ATATÜRK KÖŞESİ

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Arasıra çok bam telime vuran çalışmalar oluyor benim, genelde sosyal mecrada kendi alanımda (Facebook vs) paylaşır ve bunları bir günlük gibi işlerim her geçen zaman dilimine, ilerleyen yıllarda anı olarak önüme gelmesi de ayrı bir zevk oluor tabi ayrı konu.

Söz konusu VATAN olunca ve konuda ATATÜRK işlenmişse haliyle duygusallaşıyorum yoğun şekilde.

Az önce her zaman olduğu gibi FOX TV de İsmail Küçükkaya Dostumuzu izlerken, Sevgili AsımCan Gündüz'ün oğlu olan EvrenCan Gündüz'ün ATATÜRK'ün çok sevdiği Selanik (Çalın Davulları) şarkısını farklı bir yorum ile işlediğini gördüm, fonda atamızın resmi ile güzel bir klip yapmışlar, Aklıma geldi Forumumuzda bir ATATÜRK KÖŞESİ yoktu açmayı uygun gördüm.

Daha önce görevli olduğum forumda da İlgilenilmeyen ATATÜRK KÖŞESİ ni devralmış düzenlemiştim. Gün gün elimden geldiğince o günün kuruluş/kurtuluş sürecindeki önemini aktarmaya çalışacağım (Alıntı yaparak elbette, Keşke İlber hocamız gibi her şeyi ezbere bilebilseydim)

Bu anlamda ilk olarak Selanik Türküsünün Evrencan kardeşimizden dinleyelim istedim.




Türkünün Sözleri (Hikayesi de dokunaklıdır bilmeyenler için yazayım)

Çalın davulları çaydan aşağyı
Mezarımı kazın dostlar belden aşağyı
Suyumu da dökün boydan aşağyı
Aman ölüm zalim ölüm üç gün are ver
Al başımdan bu sevdayı götür yare ver


Selanik içinde selam okunur
Selanın sedası dostlar cana dokunur
Gümüş kazma ile mezar kazılır
Aman ölüm zalim ölüm üç gün are ver
Al başımdan bu sevdayı götür yare ver


Selanik Selanik ıssız kalasın
Taşına toprağına bre dostlar, diken dolasın
Sen de benim gibi yarsız kalasın
Aman ölüm zalim ölüm üç gün are ver

Al başımdan bu sevdayı götür yare ver
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Sota' Alıntı:
Muhtesem Bır Konu Baslıgı

Gereken Destegı Verecegım :ok:

Çok teşekkürler @sota, ihtiyacımız var gerçekten.

Ben genelde ataturktoday.com dan bilgi ediniyorum, bir kaç yıldır takip ettiğim sitedir, paylaştıkları bilgileri önceleri değişik kaynaklardan teyit etme gereği duydum, hep doğru çıkınca artık verikleri bilgileri doğru kabul ederek paylaşmaya başladım.

İşte size ilgili siteden bir kesit.

27 Kasım 1920

Çerkes Ethem birliklerinin itaatsizlikleri, Ethem'in kardeşi Tevfik'in Batı cephesi komutanına ve Mustafa Kemal'e yazdığı mektuplarla ortaya çıktı.

Umum Seyyar Kuvvetler Komutan Vekili -Çerkeş Ethem'in kardeşi- Tevfik Bey'in, Atatürk'e telgrafı: "...Seyyar Kuvvetler ..bu noktalar halledilinceye kadar Batı Ordusu'nu âmir tanıyamayacaklardır ve Batı Ordusu'nun gönderdiği Simav ve Havalisi Komutanı'nın Eskişehir'e dönmesi için emir verilmiştir(!)" 
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
28 Kasım 1919 Düşmana karşı Maraş mücadelesi başladı.


Fransızlar Maraş'ta kaledeki Türk bayrağını indirerek yerine Fransız bayrağı çekti. Bu hareket halk arasında büyük bir infial yarattı. Halk direnişi örgütlemeye başladı. 

Maraş kalesin Fransız bayrağı çekilmesi üzerine, Maraş halkının direnişi, (Maraş halkının kale duvarlarına tırmanması ve Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının çekilmesi.)


Atatürk'ün, Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın 10 Kasım 1919 tarihli mektubuna cevabı: "Saltanat hükümetinin, esaslı bir teşebbüs için dayandığı kuvvetin ciddiyetine güvenemediği gibi hususlarıciddî görmüyoruz."
 
BlackSea Çevrimdışı

BlackSea 

Emektar
3 Eki 2017
1,937
32
Bende ara ara fotolar paylasayim.

AyVvg7.jpg
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
29 kasım 1937 Hatay'ın bağımsızlık statüsü yürürlüğe girdi.


HATAY’DA "BAĞIMSIZ REJİM"


Fransa Başbakanı Leon Blum’un, Suriye’ye bağımsızlık verileceği şeklinde beyanı, Hatay’ın Suriye’ye geçmeden anavatana katılması için yapılacak çalışmaların hızlandırılmasını gerekli kıldı. Bu sırada Türk nüfusun aleyhine gelişeceği sezilen, 14-15 Kasım 1936 genel seçimlerine Türkler katılmayarak seçimi boykot ettiler. 1937 yılı başında, Hatay’daki huzursuzluğu gündemine alarak görüşen Milletler cemiyeti, “...her Hataylı dilediği cemaat listesine yazılmak ve rey vermek hakkına sahiptir” maddesini içeren Türk tezini kabul etti ve yapılacak halk oylaması için Antakya’ya bir gözlemci heyeti gönderdi.
Heyetin halk oylaması konusunda olumlu bir kanı ile Cenevre’ye dönmesinden ve raporlarını 27 Ocak 1937’de Milletler Cemiyeti’ne vermelerinden sonra, İskenderun Sancağı için yeni bir statü ve anayasa taslağı hazırlanarak sancakta, Millet Meclisi seçimi yapılması kararı alındı. Türkiye adına Numan Menemencioğlu’nun katıldığı anayasa taslağı hazırlama komisyonu, Fransız, İngiliz, Belçikalı ve Hollandalı diplomatlardan oluşmaktaydı. Komisyon tarafından 15 Mayıs 1937’de tamamlanan tasarı Milletler Cemiyeti’nce 29 Mayıs 1937’de kabul edildi. Bu taslağa göre sancak, içişlerinde bağımsız, dışişleri, maliye, gümrük işlerinde Suriye’ye bağlı kalacaktı. Sancağın toprak bütünlüğü, Türkiye ve Fransa’nın garantörlüğü altındaydı.


Milletler Cemiyeti’nce kabul edilen tasarı esasları çerçevesinde Ekim 1937’de Antakya ve İskenderun’da Türk konsoloslukları açıldı. 29 Kasım 1937’de bağımsız rejim yürürlüğe girdi.
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
2 ARALIK 1920 - Gümrü Anlaşması. Ermenilerle Gümrü anlaşmasının imzalanması.
Türkiye - Ermenistan arasındaki sınırı çizen Gümrü Antlaşması imzalandı. 


93 Harbi diye anılan savaşla birlikte Osmanlı Devleti'nin kaybettiği yerlerin -Batum hariç- iadesini sağlayan Gümrü Antlaşması imzalandı. Kars Ermenistan'dan alındı.
 
Geri
Üst Alt