Alüminyum vs Bakır ( Klima )

The_SreT Çevrimdışı

The_SreT 

TFC Team
18 Kas 2017
4,293
Merhaba şu alüminyum ve bakır konusuna derinlemesine inmek için teknik bilgili arkadaşlarımız başta Adem Helvacı Adem Helvacı abimiz şu konuya bir açıklama getirse ? nedir bu alüminyum, bakır boru ve kondenser muhabbeti. Alüminyum gerçekten de bu kadar tukaka mıdır ? Tukaka ise bunun için bir bilgi, veri, değer var mıdır ? Yıllardır forumlarda tavsiye edilen, sevilen bakır ve onun yanında eziklenen alüminyumu bir masaya yatırsak TavsiyeForumu olarak ?
 
Pitbull Çevrimdışı

Pitbull 

Süper Üye
6 Tem 2020
1,124
43
Adem hocam daha önce bu konuya değinmiş.

 
Son düzenleme:
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450



 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Yazı ile bir yere kadar, bunu en iyisi sesli ve görüntülü ifade edelim zira bu konuda herkes her zaman aynı fikirde olmuyor mesela sevgili Ahmet ile fikirlerimiz ayrılabiliyor burada, ben de bakırı istesem de aluminyuma karşı (Boru anlamında) çok önyargılı değilim.

Ancak eşanjör ve kondanser dediğinde orada bir durmak gerekir :)

Mümkün olan ilk fırsatta videosunu çeker bu konu başlığı altına paylaşırım :)
 
A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
590
45
Benim de katkım bulunsun konuya.
Öncelikle her iki malzemenin de birbirlerine karşı avantajları var.
Öncelikle bakırın ısı iletimi çok daha iyidir. Aktif bir metal olmadığından içerisinde bulunan bir çok sıvı veya gaz ile az etkileşime girer. Yani korozyona dayanımı normal alüminyuma göre çok daha iyidir. Ancak yıllardır gerek alüminyum gerekse de bakırın üstü imalat aşamasında korozyon önleyici malzeme ile kaplanabilmektedir. Daha yumuşak bir malzeme olduğundan şekillendirmesi daha kolaydır. Lehim ile birleştirmeye yatkındır.

Alüminyum ise ısı iletimi olarak bakır kadar başarılı olamasa da maliyet olarak bakırdan daha ucuz bir hammadedir. Aktif bir metal olduğundan çok çabuk oksitlenir (paslanır). Aslında alüminyum malzemelerde son kullanıcıların ham alüminyum görme şansı hiç yoktur. Saliseler içinde oksitlenir. Ancak bu oksit (Al2O3) tabakası çok sert bir malzemedir ve alüminyumun hem yüzey sertliğini arttırır hem de korozyon dayanımı arttırır. Bu nedenle dış etkenlere karşı çok iyi bir dayanım elde edilmiş olur. Bu tabakanın kalınlığı elektro-kimyasal tekniklerle daha da kalınlaştırılabilir. Özel bir kaplama sayesinde kondenser imalatında daha az işçilik ile birim zamanda daha fazla üretim yapma şansı verir.

Tasarım olarak bakıldığında ise işin içine bir faktör daha girmektedir. Galvanik ya da bimetalik korozyon nedeniyle her metal, her metalle birlikte kullanılmaz. Kullanılması durumunda tabiri caizse "Çarşı karışır". Örnek olarak bakır ile karbon çeliği ile beraber kullanabilirsiniz aynı döngüde kullanabilirsiniz. Ancak bakır ile alüminyum' aynı döngüde kullnamazsınız. İlla kullanmanız gerekiyorsa özel önlemler alınması gerekir. Bu nedenle kondanser ve evoparatör alüminyum ise bakır boru kullanmak aslında son derece yanlış bir seçimdir. Bu nedenle kondanser, boru, evoparatör ve soğutucu akışkan (sıvı ya da gaz olabilir) ile temas eden bağlantı elemanları da dahil olmak üzere aynı metalden ya da birbiriyle uyumlu metallerden kullanılması gerekir. Aşağıda verdiğim tabloda kırmızı renkli eşleşmeler yapıldığı takdirde anodik metal malzemeden, soğutucu akışkana malzeme geçişi olacak ve sıvıdan da katodik metale malzeme geçişi olacaktır. Sonrasında da anodik olan metal parça kütle kaybına uğradığından bir süre sonra kullanılamaz hale gelecektir. Bundan dolayı alüminyum boru, bakır boru olayına takılmamak gerekir.

Galvanic-Corrosion_2.png
 
Geri
Üst Alt