Arçelik 8103 YP Çamaşır makinesinden gelen ses

G Çevrimdışı

GüneşliDeniz

Yeni Üye
25 Kas 2023
10
31
Merhaba arkadaşlar,

İzmir'de yaşanan doğal afetin ardından sürekli olarak elektriklerin gidip gelmesinden sonra makineden böyle bir ses gelmeye başladı. Acaba yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

Saygıyla,

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Tamburda düşme ya da dönüş yapan aksama çocuk oyuncaklarındaki tıkırdama mekanizması gibi değen bir parça var gibi ses geliyor. Elektrik kesintisinden ziyade yüksek yük ya da stabilite sağlayan parçaların sıkma esnasında zarar görmesinden kaynaklanmış olabilir. Ancak açıkçası sökmeden ben nereden olduğunu bilemedim.

G Çevrimdışı

GüneşliDeniz

Yeni Üye
25 Kas 2023
10
31
Değerli arkadaşlar, makineyi boşaltıp elle çevirdiğimizde hafif bir tıkırtı sesi geldi. Ardından boş halde çalıştırınca hiç ses gelmedi. (Böyle olunca rulman sebebiyle mi değil mi konusunda ikileme düştüm). Tekrar doldurup çalıştırdığımızda (yük oranı normal) ise yine tıkırtılı ses gelmeye başladı.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,960
Değerli arkadaşlar, makineyi boşaltıp elle çevirdiğimizde hafif bir tıkırtı sesi geldi. Ardından boş halde çalıştırınca hiç ses gelmedi. (Böyle olunca rulman sebebiyle mi değil mi konusunda ikileme düştüm). Tekrar doldurup çalıştırdığımızda (yük oranı normal) ise yine tıkırtılı ses gelmeye başladı.
Kazanın rezitans olan kısmına yani alttaki bölümüne sütyen teli vs bir şey girmediyse rulman kaynaklı olabilir.
Rulman arızası ilerlemediği için ses değişiyor olabilir.
Özellikle sıkmadayken sürtünme sesi bariz hissedilebilir.

Ama şöyle bir durum da var, sesin kaynağı doğru yer midir ona emin olmak lazım.
Ses tahliye pompasından geliyor olabilir mi?
Tahliye pompası kapağını açıp kontrol edin,
İnsanlık halidir cepte unutulan bir şey oraya gitmiş olabilir.

Tabi o pompa kapağı deterjan ve kireç kalıntısı nedeniyle yapışmıştır.
Onu çıkartmak genelde işkencedir ama oraya biraz sıcak su dökülse belki yumuşatır ve açılabilir diye düşünüyorum.
Tabi makineyi her ihtimale karşı fişten çıkarın.

Bunun dışında elektronik arızası olabilir belki.
Besleme ve motoru süren kartta bir arıza oluşmuş olabilir.
Yani motoru sürüyor ama akım kesiliyor olabilir.

Kurcalama imkanınız yoksa bir servise baktırın.
Garantili ürünse zaten direkt servisi çağırın.

Mekanik bir neden de olmayabilir.
Zaten rulman arızasıysa ve press kazan kullanılmışsa, onu kolayca değiştiremezsiniz.
Press kazan, yani üst kapağı açtığınızda göreceğiniz plastik kısım press makinesiyle birleştirme de olabilir.
Vidalarla birleştirilmişse zaten iş daha kolay.

Eliniz yatkın değilse veya uğraşmak istemiyorsanız servisi çağırın.

Bunların haricinde gevşemiş bir vida veya bağlantı ihtimali de aklımda.
Belki de daha basit bir sorun olabilir.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Boştayken elle çevrildiğinde bir ağırlık olur, çünkü el ile asılarak(tabiri caizse) çevriliyor kazan,boşta çalıştığında kazan normal pozisyonunda olduğundan ses yapmaması normal ,bu da rulman olma olasılığını %85 kılıyor.Bu arada elle kazanı salladığınızda oynama var mı acaba,varsa rulmana ek olarak bir ihtimalle rulman yatağı da olabilir.(çok bildiğimden değil de mantıken böyle düşünüyorum)

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
621
Bu sesi yapan rulman sıkma esnasında helikopter olur evin içinde. Bir de tamburu çevirmek yerine aşağı yukarı oynatmayı deneyin tıkır tıkır boşluk olmaması lazım. Tahminim kazanın içinde bir şey takılmış ve tambura sürtünüyor.

Geri
Üst Alt