3600 MHz RAM 297 TL!

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
G.Skill SniperX 8GB 3600MHz DDR4 Ram (F4-3600C19S-8GSXWB) 297 TL!
Yüksek frekanslı bellek arayanlar kaçırmasın bence. 2 tane alındığında gayet F/P olur. :hmm

M Çevrimdışı

m.menguc

Kayıtsız / Doğrulanmamış
CL19 biraz yüksek. CL16 olsa iyiydi.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
CL19 biraz yüksek. CL16 olsa iyiydi.

Frekans yükseldikçe CL de artıyor tabi ama CL16 3600 belleği şu an ucuza bulmak zor.
Zamanla ucuzlayacaktır.
Ama alan kişi 3600 değil de daha düşük frekanslarda daha yüksek hızlar elde edebilir tabi.
Manuel olarak uğraşmak lazım.
CL16 ile CL19'un farkı oyunlarda ne derece hissedilir araştırmadım.
3000 serisi Ryzen düşünenler bir şans verebilir.
En kötü değişim veya ikinci el ile elden çıkarılır yerine başka bellek alınır. :bilmiyom

P Çevrimdışı

PsyPsy

Aktif Üye
25 Eki 2017
90
Frekans yükseldikçe CL de artıyor tabi ama CL16 3600 belleği şu an ucuza bulmak zor.
Zamanla ucuzlayacaktır.
Ama alan kişi 3600 değil de daha düşük frekanslarda daha yüksek hızlar elde edebilir tabi.
Manuel olarak uğraşmak lazım.
CL16 ile CL19'un farkı oyunlarda ne derece hissedilir araştırmadım.
3000 serisi Ryzen düşünenler bir şans verebilir.
En kötü değişim veya ikinci el ile elden çıkarılır yerine başka bellek alınır. :bilmiyom

Bu belleğin Ryzen 3000 serisi ile direk uyumu yok.
XMP aktif olduğunda restart atıyor.Manual overclock ile kullanıyorum.3733 Mhz CL16 1.38V
Dram Calculator Ryzen programından değerleri aldım.
O yüzden Ryzen için düşünen varsa, anakartının QVL listesinde olan başka ürünlere yönelsin.

merak edenlere Hynix CJR bellek modülleri,Single Rank

Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Bu bellek Ryzen 3000 serisi ile direk uyumu yok.
XMP aktif olduğunda restart atıyor.Manual overclock ile kullanıyorum.Dram Calculator Ryzen programından değerleri aldım.
O yüzden Ryzen için düşünen varsa, QVL listesinde olan başka ürünlere yönelsin.

Anakartınız neydi?

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Msi B450 gaming Plus
Ryzen 5 3600

AM4 MSI anakartlar ilk Ryzen zamanlarında kullanıcılarına çok çektirmişti. (B350 zamanları.)
B450'lerde de sanırım biraz aşırı gerilim verme durumu söz konusuydu.

FM2'de ve 775'de MSI anakart kullanmıştım.
AM4'te MSI biraz kullanıcıları üzüyor gibi.

QVL işi de biraz üreticinin insafına kalmış. Çok fazla çeşit bellek var, her ürün için hepsini test etmiyorlar.
Ben genelde gerilim, frekans ve zamanlamalar üzerinden gidiyorum. Çünkü her modelin içinde hangi firmanın belleği var öğrenemiyorum.
BIOSTAR'ın QVL'sinde yer almış mesela ama X570'de;

Zaten işlemcinin destekliği frekansın üstüne çıkmak XMP'de olsa, AMP'de olsa overclock diye geçiyor benim bildiğim.
Çalışıp çalışmama işi de biraz şansa kalıyor bu kısımda. Her firmanın BIOS'u, altyapısı aynı değil sonuçta.

L Çevrimdışı

LynXMaSTeR 

Aktif Üye
16 Ocak 2020
145
Bu belleğin Ryzen 3000 serisi ile direk uyumu yok.
XMP aktif olduğunda restart atıyor.Manual overclock ile kullanıyorum.3733 Mhz CL16 1.38V
Dram Calculator Ryzen programından değerleri aldım.
O yüzden Ryzen için düşünen varsa, anakartının QVL listesinde olan başka ürünlere yönelsin.

hocam o listeye nereden ulaşabiliriz?
bende ryzenlerin bazı ramlerde sıkıntılı olduğunu duymuştum. hatta xpg nin bazı ürünlerinde ryzen uyumludur ibaresi vardı sanırım.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
hocam o listeye nereden ulaşabiliriz?
bende ryzenlerin bazı ramlerde sıkıntılı olduğunu duymuştum. hatta xpg nin bazı ürünlerinde ryzen uyumludur ibaresi vardı sanırım.

Aslında mesele şu, test edilip onay verilmesi.
Anakartınızın marka modeli ne ise, üretici sayfasından QVL bellek listesine ulaşabilirsiniz.
Ya da marka modeli söyleyin biz size link atalım.
Ama şu da var, listede yok diye çalışmayacak gibi bir kural söz konusu değil.

F Çevrimdışı

Frenzy 

Süper Üye
11 Mar 2019
508
41
Aynı ramlerin 2x16gb kitini kullanıyorum. Oc konusunda biraz fazla sağırlar. 3700'de bile tam stabil değiller. Ama gecikme değerleri ve voltaj ile oynamadım. Gecikme değerleri biraz gevşek diye biraz frekans arttırayım dedim ama yemedi.

L Çevrimdışı

LynXMaSTeR 

Aktif Üye
16 Ocak 2020
145
çalışmasına çalışır ama arıza çıkarması daha yüksek ihtimal, o yüzden test edilmişini almak daha mantıklı geliyor bana.
işlemci için bi liste buldum, baya az ram uyumu gözüküyor. hem işlemciye hem de anakarta uyumlusunu bulabilirsem ne ala :)
şu an hangi modeli alacağım belli değil ama asus prime ile msi tomahawk arasında gidip geliyorum.
marka olarak öneriniz var mı hocam?

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
çalışmasına çalışır ama arıza çıkarması daha yüksek ihtimal, o yüzden test edilmişini almak daha mantıklı geliyor bana.
işlemci için bi liste buldum, baya az ram uyumu gözüküyor. hem işlemciye hem de anakarta uyumlusunu bulabilirsem ne ala :)
şu an hangi modeli alacağım belli değil ama asus prime ile msi tomahawk arasında gidip geliyorum.
marka olarak öneriniz var mı hocam?

Uyumlu diye bir tanım yok aslında, test edildiğine dair bir tablo o.
Listede olmayan bellek uymaz diye bir şey yok.
Bir model devamlı üretilmeyebilir. Üzerinde bir değişiklik yapar, yeni kod numarasıyla piyasaya sürer.
Programla bakmadan aynı bellek olduğunu anlayamayız o zaman.
Ya da ertesi sene listedeki modelin üretimi biter, bu sefer başka bir yonga ile bellek sürerler piyasaya aynı özelliklerde.

Listeye koşullamayın kendinizi yani. Önemli olan BIOS'un kararlılığı.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Aynı ramlerin 2x16gb kitini kullanıyorum. Oc konusunda biraz fazla sağırlar. 3700'de bile tam stabil değiller. Ama gecikme değerleri ve voltaj ile oynamadım. Gecikme değerleri biraz gevşek diye biraz frekans arttırayım dedim ama yemedi.

Hepsi birbiri ile ilişkili şeyler benim bildiğim.
FPS almak için artırıyorsanız OK, onun haricinde daha düşük CL'de çalışacak bir frekansta kalmak bana daha mantıklı geliyor.
Benim bellekler 2933 MHz CL15 mesela. Aldığım dönem 3200 16'lar da vardı ama hem işlemci desteğinin üstüne çıkmayayım hem de işlemcinin bellek denetleyicisi ısınmasın diye yapmadım. PC'den beklentim belli, fazla kafa yormadım o yüzden.

P Çevrimdışı

PsyPsy

Aktif Üye
25 Eki 2017
90
AM4 MSI anakartlar ilk Ryzen zamanlarında kullanıcılarına çok çektirmişti. (B350 zamanları.)
B450'lerde de sanırım biraz aşırı gerilim verme durumu söz konusuydu.

FM2'de ve 775'de MSI anakart kullanmıştım.
AM4'te MSI biraz kullanıcıları üzüyor gibi.

QVL işi de biraz üreticinin insafına kalmış. Çok fazla çeşit bellek var, her ürün için hepsini test etmiyorlar.
Ben genelde gerilim, frekans ve zamanlamalar üzerinden gidiyorum. Çünkü her modelin içinde hangi firmanın belleği var öğrenemiyorum.
BIOSTAR'ın QVL'sinde yer almış mesela ama X570'de;

Zaten işlemcinin destekliği frekansın üstüne çıkmak XMP'de olsa, AMP'de olsa overclock diye geçiyor benim bildiğim.
Çalışıp çalışmama işi de biraz şansa kalıyor bu kısımda. Her firmanın BIOS'u, altyapısı aynı değil sonuçta.

Evet hocam aynen dediğiniz gibi Bios versiyonları bile stabiliteyi etkileyebiliyor.
QVL dediğiniz gibi şart değil ama en azından forumlarda yada redditte denenmiş modüller kullanılırsa daha az sıkıntı çıkar diye belirttim
Ben kontrol etmeden aldım ve sonuçta XMP'de takıldım.Ama olmaz diye birşey olmadığı için bayağı bir araştırmadan sonra şu an 7/24 stabil kullanıyorum

Geri
Üst Alt