zaten sakat bu sistemle çok iyi yayıncılık olmuyor! maliyet "meselesi" yani
Net den de olamıyor IPTV lerin vaziyeti ortada(çok özel sistemler hariç) hatta bu daha da kötü,adam 1080 diyor
çoğu yayına örneğin 720 bile değil 576 yayın sana 1080 diye veriliyor!
Astra dan bakınca manzaraya bazı ülkelerin yayınları SD bile olsa bizim HD ler gibi! panelin de 55 den küçükse
hele de FHD ise mükemmel resim kalitesi alınıyor! ayrıca 4K paneller de burada SD de bile çok fazla falso vermiyor!
tabi bahsettiğim durum sıkı bir Receiver ile dahili ile değildir! benim panelin dahilisi bana göre çok dandik
resim veriyor,4K da bile mötü tam kurtaramıyor! normal Receiver ile kullandığım zamanda "işte budur" diyorum
Servis geldi gördü abi amma süper resim veriyormuş dedi,ülen bu Receiver dan demiştim
4K paneller gerçekten ciddi çuvallıyorlar! bu arayı kapatmak içinde çözüm çok kaliteli bir UHD-Receiver kullanmak
ama o da ayrı masraf kapısı şimdi! panel ciddi derecede değişiyor,benim dahilisine dandik dediğim(ama bunu diyorum)
panelim aslında iyi değil çok iyi resim veriyor(Dahilisi değil) ama Receiver ile araya da ciddi fark çıkıyor!
Herifler dandik uydu alıcı sistemi takıyorlar,tunerleri da dandik,herif gidip Panasonic Uniphier taksa maliyet
ciddi artar! Pany seneler önce bunu buldu ve hiç zaman artık Pany paneller de harci uydu Receiver kullanmaya da
ihtiyaç kalmamıştır,son yıllarda bunu da değiştirdiler daha iyi bir sisteme geçtiler,hiç bir panel üreticisinin aklına bile
gelmiyor bu olay gidip dandik Çin malı bir tane donanım ile alın size dahili deniyor!
yaw panel 8 değil 24 K olsa yine hikaye olacak,zaten 4ü bile adam işleyemiyor!
Sharp(24K),AUO(12K),LGD(10K) yı yıllar önce yaptılar bile!
İyide yayın nerede,ona karışmıyor herifler!