konuyu canlandiralim
teorik bilgi konusunda baya bir gelisme kaydettim yakinda uygulamaya gececegim hem kendime not olsun hemde belki baskalarinin da isine yarar kendi deneyimlerimi tamamen acemi birisi olarak bastan sona yazmayi deneyecegim
öncelikle bu konuda baya bir video izledim internet arastirmasi yaptim almanyada yasadigim icin burada malum iscilik pahali o yüzden her bir parcayi boyamaya 100 euro gibi bir fiyat söylüyorlar aracin 3 farkli yerinde 3 cizik/hasar olsa 300 euro ve yarin ne olacagi belli degil park yerinde birisi araci cizer bi 100 euro daha gelir üzerine o yüzden toplam maliyeti hesaplayinca kendi basima bir cözüm bulmam daha mantikli oldu
ilk olarak islem sirasina göre teorik bilgiyi buraya ekliyim kendime bir liste olusmus olur sonucuda hep beraber görebiliriz, videolarda izleyince cok basit görünsede uygulamada ne olacagini bilemem
Boya hasari iki farkli sekilde düzeltilebiliyor
1) hafif hasarlar ( derin olmayan tirnaginiginizi boya üzerinde gezdirdiginizde takilmayan yada az takilan hasarlar) Pasta+cila veya önce ince zimpara arindan pasta+cila
2) derin hasarlar ( cila ve boya katmanin altina kadar yani astar kismina hatta metal kisma kadar gecmis cizik/hasarlar)
zimpara+ astar (macun veya sprey) + boya ve vernik
Ilk Asama Temizlik ( aracin cila veya lokal boya onarimi icin hazirlanmasi)
Bu islem gördügüm kadariyla iyi bir sonuc icin önemli yüzey ne kadar temiz olursa sonuc okadar iyi oluyor renk ve cila farki belli olmuyor özellikle pasta cila yöntemiyle sorun giderilecekse daha da cok önemli
Bunun icin gördügüm asamalar %99 su sekilde ilerliyor;
1. aracin disinin iyice yikanmasi: bunun icin özel kimyasallar kullanabileceginiz gibi stanadart elle yikamayida yapabilirsiniz fakat özenli ve emek vererek yapmak yarariniza olacaktir
2. kil arac temizleme hamuru ile boyanin üzerine yapmismis yikama ile cikmayan toz, zift vs gibi maddelerin temizlenmesi bu islem özellikle pasta cila yöntemiyle onarim icin cok gerekli görünüyor her ne kadar bunun icin özel bir sivi(?) satilsada sadece hamur ve bol sabunlu su ile de yapilabiliyormus
3. aracin son olarak yikanmasi ve kurulanmasi
bu islemleri yaparken özel temizlik maddeleri, arac yikama eldivenleri vs kullanirsaniz islemi daha detayli ve hizli yapmanizi sagliyor fakat benim amacim en düsük maliyetle en iyi sonuca ulasmak ve kendi deneyimimi kazanarak ileride olusabilecek hasarlara karsi donanimli olmak
Düsük hasarlarin zimpara,pasta ve cila ila onarilmasi
bunun icin gerekli malzemeler
farkli seviyelerde zimparalar (1500-3000 arasi)
mecburu olmasada kolaylik olsun derseniz veya agir cizikler icin bir cila makinasi ( benim satin aldigim ürün yedek akü ile birlikte
) bunlara para vermek istemezseniz her hangi bir akülü tornavida yada hizi ayarlanabilen matkap tarzi bisey varsa ucuna bu aletlerin pedlerini takmak icin parcalar satiliyor onlarida kullanabilirsiniz
pasta cila seti örnek
temiz pamuklu veya mikrofiber bezler
uygulanisi, cizik eger derin degilse sadece sürtünme tarzindaysa pasta cila setindeki pastayi ve cilayi sirasiyla (1 heavy cut>medium cut> super finish) uygululadiginiz takdirde hasar gidiyor islem sirasinda ve sonrasinda pasta cila artiklarini temiz bez ile temizlediginizde eskisinden farki kalmiyor
eger cizik biraz derinse öncesinde ince zimparayla islak sekilde cizigin biraz üzerinden gecip ardindan yine ayni sekilde pasta cila yapilmasi tamamen veya %99 oraninda cizigi kapatiyor
...devam edecek...